Στοματική υγιεινή

https://www.youtube.com/watch?v=3w46WVQWThs

Στοματική υγιεινή

Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή

Γερά δόντια-ωραίο χαμόγελο

Τα ωραία δόντια και τα γερά ούλα καταστρέφονται από την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Ο μόνος τρόπος για να απομακρύνουμε τη μικροβιακή πλάκα από το στόμα μας είναι το καλό καθημερινό βούρτσισμα.

Το καλό βούρτσισμα κρατάει 2 λεπτά. Βουρτσίζετε τα δόντια σας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Να βουρτσίζετε όλα τα δόντια και όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

Η οδοντόβουρτσά σας να έχει νάιλον τρίχες μεσαίας σκληρότητας. Το κεφάλι της οδοντόβουρτσας να μην είναι πολύ μεγάλο. Όταν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας αρχίζουν να κατσαρώνουν και να αραιώνουν, τότε πρέπει να την αλλάξετε.

Σχεδόν όλες πια οι οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο, οπότε χρησιμοποιείτε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.

Για να καθαρίζετε καλά τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, καλό είναι να χρησιμοποιείτε και το οδοντικό νήμα. Τη σωστή χρήση θα σας τη δείξει ο οδοντίατρός σας. Τα διάφορα στοματοπλύματα που υπάρχουν, μόνο σαν συμπλήρωμα στο βούρτσισμα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε.

Δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα των δοντιών. Το καλό καθημερινό βούρτσισμα είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε όμορφα δόντια, γερά ούλα, και ένα λαμπερό και δροσερό χαμόγελο.

   

 Το βούρτσισμα   

                                         βούρτσισμα

 

Καθαρισμός με νήμα

καθαρισμός με νήμα

 ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Μπορούμε να έχουμε γερά και ωραία δόντια για όλη μας τη ζωή αν χρησιμοποιούμε φθόριο, αποφεύγουμε τη ζάχαρη, και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας τακτικά. Το φθόριο είναι μια ουσία που δυναμώνει τα δόντια.

Γι’ αυτό, στο καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Πολύ καλά είναι τα φθοριούχα στοματοπλύματα για μετά το βούρτσισμα. Φθορίωση στα δόντια σας, και κυρίως στα παιδιά, θα σας κάνει ο οδοντίατρός σας, όταν τον επισκέπτεστε τακτικά.

Επίσης, για τα παιδιά, υπάρχει φθόριο σε χαπάκια, που θα σας τα δώσει ο οδοντίατρος σας.

Η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για το χάλασμα των δοντιών, γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη τερηδόνας. Μην τρώτε πολλή ζάχαρη, και κυρίως μην τρώτε πολλές φορές την ημέρα ζάχαρη. Μειώστε τα γλυκά, τα παγωτά και τα αναψυκτικά που παίρνετε ανάμεσα στα γεύματα.

Αν θέλετε να φάτε γλυκό να το φάτε αμέσως μετά το φαγητό σας.

Εκτός από την καθημερινή φροντίδα των δοντιών, με το βούρτσισμα, τη χρήση φθορίου και την αποφυγή της ζάχαρης, πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες. Μόνον έτσι θα προλάβετε κάποιο τυχόν πρόβλημα στην αρχή του.

Μην περιμένετε να πονέσετε για να πάτε στον οδοντίατρο. Κλείνετε κάθε 6 μήνες το ραντεβού σας για να κάνετε προληπτικό έλεγχο, καθαρισμό των δοντιών και φθορίωση.

EURODENTICA : Διεθνής πιστοποίηση από Temos και Diplomatic Council

Η πρόληψη καλύτερη απ’ τη θεραπεία

Στοματική υγιεινή                                                          ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ-ΟΙΔΗΜΑΤΟΣ-ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ

Μην περιμένετε να πονέσετε και να πρηστείτε για να πάτε στον οδοντίατρο. Αν κάποιο δόντι αρχίζει να παγώνει στο κρύο ή να σας δίνει σουβλιές, πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρό σας.

Αν σας πιάσει πονόδοντος, μην μασάτε ασπιρίνη και μην κάνετε μπουκώματα με ούζο ή άλλο ποτό. Πάρτε ένα αναλγητικό και πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας. Αν πονάτε τόσο πού δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ ή αν πρηστείτε, πηγαίνετε αμέσως στον δικό σας οδοντίατρο, ή στα μεγάλα νοσοκομεία που εφημερεύουν και έχουν οδοντιατρικό τμήμα.

Αν χτυπήσετε και σπάσετε το δόντι σας, πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας. Αν από χτύπημα βγει ένα δόντι, πάρτε το, ξεπλύνετέ το σε φυσιολογικό ορό ή γάλα, χωρίς να το τρίψετε, και προσπαθήστε να το βάλετε αν μπορείτε εσείς στη θέση του, ή πηγαίνετε αμέσως να το βάλει ο οδοντίατρος.

Αν αυτό τύχει σε ένα παιδί, οπωσδήποτε κρατείστε το δόντι και κάντε αυτή τη διαδικασία. Μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο διατηρείστε το δόντι μέσα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή μέσα στο στόμα για να βρέχεται από το σάλιο.

Αν τα ούλα σας ματώνουν στο βούρτσισμα τότε έχετε ουλίτιδα, και πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο. Αν κάνετε μια εξαγωγή δοντιού, είναι φυσικό μέσα στο σάλιο σας να υπάρχει λίγο αίμα. Αυτό δεν είναι αιμορραγία. Αν όμως μετά από εξαγωγή, όταν κάθεστε γεμίζει το στόμα σας με αίμα, τότε θα πρέπει να πάρετε ένα κομμάτι βαμβάκι να το βάλετε εκεί που έγινε η εξαγωγή και να δαγκώσετε για λίγα λεπτά.

Από την πίεση θα σταματήσει το αίμα. Αν δεν σταματήσει, πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας ή σε εφημερεύον νοσοκομείο.

17 Νοεμβρίου 2014

1 σχόλιο

Aγροτικές ασχολίες Νοεμβρίου

Η συγκομιδή της ελιάς

   Χρήση εργαλείου συγκομιδής ελιάς

Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή, ή το λιομάζωμα. Η ελιά παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι, και το μάζεμα της ελιάς αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου.

Στη σημερινή εποχή ευδοκιμεί ακόμη η παραδοσιακή μέθοδος συγκομιδής, με τη βοήθεια ίσως κάποιων νεότερων εργαλείων: τα κλαδιά περνιούνται με το “χτένι” για να αποσπαστεί ο καρπός με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, ενώ το έδαφος κάτω από την ελιά στρώνεται με λιόπανα ή με ειδικό δίχτυ από συνθετικό υλικό. Σκάλες από ξύλο ή αλουμίνιο χρησιμοποιούνται για το μάζεμα των δυσπρόσιτων κλαδιών. Αφού πέσουν οι ελιές από το δέντρο, οι αγρότες τινάζουν τα άκρα των ελαιόπανων ώστε να δημιουργηθούν σωροί, οι οποίοι θα καθαριστούν με το χέρι από χοντρά κλαριά και τσαμπιά προκειμένου να τοποθετηθούν στη συνέχεια σε δοχεία μεταφοράς (κουβάδες, τενεκέδες κλπ.) και σακιά και να μεταφερθούν στον χώρο αποθήκευσης. Δεν είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των φύλλων, αφού υπάρχει στο ελαιοτριβείο ειδικό μηχάνημα που τα απομακρύνει με αέρα. Εναλλακτική τεχνική είναι το “τίναγμα” της ελιάς με ξύλινα ραβδιά, η τεχνική όμως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν έχει ωριμάσει πλήρως ο καρπός και είναι εύκολη η απόσπασή του από το δέντρο. Τέλος, είναι σύνηθες κατά τη συγκομιδή να κόβονται με πριόνι επιλεγμένα κλαδιά του δέντρου, τόσο για τη διευκόλυνση της συγκομιδής, όσο και για να βοηθηθεί η σωστή ανάπτυξη του δέντρου.

Αρχείο:Olive-picking with rotary tool and rake.ogv

Συγκομιδή ελιάς με περιστροφική βέργα και χτένι.

Σε μεγάλους ελαιώνες χρησιμοποιούνται συχνά ειδικά μηχανήματα για τη συγκομιδή. Τα μηχανήματα χειρός (βέργες ελαιοσυλλογής) λειτουργούν συνήθως είτε με την αρχή της δόνησης (παλμική βέργα) ή της περιστροφής (περιστροφική βέργα) της κεφαλής [3], ή και συνδυασμό των δυο κινήσεων. Κοντά στη χειρολαβή προσαρτάται ο βενζινοκινητήρας ή ηλεκτροκινητήρας που δίνει κίνηση στη βέργα. Οι κατασκευαστές των βεργών ελαιοσυλλογής εξελίσσουν συνεχώς την τεχνολογία λειτουργίας, ώστε να αυξάνεται η απόδοση και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιείται η ζημιά που προκαλεί το μηχάνημα στο ελαιόδεντρο. Στην κατεύθυνση αυτή, εμφανίστηκαν τελευταία στην αγορά βέργες ελαιοσυλλογής από τεχνολογικά προηγμένα υλικά όπως τα ανθρακονήματα (carbon fiber). Για ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και απόδοση στη συγκομιδή υπάρχουν στην αγορά και αυτοκινούμενα μηχανήματα ελαιοσυλλογής[4]. Λόγω της αρκετά υψηλής δαπάνης αγοράς τα μηχανήματα αυτά προορίζονται για ελαιώνες μεγάλης έκτασης, ενώ συχνά η αγορά τους εντάσσεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων για αγρότες [

17 Νοεμβρίου 2014

1 σχόλιο

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

10 Νοεμβρίου 2014

1 σχόλιο



Σελίδες

Κατηγορίες

Σύνδεσμοι

Μεταπληροφορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Πιο πρόσφατα Άρθρα