Ιανουάριος- Γιορτές και έθιμα / Celebrations and customs in January

Κάλαντα των Φώτων (Πόντος)

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από την Ικαρία

 Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως το Γενάρης επειδή τότε γεννούν τα γιδοπρόβατα, και Μεσοχείμωνας επειδή είναι ο μεσαίος από τους μήνες του χειμώνα, όπως δηλώνει και η παροιμία «ως τα’ Αϊ-Γιαννιού, τρυγόνα, είναι η φούρια του χειμώνα». Είναι επίσης και ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι: «Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρα μοιάζει». Ονομάζεται και Γατόμηνας επειδή στη διάρκειά του ζευγαρώνουν οι γάτες, και Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας ή Μεγαλομηνάς γιατί είναι ο πρώτος μήνας του έτους…Οι αλκυονίδες ημέρες τού έχουν δώσει και την ονομασία «γελαστός», αλλά είναι επίσης γνωστός και ως «κλαδευτής»: «Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μη γυρεύεις». Άλλες ονομασίες: Γενολοήτης (επειδή αυτόν τον μήνα γεννοβολούν τα κοπάδια), Κρυαρίτης γιατί είναι ο πιο «κρυουλιάρης».

Γιορτές τον Γενάρη

Άγιος Βασίλειος / Saint Vasilios (Πηγή: www.icon-art.gr)

Αγίου Βασιλείου και της Περιτομής του Χριστού την πρώτη του μήνα και τελειώνοντας με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών στα τέλη του. Ενδιάμεσα, έχουμε την γιορτή των Θεοφανίων(στις 6), του Αϊ-Γιάννη (στις 7), του Αγίου Γρηγορίου (στις 25) αλλά και τις εορτές των δύο μεγάλων αγίων του πρώιμου αιγυπτιακού χριστιανισμού: του Μεγάλου Αντωνίου (στις 17) και του Αθανασίου (στις 18).

Τρεις Ιεράρχες / 3 Ierarhes  (Πηγή: www.icon-art.gr)

(Πηγή: wikipedia )

Για περισσότερες γιορτές κάντε κλικ στο σύνδεσμο: Εορτολόγιο Ιανουαρίου

Γιορτές σε άλους τόπους (Αυτό το μήνα: Αιθιοπία)

Η γιορτή των Θεοφανείων (Timket) γιορτάζεται στις 19 Ιανουαρίου (2 εβδομάδες μετά τα Αιθιοπικά Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου) με μεγάλη μεγαλοπρέπεια, με λιτανείες από κάθε εκκλησία και πλήθη κόσμου που τρώνε και πίνουν στην ύπαιθρο μέχρι αργά τη νύχτα. Οι εορτασμοί κρατούν για 3 μέρες..

Φεστιβάλ αερόστατου τον Ιανουάριο στο Bluff, Γιούτα, ΗΠΑ

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό φεστιβάλ που διοργανώνεται τον Ιανουάριο στην πόλη Bluff της Γιούτα των ΗΠΑ, όπου δεκάδες αερόστατα από όλο τον κόσμο γεμίζουν τον ουρανό. Περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ενέργειες για την αποκατάσταση των τοπικών πάρκων.

Αερόστατα / Balloons in Bluff Πηγή: http://www.clickatlife.gr

 

 

 

Σχετικά με Δημοτικό Σχολείο Λουσικών Αχαΐας

Το σχολείο μας είναι ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πατρών. Έχει λίγο περισσότερους από 80 μαθήτριες που διαμένουν στα Λουσικά και σε γύρω χωριά και οικισμούς. Αποτελεί, λόγω της θέσης του, αλλά και της λειτουργίας του, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Λουσικών και της γύρω περιοχής.
Ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η συνεχής ανανέωση του blog είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής έως τώρα συνεργασίας των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητριών και μαθητών του, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας της περιοχής. Όσο για την ευθύνη απέναντι σε θέματα νομιμότητας και δεοντολογίας, όπως και για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, την έχει ο διευθυντής του σχολείου Τόκας Δημήτριος (έως 31 Ιουλίου 2017).
Το blog αυτό δημιουργήθηκε αρχικά για τις ανάγκες του προγράμματος Comenius 2010-12 αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί παράλληλα και τις καθημερινές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές αλλά και άλλες ανάγκες του σχολείου μας.

Ο διευθυντής του σχολείου
Τόκας Δημήτριος Υπεύθυνος για το blog  έως 31 Ιουλίου 2017

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Διαπολιτισμική, Διάφορα, Επετειακά, Μαθητικά Νέα - Μαθητικές Ανακοινώσεις, Νέα / Ανακοινώσεις. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *