Το σχολείο

Σύντομη ιστορία του δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου

Στο Ασβεστοχώρι λειτουργούσε από το 1860 «γραμματοδιδασκαλείο» το οποίο χρησιμοποιούσε το νάρθηκα της εκκλησίας και αργότερα το κηροποιείο. Η συστηματικότερη οργάνωση του Σχολείου αρχίζει το 1870 με διευθυντή του τον Ασβεστοχωρίτη Αν. Οικονομίδη.
Το 1878, και ενώ Διευθυντής της Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Κωνσταντινούπολη είναι ο Ασβεστοχωρίτης Γρηγόριος Παλαμάς, αντιπροσωπεία των κατοίκων επισκέπτεται τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ και καταφέρνει να επιτύχει ετήσια οικονομική ενίσχυση 60 οθωμανικών λιρών για τα Σχολεία της κοινότητας. Μετά 5 χρόνια η «Εν Κωνσταντινουπόλει Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης» αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη των Σχολείων ( όλα τα έγγραφα αυτής της αλληλογραφίας υπάρχουν στο αρχείο του Σχολείου)
Το 1875 αποφασίστηκε και ξεκίνησε η ανέγερση Αρρεναγωγείου η οποία ολοκληρώθηκε το 1883 με την οικονομική ενίσχυση των εμπόρων από τη Μασσαλία Αργέντη και Ζαφειρόπουλου.
Η ανέγερση του σημερινού διδακτηρίου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και ολοκληρώνεται το 1984 με την προσθήκη του ορόφου.

Στο Δημοτικό Σχολείο σήμερα φοιτούν περισσότεροι από 350 μαθητές και υπηρετούν 35 περίπου εκπαιδευτικοί, καλύπτοντας όλες τις υπηρεσίες και δραστηριότητες ενός σύγχρονου Σχολείου. Λόγω της πληθώρας των μαθητών το σχολείο χωρίστηκε σε 1ο και 2ο σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί-χωρίς να τα έχει καταφέρει. Τα δύο σχολεία συστεγάζονται και χρησιμοποιούν την αυλή του σχολείου για τα διαλλείματα καθώς και τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους(αίθουσα θεατρικών παραστάσεων, αίθουσα Η.Υ.,κτλ)
Το Σχολείο προσπαθεί να είναι το ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας οργανώνοντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, έκδοση CD με την χορωδία του, εκθέσεις βιβλίων, ανθοκομικές εκθέσεις, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και από τον Ιανουάριο 1999 τάξη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Σχόλια (3)

  lina18 Μαρτίου 2014 στις 8:44 μμ      

  είμαι μαθήτρια του 1 δημοτικού σχολείου . Το σχολείο μας στηρίζει τις δεξιότητες όλον των παιδιών, με την χορωδία που διευθύνει ο Παντελής Τερζάκης και άλλες πολλές δραστηριότητες .

  ελευθερια λιχριδα30 Σεπτεμβρίου 2014 στις 7:28 μμ      

  Ειμαι μαθητρια του Στ2 οι δραστηριοτητες και οι εκδρομες που παμε ειναι παρα πολυ ωραιες το ιδιο και η χορωδια με τον κυριο Παντελη Τερεζακη που τον συγχαιρω για το εργο της χορωδιας μας τοσα χρονια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΙΩΑΝΝΑ ΖΑΠΑΡΑ7 Οκτωβρίου 2015 στις 10:46 πμ      

  Εάν το αρχείο του σχολείου περιλαμβάνει τόσο σημαντικά έγγραφα και ίσως και άλλα στοιχεία, μήπως θα ήταν καλό να εκτεθεί με την ευκαιρία κάποιας γιορτής ώστε να γνωρίσουν οι γονείς την τόσο σημαντική ιστορία του σχολείου… προς αναπτέρωση του ηθικού μας…

Σχολιάστε