Συνάντηση της Στ΄1 τάξης με το Δήμαρχο

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ’1 τάξης του  σχολείου μας, επισκέφτηκαν στις 14 Μαρτίου το δημαρχείο στο Πανόραμα,  για να ενημερωθούν σχετικά με  τις δράσεις του δήμου σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και  προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης υποδέχθηκε τους μαθητές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και τους καλωσόρισε «στο δημαρχείο τους»,  όπως είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία και την ευαισθητοποίηση που δείχνουν σε ένα τόσο επίκαιρο και σημαντικό θέμα, όπως είναι το περιβάλλον και η ενέργεια, καθώς και για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα U4energy.

Οι μαθητές «βομβάρδισαν» το Δήμαρχο  με ερωτήσεις για τις δράσεις του δήμου όσον αφορά στο περιβάλλον. Ο κ. Καϊτεζίδης απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις και τους  ενημέρωσε για τις οικολογικές και περιβαλλοντικές δράσεις του δήμου, ενώ αναφέρθηκε στο νέο δήμο και στις δημοτικές ενότητες που τον απαρτίζουν.

Στο τέλος της επίσκεψης τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του Δημαρχείου και του πολιτιστικού κέντρου Πανοράματος.

Παραθέτουμε μερικά από τα ερωτήματά των μαθητών και τις απαντήσεις του Δημάρχου:

1. Κύριε δήμαρχε τι έχετε κάνει ή τι θα κάνει ο Δήμος μας για να εξοικονομήσετε ενέργεια;

Καταρχήν να σας πω ότι σας συγχαίρω γι’ αυτό που κάνετε. Ο δήμος μας είναι ένας από τους 500 δήμους σε όλη την Ευρώπη που υπέγραψε στις Βρυξέλες το σύμφωνο που βάζει όρια στην σπατάλη της ενέργειας. Ήδη στο κτίριο του  δήμου μας αναπτύσσεται ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Επίσης ένα σχολείο στην Πυλαία λειτουργεί ήδη με φωτοβολταϊκά. Ξεκινάμε επίσης ένα πρόγραμμα ανάπλασης χώρων όπου θα υπάρχει η δυνατότητα κίνησης και με ποδήλατο.

2. Σκοπεύετε να βάλετε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας στις κολόνες;

Ναι αυτό είναι ένα θέμα, ήδη οι προμήθειες του δήμου γίνονται με άλλου τύπου λαμπτήρες οι οποίες εξοικονομούν ενέργεια, αλλά λόγου του πολύ υψηλού κόστους αυτό θα είναι περισσότερο εφικτό όταν πέσουν οι τιμές στους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

3. Το ποιο σημαντικό απ’ όλα νομίζουμε ότι είναι η ενημέρωση. Θα διοργανώσετε κάποια εκδήλωση για την εξοικονόμηση ενέργειας  έτσι ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Δήμου;

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια μεγάλη ημερίδα με έναν εξαιρετικό επιστήμονα τον Αλέξη Λαγάκο, ο οποίος εργάζεται στο Λονδίνο, πάνω σε θέματα ενέργειας και στο μέλλον θα διοργανώσουμε και άλλες γιατί το θέμα ενδιαφέρει όλους.

4. Σκοπεύετε να αντικαταστήσετε στο σχολείο μας το πετρέλαιο με φυσικό αέριο για να έχουμε καλύτερη θέρμανση και οικονομία;

Αυτό το έχω πει πολλές φορές, υπάρχει έτοιμη μελέτη γι’ αυτό το θέμα αλλά είχε κολλήσει στην γραφειοκρατία. Τώρα έχει προχωρήσει το θέμα και σύντομα όλα τα σχολεία θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο.