• Καλώς ήρθατε στο τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλαβάρδων

 • Ο Μικρός Αναγνώστης

  mikan
 • Οι Συγγραφείς παιδικών βιβλίων στο σχολείο μας

  Οι Συγγραφείς παιδικών βιβλίων στο σχολείο μας

  Μαρία Ρουσάκη

 • Eλένη Δικαίου

 • Σβορώνου

  Ελένη Σβορώνου

 • Ρένα Ρώσση- Ζαΐρη

 • Βούλα Μάστορη

 • Σχολική Βιβλιοθήκη

  Κάντε "κλικ" στην εικόνα. smiley

 • Oι ταινίες μας

    Έφαγα τον κόσμο να σε βρω   Δε βλέπει...κι όμως τρέχει   Περπατώ...ποδηλατώ,στην πόλη ή το χωριό κυκλοφορώ   Ο Νταής του σχολικού
 • Αnimation στο Ενυδρείο

  Αnimation στο Ενυδρείο
 • Καλύτερη ζωή

  Kαλ.ζ
 • Ακρόπολη

  Ακρόπολη
 • Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης

  Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης

  Ένα παιχνίδι γνωριμίας με το μουσείο της Ακρόπολης

 • Ασφάλεια στο Internet

  Κάνε κλικ παρακάτω, για ασφαλές Ιnternet

 • Ενημερωνόμαστε για τους σεισμούς

 • Κυκλοφορώ με ασφάλεια

Μια ξεχωριστή μουσική παράσταση με τον ¨Λύραυλο¨ 2017-2018

Μια πραγματικά ιδιαίτερη μουσική παράσταση απολαύσαμε την εβδομάδα αυτή. Η πρόσκλησή μας στην ομάδα ¨Λύραυλος¨ και η συνεργασία μας με την Διευθύντρια του Γυμνασίου Σορωνής.Κα Έφη Μιχαηλίδου για να πραγματοποιηθεί η μουσική παράσταση στο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του Γυμνασίου, μας οδήγησαν σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια, σε μια μουσική εμπειρία, που ενέπλεξε ακουστικά, συναισθηματικά τα παιδιάτου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, και αυτό φάνηκε από την προσήλωσή τους σε όσα έβλεπαν και άκουγαν. Είδαν αρχαία μουσικά όργανα, άκουσαν μελωδίες και αφηγήσεις, θυμήθηκαν μύθους και ταξίδεψαν στην αρχαία Ελλάδα μέσα από όλα αυτά τα ακούσματα. Ευχαριστούμε τον ¨Λύραυλο¨γι΄αυτό το όμορφο ταξίδι!

 

ΛΥΡΑΥΛΟΣ – Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς » που δημιούργησε ο επί σειρά ετών κορυφαίος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής,  και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ερευνητής και κατασκευαστής αρχαιοελληνικών οργάνων  Παναγιώτης Στέφος, έχοντας στο πλάι του πολύτιμους συνεργάτες την σύζυγό του Χριστίνα Σιάκη ( βιολονίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ) και τα τέκνα του: Μιχάλη ( τραγούδι- κρουστά ) και Όλγα ( αρχαία έγχορδα, σαντούρι ), μέσω του ομώνυμου συνόλου φέρνει τα αποτελέσματα της ερευνητικής του δουλειάς κοντά στο ευρύ κοινό μέσα από καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Με βασικό στόχο να βγει η Μουσική Κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας από την αφάνεια, αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα, ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία.

Πηγή:http://www.lyravlos.gr/lyravlos.asp

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Λύραυλου: www.lyravlos.com

Ο Αποκριάτικος χορός του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2017-2018

Το Σάββατο, πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, οι γονείς οργάνωσαν ένα όμορφο πάρτυ για τα παιδιά στην ταβέρνα του Καλαμαρά. Τα παιδιά χόρεψαν και απόλαυσαν τα κόλπα του μάγου, συμμετέχοντας σε αυτά με πολύ κέφι.

Και του χρόνου!

Eκπαιδευτική εκδρομή στη Μελισσοκομική, το ¨Απλώς¨ και το Δ.Σ.Δαματριάς 2017-2018

Στην τελευταία μας εκδρομή το θέμα μας ήταν η τοπική παραγωγή προϊόντων μέσα από τη γνωριμία μας με τη Μελισσοκομική και το εργοστάσιο ¨Απλώς΄. Στη Μελισσοκομική,η κα Βίκυ μας ξενάγησε στο χώρο της έκθεσης, όπου τα παιδιά μπόρεσαν να δουν μια πραγματική κυψέλη, να γνωρίσουν τα είδη των μελισσών, την κατασκευή παλαιότερων κυψελών από ψάθα ή πηλό, τα παράγωγα του μελιού και πώς χρησιμοποιούνται (βασιλικός πολτός, κερί  κ.α.) ως τροφή, καλλυντικά κ.α. και τα εργαλεία ενός μελισσοκόμου. Στην ενημερωτική ταινία που προβλήθηκε στα παιδιά γνωρίσαμε τη ζωή των μελισσών, τον συμβολικό χορό τους και το πώς παράγουν το μέλι.

Στο εκθετήριο μπορέσαμε να δούμε τα προϊόντα που παράγονται από μελισσοκόμους και κατασκευάζονται, συσκευάζονται στη Μελισσοκομική, όπως μέλι, μελεκούνια, καλλυντικά με βάση την πρόπολη κ.α.

Και επειδή τα παιδιά μας ήταν ευγενικά και παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον, ήρθε στο τέλος ο Μελένιος να γνωριστούν και να αποχαιρετιστούν με το…Περνά, περνά η μέλισσα!

Στο εργοστάσιο ¨Απλώς¨ο κος Γιώργος μας ξενάγησε στον χώρο, την αίθουσα εμφιάλωσης του γάλακτος, την αίθουσα ζύμωσης του γιαουρτιού, το χημικό εργαστήριο μιλώντας μας για την παραγωγή του γάλακτος, γιαουρτιού, κρέμας και ρυζόγαλου και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Διμυλιά και τροφοδοτούν το εργοστάσιο με αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, που όταν δεν επαρκεί εισάγεται από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο κλείσιμο της εκδρομής μας επισκεφτήκαμε το Δ.Σ.Διμυλιάς για να γνωριστούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί και να περάσουμε με παιχνίδι το υπόλοιπο της εκδρομής μας. Η τάξη μας (Α΄-Β΄) είχε ήδη αλληλογραφήσει με τα παιδιά των τάξεων Α΄-Β΄και τον δάσκαλό τους τον κο Παύλο που ήταν πριν 5 χρόνια στο σχολείο μας και έτσι γνωριστήκαμε και από κοντά.

Μια όμορφηTσικνοπέμπτη με τον Σύλλογο Γονέων 2017-2018

Μια χαρούμενη Τσικνοπέμπτη περάσαμε και φέτος, παιδιά, γονείς και δασκάλες στο σχολείο μας. Παιδιά και δασκάλες μασκαρευτήκαμε,

βάλαμε μουσική και ξεκινήσαμε τα παιχνίδια. Παίξαμε μουσικές καρέκλες,

 

¨Τάισε τον κλόουν, ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που έφτιαξε η Νηπιαγωγός Κα Βάσω,

 

 

χορέψαμε Λίμπο,

κάναμε αλογοδρομίες,

 

 

 

και όλοι μαζί γυρίσαμε γύρω από το παραδοσιακό γαϊτανάκι.

 

 

Οι γονείς ήταν εκεί για να μας ΄τσικνίσουν¨. Έψησαν σουβλάκια και η κα Μαρία, η μαμά της Δέσποινας, έφτιαξε στα παιδιά κρέπες.

Ευχαριστούμε τους γονείς γι΄αυτήν την όμορφη ημέρα! Και του χρόνου!

Στη βιβλιοθήκη Σορωνής 2017-2018

Στο σχολείο μας αγαπάμε το βιβλίο,γι΄αυτό  καλούμε συγγραφείς, ανανεώνουμε τη βιβλιοθήκη μας, ενημερώνουμε τα παιδιά για τα νέα βιβλία, τους προτρέπουμε  να διαβάζουνε και τους διαβάζουμε κι εμείς βιβλία.

Αυτή τη φορά η φιλαναγνωστική μας δράση είχε αφόρμηση τα βιβλία της Γλώσσας και συγκεκριμένα τις αναφορές στα βιβλία και τις βιβλιοθήκες. Έτσι οργανώσαμε μια επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σορωνής με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με έναν βιβλιοχώρο πέραν αυτόν του σχολείου. Τα παιδιά γνωρίζουν ήδη τη βιβλιοθήκη του σχολείου, τις κατηγορίες, τον τρόπο δανεισμού κ.α.

Ο Κος Στέργος και η Κα Δέσποινα μας υποδέχτηκαν και μας  ενημέρωσαν για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης, τον αριθμό των βιβλίων, τη διαδικασία δανεισμού και τις κατηγορίες των  βιβλίων που υπάρχουν στο χώρο.

Κατόπιν, τα παιδιά επέλεξαν βιβλία από το παιδικό τμήμα και στρώθηκαν στο διάβασμα…

 

¨Οι Μικροί Ανακυκλωτές¨ 2017-2018

¨Ο κύκλος των χαμένων υλικών¨, ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση αποφασίσαμε να εκπονήσουμε τη φετινή σχολική χρονιά όλες οι τάξεις του σχολείου μας.

Ευχάριστη συγκυρία, που αποτέλεσε και προϋπόθεση για αυτό το πρόγραμμα ήταν η τοποθέτηση των κάδων ανακύκλωσης στα σχολεία της Ρόδου. Γνωρίζοντας αυτή τη δράση και έχοντας ενημερωθεί για το πρόγραμμα ¨Ο Μικρός Ανακυκλωτής¨του Κ.Π.Ε. Πεταλούδων, ξεκινήσαμε να ανακυκλώνουμε και να κατασκευάζουμε δημιουργίες με άχρηστα υλικά.

Οι κυρίες Έφη, Λαμπρινή και Νίκη ήρθαν στο σχολείο μας με τη διάθεσή τους, τις ταινίες τους και τις όμορφες κατασκευές τους, ενημέρωσαν τα παιδιά, μας έφεραν παιχνίδια από άχρηστα υλικά και παίξαμε.

 

Τα παιδιά της Α΄-Β τάξης διάβασαν το όμορφο ποίημα που έγραψαν για τον μπλε κάδο και την ανακύκλωση και παρουσίασαν τη ζωγραφιά τους. Επίσης, η κα Έφη παρουσίασε στα υπόλοιπα παιδιά τις κατασκευές που έκανε η τάξη μας με ρολά από χαρτί με θέμα ¨Η οικογένειά μου¨.

 

Μπορείτε στη συνέχεια να δείτε μια μικρού μήκους ενημερωτική ταινία για τη σωστή χρήση του ¨Μπλέκα¨, δηλαδή του μπλε κάδου.

 

Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες και τον Κο Χάρη υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. για αυτήν την όμορφη και δημιουργική ημέρα!

 

Τις ιδέες τους δεν αργήσαμε να εφαρμόσουμε: την επόμενη ημέρα, τα πλαστικά μπουκάλια και πιάτα μεταμορφώθηκαν σε φατσούλες κάθε είδους, στο παιχνίδι με τους κρίκους:

Την ίδια μέρα παίξαμε με το καινούριο μας ¨ανακυκλωμένο¨παιχνίδι:

…Και επειδή η κούτα μας με τα υλικά προς ανακύκλωση είχε γεμίσει, τα παιδιά ανέλαβαν να τα αδειάσουν στον ¨Μπλέκα¨

Τα παιδιά μας είναι καταπληκτικά!

Ο Λογοθεραπευτής-Λογοπεδικός Κος Παυλίδης Μ.συναντά τους γονείς 2017-2018

Στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τον Σχολικό Σύμβουλο Κον Ψαρά Χ., καλέσαμε τον Λογοθεραπευτή-Λογοπεδικό του  Κέντρου Παροχής Στήριξης Παιδιού Εφήβου και Οικογένειας Ρόδου, Κον Παυλίδη Ματθαίο, τη Δευτέρα 29-01-2018, . για να συνομιλήσει με τους γονείς και τις δασκάλες του σχολείου, γύρω από το  θέμα των  διαταραχών του λόγου, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν την  ανάπτυξη του παιδιού.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν αρκετοί γονείς και οι δασκάλες του σχολείου μας.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ,ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Λειτουργεί επί της Ι. Μεταξά 1 στο διοικητήριο του παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου , στελεχωμένο και υποστηριζόμενο από επιστημονική ομάδα που αποτελείται από Κοινωνική Λειτουργό, Κλινικούς Ψυχολόγους, Λογοθεραπευτή και Ειδική Παιδαγωγό .
Παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους & τις οικογένειές τους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα .
Περιοχές ευθύνης του Κέντρου είναι κυρίως ο Δήμος Ρόδου αλλά και οι λοιποί Δήμοι της Δωδεκανήσου.
Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζουν τα παιδιά είναι ποικίλα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής :
• Ψυχικές Διαταραχές
• Προβλήματα στην εξέλιξη των νοητικών λειτουργιών
• Ειδικές διαταραχές ανάπτυξης (π.χ. δυσλεξία ,άλλες μαθησιακές δυσκολίες κ.α.)
• Διαταραχές λόγου ,ομιλίας, φωνής.
• Ψυχοκοινωνικά προβλήματα .
Τηλέφωνο για πληροφορίες και ραντεβού 22410-44620
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επωνυμία Υπηρεσίας: Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας Ρόδου
Κατηγορία Υπηρεσίας: Ίδρυμα ΟΤΑ
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ερυθρού Σταυρού 6, Ρόδος, Τ.Κ. 85 100
Τηλέφωνα 22410-44600 έως 22410-44610
Fax 22410-44607

Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα μας 2017-2018

Ο Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων μας προσέφερε τις (πολύ νόστιμες) βασιλόπιτες, φτιαγμένες από  μαμάδες, την Κα Φωτεινή Στρατή  και την Κα Κατερίνα Καραβόλια.

Οι γονείς πήραν παιχνίδια για τα 2 τυχερά παιδιά που  θα κέρδιζαν τα φλουριά.

Το ένα φλουρί κέρδισε ο Δημήτρης της Δ΄τάξης,

 

και το δεύτερο φλουρί η Κα Γιόλα, οπότε το παιχνίδι θα παραμείνει στο σχολείο για να παίζουν όλα τα παιδιά.

Ευχαριστούμε πολύ τις μαμάδες! Και του χρόνου!

Έρχονται Χριστούγεννα… 2017-2018

Ξεκινήσαμε λοιπόν τις φετινές μας δράσεις πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. . .

Στολίσαμε τα δέντρα μας, φτιάξαμε φάτνες,

στολίσαμε τις πόρτες μας με ταράνδους, χιονάνθρωπους και Αη-Βασίληδες,

φτιάξαμε δεντράκια και ταρανδάκια,

 

γράψαμε γράμματα στον Άγιο Βασίλη και τα βάλαμε στο όμορφο γραμματοκιβώτιο που έφτιαξε η νηπιαγωγός μας η Κα Βάσω,

φτιάξαμε όλοι μαζί μελομακάρονα,

και κάνουμε πρόβες για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας.

διασκεδάσαμε με το ¨Το σχολείο των καλικάντζαρων¨από το Θέατρο Ανάποδα,

 

τραγουδήσαμε τα κάλαντα στο χωριό,

 

και αποχαιρετιστήκαμε…Χριστουγεννιάτικα…

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και των τάξεων Α΄-Β΄θα παρουσιάσουν το θεατρικό έργο ¨Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι¨από το ομώνυμο βιβλίο του Ευ.Τριβιζά, ενώ οι τάξεις Γ΄-Δ΄-Ε΄και Στ΄ θα παρουσιάσουν το θεατρικό έργο  ¨Τα σύγχρονα Χριστούγεννα¨.

Τα παιδιά με τους γονείς έφεραν πολλά δωράκια για τα παιδιά που βρίσκονται στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ελπίδα. μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η Κα Κατερίνα στη μνήμη του μικρού Άγγελου. Με αυτήν την προσφορά, θα δεχτούν τα παιδιά μικρές χαρές και τους ευχόμαστε ότι καλύτερο!

Ταυτόχρονα, συλλέγουμε ρούχα και άλλα είδη για τους πρόσφυγες του νησιού μας, μια προσπάθεια της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης, σε συνεργασία με την Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ.

Τα ρόύχα παραδόθηκαν στους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια των εορτών από τους υπεύθυνους της Ρ.Ε.Ε. και της Ο.Γ.Ε. και βοήθησα η ίδια  στη μεταφορά. Νομίζω ότι οι εικόνες που είδαμε, τα χαμογελαστά πρόσωπα, τα ευχαριστώ και οι αγκαλιές των παιδιών, η χαρά που είδαμε σε αυτά τα πρόσωπα με μια μπάλα, ένα παιχνίδι, ένα ρούχο είναι μια εμπειρία που θα έπρεπε να ζήσουνε τα παιδιά μας.

 

Οι μικροί λαογράφοι 2017-2018

Με την τάξη μας επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβαρδών για να γνωρίσουμε το συγκεκριμένο Μουσείο και τα εκθέματά του.

Είχε προηγηθεί η ενασχόλησή μας με τα μουσεία στη Γλώσσα και τη μελέτη Περιβάλλοντος, όπου συζητήσαμε για το τι είναι ένα Μουσείο, μάθαμε διαφορετικά είδη Μουσείων και τα παιδιά κατέγραψαν την εμπειρία τους από ένα μουσείο που είχαν επισκεφθεί. Θυμηθήκαμε το μουσείο Παιχνιδιών που είχαμε επισκεφτεί την περσινή χρονιά, το Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς που επισκεφτήκαμε φέτος, το Παλάτι του Μ. Μαγίστου κ.α.

Στο Λαογραφικό Μουσείο γνωρίσαμε τα αντικείμενα και τα παιδιά επέλεξαν ένα αντικείμενο, το ζωγράφισαν και μας μίλησαν γι΄αυτό. Αναφέρθηκαν στη χρήση του, το σχήμα, το χρώμα, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο κ.α.

Μέσα από τα Μουσεία κάθε λογής γνωρίζουμε τον τόπο, τον πολιτισμό του, την ιστορία του. Έτσι, η επαφή των παιδιών με τους χώρους αυτούς είναι ιδιαίτερα σημαντική, όταν μάλιστα συνοδεύεται από βιωματικές δράσεις και όχι από μια απλή περιήγηση.

Copyright © ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΚΑΛΑΒΑΡΔΑ ΡΟΔΟΥ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top
...