Εκδρομή στον Πύργο

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου οι Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεις επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» έξω από τον Πύργο. Στους χώρους της εφημερίδας μας ξενάγησε ο κ. Καρυδάκης.

Η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» είναι αυτή τη στιγμή η αρχαιότερη στην Ελλάδα, καθώς η πιο παλιά «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» έχει κλείσει. Ιδρύθηκε το 1902 και έκλεισε μόνο για μια χρονιά, την περίοδο της Κατοχής από τους Γερμανούς, όταν δημοσίευσε διάγγελμα του Μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου που καλούσε τον λαό σε αντίσταση. Μάλιστα αύριο γίνεται εκδήλωση στον Πύργο για τα 120 χρόνια της εφημερίδας.

Τα γραφεία της εφημερίδας ήταν άδεια, αλλά γεμίζουν κατά τις 6 το απόγευμα. Εκείνη την ώρα οι δημοσιογράφοι παραδίδουν τα κείμενά τους στους διορθωτές και οι σελιδοποιητές τα τοποθετούν στη θέση που πρέπει και τα παραδίδουν στον αρχισυντάκτη.

Μετά τις 12 τα μεσάνυχτα πηγαίνουν στα πιεστήρια για εκτύπωση.  Η εκτύπωση γίνεται σε τεράστιες μηχανές και τελειώνει στις 4 το πρωί περίπου. Κατόπιν μοιράζεται σε όλη την Ηλεία, ενώ διανέμεται και στη Μεσσηνία, την Αχαΐα και επιλεγμένα σημεία της Αθήνας.

Επίσης είδαμε το στούντιο της ΟΡΤ  (Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση). Εκεί είδαμε τους χώρους  όπου μεταδίδονται οι ειδήσεις και οι τηλεοπτικές συζητήσεις με καλεσμένους.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, στο κέντρο της πόλης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Χτίστηκε γύρω στο 1890 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ για να στεγάσει τη Δημοτική Αγορά της πόλης. Τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, αλλά πριν από λίγα χρόνια ανακαινίστηκε και σήμερα στεγάζει ένα πραγματικά σύγχρονο μουσείο, στολίδι για την πόλη του Πύργου.

Στις αίθουσες του μουσείου τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι χωρισμένα στις ιστορικές εποχές από τα αρχαϊκά χρόνια, τα κλασσικά, τα βυζαντινά, ως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Εγγραφές στο Ολοήμερο

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές στο ολοήμερο τμήμα του σχολείου για το σχ. έτος 2022-23 θα πραγματοποιούνται έως την Παρασκευή 13-5-2022 .

Δικαίωμα εγγραφής και φοίτησης έχουν όλοι οι μαθητές, χωρίς προϋποθέσεις. Όποιοι γονείς ενδιαφέρονται μπορούν να ζητήσουν από το σχολείο τη σχετική αίτηση δήλωση.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΝΤΟΥΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
Π.Ε.70

Πασχαλινές δημιουργίες

Προετοιμαζόμενοι για το Πάσχα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης έβαψαν κόκκινα αυγά με τη βοήθεια της δασκάλας τους, Αθηνάς Βλαμούλη.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄Τάξης έφτιαξαν animation με την Ανάσταση του Λαζάρου με τη βοήθεια του δάσκαλου Εικαστικών Κωνσταντίνου Μεραμβελιωτάκη.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Τάξης έφτιαξαν ένα πασχαλινό animation με την κοκκινοσκουφίτσα να προσφέρει πασχαλινά αυγά στη γιαγιά της, με τη βοήθεια του δάσκαλου Εικαστικών Κωνσταντίνου Μεραμβελιωτάκη.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄Τάξης έφτιαξαν ένα πασχαλινό animation με τη βοήθεια του δάσκαλου Εικαστικών Κωνσταντίνου Μεραμβελιωτάκη.

Ευχόμαστε σε όλους

 

Καλή Ανάσταση

25 Μαρτίου 2022

Δύο χρόνια πέρασαν χωρίς εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821. Φέτος όμως γιορτάσαμε όλοι, στο σχολείο αλλά και. στο χωριό. Ο ηλιόλουστος καιρός βοήθησε ώστε να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις πολύς κόσμος.

Το πρωί πήγαμε στην εκκλησία για την Δοξολογία. Στη συνέχεια στην πλατεία έγινε επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων, ομιλία και ακολούθησε παρέλαση. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ο Διόνυσος».

Ημέρα κατά της σχολικής βίας.

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας εκδηλώσεις κατά της σχολικής βίας.

Οι μαθητές όλων των τάξεων παρακολούθησαν διάφορα βίντεο, ανάλογα με την ηλικία τους. Στη συνέχεια έγιναν συζητήσεις στις τάξεις σχετικές με το θέμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες  έφτιαξαν πανό με συνθήματα και μηνύματα κατά της σχολικής βίας. Επίσης έκαναν ζωγραφιές σχετικές με το θέμα.

Το έθιμο της κακουλίκας

Το έθιμο της κακουλίκας αναβίωσαν και φέτος οι μαθητές  του σχολείου μας. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, έφτιαξαν και πέταξαν τις κακουλίκες στο προαύλιο του σχολείου και διασκέδασαν αφάνταστα.

Η κακουλίκα ήταν μια μορφή σαΐτας που φτιαχνόταν από ένα φύλλο τετραδίου, στο κάτω μέρος κοβόταν με ψαλίδι η ουρά και στη μέση δενόταν με λεπτή κλωστή. Τα παιδιά τρέχοντας προσπαθούσαν να «πετάξουν» ψηλά τις κακουλίκες, με τη βοήθεια του ανέμου. Φτιαχνόταν συνήθως από παιδιά που δυσκολεύονταν να φτιάξουν χαρταετό.

Κοπή πίτας

Σήμερα κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Συγκεκριμένα κόψαμε 6 πίτες, μία για κάθε τάξη, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός μεταξύ των μαθητών διαφορετικών τάξεων. Η κοπή έγινε από τους δασκάλους των τάξεων, χωρίς την παρουσία γονέων.

Είχαμε λοιπόν 6 φλουριά και δόθηκαν 6 δώρα, προσφορά του Συλλόγου Γονέων. Οι τυχεροί μαθητές/τριες ήταν:  Γεωργία Κοκκαλιάρη, Γεωργία Θεοδωροπούλου, Ανδρέας Ρούνης, Ευγενία Ανδριοπούλου, Ιάσονας Γιαννόπουλος, Γιάννης Φουντάς.

Γλυκές χριστουγεννιάτικες δημιουργίες

Οι μικροί μαθητές της Α΄τάξης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους Βλαμούλη Αθηνάς και Αραβανή Μελίνας, έφτιαξαν νόστιμα μπισκοτάκια με χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Σταθούλα Μαραζιώτη που ανέλαβε το ψήσιμο των μπισκότων μας.

Γράμμα στον Άι Βασίλη

Οι μαθητές των μικρών τάξεων έγραψαν το καθιερωμένο γράμμα τους για τον Άγιο Βασίλη. Φέτος όλα τα γράμματα ταχυδρομήθηκαν στο ταχυδρομείο του Χαβαρίου με τη βοήθεια της κυρίας Χρυσούλας Γκρίλλα-Ντάναση, την οποία και ευχαριστούμε θερμά!

Ευχόμαστε, ο Άγιος Βασίλης, να πραγματοποιήσει όλες τις επιθυμίες μικρών και μεγάλων!

Και του χρόνου!

Ανακύκλωση μπαταριών

Αγαπητοί γονείς,

Το σχολείο μας συμμετέχει επίσημα στο 1ο Πανελλήνιο τουρνουά ανακύκλωσης μπαταριών που διοργανώνει η Οργάνωση Γη και η ΑΦΗΣ με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στην ανακύκλωση μπαταριών.

Στη δράση αυτή μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια, συγκεντρώνοντας σε ειδικό σημείο στο σπίτι όλες τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες, προτού αυτές καταλήξουν στον Κάδο ΑΦΗΣ του σχολείου μας! Τα σχολεία που θα παραδώσουν το μεγαλύτερο βάρος αποβλήτων μπαταριών, θα αναδειχθούν νικητές στην κατηγορία τους και θα λάβουν μεγάλα έπαθλα. Συλλέξτε λοιπόν τις παλιές μπαταρίες και φέρτε τες στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ο διαγωνισμός έχει διάρκεια ως τον Απρίλη του 2022. Καλές γιορτές σε όλους!!!


Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων