ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Εκπαιδευτικοί  και μαθητές βράσαμε τα αυγά που θα βάψουμε την επόμενη μέρα. Την Τετάρτη 28 Μαρτίου βράσαμε τα αυγά και την Πέμπτη 29 /3/2018 μιλήσαμε στα παιδιά για το έθιμο  και τι συμβολίζει.  Γιατί βάφονται κόκκινα τα αυγά της Ανάστασης;

Για τους πρώτους Χριστιανούς το αυγό είναι το σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού. Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα
σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους. Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς. Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού. Είναι παράλληλα όμως και χρώμα αποτρεπτικό. Κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια κρεμούσαν τη Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες για το καλό. Το πρώτο αυγό που έβαφαν ήταν της Παναγίας και το έβαζαν στο εικονοστάσι. Με αυτό σταύρωναν τα παιδιά από το κακό το μάτι.
Η παράδοση λέει πως: “Όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε. Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε: “Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;” Και, ω του θαύματος έγιναν!”

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αβγό.

Τα παιδιά με χαρά άκουγαν και ρωτούσαν για τα  Πασχαλινά έθιμα ενώ συμμετείχαν στην όλη ετοιμασία των αυγών στην κατσαρόλα και στο βράσιμο.

Την Πέμπτη 28/3/2018  ξεκινήσαμε με τα παιδιά βήμα – βήμα να ετοιμάζουμε τα καλάθια που φτιάξαμε στο σχολείο, να τα γεμίζουμε με τα σοκολατένια ο αυγό, το βαμμένο αυγό και τις λαμπάδες που με πολύ μεράκι όλοι μαζί φτιάξαμε για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ……….

Τα παιδιά χαιρόταν πολύ να βλέπουν τα πολύ όμορφα καλαθάκια.

Tο μεσημέρι τους τα δώσαμε και όμορφα χαμόγελα έλαμπαν στα προσωπάκια………

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

στον Διευθυντή, τους Εκπαιδευτικούς σε όλα τα Παιδιά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση