Κατασκευή σφεντόνας

Η αγαπημένη σφεντόνα ή χαρχάλα όπως τη λένε στα χωριά της Κρήτης, υπήρξε παιχνίδι ορόσημο, ανθρώπων που θυμούνται με νοσταλγία τα παιδικά τους χρόνια. Με όποιον ηλικιωμένο κι αν κουβεντιάσεις για την παιδική του ηλικία ,δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου αναφέρει τη χαρχάλα και τις διάφορες σκανταλιές που τη συνόδευαν. Σπασμένα τζάμια, κυνηγητό στο χωριό, καρτέρι στα σοκάκια, γέλιο,πειράγματα και διάφορες άλλες στιγμές και καταστάσεις που βίωναν τότε στην δύσκολη αλλά ξέγνοιαστη παιδική τους ηλικία.
Με τα Φρεδιανάκια της Ε- Στ΄ τάξης είχαμε την ευκαιρία σήμερα, να κατασκευάσουμε τη δική μας σφεντόνα. Το σχέδιο εργασίας έγινε σε ένα καταπράσινο μέρος, στο εκκλησάκι της ¨Παναγιάς των δύο Βράχων”. Μέσα στη φύση, και στην ομορφιά της, οι μαθητές/τριες του Δημοτικού σχολείου Φρε, κατασκεύασαν τη σφεντόνα τους, γνώρισαν την ενέργεια, τις διάφορες μορφές και τις μετατροπές της.
Στη συνέχεια έφτιαξαν στόχους από μεταλλικά κυπελάκια, και χωρίστηκαν σε ομάδες. Κάθε στόχος έκρυβε και ένα δώρο. Υπήρχαν οι εύκολοι και οι δύσκολοι στόχοι με τα ανάλογα δώρα τους. Κάθε ομάδα είχε δικαίωμα για τέσσερις βολές.Το τι ακολούθησε είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς!!! Μία πραγματικά γεμάτη και όμορφη ημέρα!