20 Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

politismos

Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Από τότε, η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, όπου σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε και στο παρελθόν. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92). (Πηγή:www.unicef.gr/convention) Υλικό για την Παγκόσμια ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ετικέτες: , , ,

Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου

17-cebdcebfceb5cebcceb2cf81ceb7

 

H  εκδήλωση  για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 στις 9.45 π.μ. Όσοι γονείς επιθυμούν  μπορούν να προσέλθουν και να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους.

Οι μαθητές θα έρθουν στο σχολείο  9.30 με 9.45 και θα αποχωρήσουν στις   11.15 με 11.30. Την ημέρα αυτή δε θα γίνουν μαθήματα σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του ΥΠ.Π. Ε.Θ. Το Ολοήμερο Τμήμα δεν θα λειτουργήσει.

Ετικέτες: , ,

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

     meta_522_355Ο Σύλλογος  Διδασκόντων,  ανταποκρινόμενος  σε αίτημα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, αποφάσισε να συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης και συγκεκριμένα  κουβέρτες, αδιάβροχα, ρούχα, παπούτσια και κάλτσες για όλες τις ηλικίες,  για τη στήριξη των προσφύγων και μεταναστών, που φιλοξενούνται προσωρινά στα νησιά του Β. Αιγαίου. Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, παρακαλείται όποιος επιθυμεί να συμβάλει  στη προσπάθειά μας αυτή. Η συγκέντρωση των ανωτέρω ειδών θα γίνει τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, 8.00 με 9.30  π.μ.  στο χώρο του Σχολείου.

Ετικέτες: , ,

Το σχολείο μας στη 10η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης

   Συνέδριο ΕριάνναΚατά τη διάρκεια της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης, παρουσιάστηκε από το  επιστημονικό στέλεχος, Ερικέτη – Ιωάννα Φιλιππίδη αναρτημένη ανακοίνωση με τίτλο «Η ψηφιακή αποτύπωση  ως εργαλείο αναστοχασμού και καταγραφής των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στο σχολικό περιβάλλον».

Στη  συγκεκριμένη ανακοίνωση παρουσιάστηκε  η συνεργασία που έχει αναπτύξει τα  τελευταία δύο χρόνια το Κέντρο Πρόληψης Διαδρομή με το Δημοτικό σχολείο Δεσφίνας στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας με τη συμβολή δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , ,

Εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

kairos-sokolatas

Εορτάστηκε σήμερα Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στο σχολείο μας  η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Οι μαθητές μας ετοίμασαν μια όμορφη εκδήλωση όπου  παρουσίασαν το χρονικό των ημερών, ποιήματα, τραγούδια, σχετικά βίντεο, αλλά και δύο θεατρικά.

Το πρώτο ήταν μια θεατρική διασκευή της ταινίας του Ροβήρου Μανθούλη «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ» όπου δύο φίλοι ανταμώνουν σε μια εκδρομή και θυμούνται τα χρόνια της Κατοχής, όταν έχασαν ο ένας τα ίχνη του άλλου σε ένα μπλόκο των Γερμανών στην Αθήνα.

 Το δεύτερο αποτελούσε μια θεατρική διασκευή αποσπασμάτων  από το βιβλίο της Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου «Ο Καιρός της Σοκολάτας». Το βιβλίο αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά  που έζησε και διηγείται η συγγραφέας μεταφέροντας μας με  μοναδικό τρόπο, ένα κομμάτι της νεότερης Ιστορίας μας, τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αξίζουν συγχαρητήρια  στους μαθητές μας για την εξαιρετική τους παρουσία.

Ετικέτες: ,

Εορτασμός επετείου της 28ης Οκτωβρίου

551968_442815572464936_1549352475_n

Σας ενημερώνουμε πως η εκδήλωση για τον εορτασμό της Επετείου της 28ης   Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 στις 09.30 π.μ.

 Όσοι γονείς επιθυμούν,  μπορούν να προσέλθουν και να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους. 

Οι μαθητές  θα αποχωρήσουν μεταξύ 11.30- 11.45 π.μ. 

Την ημέρα αυτή το Ολοήμερο Τμήμα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δε θα λειτουργήσει. 

Tην Τετάρτη  28 Οκτωβρίου 2015 οι μαθητές θα προσέλθουν στο σχολείο στις 10.15 και θα αποχωρήσουν μετά το τέλος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, από το σχολείο.

 

Ετικέτες: , ,

Επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών, υπεύθυνων κατάθεσης στεφάνου

σημαιοφόροςΜετά τη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων- παραστατών & υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 20-10-2015, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από κλήρωση ο Σύλλογος Διδασκόντων όρισε:

Για το διάστημα έως 31 Ιανουαρίου 2016: Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , ,

Λειτουργία Ολοήμερου Τμήματος

draw_bigΣας ενημερώνουμε ότι από την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, αρχίζει κανονικά η λειτουργία του Ολοήμερου Τμήματος του σχολείου μας. Οι μαθητές που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα του Ολοήμερου θα σχολάσουν την ώρα που έχει δηλωθεί στην αίτηση εγγραφής τους. Αν κατ’ εξαίρεση έχει διαφοροποιηθεί το πρόγραμμα κάποιου παιδιού, αυτό πρέπει να δηλωθεί, συμπληρώνοντας εκ νέου δήλωση με την ώρα  αποχώρησης.

Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2015  και ώρα 12.00  θα  πραγματοποιηθεί ενημερωτική  συνάντηση για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Ολοήμερου. Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη. Οι γονείς που δε θα μπορέσουν να παραβρεθούν παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το σχολείο.

Ετικέτες: , ,

Ο Σχολικός μας κήπος, ο κήπος των αρωμάτων των χρωμάτων και της μάθησης…

DSC00139DSC00136

Σήμερα 15 Οκτωβρίου στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εβδομάδας στην εκπαίδευση σε συνεργασία με το Κ. Π.Ε. Άμφισσας εκπονήθηκε στη σχολική μας μονάδα το  Περιβαλλοντικό  Πρόγραμμα με θέμα: «Κοινωνικό Σχολείο – Ο Κήπος της Αειφορίας» που περιελάμβανε Θεωρητική εισήγηση – παρουσίαση από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Άμφισσας και Βιωματικό εργαστήρι – Δημιουργία Σχολικού κήπου όπου συμμετείχαν όλοι οι μαθητές  του σχολείου μας. Οι μαθητές μας έφτιαξαν το δικό τους κήπο. Έτσι δημιουργήθηκαν τρεις ΄΄κήποι΄΄ ένας για κάθε δύο τάξεις. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , ,

Επιλογή σημαιοφόρων

σημαιοφόροςΤην Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος (9.40-10.00) θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία επιλογής  σημαιοφόρων και παραστατών από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Όσοι γονείς επιθυμούν μπορούν να παρευρίσκονται.

Ετικέτες: ,