dimplag's blog

ο ιστότοπος του Δημοτικού Σχολείου Πλαγιάς

Αρχεία για 'Αγωγή υγείας'

Πρόγραμμα δράσης οδοντιατρικού ελέγχου από το Κ.Υ. Βόνιτσας

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΓΙΑΣ στις 7 Μαρτίου 2024

Οδοντιατρός Έλεγχος

Το οδοντιατρείο του Κ.Υ Βόνιτσας υλοποιεί πρόγραμμα δράσης οδοντιατρικού ελέγχου και ενημέρωσης για τη Στοματική Υγεία .Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει οδοντιατρική εξέταση και παρακαλούμε να ενημερωθούν οι γονείς,προκείμενου να έρθουν στο Κ.Υ με τα παιδιά τους κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Πρόσκληση σε ημερίδα

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΓΙΑΣ στις 18 Ιανουαρίου 2019

Τη Δευτέρα 21/1/2019 στις 5:30 μ.μ. θα γίνει ενημέρωση συζήτηση για θέματα σχολικού εκφοβισμού.

Εισηγητές θα είναι ο κ. Χαράλαμπος Λουκίδης , Ψυχολόγος Msc και η κ. Ιωάννα Σταθοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός Msc από το Κέντρο Πρόληψης Αγρινίου “Ο Οδυσσέας”.

Για ένα τόσο σημαντικό θέμα η παρουσία σας είναι απαραίτητη!

Σχετική εικόνα

 

 

 

Κατηγορία Αγωγή υγείας, Εκδηλώσεις, Προγράμματα | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Ενίσχυση αυτοεκτίμησης

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΓΙΑΣ στις 29 Σεπτεμβρίου 2014

αυτοεκτιμηση

Το Κέντρο Πρόληψης Αγρινίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική παρέμβαση μέσα από βιωματικές δράσεις στους μαθητές της Ε΄και  Στ΄ τάξης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους.

Ο όρος αυτοεκτίμηση, που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και κρίνουμε τον εαυτό μας, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε άνθρωπο καθώς συντελεί στην εξασφάλιση της ψυχικής του ισορροπίας. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση  της αυτοεκτίμησης αποτελεί μία διαδικασία η οποία αρχίζει από την βρεφική ηλικία περνώντας στην παιδική, εφηβική και στην ενήλικη.

 
Κατά το πρώτο έτος της ζωής, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο στην ανάπτυξη της αίσθησης του εαυτού, το βρέφος αρχίζει να ξεχωρίζει τον εαυτό του από την μητέρα του ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να είναι εξαρτημένο από την ίδια για την κάλυψη των βασικών του αναγκών -τροφή, ύπνος, στοργή, σωματική αλληλεπίδραση. Η ικανοποίηση που βιώνει το βρέφος όταν οι ανάγκες αυτές καλυφθούν ικανοποιητικά  οικοδομούν και την αρχική αυτοεκτίμηση του….
 
Σημαντικός σταθμός έπειτα στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης αποτελεί η παιδική ηλικία. Σε αυτό το στάδιο, η ανάληψη πρωτοβουλιών από το παιδί ενθαρρύνει την αίσθηση της αποτελεσματικότητας του, δηλαδή την αίσθηση ικανότητας επίλυσης προβλημάτων που θα το οδηγήσουν σταδιακά και στην αυτονομία του. Καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την κατάσταση βέβαια αποτελεί η ανταπόκριση και η αναγνώριση των πράξεων του και του ιδίου από τα άτομα που το περιβάλλουν.
Η σχέση ωστόσο ανάμεσα στην υποστήριξη των γονέων και στην αυτοεκτίμηση του παιδιού είναι πολύ ισχυρή. Μεγάλος αριθμός ερευνών στον κλάδο της ψυχολογίας αποδεικνύει πως παιδιά, των οποίων οι γονείς ήταν υποστηρικτικοί, εκφραστικοί, στοργικοί και ενθαρρυντικοί είχαν υψηλή αυτοεκτίμηση (Parker & Benson, 2004, Felson & Zielinski, 1989, Hall & Rowe, 1991).
Παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση κατ’ επέκταση φαίνεται να έχουν λιγότερο άγχος, καλή προσαρμογή, υψηλή δημοτικότητα και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.
 
 
Απεναντίας η χαμηλή αυτοεκτίμηση συσχετίζεται με φτωχές σχολικές επιδόσεις και δυσκολία στην προσαρμογή (Youth Upstate Center of Excellence, 2003). Αποτελέσματα ερευνών καταδεικνύουν ακόμα πως παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί στην πορεία της ζωής τους να αντιμετωπίσουν σοβαρές διαταραχές όπως κατάθλιψη, νευρική ανορεξία και να επιδείξουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
 
 

Συμβουλές για ενίσχυση

 

Είναι πολύ σημαντικό από τα πρώτα χρόνια της ζωής, οι γονείς να στηρίζουν τα παιδιά ακολουθώντας τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Κάποιες λοιπόν από τις πιο βασικές κατευθύνσεις που ενδείκνυνται  να ακολουθείτε είναι:

  • Επιβραβεύστε και ενθαρρύνετε  τα παιδιά σας προκειμένου να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. πιστεύετε σε αυτά εστιάζοντας σε πράγματα που κάνουν σωστά.
  • Δώστε έμφαση στις δυνατότητες των παιδιών και δείξτε πως τα εκτιμάτε, λέγοντας π.χ «Μπορείς να το πετύχεις», «Πιστεύω σε εσένα» κλπ
  • Χρησιμοποιήστε θετικά σχόλια, περιορίζοντας τις αρνητικές παρατηρήσεις και προωθώντας το διάλογο, που πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε ένα υποστηρικτικό κλίμα.
  • Δείξτε σεβασμό στις  απόψεις των παιδιών σας.
  • Κάθε παιδί είναι μοναδικό με τις δικές του δυνατότητες και αδυναμίες, για αυτό αποφύγετε τη σύγκριση με τα αδέλφια του ή άλλα παιδιά.
  • Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας. Συμμετέχετε στις δραστηριότητες και στα ενδιαφέροντα τους, ώστε να τα γνωρίσετε καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για αυτό, βελτιώνοντας κατ’ επέκταση και την ποιότητα της σχέσης σας.

Η επικοινωνία είναι απαραίτητη!! Μιλήστε, ρωτήστε, ακούστε το παιδί σας ώστε να το κάνετε να νοιώσει πως η γνώμη του είναι σημαντική.

Κατηγορία Αγωγή υγείας, Προγράμματα | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Φτιάχνουμε ένα υγιεινό πρωινό!

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΓΙΑΣ στις 12 Απριλίου 2013

Σήμερα εμείς τα παιδιά της Α΄και Β΄τάξης μαζί με τις δασκάλες μας κ. Κων/να και κ. Ανδριάνα, φτιάξαμε ένα υγιεινό πρωινό.
Το πρωινό περιελάμβανε: φρεσκοστημένο χυμό πορτοκαλιού, φρυγανιές με μέλι,γάλα, σπιτικό κέικ και τοστ με τυρί.
Ήταν όλα πολύ νόστιμα!
Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε και τα άλλα παιδιά για την αξία του πρωινού.
Είμαστε σίγουροι ότι όταν το δοκιμάσουν κανείς πια δεν θα έρχεται στο σχολείο χωρίς να έχει φάει πρωινό!

Κατηγορία Αγωγή υγείας, Προγράμματα | Δε βρέθηκαν σχόλια »