Η φιλοσοφία μέσα από το πείραμα

” Η φιλοσοφία δεν είναι μόνο πόθος γνώσης, αλλά έρως ζωής, έκφραση της βαθύτατης δίψας του ανθρώπου για τη ζωή, της αποστροφής του για την προσωρινότητα, τη φθορά και την αποργάνωση της ύπαρξης στο θάνατο.” ( Χρήστος Γιανναράς)
Τι είναι λόγος; Τι είναι ετερότητα; Τι συμβολίζει μια κοινωνία ανθρώπων; Τι σημαίνουν και πώς μπορούν να ερμηνευτούν οι έννοιες κόσμος, ύπαρξη, αγάπη, πόνος, αντικειμενικότητα, υποκειμενικότητα;
Για πρώτη φορά θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τη φιλοσοφία στο πρόγραμμα του σχολείου μας, να φιλοσοφήσουμε με τους μαθητές μας, κάνοντας πειράματα και χρησιμοποιώντας υλικά από το περιβάλλον. Θα δούμε πως η ίδια η φύση μπορεί να δώσει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που μπορεί να έχουμε. Γίνεται μια πέτρα, λίγο νερό, η φωτιά, ένα λουλούδι, ένα κομμάτι ξύλο ή ένα δοχείο, να μας βάλουν σε σκέψεις και γενικούς προβληματισμούς;
Οι μαθητές Ε- Στ’ τάξης μέσα από το πείραμα της πέτρας, μαθαίνουν, πόσο εύκολα μπορούν να δυσκολέψουν τη ζωή μας, οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα. Κρατούν την πέτρα με τα χέρια ανοιχτά και παρατηρούν ότι δεν μπορούν να την κρατήσουν ψηλά για πολλή ώρα. Θα πρέπει να ξεφορτωθούν το βάρος που έχουν στα χέρια τους…Την πέτρα. Έπειτα καταγράφουν σε ένα χαρτί, ό,τι τους βαραίνει, ό,τι τους φοβίζει, ό,τι τους κάνει δυσλειτουργικούς. Κάνουν κύκλο, και καίνε τα “βάρη” που δυσκολεύουν τη ζωή τους…
Εισαγωγή στη φιλοσοφία με τον εκπαιδευτικό Μιχελάκη Στέλιο.
#δημοτικόφρε #φιλοσοφία

 

Κατασκευή σφεντόνας

Η αγαπημένη σφεντόνα ή χαρχάλα όπως τη λένε στα χωριά της Κρήτης, υπήρξε παιχνίδι ορόσημο, ανθρώπων που θυμούνται με νοσταλγία τα παιδικά τους χρόνια. Με όποιον ηλικιωμένο κι αν κουβεντιάσεις για την παιδική του ηλικία ,δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου αναφέρει τη χαρχάλα και τις διάφορες σκανταλιές που τη συνόδευαν. Σπασμένα τζάμια, κυνηγητό στο χωριό, καρτέρι στα σοκάκια, γέλιο,πειράγματα και διάφορες άλλες στιγμές και καταστάσεις που βίωναν τότε στην δύσκολη αλλά ξέγνοιαστη παιδική τους ηλικία.
Με τα Φρεδιανάκια της Ε- Στ΄ τάξης είχαμε την ευκαιρία σήμερα, να κατασκευάσουμε τη δική μας σφεντόνα. Το σχέδιο εργασίας έγινε σε ένα καταπράσινο μέρος, στο εκκλησάκι της ¨Παναγιάς των δύο Βράχων”. Μέσα στη φύση, και στην ομορφιά της, οι μαθητές/τριες του Δημοτικού σχολείου Φρε, κατασκεύασαν τη σφεντόνα τους, γνώρισαν την ενέργεια, τις διάφορες μορφές και τις μετατροπές της.
Στη συνέχεια έφτιαξαν στόχους από μεταλλικά κυπελάκια, και χωρίστηκαν σε ομάδες. Κάθε στόχος έκρυβε και ένα δώρο. Υπήρχαν οι εύκολοι και οι δύσκολοι στόχοι με τα ανάλογα δώρα τους. Κάθε ομάδα είχε δικαίωμα για τέσσερις βολές.Το τι ακολούθησε είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς!!! Μία πραγματικά γεμάτη και όμορφη ημέρα!

Ουσιαστική εκπαίδευση ( meaningful education)

Είναι προφανές ( και επιστημονικά πλέον τεκμηριωμένο), ότι ο άνθρωπος για να κατακτήσει μια νέα γνώση, πρέπει να έχει κάποιο κίνητρο με σκοπό να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία της μάθησης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αλλά και σε αυτό της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο ( giving process) αποφασίσαμε με τους μαθητές της Ε- Στ’ να ασχοληθούμε με ένα σχέδιο εργασίας κάπως διαφορετικό από τα άλλα.
Επισκεφτήκαμε το τοπικό ιατρείο του Φρε και ρωτήσαμε τη γιατρό του χωριού, τι χρειάζεται στο ιατρείο της, για να το κατασκευάσουμε εμείς και στη συνέχεια να της το δωρίσουμε. Αυτό που χρειαζόταν ήταν ένας τροχήλατος πάγκος, για να τοποθετεί τα ιατρικά της εργαλεία. Χωρίς να χάσουμε χρόνο πήραμε τις διαστάσεις τ παλιού πάγκου, αγοράσαμε ξυλεία και
ριχτήκαμε στη δουλεία, στο εργαστήρι ξυλουργικής. Μετρήσαμε, κόψαμε, βιδώσαμε, συνεργαστήκαμε και δημιουργήσαμε, μα πάνω από όλα το απολαύσαμε και το χαρήκαμε. Το ωραιότερο κομμάτι του project, ήταν η παράδοση του πάγκου στο ιατρείο. Η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη καθώς οι ηλικιωμένοι του χωριού που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο ιατρείο έδωσαν τα συγχαρητήρια στους μικρούς μας φίλους. Συνάντηση δύο γενεών!!!
Οι δράσεις μας δεν σταματούν εδώ. Το σχολείο αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας και οφείλει να είναι ανοιχτό σε αυτήν. Η εξωστρέφεια του σχολείου μας θα συνεχιστεί, καθώς πλέον γίνεται άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε τα λόγια ενθουσιασμού,του μικρού Μανώλη τα οποία ήταν και η αξιολόγησή μας: ¨ Κύριε τον πάγκο θα τον βλέπουν οι παππούδες και θα λένε πως τον έφτιαξαν τα εγγόνια τους!” Το σχέδιο εργασίας πέτυχε!

 

Τρίγωνο και ανθρώπινες κατασκευές.

Project: Τρίγωνο και ανθρώπινες κατασκευές.
Μέρος 1ο

Οι μαθητές της Ε-Στ’ τάξης ασχολούνται αυτό το διάστημα με τις κατασκευές του ανθρώπου γενικά στο φυσικό περιβάλλον.
Βγαίνουν έξω από το σχολείο, γυρνάνε το χωριό, παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας διάφορες ανθρώπινες κατασκευές. Διαπιστώνουν ότι το τριγωνικό σχήμα βρίσκεται σχεδόν σε όλες και αναρωτιούνται το γιατί. Τι πλεονεκτήματα έχει μία τριγωνική κατασκευή έναντι άλλων μη τριγωνικών κατασκευών; Διερευνούν κτίρια, γέφυρες, πυραμίδες και διαπιστώνουν ότι το τρίγωνο και ο άνθρωπος έχουν μία πολύ καλή σχέση που κρατάει χρόνια…
Το σχέδιο εργασίας χωρίστηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι διερευνητικό και περιλαμβάνει παρατήρηση, φωτογράφηση, επεξεργασία φωτογραφίας και εύρεση ιστορικών στοιχείων . Το δεύτερο περιλαμβάνει μια πειραματική διαδικασία γύρω από διάφορες κατασκευές.

    

 

Μέρος 2ο

Σε συνέχεια του 1ου μέρους, μαθήτριες της Ε’ τάξεις, πειραματίζονται σε κατασκευές από ξυλάκια, δείχνοντάς μας αυτές, που είναι πιο γερές και ανθεκτικές.

https://www.youtube.com/watch?v=0oONPeaTbfw&feature=youtu.be

 

STEM δραστηριότητα- Κατασκευή γέφυρας από μακαρόνια

Σήμερα, με τους μαθητές της Ε- IMG_20171101_121707Στ΄ τάξης ασχοληθήκαμε με την κατασκευή γεφυρών από ζυμαρικά. Έγιναν μικροί μηχανικοί και κατασκευαστές. Μιλήσαμε αρχικά για τα είδη των γεφυρών που υπάρχουν στο κόσμο, καθώς και για το πώς εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Αναφερθήκαμε στις έννοιες του ¨βάρους¨  και της ¨δύναμης¨ και είδαμε πώς εφαρμόζονται πάνω στην κατασκευή μιας γέφυρας. Μιλήσαμε για συστήματα δυνάμεων,και συγκεκριμένα για το σύστημα δυνάμεων, συμπίεσης – ώθησης( τέντωμα) που ασκείται στους δοκούς μιας γέφυρας. Στη συνέχεια ενώσαμε  το θεωρητικό πλαίσιο με το πειραματικό- κατασκευαστικό κομμάτι του όλου  εγχειρήματός μας. Φτιάξαμε γέφυρες από μακαρόνια, και προσπαθήσαμε να τις κάνουμε όσο το δυνατόν γίνεται, στοιβαρές και ανθεκτικές. Τις δοκιμάσαμε και  κρεμάσαμε βάρη, για να δούμε τα όρια τους. Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν μακαρόνια, σιλικόνη και αρκετή φαντασία…

IMG_20171101_093154 IMG_20171101_113736 IMG_20171101_113741IMG_20171101_121955 IMG_20171101_122025

Παγωτο-κλάσματα

Ο καύσωνας καλά κρατά στα μέρη μας και είπαμε να δροσιστούμε λίγο, με ένα παγωτάκι, που θα  φτιάχναμε στο εργαστήριό μας. Μαζί με τη ζαχαροπλαστική μπλέξαμε και τα κλάσματα, κάτι που μ20170921_104247ας πονάει και μας δυσκολεύει. Πήραμε τα υλικά, μετρήσαμε ποσότητες, χωρίσαμε και διαιρέσαμε, λερωθήκαμε και λερώσαμε, βάζοντας εν τέλει, όλη την τέχνη μας και τη μαθηματική σκέψη μας, για να βγει αυτό το θεσπέσιο παγωτό βανίλια. Φυσικά τον πρώτο λόγο,  είχαν οι μικροί μας φίλοι, της Α-Β΄ δημοτικού. Τους προσφέραμε το παγωτό μας. Από τον τρόπο που το έτρωγαν, μάλλον είχε πετύχει το εγχείρημά μας. Προσέχουμε τα μικρά Φρεδιανάκια, γιατί με τη σειρά τους όταν μεγαλώσουν θα προσέχουν και αυτά τους μικρότερους μαθητές.

20170920_104451 20170920_104727 20170920_10513320170920_10054620170921_10433220170921_10434620170921_104602

 

Φρεδιανό δίκτυο τηλεφωνίας!

Σχεδόν όλοι,  γνωρίζουμε, το πείραμα με τα ποτήρια και τον σπάγγο. Ενώνουμε τα δύο ποτήρια με τον σπάγγο. Ένα παιδί μιλάει στο ένα ποτήρι και το άλλο ακούει,τι είπε ο συμμαθητής  στο δεύτερο ποτήρι. Με αυτό το πείραμα οι μαθητές γνωρίζουν απλοϊκά, WP_20170131_005τον τρόπο που λειτουργεί ένα τηλέφωνο, καθώς και  πώς τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν  μέσω του σπάγγου από το ένα ποτήρι(πομπός) στο άλλο (δέκτης). Στο δημοτικό σχολείο Φρε, προχωρήσαμε το πείραμα αυτό, λίγο πιο πέρα. Αναρωτηθήκαμε αν  θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο τηλεφωνίας από ποτήρια δένοντας τις άκρες μεταξύ τους. Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι το δίκτυο μας λειτουργούσε! Μπορούσε να μιλήσει ένας μαθητής και οι άλλοι τέσσερις να τον  ακούν καθαρά και κανονικά. Το πείραμα αυτό μας άνοιξε τα φτερά για το παρακάτω project:

Σενάριο

Πέντε φίλοι ζουν στις πέντε ηπείρους. Οι μαθητές διαλέγουν σε ποια χώρα συγκεκριμένα ζουν. Βρίσκουν από το διαδίκτυο πληροφορίες για αυτήν τη χώρα( wikipedia, Google Earth κτλ), και περιγράφουν σε μία παράγραφο τον τρόπο ζωής τους. Το σενάριο αναφέρει ότι αυτοί οι φίλοι έχουν καιρό να μιλήσουν, και περιμένουν πώς και πώς να ακούσουν τους φίλους τους, στο τηλέφωνο.

Έπειτα εκτυπώνουμε τις μικρές ιστοριούλες και βγαίνουμε στην αυλή για να μιλήσουμε και οι πέντε στο…τηλέφωνο!

Το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας στηρίχτηκε σε πολλά διδακτικά αντικείμενα.Όπως:

  1. Φυσική ( πειράμα για τον ήχο και την λειτουργία τηλεφώνου).
  2. Έκφραση( γραπτή περιγραφή του τρόπου ζωής στη χώρα που ζούν οι φίλοι).
  3. Γεωγραφία ( πληροφορίες για τις ηπείρους και τις χώρες στις οποίες ζουν).
  4. Δημοκρατία ( σέβομαι τους άλλους, ακούω τους άλλους, μιλάμε όλοι ).
  5. Πληροφορική ( χρήση διαδικτύου,προγραμμάτων κ.α).

WP_20170131_001 WP_20170131_002 WP_20170131_003 WP_20170131_004  WP_20170131_006

Ηφαίστειο από σόδα και ξύδι!

Σήμερα τα μικρά και μεγαλά Φρεδιανάκια, έφτιαξαν το δικό τούς ηφαίστειο. Οι Α’, Β’ Ε’ και ΣΤ’ τάξεWP_20170117_012ις χωρίστηκαν σε ομάδες, και προχώρησαν στην κατασκευή-πείραμα, ενός ηφαιστείου με απλά υλικά. Οι μεγαλύτεροι μαθητές μιλησαν στους μικρότερους, για τα ηφαίστεια, τους κρατήρες, τη λάβα, τη Σαντορίνη αλλά και για  τα φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με αυτά, όπως σεισμοί, τσουνάμια κτλ.  Τα υλικά που χρειαστήκαμε για το πείραμα μας ήταν:

  1. 1 μικρό άδειο μπουκάλι

Γεια το μείγμα:

  •  6 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  1. 2 κουταλιές μαγειρική σόδα
  2. 6 σταγόνες υγρό πιάτων
  3. Ξύδι
  4. ταψί
  5. νερό

Τα παιδιά δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν πολύχρωμα ηφαίστεια προσθέτοντας στην σαπουνο-λάβα, χρώματα ζαχαροπλαστικής.

WP_20170117_011WP_20170117_010WP_20170117_009WP_20170117_009WP_20170117_007WP_20170117_006WP_20170117_005WP_20170117_004