Δράσεις ενάντια στην ενδοσχολική βία στο σχολείο μας

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας ενάντια στην ενδοσχολική βία, αποτελούν μέρος  του προγράμματος που εκπονείται από τον Οκτώβριο του 2011 με τίτλο « Είμαστε όλοι μια παρέα» και συμμετέχει το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 7/3/2013  oι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες . H πρώτη ομάδα που αποτελούνταν από τους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων (Α΄ , Β΄, και  Γ΄  ) παρακολούθησαν την αφήγηση δυο παραμυθιών γραμμένα και εικονογραφημένα από παιδιά σχετικά με το θέμα της ενδοσχολικής βίας, « ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ» και «Η ΜΟΝΑ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» από τη διαδικτυακή σελίδα « Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ».

Αφού παρακολούθησαν τα παραμύθια συζητήσαμε αν έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις , τα συναισθήματά τους και τους τρόπους που μπορούμε να διαχειριστούμε προβληματικές συμπεριφορές και καταστάσεις.

Κατόπιν τα παιδιά επέστρεψαν στις τάξεις τους για να  δημιουργήσουν  και να εκφραστούν  εικαστικά πάνω στο θέμα.

Οι μαθητές της Α΄ τάξης μαζί με την κυρία τους Γεωργία Κοντέλλα  δημιούργησαν  κολλάζ με μπαλόνια όπου πάνω τους έγραψαν λέξεις που προάγουν τη φιλία και τη συνεργασία.

Οι μαθητές της  Β΄ τάξης μαζί με την κυρία τους Κυριακή Κατσαρή  δημιούργησε κολλάζ με θέμα : « ΟΜΟΝΟΙΑ –  ΔΙΧΟΝΟΙΑ» εμπνευσμένοι από το παραμύθι  «ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ » .

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης με το δάσκαλό  του κ. Μπαχλαβά Γιώργο  είχαν την ιδέα να γράψουν ένα παραμύθι και να το εικονογραφήσουν το οποίο θα βασίζεται σε ένα  περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στην τάξη τους , σχετικό με την ενδοσχολική βία  ( η δράση βρίσκεται σε εξέλιξη).

Οι μαθητές και των τριών τάξεων στο τέλος των δραστηριοτήτων έγραψαν πάνω σε μπαλόνια το όνομα τους και λέξεις θετικές για τη φιλία και τη συνύπαρξη και έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια στο προαύλιο.

Τη δεύτερη ομάδα αποτέλεσαν οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων ( Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄) όπου παρακολούθησαν τη δεκάλεπτη ταινία « ΛΕΓΕ ΜΕ ΦΙΛΕ» , η οποία πραγματεύεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές λόγω της διαφορετικότητας τους και τον τρόπο που καταλήγουν να διαχειρίζονται τις προβληματικές καταστάσεις που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα.

Την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων Ευαγγελίου Νίκος (Δ΄), Αλεξανδρή Στεργιανή (Ε΄) και Τσιάντης Γιάννης (ΣΤ΄).

Οι μαθητές αφού παρακολούθησαν την ταινία συζήτησαν τους προβληματισμούς τους, κατέθεσαν τις σχετικές εμπειρίες τους, πρότειναν διάφορους τρόπους και για την επίλυση των προβληματικών καταστάσεων.

Έπειτα πέρασαν στις αίθουσες τους για να δουλέψουν εικαστικά το θέμα. Όλοι οι μαθητές έγραψαν εκφράσεις για τη φιλία και ενάντια στη βία πάνω σε αυτοκόλλητα που τα φόρεσαν στα μπλουζάκια τους. Επίσης έφτιαξαν σελιδοδείκτες ζωγραφίζοντας και γράφοντας συνθήματα σχετικά με το θέμα.

Οι μαθητές της Ε΄ αποφάσισαν να γράψουν στίχους για την ενδοσχολική βία και προσθέτοντας μουσική  και χορογραφία για να φτιάξουν ένα βίντεο κλιπ . Η δράση είναι σε εξέλιξη , θα ετοιμαστεί από τους μαθητές  σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Αλεξανδρή Στεργιανή , Ευαγγελίου Νίκο και Καλλέργη Γεωργία και στην τελική δράση – παρουσίαση , θα συμμετέχει ολόκληρη η σχολική κοινότητα. Το γενικό συντονισμό των δραστηριοτήτων έχει αναλάβει  η δασκάλα του Τμήματος Ένταξης Γεωργία Καλλέργη.

Αφήστε μια απάντηση