1η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ:ΠΟΛΩΝΙΑ, 16 – 20/11/2015

1η ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ “ZESPOL SZKOL SPECJALNYCH NR 6”

ΜΠΙΤΟΜ, ΠΟΛΩΝΙΑ

Η 1η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Bytom και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. 22 εκπαιδευτικοί, συντονιστές και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα “Artemotion Xpress in Europe”, από κάθε χώρα της σύμπραξης, συναντήθηκαν στην Πολωνία με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και ως εκ τούτου τη βελτίωση της ποιότητας των σχολείων και των εκπαιδευτικών μεθόδων τους κατά την επιστροφή τους.

Στο σχολείο υποδοχής, η Πολωνή συντονίστρια Patrycja Pytlik και οι συνάδελφοί της Agata, Maja, Agnieszka, Anna, Martyna, Domininka, Lisa κλπ, είχαν προετοιμάσει ένα εξαίσιο πρόγραμμα, για να τιμήσουν την παρουσία μας. Οι παραστάσεις των μαθητών, οι δραστηριότητες και τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο, ήταν πολύ καλά οργανωμένα, πραγματικά ενδιαφέροντα και διαδραστικά.

Το καλωσόρισμα των εταίρων, από το σχολείο της Πολωνίας, ήταν ζεστό και απόλυτα ειλικρινές. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για τη μοναδική εμπειρία και τα υπέροχα δώρα τους.

Κατά την παραμονή μας στο σχολείο, ενημερωθήκαμε σχετικά με το Πολωνικό ειδικό εκπαιδευτικό σύστημα και το πρόγραμμα σπουδών τους. Επίσης, ξεναγηθήκαμε στις σχολικές εγκαταστάσεις και επισκεφθήκαμε τις σχολικές αίθουσες.

Οι παραστάσεις των μαθητών ήταν πραγματικά εμπνευσμένες, τόσο κατά την υποδοχή, όσο και κατά τον αποχαιρετισμό μας.

«Ο κόσμος των συναισθημάτων», μια θεατρική παράσταση χωρίς λόγια, ήταν πραγματικά πλημμυρισμένη από συναισθήματα. Η μουσική, οι κινήσεις του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου των μαθητών, άγγιξαν τις καρδιές μας και τα μηνύματά τους ήταν ξεκάθαρα και ακριβή.

Η παράσταση των μικρότερων μαθητών ήταν επίσης υπέροχη! Τα διαφορετικά μουσικά κομμάτια σε συνδυασμό με τις κινήσεις του σώματος και τις εκφράσεις των προσώπων τους, ήταν εξαιρετικά και αιχμαλώτισαν όλες τις αισθήσεις μας.

Το μάθημα zumba από τον Adam, έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο μαθητή, ήταν γεμάτο ενέργεια και ενθουσιασμό. Εξάλλου, αργότερα όλοι μας συμμετείχαμε στο χορό!

Τα παιχνίδια, έχοντας ένα ευρωπαϊκό αέρα, κατάφεραν να μας «δέσουν» κάτω από τον «ιστό της αράχνης».

Πραγματοποιήθηκαν ποικίλα εργαστήρια, όπως εργαστήριο τσόχας, γυαλιού, comic, πηλού, φωτογραφίας και χορού, στα οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες τεχνικές και καινοτόμους τρόπους έκφρασης, που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν και στα σχολεία τους.

Ο κος Filip Twarkowski μας έδειξε τεχνικές επεξεργασίας γυαλιού και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.

Η κα Anna Kałuszka μας δίδαξε πώς να χρησιμοποιούμε τον πηλό μέσα από την κατασκευή των προσωπογραφιών μας.

Η κα Beata Barwińska μας δίδαξε πώς κατασκευάζεται η τσόχα. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δημιουργήσαμε θαυμάσια έργα τέχνης.

Ο κος Krzysztof Kałuszka μας εισήγαγε στην πραγματικά ενδιαφέρουσα τέχνη των Comics.

Ο κος Antoni Sturzbecher μας εισήγαγε στις τεχνικές της φωτογραφίας στο πορτρέτο. Το εργαστήριο ήταν πραγματικά ενδιαφέρον, τραβήχτηκαν πολλές φωτογραφίες, τις οποίες και σχολιάσαμε στη συνέχεια.

Η κα Barbara Gwóźdź διενήργησε το εργαστήριο χορού, κατά τη διάρκεια του οποίου μας έδειξε πώς ο χορός μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων, μέσω της κίνησης διαφορετικών σημείων του σώματός μας.

Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες μπήκαν σε τάξεις και συνεργάστηκαν με δασκάλους και μαθητές. Κάθε δάσκαλος είχε προετοιμάσει δραστηριότητες σχετικές με τις τέχνες και τα συναισθήματα. Με επιτυχία εκπληρώθηκαν στόχοι όπως η έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών με ειδικές ανάγκες και η προώθηση της επικοινωνίας  μεταξύ αυτών και των ξένων επισκεπτών του σχολείου τους, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν γλωσσικοί φραγμοί όταν «μιλούν» η τέχνη και τα συναισθήματα. Ήταν μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία!

Παρακολουθήσαμε μια διάλεξη από την ψυχοθεραπεύτρια  Dr Aleksandra Nowak, η οποία μας περιέγραψε το θεωρητικό υπόβαθρο των Συναισθημάτων. Η παρουσίαση περιελάμβανε τη «θεωρία των συναισθημάτων», τις φυσιολογικές και νευρολογικές εκδηλώσεις των συναισθημάτων, τη συναισθηματική ανάπτυξη και έκφραση καθώς επίσης και τη θεωρία της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η διάλεξη ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, καθώς προτάθηκαν πολλά παιχνίδια και  διαγράμματα συναισθημάτων, με στόχο τη χρήση τους στις αίθουσες διδασκαλίας.

Η επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης Bytom καθώς επίσης και η ομιλία που δόθηκε από μέλη της κοινότητας και διάφορους οργανισμούς, με τους οποίους συνεργάζεται το Πολωνικό σχολείο, απέδειξαν την άρρηκτη σύνδεση του σχολικού πλαισίου με την κοινότητα και τη σπουδαιότητα μιας τέτοιας συνεργασίας.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των συντονιστών κάθε χώρας, καθώς ήταν σημαντικό να συζητηθεί η μέχρι τώρα πρόοδος του προγράμματος και να σχεδιαστούν οι μελλοντικές δραστηριότητες.

Είναι σημαντικό, όταν κάποιος επισκέπτεται ένα σχολείο, να ενημερώνεται για το εκπαιδευτικό σύστημα, το πρόγραμμα σπουδών και τη μεθοδολογία του. Όμως, εξίσου σημαντικό είναι να μαθαίνει σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας-υποδοχής, ώστε να μπορέσει να συνδέσει τη νεοαποκτηθείσα γνώση στο σωστό υπόβαθρο.

Έτσι, το ταξίδι μας μέσα στην Τέχνη και τα Συναισθήματα, μας έδωσε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την ιστορία της Πολωνίας, και κυρίως της περιοχής Silesia, να θαυμάσουμε τα μνημεία, τα αξιοθέατα, τα μουσεία και την πολιτιστική της ανάπτυξη. Εξερευνήσαμε την ιστορική πόλη Bytom και την πόλη Katowice, επισκεφθήκαμε την περιοχή Tychy με τη διάσημη Ζυθοποιία Tyskie, την υπέροχη πόλη της Κρακοβίας που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Vistula, θαυμάσαμε το κάστρο Wawel και ξεναγηθήκαμε στο υπόγειο μουσείο Rynek. Επίσης, επισκεφθήκαμε την πόλη Oswiecim, στην οποία βρίσκεται το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Auschwitz και το Birkenau, όπου μας πλημμύρισαν ποικίλα και έντονα συναισθήματα. Τέλος, επισκεφθήκαμε το ανθρακωρυχείο Guido, στην πόλη Zabrze, μια εξίσου μοναδική εμπειρία.

Ευχαριστούμε πολύ τους αγαπητούς συνεργάτες από την Πολωνία, για το φανταστικό ταξίδι, τις μοναδικές εμπειρίες και την καλύτερη ανταλλαγή καλών πρακτικών. Ήταν μια κινητικότητα που πραγματικά μας ένωσε και εξασφάλισε την καλύτερη έναρξη του προγράμματος “Artemotion Xpress in Europe”.

Αφήστε μια απάντηση