6η εξτρά ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΕΛΛΑΔΑ 16-20/10/2017

6η  ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΣΧΟΛΕΙΟ: 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, Αθήνα, Ελλάδα

Η έκτη (6η) βραχυπρόθεσμη κατάρτιση προσωπικού και κοινή δραστηριότητα μάθησης στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. 17 εκπαιδευτικοί, συντονιστές και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Artemotion Xpress in Europe” από κάθε χώρα της σύμπραξης, συναντήθηκαν στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού από τις 16 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2017, για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την βελτίωση της ποιότητας των διδακτικών τους μεθόδων.

Ήταν η τελευταία βραχυπρόθεσμη κατάρτιση προσωπικού και κοινή δραστηριότητα μάθησης.

 

Η Κυριακή 15.10.2017 ήταν η ημέρα άφιξης των συμμετεχόντων, στην πόλη της Αθήνας. Οι συνάδελφοι από τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Πολωνία είχαμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε ύστερα από το μακρύ ταξίδι μας. Το βραδάκι, μας υποδέχτηκαν με ένα νόστιμο δείπνο καλωσορίσματος, η γενική συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος κα Μουρελάτου Σταμούλα, ο διευθυντής του σχολείου κος Ηρακλής Παληάς και Έλληνες συνάδελφοι.

Τη Δευτέρα 16.10.2017, νωρίς το πρωί, όλοι οι συνάδελφοι από το εξωτερικό φτάσαμε στο σχολείο, όπου μας υποδέχτηκαν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι μαθητές παρουσίασαν ένα μουσικο-κινητικό δρώμενο και όλοι είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα ελληνικό γλυκό “του κουταλιού” παραδοσιακά σερβιρισμένο. 

Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Παρά το γεγονός ότι το σχολείο δε διαθέτει μεγάλες αίθουσες και πολύ χώρο, όμως διαθέτει πραγματικά «μεγάλη» ψυχή!

Κατόπιν, επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο του δήμου Κορυδαλλού, όπου ο δήμαρχος κος Σταύρος Κασιμάτης και μέλη του Δήμου μας καλωσόρισαν. Ακολούθησε επίσημο καλωσόρισμα από τη γενική συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος και τον διευθυντή του σχολείου καθώς επίσης και μια σύντομη παρουσίαση των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η κα Κέλλυ Κωτούλα, ψυχολόγος και η κα Μίνα Μίχα, λογοθεραπεύτρια, παρουσίασαν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα της ειδικής και γενικής αγωγής και την ιστορία του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του Δήμου Κορυδαλλού στον ακόλουθο σύνδεσμο

Δήμος Κορυδαλλού 2017

Μπορείτε επίσης να δείτε τις παρουσιάσεις της κα Κέλλυς Κωτούλα και κα Μίνας Μίχα στους ακόλουθους συνδέσμους:

Παρουσίαση του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος

Παρουσίαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού

Ύστερα, επιστρέψαμε στο σχολείο και συμμετείχαμε σε ένα δίωρο εργαστήριο σχετικό με το εκπαιδευτικό δράμα, με τον κο Κώστα Αμοιρόπουλο (εξωτερικό συνεργάτη). Ο κος Αμοιρόπουλος παρουσίασε τρόπους με τους οποίους θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί το θεατρικό παιχνίδι, με μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Παρουσίασε το δράμα ως μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης. Ήταν ένα πραγματικά ενδιαφέρον και χρήσιμο εργαστήριο, το οποίο μας παρείχε πολλές ιδέες που θα μπορούσαμε να τις εφαρμόσουμε κατά την επιστροφή μας στο σχολείο. Δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

Μετά το εργαστήριο, όλοι οι συνάδελφοι από το εξωτερικό, σε μια χαρούμενη σύντομη συνάντηση, προσφέραμε δώρα στο διευθυντή και στη γενική συντονίστρια του προγράμματος για τα παιδιά και το προσωπικό του σχολείου.

Αργότερα το απόγευμα, ξεναγηθήκαμε σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδος, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακολούθησε βόλτα στο Κέντρο της Αθήνας και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία, την πλατεία Συντάγματος και το Μοναστηράκι. Καταλήξαμε για δείπνο σε ένα ζεστό ταβερνάκι με ζωντανή ελληνική μουσική, όπου γευτήκαμε τη νόστιμη ελληνική κουζίνα.

Την Τρίτη 17.10.2017, φτάσαμε στο σχολείο νωρίς το πρωί και χωριστήκαμε σε 3 ομάδες για να συμμετέχουμε σε διάφορες δραστηριότητες που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί με τη συμμετοχή των μαθητών. Αυτές οι δραστηριότητες είχαν ως στόχο τη γνωριμία μας με τους μαθητές του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού αλλά και να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν οι γλωσσικοί περιορισμοί όταν εμπλέκεται η Τέχνη και το συναίσθημα. Τα εργαστήρια ήταν τα ακόλουθα:

«Ζωγραφική με τη σειρά» (Painting in turns) . Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από την κα Κύρα Γωνιά, την κα Θάλεια Δασκαλάκη και την κα Κέλλυ Κωτούλα. Μαθητές και ενήλικες δημιούργησαν από κοινού πίνακες, ενώ ζωγράφιζαν με τη σειρά και ακολουθούσαν την προτροπή της μουσικής (χαρούμενη και λυπητερή μουσική σε διαφορετική ένταση κάθε φορά). Η δραστηριότητα έφερε κοντά παιδιά και ενήλικες, με μια άψογη επικοινωνία, παρά τις 6 διαφορετικές γλώσσες μας. Φτιάξαμε υπέροχους πίνακες και νιώσαμε χαρά και ικανοποίηση.

«Κόψε με, κόλλησέ με» (Cut me, Glue me). Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από την κα Μίνα Μίχα, τον κο Ανδρέα Φερεντίνο και την κα Μαρία Πετρέλλη. Οι μαθητές, με τη βοήθειά μας, έφτιαξαν ένα μεγάλο κολάζ χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά και ακούγοντας διάφορα είδη μουσικής. Έτσι, δημιουργήσαμε τη “Happy Land” και το καταδιασκεδάσαμε!

«Κοίτα πως παίζω το τύμπανο» (Look how I drum). Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από την κα Θεοδώρα Οικονόμου και τον κο Τάσο Ανιτόπουλο. Μαθητές και ενήλικες καθίσαμε σε κύκλο παίζοντας διαφορετικά όργανα. Εξασκήθηκαν ποικίλες δεξιότητες όπως η προσοχή, η ενεργητική ακρόαση, ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο παίζονται διάφορα κρουστά μουσικά όργανα. Επίσης, παίξαμε το «τρενάκι με τα συναισθήματα», ένα διασκεδαστικό παιχνίδι όπου οι μαθητές καλούνταν να φτιάξουν ένα τρένο που θα σταματούσε σε διαφορετικούς σταθμούς. Κάθε σταθμός σχετιζόταν με ένα συναίσθημα, το οποίο περιγραφόταν με μια εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή. Οι μαθητές έπρεπε να ταιριάξουν την εικόνα με μια συγκεκριμένη μουσική, ενώ ταυτόχρονα χόρευαν και έκαναν κινήσεις με το σώμα τους.

Κατόπιν, παρακολουθήσαμε ένα δίωρο εργαστήριο σχετικό με το ψυχόδραμα με την κα Σμαρούλα Παντελή, ψυχολόγο και εξωτερική συνεργάτη. Η κα Παντελή μας παρουσίασε τεχνικές με στόχο την αποφυγή του λεγόμενου “burnt out” των εκπαιδευτικών. Συμμετείχαμε σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων (παίξιμο ρόλων, διαχείριση συναισθημάτων κλπ.). Ήταν ένα εξαιρετικό εργαστήριο όχι μόνο διότι ήταν άκρως διασκεδαστικό και διαδραστικό, αλλά και γιατί οι συμμετέχοντες έμαθαν περισσότερα για τον εαυτό τους και τον τρόπο που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των συντονιστών με στόχο την αξιολόγηση του προγράμματος, τον περαιτέρω προγραμματισμό, τη συζήτηση σχετικά με την πρόοδο του έργου μας. Επίσης, παραδόθηκε η μούσα μας και μασκότ του προγράμματος, η Θάλεια, από τη Σλοβένα συντονίστρια Tanja Nikolovski στην Ελληνίδα συντονίστρια Σταμούλα Μουρελάτου. Η μούσα επέστρεψε στην πατρίδα της με το ημερολόγιό της γεμάτο με όμορφες αναμνήσεις από κάθε χώρα της σύμπραξης και ανυπομονεί για νέες εμπειρίες!

Μετά το μεσημεριανό, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Συναισθημάτων στο Κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα μοναδικό διαδραστικό μουσείο σχετικά με τα συναισθήματα! Χρησιμοποιεί διαδραστικές εκθέσεις, παιχνίδια και παραμύθια ώστε να ενθαρρύνει παιδιά και εφήβους να ανακαλύψουν τον συναισθηματικό τους κόσμο, να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και τους άλλους. Επιπροσθέτως, ευαισθητοποιεί τους ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς σε θέματα σχετικά με τη συναισθηματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Συμμετείχαμε σε ένα εργαστήριο σχετικό με το συναίσθημα του θυμού. Σαν παιδιά και μεις, μπήκαμε στο Παλάτι του Θυμού, όπου μάθαμε νέες τεχνικές διαχείρισης του θυμού μέσω του παιχνιδιού. Ο στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης ήταν να προσφέρει ερεθίσματα στο περιβάλλον μας, να μας κάνει να επεξεργαστούμε, να διερευνήσουμε και να γνωρίσουμε περισσότερα για το συναίσθημα του θυμού.

Καθημερινά, συμμετείχαμε σε έναν συνδυασμό σχολικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες προσέθεσαν περισσότερη αξία στους στόχους του προγράμματος “Artemotion Xpress in Europe”. Ως εκ τούτου, την Τρίτη το απόγευμα, μας έγινε ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στην Αρχαία Αγορά και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον Παρθενώνα, τους ελληνικούς ναούς και την Αγορά που αποτελούσαν το Κέντρο της Αθήνας κατά την κλασική και ελληνιστική εποχή.

Η Τετάρτη 18.10.2017 ήταν ημέρα αφιερωμένη στη γνωριμία μας με ένα από τα μοναδικά μέρη της Ελλάδας! Έτσι, επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, τους Δελφούς και το Γαλαξίδι. Ήταν μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή που μας βοήθησε να κατανοήσουμε το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού και μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της χώρας, το παρελθόν και το παρόν της.

Η αναχώρηση έγινε πολύ νωρίς το πρωί από το ξενοδοχείο. Η καλή πρωινή διάθεση πλημμύριζε το λεωφορείο.

Πρώτος προορισμός της εκδρομής «ARTEMOTION XPRESS» ήταν η Μονή Οσίου Λουκά, ένα ιστορικό μοναστήρι που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Δεύτερος προορισμός ήταν οι Δελφοί. Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

Δειπνήσαμε σε ένα παραδοσιακό ελληνικό εστιατόριο στο Γαλαξίδι, όπου δοκιμάσαμε για μια ακόμη φορά πεντανόστιμα ελληνικά φαγητά, όπως ελληνική σαλάτα, ελιές, φέτα, καλαμαράκια, ψάρι, μελιτζανοσαλάτα και πολλά ακόμα. Επίσης, κάναμε έκπληξη στη Μαρτίνα από την Πολωνία με μια τούρτα γενεθλίων για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα γενέθλιά της. Μετά το δείπνο, κάποιοι τόλμησαν να κολυμπήσουν στη θάλασσα και μάλιστα το καταχάρηκαν!

Ήταν μια υπέροχη εκπαιδευτική και διασκεδαστική ημέρα! Φτάσαμε στο ξενοδοχείο αργά το βράδυ με μια ευχάριστη κούραση!

Την Πέμπτη 19.10.2017 φτάσαμε στο σχολείο και παρακολουθήσαμε την καθιερωμένη πρωινή προσευχή, όπως κάθε πρωί άλλωστε.

Κατόπιν, χωριστήκαμε σε 2 ομάδες για να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες κοινές με τους μαθητές του σχολείου.

Η πρώτη ομάδα έπαιξε το «παιχνίδι της ζούγκλας» (Jungle Game), υπό τις οδηγίες της Μίνας Μίχα και της Θεοδώρας Οικονόμου. Στήθηκε στην αυλή ένα τεράστιο πολύχρωμο επιτραπέζιο παιχνίδι. Κάθε ενήλικας βοηθούσε κι από έναν μαθητή και μαζί αποτελούσαν τα πιόνια του παιχνιδιού. Σκοπός ήταν να φτάσει κάποιος από τους παίχτες πρώτος στο τέρμα. Οι παίχτες με τη σειρά τους έριχναν το μεγάλο ζάρι και προχωρούσαν τόσα τετράγωνα όσο και ο αριθμός του ζαριού. Ανάλογα με το χρώμα του τετραγώνου που στέκονταν, καλούνταν να απαντήσουν μαζί με το μαθητή τους σε μια ερώτηση σχετική με συναισθήματα ή γενικές γνώσεις. Το παιχνίδι ήταν άκρως διαδραστικό και διασκεδαστικό.

Ύστερα, η ίδια ομάδα συμμετείχε στο παιχνίδι «Γίνε ο καθρέφτης μου, γίνε σαν κι εμένα» (Be my mirror, be like me). Η δραστηριότητα έγινε από την Γιάννα Γιώτα και τον Αντρέα Φερεντίνο. Κάθε ενήλικας έκανε ζευγάρι με έναν μαθητή και μαζί άρχισαν να ψήνουν ένα κέικ μιμούμενοι τη διαδικασία με τις κινήσεις του σώματός τους και με ανάλογες εκφράσεις προσώπου. Κάθε ζευγάρι είχε αναλάβει διαφορετικά συστατικά και στο τέλος όλοι μαζί έψησαν το κέικ. Η δραστηριότητα έδωσε την ευκαιρία στους εταίρους μας να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά και να αλληλεπιδράσουν διασκεδάζοντας ταυτόχρονα. Στο τέλος, η έκπληξη ήταν ότι υπήρχε ένα πραγματικό κέικ που προσφέρθηκε σε όλους από τον Αντρέα Φερεντίνο.

Η δεύτερη ομάδα συμμετείχε σε δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από την Κέλλυ Κωτούλα, την Κύρα Γωνιά και τη Θάλεια Δασκαλάκη. Η πρώτη δραστηριότητα ήταν «Η σειρά μου να ζωγραφίσω» (My turn to draw). Όλοι η ομάδα μαζί, ενήλικες και παιδιά, δημιούργησαν ζωγραφιές. Κάθε ένας ξεκινούσε να ζωγραφίζει σε ένα λευκό χαρτί, το οποίο σε σύντομο χρόνο έδινε σε κάποιον άλλο για να το συνεχίσει. Έτσι, το χαρτί άλλαζε διαρκώς «καλλιτέχνη» και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν διαφορετικές, πολύ δημιουργικές ζωγραφιές. Η επόμενη δραστηριότητα ήταν η εύρεση διαφόρων κρυμμένων αντικειμένων που δεν ταιριάζουν σε πίνακες διάσημων ζωγράφων και η κατασκευή του puzzle διαφόρων γνωστών πινάκων ζωγραφικής. Ακολούθησε η δραστηριότητα «Διασκεδαστικά μαθηματικά» (Fun maths), όπου κάθε ενήλικας με ένα μαθητή καλούνταν να αναγνωρίζουν μαθηματικές έννοιες (σχήματα) χρησιμοποιώντας πίνακες ζωγράφων. Τέλος, όλοι μαζί χόρεψαν ένα χορό μέσα από εικονογράμματα.

Αργότερα, πήγαμε στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, όπου συμμετείχαμε σε πρόγραμμα ψυχοκινητικής αγωγής υπό τις οδηγίες της γυμνάστριας του σχολείου μας κας Γιάννας Γιώτα. Σχηματίζοντας ένα μεγάλο κύκλο, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαμε σε μια ποικιλία ψυχοκινητικών παιχνιδιών, αλλάζοντας ζευγάρι κάθε φορά που άλλαζε η μουσική. Το εργαστήριο ήταν άκρως δημιουργικό, ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό. Δημιούργησε σε όλους συναισθήματα χαράς και μας έφερε ακόμη πιο κοντά.

Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από το πρόγραμμα ψυχοκινητικής αγωγής παρακαλώ ακολουθείστε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Πρόγραμμα Ψυχοκινητικής Αγωγής Erasmus+ Artemotion Xpress in Europe 2015 -2018

Όταν πια οι μαθητές έφυγαν από το σχολείο για τα σπίτια τους, όλοι οι συνάδελφοι είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε ένα εργαστήριο εκμάθησης ελληνικών χορών από τη δασκάλα κα Ηλέκτρα, που μας δίδαξε με πολύ ενθουσιασμό και υπομονή. Διασκεδάσαμε πολύ και μάθαμε νέα πράγματα που ίσως θα μπορούσαμε να εξασκήσουμε με τους δικούς μας μαθητές.

Το απόγευμα, περάσαμε για μια σύντομη επίσκεψη στο νέο μας υπό κατασκευή σχολείο στον Κορυδαλλό, το οποίο σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας.

Ύστερα, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής, που αποτελείται από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 210.000 τ.μ. και τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Απολαύσαμε τη φοβερή μοντέρνα αρχιτεκτονική του, τη θέα από τον Φάρο του και τους υπέροχους κήπους!

Επιστρέφοντας το απόγευμα στο χώρο του σχολείου, συμμετείχαμε σε μια διαδραστική παράσταση αυθόρμητου θεάτρου (playback theatre), από την ομάδα “Playback Nuevo”. Το Playback theatre έχει σκοπό να προσεγγίσει πιο άμεσα τα συναισθήματα του θεατρικού κοινού και να δώσει αξία στις προσωπικές μοναδικές ιστορίες που ο καθένας μας έχει να διηγηθεί. Η ομάδα αυθόρμητου θεάτρου “Playback Nuevo” δημιουργήθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της ψυχολόγου Σμαρούλας Παντελή. Με τη βοήθειά της, ως συντονίστριας, είχαμε την ευκαιρία να διηγηθούμε σύντομες προσωπικές ιστορίες, τις οποίες είδαμε να παίρνουν άμεσα μορφή μέσα από αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και με τη συνοδεία μελωδιών από τον μουσικό της ομάδας. Ήταν εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα κατάφερνε να εκφράσει κάθε φορά τα συναισθήματα, που αναδύονταν μέσα από τις ιστορίες που ακούσαμε. Μοιραστήκαμε αστείες στιγμές αλλά και στιγμές αναπόλησης, λύπης και αμηχανίας, που όμως μας έφεραν ακόμα πιο κοντά καθώς οι ιστορίες μας αναφέρονταν κυρίως σε στιγμές κατά τη διάρκεια του προγράμματός μας και στα συναισθήματα που μας προκαλεί το γεγονός ότι σύντομα φτάνει στο τέλος του. Ήταν μια πραγματικά αξέχαστη και συγκινητική εμπειρία.

Η υπέροχη αυτή ημέρα έκλεισε με ένα νόστιμο δείπνο στην ταβέρνα «Βασίλης», στον Κορυδαλλό, ευγενική προσφορά του Δήμου Κορυδαλλού και του Δημάρχου κυρίου Κασιμάτη. Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Κορυδαλλού για όσα μας πρόσφερε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Αθήνα.

Την Παρασκευή 20.10.2017, το πρωί, συμμετείχαμε στην αποχαιρετιστήρια γιορτή προς τιμήν των συναδέλφων μας από το εξωτερικό. Προσκεκλημένοι στη γιορτή μας ήταν οι γονείς και η οικογένεια των μαθητών, φίλοι του σχολείου μας και επίσημοι από τον Δήμου του Κορυδαλλού. Η  γιορτή έγινε στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού.

Ήταν ένα 2ωρο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου μαθητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν μια υπέροχη παράσταση, παρουσιάζοντάς μας διαφορετικές μορφές της Τέχνης, όπως γλυπτική, χορός, σινεμά, μουσική, φωτογραφία και ζωγραφική. Η παράσταση ήταν εκπληκτική!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από τη γιορτή μας, όπως τα αποτύπωσε η κάμερα της ΕΡΤ, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Γιορτή λήξης Erasmus+ – Παρασκευή 20.10.2017 – EΡT Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα από τα νέα της ΕΡΤ, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στις 15:00, στον  ακόλουθο σύνδεσμο:

ΝΈΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Μετά την παράσταση, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικό με όλες τις κινητικότητες του προγράμματος Erasmus+ Artemotion Xpress in Europe, τις χώρες που επισκεφθήκαμε, τις στιγμές που ζήσαμε σε κάθε σχολείο και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαμε σε κάθε επίσκεψη και που μας έδεσαν τόσο πολύ. Το βίντεο έγινε από τη γενική συντονίστρια του προγράμματος κα Σταμούλα Μουρελάτου. Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους μας να θυμηθούμε όλες αυτές τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε, τις εμπειρίες που μοιραστήκαμε, τις φιλίες και το δέσιμο που υπάρχει πια μεταξύ μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο στον ακόλουθο σύνδεσμο

Artemotion Xpress in Europe 2015 -2018

Στο τέλος της γιορτής, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κος Κασιμάτης πρόσφερε από ένα δώρο σε κάθε εταίρο και η γενική συντονίστρια με μεγάλη περηφάνια τους απένειμε τα πιστοποιητικά παρακολούθησης του προγράμματος.

Αυτή η υπέροχη γιορτή έκλεισε με ένα μοναδικό τραγούδι, σε στίχους της ελληνίδας ψυχολόγου κας Κέλλυς Κωτούλα, που μας θύμισε όλες τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματός μας. Όλοι μαζί τραγουδήσαμε αγκαλιασμένοι σε έναν μεγάλο κύκλο, με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης, αλλά και με μεγάλη συγκίνηση.

«Fantasy and Glee» – τραγούδι Artemotion Xpress in Europe

Η χρήση των διαφορετικών μορφών τέχνης απέδειξε ότι δεν υπάρχουν όρια στην επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους παρά τις ιδιαιτερότητές τους.

Μετά τη γιορτή όλοι οι συνάδελφοι γυρίσαμε στο σχολείο για το κλείσιμο της 6ης  βραχυπρόθεσμης κατάρτισης προσωπικού και κοινής δραστηριότητας μάθησης. Συμπληρώσαμε τα ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της κινητικότητας και συμμετείχαμε στην τελευταία δραστηριότητα του προγράμματος, όπου μας ζητήθηκε να γράψουμε πάνω σε ξύλινες καρδιές τις εντυπώσεις μας από την επίσκεψη στην Ελλάδα. Κάθε συμμετέχων κρέμασε την καρδιά του στο «Δέντρο των Συναισθημάτων» και είπε δυνατά τις εντυπώσεις του αποχαιρετώντας το πρόγραμμα.

Αυτή η υπέροχη ημέρα τελείωσε με το αποχαιρετιστήριο δείπνο. Ακολούθησε ένα μοναδικό παρτυ που ήταν το καλύτερο κλείσιμο για μια ακόμα επιτυχημένη κινητικότητα, που δυστυχώς έφτασε στο τέλος της. Οι συντονιστές όλων των χωρών έσβησαν τα κεράκια σε μια   μεγάλη τούρτα για τα δύο επιτυχημένα χρόνια συμπλήρωσης του προγράμματος και πολύ σκληρής δουλειάς. Όλοι μας μοιραστήκατε στιγμές άκρως εκπαιδευτικές αλλά και διασκεδαστικές.

Οι φίλοι μας στην Ελλάδα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας καθώς μας έδωσαν την ευκαιρία να νιώσουμε και να μάθουμε πώς να εκφραζόμαστε μέσα από την Τέχνη, να επικοινωνούμε, να κοινωνικοποιούμαστε και φυσικά να γνωρίσουμε την υπέροχη Ελλάδα.

Όλες οι ομάδες από τα εταιρικά σχολεία, από τη Ρουμανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Ισπανία εντυπωσιάστηκαν από την οργάνωση, την ποιότητα των δραστηριοτήτων και των εργαστηρίων και τη γνωριμία με τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του ελληνικού σχολείου.

Θα προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε τις τεχνικές και τις μεθόδους που μας παρουσιάστηκαν από το σχολείο υποδοχής, στα δικά μας σχολεία. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα του Erasmus+ και η συνεργασία με σχολεία άλλων χωρών επιτρέπει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων και προάγει την ευρωπαϊκή πολιτιστική γνώση.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους οικοδεσπότες μας για αυτή τη μοναδική, αξέχαστη εμπειρία και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε όλοι μας αυτή την τόσο καλή συνεργασία για τους εναπομείναντες 5 μήνες του προγράμματος, αλλά και μετά το πέρας αυτού.

Μουρελάτου Σταμούλα, Mariana Hertoiu, Heike Eichbauer, Patrycja Pytlik, Rodrigo Fafian, Tanja Nikolovski,

συντονιστές του προγράμματος Erasmus+ “Artemotion Xpress in Europe” 2015 – 2018

 

Αφήστε μια απάντηση