La Castanyada – ένα Καταλονικό έθιμο

Οι εταίροι μας απο την Ισπανια μας παρουσιάζουν ένα πολύ ενδιαφέρον έθιμο το La Castanyada που συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Βαρκελώνη.

Η Castanyada (παρόμοιο με τις Απόκριες) και η Magosto είναι δημοφιλή φεστιβάλ, που γιορτάζονται στην Καταλονία και τη Γαλικία, κυρίως την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Στην Αστούριας, είναι γνωστό ως Magüestu και στην Πορτογαλία ως Magusto. Στην Occitania, γιορτάζεται ένα παρόμοιο φεστιβάλ η Castanhada αλλά όχι για την Ημέρα των Αγίων Πάντων, όπως στην Καταλονία. Το έθιμο έχει τις ρίζες της σε μια αρχαία τελετουργική γιορτή αφιερωμένη στους νεκρούς.

Αυτή την ημέρα οι Καταλανοί τρώνε ψητά κάστανα και Panellets (μπισκότα), ψητές γλυκοπατάτες και αποξηραμένα φρούτα και πίνουν συνήθως moscatell (μοσχάτο). Οι πλανόδιοι πωλητές πωλούν φρεσκοψημένα κάστανα τυλιγμένα σε εφημερίδες. Σε πολλά μέρη, οι ζαχαροπλάστες συχνά οργανώνουν κληρώσεις για κάστανα και αποξηραμένα φρούτα.

Το φεστιβάλ απεικονίζεται συνήθως με τη μορφή μιας castanyera: μιας ηλικιωμένης κυρίας, ντυμένη με ρούχα αγροτών και φορώντας μαντίλα, που ψήνει κάστανα προς πώληση στον δρόμο.

Η Castanyada είναι η πρώτη από τις τέσσερις κύριες σχολικές γιορτές, μαζί με τα Χριστούγεννα, το Καρναβάλι και την Ημέρα του Αγίου Γεωργίου.

Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες.
https://twinspace.etwinning.net/6787/pages/page/157748

Cucurucho_de_castanhas_Galicia

Αφήστε μια απάντηση