• Καλώς ήρθατε στο τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλαβάρδων

 • Ο Μικρός Αναγνώστης

  mikan
 • Οι Συγγραφείς παιδικών βιβλίων στο σχολείο μας

  Οι Συγγραφείς παιδικών βιβλίων στο σχολείο μας

  Μαρία Ρουσάκη

 • Eλένη Δικαίου

 • Σβορώνου

  Ελένη Σβορώνου

 • Ρένα Ρώσση- Ζαΐρη

 • Βούλα Μάστορη

 • Σχολική Βιβλιοθήκη

  Κάντε "κλικ" στην εικόνα. smiley

 • Oι ταινίες μας

    Έφαγα τον κόσμο να σε βρω   Δε βλέπει...κι όμως τρέχει   Περπατώ...ποδηλατώ,στην πόλη ή το χωριό κυκλοφορώ   Ο Νταής του σχολικού
 • Αnimation στο Ενυδρείο

  Αnimation στο Ενυδρείο
 • Καλύτερη ζωή

  Kαλ.ζ
 • Ακρόπολη

  Ακρόπολη
 • Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης

  Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης

  Ένα παιχνίδι γνωριμίας με το μουσείο της Ακρόπολης

 • Ασφάλεια στο Internet

  Κάνε κλικ παρακάτω, για ασφαλές Ιnternet

 • Ενημερωνόμαστε για τους σεισμούς

Εκδρομή στη Φιλέρημο 2017-2018

Έναν, ιδιαίτερα σημαντικό για το νησί, αρχαιολογικό χώρο επισκεφτήκαμε με τα παιδιά  και γονείς του σχολείου μας στην τελευταία μας εκδρομή.

Εκεί, στη Φιλέρημο, με την πλούσια ιστορία και το αποτύπωμα πολλών εποχών στα μνημεία της, ξεναγηθήκαμε από τον Κο Ξυλουρά Ν., πρόθυμος πάντα ξεναγός μας σε εκπαιδευτικές επισκέψεις του σχολείου μας (Μεσαιωνική Πόλη, Παλάτι του Μ.Μαγίστρου, Μόντε Σμιθ κ.α.). Μάθαμε πώς ονομάστηκε η περιοχή Φιλέρημος, είδαμε τη Μεσαιωνική εκκλησία, το παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο, τα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς, τα προσκυνητάρια των Ιταλών και θαυμάσαμε τη θέα από τον σταυρό.

Ευχαριστούμε τον Κο Ξυλουρά  και την Ένωση Ξεναγών για την πολύ σημαντική για τα σχολεία μας προσφορά τους.

 

Είδαμε και πολλά παγόνια….

Μετά τη Φιλέρημο, τα παιδιά ψυχαγωγήθηκαν στη δημοτική παιδική χαρά της Ιαλυσού.

Φιλέρημος.5jpg

Φιλέρημος

Κάστρο χτισμένο 8 χλμ Ν της πόλης της Ρόδου, το οποίο καταλαμβάνει τη ΝΑ πλευρά της αρχαίας ακρόπολης Ιαλυσού, μίας από τις τρεις κύριες πόλεις της Ρόδου κατά την αρχαιότητα. Στη βυζαντινή εποχή ήταν επίσης φρούριο και ονομαζόταν Φιλέρημος, όνομα σχετικό με τη μοναχική ζωή. Tο όνομα Φιλέρημος είναι γνωστό από χρονικό της εποχής του Μιχαήλ Παλαιολόγου. Διακρίνονται οι εξής οικοδομικές φάσεις: αρχαία, βυζαντινή, ιπποτική (1480), και Τουρκοκρατίας (16ος -19 ος αι.).H αρχαία πόλη της Iαλυσού εκτείνεται γύρω από το λόφο Φιλέρημο, όπου βρίσκεται η ακρόπολη με μνημεία της αρχαίας, βυζαντινής και ιπποτικής περιόδου. O ναός της Aθηνάς Πολιάδος χρονολογείται στον 3ο-2ο αιώνα π.X, αλλά κατέλαβε τη θέση παλαιότερου ναού της κλασικής εποχής, σύμφωνα με δάπεδο και πήλινα ακροκέραμα του 5ου αιώνα π.X. O αποθέτης στη δυτική πλευρά έδωσε κεραμεική και αναθήματα που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 5ο αιώνα π.X. Σε επιγραφές του 3ου-2ου αιώνα π.X., εκτός από τη λατρεία της Aθηνάς Πολιάδος αναφέρεται και η λατρεία του Διός Πολιέως. Tην παλαιοχριστιανική περίοδο (5ος-6ος αιώνας μ.X.) θεμελιώνεται επάνω στον αρχαίο ναό τρίκλιτη βασιλική με αίθριο, στο βόρειο κλίτος της οποίας θα κτιστεί το 10ο αιώνα μονόχωρη εκκλησία με τρούλλο.  Η οχύρωση έχει σχήμα μη κανονικό, έκταση 2.000 μ2 και περίμετρο τειχών 700 μ. Από τα υπάρχοντα λείψανα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο περίβολος είχε ακανόνιστο σχήμα, ενώ υπάρχει και πρόσθετος περίβολος στα Β, με κάτοψη σε σχήμα ρόμβου. Σώζεται, τέλος, ιπποτικό φρούριο τραπεζιοειδούς κάτοψης στην Α γωνία του κύριου περιβόλου με πύργους στις τρεις γωνίες. Διακρίνονται οι εξής πύργοι: ο Δ κυλινδρικός πύργος του Β πρόσθετου περιβόλου (βυζαντινή περίοδος), ο Α κυλινδρικός πύργος του Β πρόσθετου περιβόλου (βυζαντινή περίοδος), ο ΝΑ πολυγωνικός πύργος του ιπποτικού φρουρίου, ο ΒΑ τετράπλευρος πύργος του ιπποτικού φρουρίου και ο ΒΔ, αρχικά πολυγωνικός, πύργος του ιπποτικού φρουρίου (βυζαντινή και ιπποτική περίοδος). Εντός του κάστρου της Φιλερήμου βρίσκονται τα εξής οικοδομήματα: O ναός της Παναγίας της Φιλερήμου 15ου αι. στον κύριο οχυρό περίβολο, ο Άγιος Γεώργιος ο Χωστός και η μονή της Παναγίας της Φιλερήμου καθώς και μικρός ναός του 10ου αι. Το κάστρο της Φιλερήμου πολιορκήθηκε από τους Γενοβέζους το 1248 και από τους Ιωαννίτες το 1306. Στις 11 Νοεμβρίου 1306 το κάστρο της Φιλερήμου, στο οποίο οι Έλληνες είχαν εγκαταστήσει φρουρά από 300 Τούρκους, κατελήφθη από τους Ιππότες μετά την προδοσία ενός Έλληνα, ενώ όλοι οι Τούρκοι σκοτώθηκαν. Το Σεπτέμβριο του 1404, η πριορία της Παναγίας της Φιλερήμου εκχωρήθηκε στον ιππότη Fr. Johannes Tensar. Η ιπποτική ανοικοδόμηση χρονολογείται στο 1480 και 1481, επί Μεγάλου Μαγίστρου Pierre d?Aubusson (1476-1503). Το 1480, οι Ιππότες υποχρεώθηκαν να ενισχύσουν το κάστρο λόγω του κινδύνου τουρκικής επίθεσης. Κατά την Ιταλοκρατία έγιναν στο κάστρο εργασίες αναστήλωσης (1926 και 1936).
Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=19623

Μιλώντας και παίζοντας, με θέμα τη διατροφή 2017-2018

Με την ευκαιρία της διανομής πορτοκαλιών στα σχολεία από τη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Δήμου Ρόδου,η διατροφολόγος Κα Λήδα Παπακωνσταντίνου επισκέφτηκε το σχολείο μας, φέρνοντας φρέσκα φρούτα, για να παρουσιάσει και στη συνέχεια να  συνομιλήσει με τα παιδιά σε θέματα διατροφής. Η διατροφολόγος  έπαιξε με τα παιδιά ένα παιχνίδι σε ομάδες με σκοπό να κατανοήσουν τα παιδιά τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή.

Διατροφή1

Τα φρούτα έγιναν μια νόστιμη φρουτοσαλάτα από την Κα Ζωή, την επόμενη ημέρα μετά την εκδρομή μας.

Μπορείτε στη συνέχεια να δείτε μια ωραία ταινία για την…Δόνα Τερηδόνα!

17 Νοέμβρη- Η γιορτή μας 2017-2018

Την 17 Νοέμβρη, ημέρα μνήμης και προβληματισμών γιορτάσαμε στο σχολείο με τη συμμετοχή των γονέων. Τ α παιδιά τραγούδησαν, αφηγήθηκαν το χρονικό της ημέρας του 1973 (Ε΄- Στ΄), απήγγειλαν ποιήματα (Γ΄-Δ΄) και έπαιξαν στο κουκλοθέατρο τη Ντενεκεδούπολη (Α΄-Β).

Τις προηγούμενες ημέρες οι δασκάλες συζήτησαν με τα παιδιά, διάβασαν βιβλία και παρακολούθησαν ταινίες σχετικές με την ημέρα, όπως αυτή που σας παρουσιάζουμε:

 

 

17 Νοέμβρη-Προτεινόμενα βιβλία για παιδιά:

Η Κυρα Δημοκρατία- Κ.Αρμενιάκου/Κέδρος

Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο-Κ.Μουρίκη/Διάπλαση

Ντενεκεδούπολη – Ευ.Φακίνου/Κέδρος

Τα αδέσποτα-Σ. Ζαραμπούκα/Μεταίχμιο

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου-Φ.Μανδηλαράς/Παπαδόπουλος

 

Nτυνόμαστε…αρχαίοι! 2017-2018

Με τη Μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ¨Το αρχαίο ένδυμα¨, ταξιδέψαμε με την Κα Μ.Σπανού από το Δ.Κ.Σ.Μ. στον αρχαίο κόσμο, μαθαίνοντας τις ενδυματολογικές τους συνήθειες. Είδαμε τον πέπλο, τη χλαμύδα, το ιμάτιο, τα υποδήματα που φορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και τις επιμελείς κομμώσεις τους.

Η Μουσειοσκευή περιλαμβάνει πολλά ενδύματα, τα οποία φόρεσαν τα παιδιά, νιώθοντας…αρχαίοι!

 

 

Ομιλία της παιδιάτρου κας Σπάρταλη Χ. 2017-2018

Μετά από πρόσκλησή μας, η παιδίατρος Κα Χ .Σπάρταλη επισκέφτηκε το σχολείο μας για να παρουσιάσει τις θεματικές ¨Παιδιά και διαδίκτυο¨και ¨Τα εμβόλια¨και να συζητήσει με τα παιδιά, τους γονείς και τις εκπαιδευτικούς. Ευχαριστούμε την Κα Σπάρταλη που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και μας παρουσίασε θέματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για όλους μας.

Παιδίατρος1

Όσον αφορά στο διαδίκτυο, μπορείτε να αναζητήσετε στο www.saferinternet.gr (υπάρχει εικονίδιο στο blog μας) πληροφορίες, συμβουλές κ.α. που απευθύνονται σε κάθε ομάδα ενδιαφερόμενων)

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων θα συνεχίσουμε με παρόμοιες δράσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, ενημερώσεις στο σχολείο μας, σε πρωινές ώρες, που θα αφορούν όλους μας. Οι γονείς μπορούν να προτείνουν θεματικές που τους ενδιαφέρουν και να συντονίζουμε από κοινού τις δράσεις αυτές.

Το Ψηφιακό Πλανητάριο στο Δημοτικό Σχολείο Καλαβαρδών 2017-2018

Τη Δευτέρα 13-11-2017, το Ψηφιακό Πλανητάριο  βρέθηκε στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καλαβαρδών για να προβάλει τις ταινίες του στα παιδιά  των Δημοτικών Σχολείων Καλαβαρδών, Σορωνής, Φανών, Διμυλιάς και στο Νηπιαγωγείο Καλαβαρδών. Παράλληλα, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα παρατήρησης  με τηλεσκόπιο.

 

 

Το πλανητάριο παρέμεινε στον χώρο του σχολείου για να συνεχίσει με το απογευματινό πρόγραμμα που απευθυνότανι στα μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις προβολές το πρωί.

Το Πρόγραμμα των απογευματινών προβολών ήταν το εξής:

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017
Ώρα Έναρξης Ώρα Λήξης Τίτλος Παράστασης
16:30 –   17:05 Ο Μαγεμένος Ύφαλος
17:10 –   17:45 Συλλέγοντας το Φως των Άστρων. Τα Θαυμαστά Τηλεσκόπια
17:50 –   18:15 Επιστροφή στη Σελήνη για Πάντα
18:20 –   18:55 Από Τη Γη Στο Σύμπαν

Γράφουμε παραμύθια… 2017-2018

Μια ημέρα όμορφη, με όρεξη για δημιουργία, καλέσαμε τις τάξεις Γ΄-Δ΄για παρέα και, αφού φτιάξαμε ομαδούλες με τις  Α΄-Β΄-Γ΄και Δ΄τάξεις, γράψαμε παραμύθια. Κάθε ομάδα πήρε 4 παραμυθοκάρτες και το κουβάρι της φαντασίας άρχισε να ξετυλίγεται….Κάποια παιδιά ζήτησαν τη βοήθεια του Τζίνι…

Τα παιδιά έγραψαν υπέροχες ιστορίες ακολουθώντας τους κανόνες των παραμυθιών, ζωγράφισαν το εξώφυλλο του παραμυθιού τους,

και παρουσίασαν τη δουλειά τους στις άλλες ομάδες, αλλά και στα νήπια.

 

Ο Γιώργος Δαρζέντας… εκπαιδεύεται 2017-2018

Ο Γιώργος Δαρζέντας, φοιτητής στο Π.Τ.Δ.Ε., μελλοντικός συνάδελφός μας, επέλεξε να κάνει τις πρακτικές του στο σχολείο μας. Έτσι, την πρώτη εβδομάδα ήταν κοντά μας στις τάξεις Α΄-Β΄και όπως βλέπετε, τα παιδιά ξετρελάθηκαν…

Γ.Δ1

 

Ο Γιώργος συνεχίζει την πρακτική του στις τάξεις Ε΄-Στ΄, και την τρίτη εβδομάδα, και τελευταία, θα παρακολουθεί στις τάξεις Γ΄-Δ΄.

Ευχόμαστε στον Γιώργο καλή συνέχεια και να έχει πάντα τέτοιες στιγμές, όπως αυτή της φωτογραφίας- στην διδασκαλική του καριέρα!

Οι Βιβλιοφάγοι μας…. 2017-2018

 

Η δανειστική μας βιβλιοθήκη έχει πολύ κίνηση τελευταία…

Με τ ην παρουσίαση που κάνουμε στην αρχή της χρονιάς για το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης μας, ξεκίνησε ο δανεισμός βιβλίων από τα παιδιά.  Τα βιβλία μας είναι τοποθετημένα στα ράφια με τις ενδεικτικές ετικέτες (παραμύθια, ιστορία, ζωγραφική, comics κ.α.)

Ενθαρρύνουμε όλα τα παιδιά να δανείζονται βιβλία, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, να τα διαβάζουν είτε να τα επιστρέφουν αδιάβαστα, να μιλούν για όσα διάβασαν στην τάξη, να εκφράζουν την γνώμη τους, θετική ή αρνητική για ένα βιβλίο, και μέσα από το φυλλάδιο βιβλιοπαρουσίασης, να ενημερώνουν και τα υπόλοιπα παιδιά για το βιβλίο που διάβασαν και να το προτείνουν ή όχι.

Η πρώτη βιβλιοφάγος μας, η Ελπίδα της Β΄τάξης σε δράση…

Βιβλιοφάγοι.1pgO Aλέξανδρος διάβασε και έβαλε 5 αστέρια στο ¨Κυνήγι του Θησαυρού στον ωκεανό¨

Βιβλιοφάγοι.2pg

Αποχαιρετήσαμε την Κα Μαρία-Ανδριάνα 2017-2018

Με μια πολύ όμορφη κάρτα φτιαγμένη από τα ταλαντούχα χέρια της Νηπιαγωγού αμς Κας Βάσως και με τις ευχές όλων μας, νηπιαγωγών, δασκάλων, παιδιών και  της Δικαίας γραμμένες μέσα, για την ίδια και το μωράκι που περιμένει, αποχαιρετήσαμε  την κα Μαρία, δασκάλα των τάξεων Γ΄-Δ΄, σε μια πολύ ζεστή, και όμορφη στιγμή που μοιραστήκαμε όλοι.

Mαρία-Ανδριάνα

Copyright © ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΚΑΛΑΒΑΡΔΑ ΡΟΔΟΥ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top
...