Σεπ 10

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του Eιδικού Δημοτικού σχολείου Λάρισας! Σ’ ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και σε μια κοινωνία τρομακτικής ανάπτυξης της «Τεχνολογίας της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών» ολόκληρος ο πλανήτης έχει γίνει «ένα χωριό». Έχουν δημιουργηθεί καινούργια δεδομένα τα οποία αποφασίσαμε να λάβουμε υπόψη και να προσαρμοστούμε στις νέες επικοινωνιακές ανάγκες.
       Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα με σκοπό την άμεση και έγκυρη πληροφόρηση ώστε οι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, αλλά και ο καθένας, να μπορεί να έρθει σε επαφή με το Σχολείο μας και να ενημερωθεί για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και άλλα γενικότερου ενδιαφέροντος.
       Θεωρούμε πως η επικοινωνία είναι απαραίτητο στοιχείο αποτελεσματικής λειτουργίας και διοίκησης μιας σχολικής μονάδας. Εξάλλου η ειδική εκπαίδευση  είναι χώρος μόρφωσης με δυναμική και ιδιαιτερότητα στην παγκόσμια κοινότητα.
     
Ο Δ/ντής του Σχολείου
Θεοχάρης Νικόλαος

Απρ 18

ΔΩΡΕΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την  Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το σχολείο μας γιατί μας έγινε μια δωρεά μεγάλης αξίας όχι μόνο χρηματικής αλλάς και πρακτικής αξίας. Από καιρό μας έλειπε ένα πλυντήριο και την λύση βρήκαν φίλοι των γονέων Δ.Σ. του Συλλόγου του σχολείου μας.

Η Διεύθυνση, οι Εκπαιδευτικοί και οι Μικροί Μαθητές του  Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια την δωρεά  του πλυντηρίου.

 Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, η αλληλεγγύη και η ομόνοια μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Η ενέργεια αυτή φανερώνει τη μεγάλη ευαισθησία για τα παιδιά μας και το σχολικό περιβάλλον τους, καθώς και για τις συνθήκες υγιεινής, και αγωγής τους και ταυτόχρονα αποτελούν παράδειγμα ηθικό και ελπιδοφόρο.

Ευελπιστούμε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στο μέλλον και σε άλλους φορείς για αντίστοιχες δωρεές.

Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη γενναιόδωρη προσφορά της θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συνέβαλλαν να πραγματοποιηθεί αυτή η δωρεά:

 Ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας κ. Θωμοπούλου Μαρία για την πρωτοβουλία και τις ενέργειές της. Θα θέλαμε επίσης και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της δωρεάς, να τους ευχαριστήσουμε  από καρδιάς και τους ευχόμαστε

Υγεία, Φώτιση και Πίστη στο  καθημερινό τους αγώνα.

ΔΩΡΕΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 

Απρ 18

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΤΑΡΙ

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 το σχολείο μας επισκέφθηκε μια ομάδα 5 ατόμων από τους Ρόταρι με σκοπό να μοιράσουνε  δώρα  στους μαθητές μας.

Τα παιδιά μας παρουσίασαν μουσικοχορευτικές δραστηριότητες, τραγούδησαν και φωτογραφηθήκαμε όλοι μαζί με χαμόγελα και ευχάριστη διάθεση.

Όλα τα δώρα ήταν λαμπάδες και τσουρέκια. Τα παιδιά χάρηκαν πολύ, ευχαρίστησαν όλη την ομάδα και τους ευχήθηκαν:

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ & Χρόνια Πολλά.

Απρ 18

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Tην Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 οι μαθητές και το προσωπικό του σχολείου μας παρακολούθησε την θεία λειτουργία  στην εκκλησία «Αγίων Πέτρου & Παύλου»  όπου οι μαθητές κοινωνήσανε για το Πάσχα.

Αμέσως μετά τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί κατεβήκαμε στο αρχονταρίκι όπου οι κυρίες της Αγίας Ταβιθά πρόσφεραν στους μεγάλους καφέ, και στους μαθητές  κουλούρια  και πίτες.

Γρήγορα ήρθε και ο πατήρ Δημήτριος ο οποίος μίλησε με τα παιδιά, χάρισε πολλά χαμόγελα και τα πρόσφερε σοκολατένια δώρα και πολλές ευχές για:                   ΥΓΕΙΑ, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ &  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Ευχαριστούμε πολύ τον πατέρα Δημήτριο  που στις δύσκολες μέρες που διανύουμε δεν μας ξεχνά, δίνει ΔΥΝΑΜΗ  σε όλους μας με τις ευλογίες του,  πολύ ΧΑΡΑ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ και ΚΟΥΡΑΓΙΟ στους μαθητές μας.

Ευχαριστούμε όλες τις κυρίες που μας δεξιώνονται.

Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της εκκλησίας κληρικών και συνεργατών με ΠΙΣΤΗ και ΕΙΡΗΝΗ να γιορτάσουμε και φέτος την ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ. 

 

Απρ 18

ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Εκπαιδευτικοί  και μαθητές βράσαμε τα αυγά που θα βάψουμε την επόμενη μέρα. Την Τετάρτη 28 Μαρτίου βράσαμε τα αυγά και την Πέμπτη 29 /3/2018 μιλήσαμε στα παιδιά για το έθιμο  και τι συμβολίζει.  Γιατί βάφονται κόκκινα τα αυγά της Ανάστασης;

Για τους πρώτους Χριστιανούς το αυγό είναι το σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού. Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα
σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους. Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς. Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού. Είναι παράλληλα όμως και χρώμα αποτρεπτικό. Κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια κρεμούσαν τη Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες για το καλό. Το πρώτο αυγό που έβαφαν ήταν της Παναγίας και το έβαζαν στο εικονοστάσι. Με αυτό σταύρωναν τα παιδιά από το κακό το μάτι.
Η παράδοση λέει πως: «Όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε. Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε: «Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;» Και, ω του θαύματος έγιναν!»

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αβγό.

Τα παιδιά με χαρά άκουγαν και ρωτούσαν για τα  Πασχαλινά έθιμα ενώ συμμετείχαν στην όλη ετοιμασία των αυγών στην κατσαρόλα και στο βράσιμο.

Την Πέμπτη 28/3/2018  ξεκινήσαμε με τα παιδιά βήμα – βήμα να ετοιμάζουμε τα καλάθια που φτιάξαμε στο σχολείο, να τα γεμίζουμε με τα σοκολατένια ο αυγό, το βαμμένο αυγό και τις λαμπάδες που με πολύ μεράκι όλοι μαζί φτιάξαμε για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ……….

Τα παιδιά χαιρόταν πολύ να βλέπουν τα πολύ όμορφα καλαθάκια.

Tο μεσημέρι τους τα δώσαμε και όμορφα χαμόγελα έλαμπαν στα προσωπάκια………

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

στον Διευθυντή, τους Εκπαιδευτικούς σε όλα τα Παιδιά.

 

 

Απρ 18

ΓΙΟΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018»ΚΟΥΚΛΟ-ΘΥΜΗΣΕΣ»

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Λάρισας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Γιάννουλης μαζί με τους εκπαιδευτικούς Κατσιάνα Κατερίνα, Τσιγάνη Αγλαΐα, Μαυρομάτη Βασιλική, Αλεξούλη Κλεονίκη, Γκαττζιώρας Αντώνης, Μπουγδάτου Χρυσούλα, Τσιαούση Ελένη Τσιούτσα Στέλλα και  τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου παρουσίασαν το κουκλοθέατρο – θεατρικό ‘’κουκλο- θύμησες’’. Στο θεατρικό τα παιδιά με την βοήθεια των 5 γιγαντοκούκλων (Ελλαδα, Παπάς Τσολιάς, Σουλιώτισσα, και Μπουμπουλίνα)’’ θυμούνται τι έγινε στην επανάσταση του 1821 και για πιο λόγο γιορτάζουμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το έργο απαρτίζεται από 5 ήρωες γιγαντόκουκλων που (παίζουν με ένα παιδί μαζί με ένα εκπαιδευτικό) σε αλληλεπίδραση με όλα τα παιδιά του σχολείου σε 6 διαφορετικές σκηνές: σκηνή 1η ‘’η Ελλάδα θυμάται’’ σκηνή 2η  ‘’το κρυφό σχολειό’’, σκηνή 3η τσολιάδες, με Τούρκο- μάχη, σκηνή 4η ‘’Σουλιώτισσες – χορός Ζαλόγγου’’, σκηνή 5η ‘’Μπουμπουλίνα- Νησιώτες, Σκηνή 6η Απελευθέρωση της Ελλάδας- Θούριος’’.

Οι γιγαντοκούκλες φτιάχτηκαν από τους εκπαιδευτικούς και την κ. Καλούδη Φωτεινή από τον Δημοτικό κουκλοθίασο Λάρισας ΄΄τιριτόμπα’’. Το σενάριο γράφτηκε ειδικά για το σχολείο και το νηπιαγωγείο μας από τον κουκλοπαίχτη Αθανασάκη Γιώργο και την νηπιαγωγό Κούρκουλου Κατερίνα από τα Χανιά. Το σκηνικό επιμελήθηκε η κ. Μπόλη Αθηνά από τα νυφικά ‘’Αθηνά’’.

Στο τέλος της γιορτής έπαιξαν φίλοι μουσικοί από την φιλαρμονική Λάρισας – εμβατήρια και εθνικό ύμνο και τα παιδιά μαζί με τις κούκλες της παράστασης έκαναν παρέλαση.

Στη γιορτή παρευρέθηκαν γονείς των παιδιών και φίλοι του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας καθώς ο αντιδήμαρχος κ. Σουρλατζής, εκπρόσωπος πολιτισμού κ. Παιδής, εκπρόσωποι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, του ΚΕΔΔΥ, τα χελιδονίσματα του συνδρόμου down, του Ξενώνα Ελευθερία, της ΑΕΛ, του   τιριτόμπα, των νυφικών Αθηνά.

 

Μαρ 21

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 το σχολείο μας επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο Τερψιθέας με τους 140 περίπου μαθητές του και τους εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση της 25 Μαρτίου. Η διευθύντρια του εν λόγω σχολείου ήταν παλιότερα εκπαιδευτικός και διευθύντρια για πολλά χρόνια στο σχολειό μας …..είναι παλιά και πολύ αγαπημένη γνώριμη. Τα συναισθήματα και οι δεσμοί βοήθησαν να αναπτυχθεί  ένα πολύ καλό κλήμα μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων.

ΟΙ δύο διευθυντές μίλησαν εξήγησαν  και αντάλλαξαν απόψεις έλυσαν πολλές απορίες στους φιλοξενούμενους μαθητές για την ΄΄ διαφορετικότητα  τους χαρακτήρες, μέσα από τον πραγματικό κόσμο των μικρών «ειδικών πρωταγωνιστών». Ήταν μια πολύ ξεχωριστή μέρα που δεν θα ξεχάσουμε. Τους ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη και ευχόμαστε από καρδίας σε όλους υγεία προκοπή και χαρά στο μαθητικό τους έργο.

 

Μαρ 16

ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 όμορφες μυρουδιές σκορπίστηκαν στο σχολείο μας. Στα πλαίσια του προγράμματος Μουσική – (Ήθη και Έθιμα του τόπου μας- παραδοσιακές συνταγές), μαθητές και εκπαιδευτικοί φτιάξαμε παραδοσιακή μπομπότα με τυρί και πλαστό με σπανάκι.

Η μπομπότα ήταν το ψωμί των φτωχών, ήδη από το 1930 και κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα όταν το αλεύρι από σιτάρι δεν υπήρχε ενώ το αλεύρι καλαμποκιού ήταν άφθονο.  Έτσι, τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν το καλαμποκάλευρο για να φτιάξουν ψωμί αλλά και πίτες και κάποια «γλυκά» της εποχής, για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Συνήθως, η μπομπότα ήταν το ψωμί ή η «πίτα» ένας χυλός από ζεστό αλατισμένο νερό, καλαμποκάλευρο, χόρτα και ίσως λίγο λάδι ή αυγό εάν και όταν υπήρχε. Η μπομπότα είναι καλαμποκόψωμο του ταψιού. Και την έφτιαχναν βέβαια στο χωριό  σε περιπτώσεις που δεν είχαν καθάριο να ζυμώσουν ψωμί. Η ιστορία της ξεκινάει από τη Βοιωτία κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας και την Ορεινή Ναυπακτία.

Τα παιδιά χάρηκαν και απόλαυσαν τις παραδοσιακές γεύσεις.

ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Μαρ 01

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2

Λάβαμε με μεγάλη χαρά την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή:

Μοιραζόμαστε μαζί σας το αποτύπωμα χαράς, την ανθρώπινη επικοινωνία σε άλλη διάσταση, την έκρηξη συναισθημάτων, τη δημιουργία με φινάλε »ένα μάθημα ζωής διαφορετικό΄΄ που μας δίδαξαν τα ίδια τα παιδιά του ειδικού σχολείου Λάριασς με την παρουσία, τη συμμετοχή και την ψυχική τους κατάθεση.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τα παιδιά και τους εκαιδευτικούς για την δυνατή αυτή εμπειρία!!!

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας.

 

Εμείς Σας ευχαριστούμε πολύ! Ήταν από τις πιο υπέροχες δράσεις για τα παιδιά μας αλλά εξίσου απολαυστικό και για εμάς! Στα πλαίσια του σχολικού μας προγράμματος «Νοιάζομαι, δρω και αειφορω»  ήταν ότι πιο αντιπροσωπευτικό μπορούσε να βιωθεί από τα παιδιά για να γίνει πιο κατανοητό το περιεχόμενο του προγράμματος… Αλλά και από μόνη της σαν δράση τα χελιδονίσματα είναι πραγματικά υπέροχη και η καλύτερη ταύτιση με τον ερχομό της άνοιξης κυριολεκτικά και μεταφορικά σε έναν κύκλο-ταξίδι ζωής… για την αντίληψη όλων μας! Ευχαριστούμε που μας δώσατε κάτι να περιμένουμε μαζί με την άνοιξη! Ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τους φίλους μας τα χελιδόνια!

 

Μαρ 01

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 1

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας υλοποίησε, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για τα «Χελιδονίσματα» στο Ειδικό Σχολείο Λάρισας. «Χελιδονίσματα 2018», μια εκδήλωση ήδη γνωστή, αφού υλοποιείται για 24η χρονιά, αποτελεί καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια και συνδυάζει την κατασκευή των πήλινων φωλιών με άλλες εκδηλώσεις (κάλαντα για τα χελιδόνια, παρουσιάσεις, κατασκευές, εκθέσεις). Υλοποιείται κάθε Μάρτιο σε περίπου 35 περιοχές της χώρας για σχολικές ομάδες ή για το ευρύτερο κοινό και προσφέρει χαρά και ικανοποίηση σε οργανωτές, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Ο γενικός σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά για τον ερχομό των χελιδονιών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο δύσκολο ταξίδι τους από την Αφρική και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας με ενθουσιασμό φωλιές από πηλό ( που αντικαθιστά το χώμα που τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν στην πόλη). Μετά το εργαστήριο τα παιδιά παίρνουν μαζί τις φωλιές και αφού στεγνώσουν, τις τοποθετούν στο σχολείο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους.

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ

Αντρέας Γκανάτσιος

 

Φεβ 22

2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018  το σχολείο μας, στα πλαίσια του προγράμματος «Μουσική χορός», συμμετείχε στο 2Ο  μαθητικό μουσικό φεστιβάλ που έγινε στο  Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας. Το σχολείο μας με ομάδα 12 παιδιών τραγούδησε το «Μήλο μου Κόκκινο» & την «Νεραντζούλα Φουντωτή». Με την βοήθεια της μουσικού κ. Ελένης Κακάβα και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, τα παιδιά αποθεώθηκαν από το κοινό για την ερμηνεία τους. Ευχαριστούμε πολύ όλους που μας ενθαρρύνουν στο έργο μας να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Τα παιδιά χάρηκαν που τραγούδησαν και άρεσαν στο κόσμο. Γελούσαν και ήθελαν πολύ να ακούνε τις ερμηνείες και των άλλων σχολείων που πήραν μέρος στο φεστιβάλ.

Στη διοργάνωση του Μουσικού Μαθητικού Φεστιβάλ, που τελείται υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Λαρισαίων κα ανοιχτό να το παρακολουθήσει το κοινό όλης της πόλης, αλλά και κάθε εκπαιδευτική κοινότητα.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα πάρουν μέρος σχολικά μαθητικά σύνολα (χορωδίες ή ορχήστρες). Οι μαθητές παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη μουσική που συνοδεύει το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων που εκπονούν τα σχολεία  και άλλα τραγούδια με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών των παιδαγωγικών ομάδων.

Στο πλαίσιο της αισθητικής-πολιτισμικής αγωγής σκοπός του Φεστιβάλ είναι το σχολείο να μεταμορφωθεί σε χώρο δημιουργίας και συνεργασίας. Η εκδήλωση έχει σαν σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων στην ευρύτερη τοπική κοινωνία αλλά και την επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές μέσω της μουσικής γλώσσας.

2ο ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ       ΛΑΡΙΣΑΣ 2018

 

Παλαιότερα άρθρα «

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων