ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΕΛΕΟ

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΕΛΕΟ
(από τους μαθητές της Β’ τάξης)

Οι μαθητές της Β’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πτελεού με τη βοήθεια της δασκάλας τους και Διευθύντριας του Σχολείου Κας Κατσόγιαννη, συνέλεξαν πληροφορίες και έγραψαν για το χωριό τους, τον Πτελεό. Με μεγάλη χαρά η εφημερίδα μας φιλοξενεί τις γραπτές εργασίες τους, καθώς και τις υπέροχες ζωγραφιές τους με θέμα «Το χωριό μου».

ΠΤΕΛΕΟΣ
από τη Χαρά Αλαμανιώτη

Το χωριό που μένω λέγεται Πτελεός. Για να φτάσουμε από την Αθήνα με το αυτοκίνητο χρειαζόμαστε 3 ώρες. Μπορούμε να δούμε το κάστρο και το Μουσείο Θαλάσσης.

Μπορούμε να μείνουμε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι άνθρωποι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δημαρχείο 24220 – 41227
Φαρμακείο 24220 – 41317
Αστυνομία 24220 – 41220

Κάθε καλοκαίρι οργανώνεται βραδιά ψαριού και μαζεύεται πολύς κόσμος και διασκεδάζει. Επίσης γίνεται το 15Αύγουστο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

Ο τόπος μας υπήρχε από τότε που έλαβαν οι κάτοικοί του μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Αργότερα ήταν εμπορικό – πολεμικό λιμάνι των Ενετών.

ΠΤΕΛΕΟΣ
από τη Μαρία Λεϊμονή

Ο Πτελεός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Μαγνησίας. Λούζεται από την ανατολική πλευρά από τη θάλασσα. Είναι περιτριγυρισμένος από τον πιο μεγάλο ελαιώνα της περιοχής. Για να φτάσουμε στον Πτελεό μπορούμε από την εθνική οδό η οποία απέχει έξι χιλιόμετρα από τον Πτελεό. Επίσης, μπορούμε και από τη θάλασσα.

Στον Πτελεό μπορούμε να δούμε και πολλά και καταγάλανα ακρογιάλια, να δούμε τα γραφικά σοκάκια και τα πέτρινα σπίτια. Μπορούμε να δούμε τα αρχαιολογικά του μνημεία και να περπατήσουμε μέσα στους ελαιώνες.

Στον Πτελεό έζησε ο Βασιλιάς Πρωτεσίλαος, ο οποίος έδωσε τη ζωή του πρώτος στην Τροία. Επίσης, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών κατάγονται από τον Πτελεό. Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί την περιοχή, μπορεί να απολαύσει τα νόστιμα φαγητά στα γραφικά ταβερνάκια. Μπορεί να κοιμηθεί στις γραφικές πανσιόν.

Ο Πτελεός είναι μια πόλη αρχαιότατη, η οποία μνημονεύεται στον Όμηρο, «Λεχεπήοι – Πτελεός». Επί Ενετοκρατίας λεγόταν Φιτελεόν.

Τα έθιμα του Πτελεού είναι πάρα πολλά και αναφέρω λίγα:
1) Τα κουδούνια που χτυπάνε οι νέοι μέσα στο χωριό για να υποδεχτούμε την άνοιξη.
2) Τις φωτιές που ανάβουμε τις Απόκριες.

Η περιοχή μας είναι μονοκαλλιέργεια, καλλιεργεί μόνο ελιά. Εδώ θα βρείτε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τις πολύ καλές βρώσιμες ελιές.

Εδώ γεννήθηκα και μεγαλώνω στον Πτελεό και μου αρέσει που ζω εδώ. Πάντα, όπου και αν πάω, θα έρχομαι στον τόπο μου γιατί τον αγαπώ πολύ.

ΠΤΕΛΕΟΣ
από τον Ηλία Μπουκουβάλα

Στον Πτελεό μπορούμε να πάμε από την Εθνική της Αγίας Τριάδας Σούρπης ή από τους Αγίους Θεοδώρους, και με καραβάκι στη παραλία Πηγάδι.

Τα αξιοθέατα του Πτελεού είναι η πλατεία του χωριού, η βρύση του Παλαβόγιαννη και το εκκλησάκι του Αϊ Παντελεήμονα, και το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη. Στο Πηγάδι μπορούμε να δούμε το κάστρο, το εκκλησάκι του Αϊ Θύμιου και τις ωραίες παραλίες. Στην Αγία Μαρίνα υπάρχει ένα μικρό νησάκι, ο Αϊ Νικόλας. Φωτογραφίες υπάρχουν από τις παραλίες, το χωριό και το κάστρο.

Στον Πτελεό έζησαν σπουδαίοι άνθρωποι: ο Βασιλιάς Πρωτεσίλαος, ο δήμαρχος Γενναίος Σκούρας.
Τηλέφωνα για πληροφορίες: 24220-41227, 24220-41130.

Μπορούμε να μείνουμε σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το χωριό μας είναι Ομηρικής εποχής και το αναφέρει ο Όμηρος. Οι Ενετοί έφτιαξαν το κάστρο για να φυλάσσονται από τους πειρατές και το μέρος ήταν πολύ πλούσιο γιατί έφτιαχναν πολύ κρασί και σιτάρι. Βασιλιάς ήταν ο Πρωτεσίλαος.

Ένα έθιμο που έχουμε κάθε χρόνο το απόγευμα πριν από την 1η Μαρτίου γυρίζουμε το χωριό, χτυπάμε τα κουδούνια και τραγουδάμε: «Μέσα Μάρτη έξω ψύλλοι, μέσα γεια και καλοσύνη».

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι οι ελιές και το λάδι. Ακόμη, έχουμε το συνεταιρισμό «Φτελιά», που φτιάχνουν πίτες, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και κουλουράκια.

Το καλοκαίρι γιορτάζουμε την Παναγία στις 15 Αυγούστου και στις 6 έχουμε την ψαροβραδιά.

Καλά να περάσετε!

ΠΤΕΛΕΟΣ
από τον Ηλία – Στέφανο Καλαντζή

Ένα όμορφο χωριό στη Ν.Α. Μαγνησία. Βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό είτε μέσω Σούρπης , είτε μέσω Αγίων Θεοδώρων. Η περιοχή είναι πλούσια σε αξιοθέατα. Μπορεί κανείς να δει το ενετικό Κάστρο καθώς και πολλούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους που βρίσκονται στη θέση Γρίτσα . Υπάρχουν επίσης πολλά ξωκλήσια.

Στην περιοχή αυτή έζησαν σπουδαίοι άνθρωποι όπως : Δάσκαλοι, Καθηγητές, Δικηγόροι, Γιατροί, Αξιωματικοί, Λογιστές, Εφοριακοί, Συμβολαιογράφοι. Για τη διαμονή σας υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία.

Η ιστορία του τόπου ξεκινά από την εποχή του Ομήρου. Από τον Πτελεό μπορεί κανείς να αγοράσει λάδι, ελιές, φρέσκα ψάρια.

Έθιμα: Στο τέλος Φεβρουαρίου τα παιδιά γυρίζουν το χωριό χτυπώντας τα κουδούνια. Διώχνουν το χειμώνα και καλωσορίζουν την άνοιξη τραγουδώντας: «Μέσα Μάρτη έξω ψύλλοι, μέσα γεια και καλοσύνη». Στις 15 Αυγούστου έχουμε λαϊκό πανηγύρι.

Χρήσιμα τηλέφωνα: ΚΕΠ, 24220-41910, Ιατρείο, 24220-41217

ΠΤΕΛΕΟΣ
από την Ειρήνη Παναγιώτου

Μπορούμε να φτάσουμε στο Πτελεό με το αυτοκίνητο μας ή με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Το καλοκαίρι μπορούμε να φτάσουμε ως την παραλία (Πηγάδι) με καραβάκι.

Αξίζει να επισκεφτούμε το Ενετικό κάστρο, τους Μυκηναϊκούς τάφους, τα σπήλαια της περιοχής, τα ξωκλήσια και σίγουρα το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, την εκκλησία στην πλατεία του χωριού με τις ωραίες αγιογραφίες. Μπορείτε να δείτε το αξιόλογο Μουσείο Θαλάσσης στο αχίλλειο, πολύ κοντά στον Πτελεό.

Μπορείτε να χαρείτε τα καθαρά και δροσερά νερά στις πολλές και όμορφες παραλίες του και να απολαύσετε νόστιμο και φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια της περιοχής.

Ο Πτελεός είναι γνωστός από τα αρχαία χρόνια. Αναφέρεται και από τον Όμηρο αφού ανήκε στο βασίλειο του Πρωτεσίλαου. Ο Πτελεός έχει μεγάλη ιστορία 3000 χρόνια. Από την περιοχή του Πτελεού πέρασαν πολλοί κατακτητές, Τούρκοι, Ενετοί, Ρωμαίοι. Όμως οι κάτοικοι κράτησαν ζωντανή την ελληνική καταγωγή τους.

Στον Πτελεό οι άνθρωποι γιορτάζουν τις μεγάλες γιορτές όπως όλοι οι Έλληνες και κρατούν όλα τα γνωστά έθιμα. Ένα ιδιαίτερο έθιμο είναι το χτύπημα των κουδουνιών. Παιδιά και μεγάλοι κρατώντας κουδούνια γυρίζουν στις γειτονιές του χωριού την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, και διαλαλούν τον ερχομό της Άνοιξης .

Οι επισκέπτες του Πτελεού μπορούν να δοκιμάσουν και να πάρουν μαζί τους: το εξαιρετικό λάδι και τις ελιές της περιοχής , τα νόστιμα, ντόπια κρέατα και ψάρια και τα φημισμένα γλυκά και πίτες του Γυναικείου Συνεταιρισμού .

Μπορεί κανείς να μείνει στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στις παραλίες του. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στα: 24220-41130, 24220-41227 (Δημαρχείο), 24220-41910 (ΚΕΠ). Άλλα χρήσιμα τηλέφωνα: 24220-41217 (Ιατρείο), 24220-41317 (Φαρμακείο).

ΠΤΕΛΕΟΣ
από το Μανώλη Ντερβίση

Περνάμε το χωριό Πλάτανος. Φτάνουμε και περνάμε το χωριό Σούρπη. Περνάμε τις πολλές στροφές και κατεβαίνουμε και μπαίνουμε στο χωριό μας. Τα αξιοθέατα είναι το κάστρο, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Άγιος Γεώργιος. Στο κάστρο κρυβόντουσαν οι άνθρωποι από τους πειρατές. Υπάρχουν παραλιακά ξενοδοχεία. Στον Πτελεό υπάρχουν ελιές, λάδι και τυρί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *