Δράσεις για την ενδοσχολική βία!

Δράσεις για την ενδοσχολική βία πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας με αφορμή την 6η Μαρτίου-Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας. Με το φαινόμενο αυτό να εξελίσσεται ραγδαία σε όλα τα σχολεία της χώρας και τους προβληματισμούς των εκπαιδευτικών να αυξάνονται, είναι πέρα για πέρα αναγκαίο να πραγματοποιούμε στα σχολεία μας παιδαγωγικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στο σχολικό περιβάλλον.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, και αφιερώσαμε ένα δίωρο στην πραγματοποίηση δραστηριοτήτων με συμμετοχή όλων των τάξεων. Οι δράσεις έγιναν στο διάδρομο του σχολείου με όλους τους μαθητές παρόντες. Οι εκπαιδευτικοί έιχαν προετοιμάσει όλη τη βδομάδα με την τάξη τους δράσεις που είχαν οι ίδιοι σκεφτεί ή τους είχε προτείνει η υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το πρόγραμμα κα. Κεχαγιά Σταματούλα.

Με την άψογη οργάνωση της κα Ματίνας, όλα κύλησαν όμορφα και για να μη σας λέμε πολλά, δείτε όλες τις δραστηριότητες μας.

Την αρχή έκαναν οι μαθητές του τμήματος ένταξης, οι οποίοι μας διάβασαν τον ορισμό της ενδοσχολικής βίας και μας εξήγησαν τι ακριβώς είναι. Έκαναν δηλαδή μια μικρή εισαγωγή για το θέμα που θα συζητούσαμε.

CAM01485
Τμήμα ένταξης!

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια ταινία που έχουν πραγματοποιήσει μαθητές άλλου δημοτικού σχολείου και ακολούθησε συζήτηση (ερωτήσεις-απαντήσεις) σχετικά με την ταινία και τα φαινόμενα βίας στο σχολείο.

CAM01486

Την σκυτάλη πήραν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων Δ’, Ε’ και ΣΤ‘, οι οποίες δραματοποίησαν με την επιμέλεια των δασκάλων τους τρεις διαφορετικές ιστορίες σχολικού εκφοβισμού.  Του Ορφέα- του Μάκη- της Δανάης

Στ΄τάξη!
Στ΄τάξη!
Ε΄τάξη!
Ε΄τάξη!
Δ΄τάξη!
Δ΄τάξη!

Οι δράσεις συνεχίστηκάν με την Γ΄τάξη η οποία μας παρουσίασε το παραμύθι “Τα μπαλόνια της φιλίας” και μοίρασαν τις αξίες της αγάπης, της φιλίας κ.α σε όλους τους μαθητές του σχολείου για να είμαστε όλοι αγαπημένοι…

Γ΄τάξη!
Γ΄τάξη!

Η Β΄τάξη παρουσίασε μια ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν οι μαθητές της με τίτλο: “Χτυπάω!Τι θα πει;…” και την οποία μπορείτε να δείτε εδώ…

Χτυπάω!Τι θα πει..

Οι μαθητές της Α΄τάξης μας μίλησαν με τον δικό τους τρόπο για το πόσο σημαντική είναι η αγάπη και η φιλία, παρουσιάζοντας ένα μουσικοκινητικό δρώμενο υπό τους ήχους του τραγουδιού “Τα μικρά παιδιά” της Αρλέτας και στο τέλος συμπλήρωσαν τα πέταλα του λουλουδιού της φιλίας…

Α΄τάξη!
Α΄τάξη!
Α΄τάξη!
Α΄τάξη!
Α΄τάξη!
Α΄τάξη!

Η ομάδα της φιλίας!!

Στα πλαίσια των δράσεων δημιουργήσαμε και την ομάδα φιλίας του σχολείου, την οποία αποτελούν μαθητές (ένας από κάθε τάξη, επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση), και οι οποίοι θα βοηθούν τους μαθητές να διατηρούν τις φιλικές τους σχέσεις και θα συμβουλεύουν όποιον χρειάζεται…:) H αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματική από αυτή των εκπαιδευτικών!

Στο τέλος η κα Ματίνα μας μοίρασε κόκκινες κάρτες και όλοι τις σηκώσαμε ψηλά, λέγοντας:

Δίνουμε κόκκινη κάρτα στη ΒΙΑ.

Δίνουμε κόκκινη κάρτα στο ΦΟΒΟ.

Δίνουμε κόκκινη κάρτα στους ΝΤΑΗΔΕΣ.

Κόκκινη κάρτα στη ΒΙΑ!
Κόκκινη κάρτα στη ΒΙΑ!

Έτσι, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του σχολείου μας για την εξάλειψη του ενδοσχολικού εκφοβισμού και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής.

Τι πιο ωραίο από το να είμαστε όλοι μια ΟΜΑΔΑ, μια ΓΡΟΘΙΑ, μια ΑΓΚΑΛΙΑ, εξάλλου….

Είμαι μόνο ένα παιδί

Είσαι μόνο ένα παιδί

Μας χωρίζει ένα γράμμα

Μας ενώνει η χαρά…

Μαγκιά είναι η φιλία, η ειρήνη, μια ζεστή αγακλιά,

είναι τα δυο χέρια που πηγαίνουν τη ζωή μπροστά…