ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ “ΟΧΙ”.

Την Παρασκευή 27 0κτωβρίου 2017 γιορτάσαμε με δύο σκετς όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ουσιαστικά η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο! Με το ΟΧΙ του τότε πρωθυπουργού-δικτάτορα της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις αξιώσεις των Ιταλών. Η κίνηση αυτή του Μεταξά σηματοδότησε την είσοδο της, ουδέτερης μέχρι τότε, χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός εξέδωσε το παρακάτω διάγγελμα.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: “Αυτό σημαίνει πόλεμο”. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως»

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Οι μαθητές μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό αναβιώνοντας δύσκολες στιγμές του πολέμου, έχοντας πάντα βοηθό την Παναγιά μας. Οι γονείς συμμετείχαν ενεργά στην γιορτή μας χειροκροτώντας και ενθαρρύνοντας κάθε παιδί. Μπράβο σας παιδιά.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Τον πανηγυρικό λόγο διάβασε ο υποδιευθυντής κ. Καμηλούδης Δημήτριος.

Υπεύθυνοι γιορτής: 1. Γιαννούσιου Ευαγγελία, 2. Γεροστέργιου Στέλλα, 3.  Κωστοπούλου Ευαγγελία,  4. Ντούβας Δημήτριος, 5. Ρωμανός Βασίλειος.

ΓΙΟΡΤΗ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

ΓΙΟΡΤΗ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση