ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 στην καθιερωμένη Καλοκαιρινή εκδρομή του σχολείου μας επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Είναι η σημαντικότερη Μονή στο νομό Πιερίας. Βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900μ. σε θέση φύσει οχυρή ανάμεσα σε δύο ρέματα και απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο. Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Άγιο Διονύσιο γύρω στο 1542, Μετά το 1821 καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό, πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Το 1943 ανατινάχθηκε από τους Ναζί επειδή στα κτήρια της κρύβονταν Έλληνες αντάρτες. Έκτοτε μεταφέρθηκε στο Μετόχι της, κοντά στο Λιτόχωρο..

Σήμερα αναπτύσσει πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, με ολοήμερες εξομολογήσεις και πνευματικές διδαχές κάθε Κυριακή πρωί μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπως επίσης διαλόγους, συνέδρια και ολονύκτιες αγρυπνίες. Πανηγυρίζει στις 23 Ιανουαρίου, που είναι και η ημέρα μνήμης του Αγίου Διονυσίου. Επίσης, στις 14 Σεπτεμβρίου τελείται η τοπική εορτή του Σταυρού, στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου.

Ο Άγιος Διονύσιος επιδόθηκε σε τριπλή εργασία μέχρι το θάνατό του. Έκανε περιοδείες στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, διδάσκοντας και εξομολογώντας αλλά και στήριζε τον υπόδουλο ελληνισμό, ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Σήμερα το Μοναστήρι λειτουργεί ως ανδρώα κοινοβιακή Μονή με καθηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Κυρίτση και με 28 μοναχούς.

Μέσα στο μοναστήρι, σε πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο του 1860 λειτουργεί και το νέο σκευοφυλάκιο (Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο. Σε αυτό φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας. Ενδεικτικά αναφέρονται εικόνες του 15ου-19ου αιώνα, πατριαρχικά σιγίλια, κεντητά άμφια, πατριαρχικοί σταυροί, τμήμα Τιμίου Ξύλου, άγια λείψανα και παλαιά χειρόγραφα. Από αυτά γνωρίζουμε σήμερα πολλά στοιχεία για την Ιστορία της Μονής.

Ευχαριστούμε πολύ τον μοναχό πατήρ Διονύσιο για τις ευλογίες και ευχές του.

Φεύγοντας από το μοναστήρι συνεχίσαμε για φαγητό στον Πλαταμώνα στο sun beach. Ο καιρός και η θέα ήταν υπέροχη το φαγητό πολύ νόστιμο. Όλοι γυρίσαμε ήρεμοι και πολύ ευχαριστημένοι. Τα παιδιά δεν χόρταιναν να κοιτάζουν την θάλασσα το ίδιο και οι μεγάλοι.

Ευχαριστούμε πολύ τον υπεύθυνο του sun beach για το κέρασμα των αναψυκτικών και του ευχόμαστε Υγεία & Καλές Δουλειές.

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΟΥ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση