Μουσική Παράσταση

Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τη μουσικοπαιδαγωγική παράσταση «Αβάντι μαέστρο!», από την beARTive, που συνδυάζει τόσο τη θεατρική πράξη και τη ζωντανή μουσική, όσο και τη βιωματική μάθηση .

Τέσσερις σαξοφωνίστες, ένας ανυπόμονος ντράμερ και μια …απίθανη δημοσιογράφος μπλέκουν σε μια ιστορία με πολύ γέλιο, υπέροχη μουσική και απρόβλεπτο τέλος!

 

Εκδηλώσεις

1η Εκδήλωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ1 μαζί με τους εκπαιδευτικούς Κ. Κουνελάκη και Σ. Παπατζίκη, παρουσίασαν μια μουσική παράσταση  αφιερωμένη στο νερό.

2η Εκδήλωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με καλεσμένο το συγγραφέα Φώτη Γιάντσιο.

 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Η διεθνής θεατρική κοινότητα τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου και σηματοδοτείται από ένα νέο μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα πριν από κάθε παράσταση και μεταδίδεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, επέλεξε πέντε ξεχωριστές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης να γράψουν το δικό τους μήνυμα. Το μήνυμα για την Ευρώπη ανέλαβε να γράψει ο Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Theatre de Complicite Σάιμον ΜακΜπέρνι, στο οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της αρχαίας Αθήνας στην ανάπτυξη του θεάτρου αλλά και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

«Όσο υπάρχουν καλλιτέχνες και ακροατήρια, όλο και θα λέγονται ιστορίες επάνω στη σκηνή, που πουθενά αλλού δεν θα μπορούν να ειπωθούν» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Σάιμον Μακ Μπέρνι.

Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ

http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-theatroy-27-martioy/

Γιορτή Παιδικού Βιβλίου-Ανθοέκθεση

Το Σαββατοκύριακο 31/3/2018 & 1/4/2018 διοργανώνεται στην αυλή του σχολείου η Γιορτή Παιδικού Βιβλίου και η Ανθοέκθεση.

Σας προσκαλούμε μαθητές, μαθήτριες, γονείς, εκπαιδευτικό προσωπικό και τοπική κοινωνία στις εκδηλώσεις.

Εορταστική εκδήλωση

Σήμερα έγινε με επιτυχία η εορταστική εκδήλωση του σχολείου μας. Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες του ΣΤ1 καθώς και στους εκπαιδευτικούς Παντελή Τερεζάκη και Στεφανία Παπατζίκη.

Μήνυμα Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου

Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την επέτειο της ελληνικής επανάστασης που σήμανε τη γέννηση της  σύγχρονης Ελλάδας. Το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, που οδήγησε στην ανεξαρτησία του λαού μας, υπήρξε ταυτόχρονα και ένα συγκλονιστικό ευρωπαϊκό γεγονός, που έφερε στο προσκήνιο το αίτημαγια ελευθερία και αυτοδιάθεση των λαών σε μια εποχή όπου στην Ευρώπη και στον κόσμο κυριαρχούσαν απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Οθωμανική αυτοκρατορία.

Το σχολείο είναι ένας κατεξοχήν χώρος εορτασμού αυτής της ημέρας, όχι μόνο γιατί το σχολείοοφείλει να διδάσκει στους μελλοντικούς πολίτες τέτοιας κομβικής σημασίας ιστορικά γεγονότα, αλλά και για έναν ακόμα λόγο που δεν πρέπει να ξεχνάμε: τα σχολεία που λειτούργησαν οι δάσκαλοι του νεοελληνικού διαφωτισμού και η παιδευτική τους επιρροή έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών που οδήγησαν στην επανάσταση. Τα σχολεία αυτά μεταλαμπάδευσαν τις ιδέες της ελευθερίας και της ισότητας, δίνοντας τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των οραμάτων βάσει των οποίων συγκροτήθηκε η εθνική μας συλλογικότητα.

 

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, λοιπόν, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να αναλογιστούμε ότι παιδεία και ελευθερία πηγαίνουν χέρι χέρι και ότι η εκπαίδευση παραμένει κεντρικός άξονας της χειραφέτησης και της κοινωνικής προόδου, όπως υπήρξε τους δύο αιώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας. Η εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για τη χάραξη του δρόμου που οδηγεί στη συνεχή ανανέωση της κοινωνίας μας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η 22η Μαρτίου κάθε έτους αναφέρεται ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Είναι αφιερωμένη στην ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από την επάρκεια και τις χρήσεις του νερού. Με αυτόν τον τρόπο παίρνει “σάρκα και οστά” ο Στόχος 6 της ΑΤΖΕΝΤΑ 2030.

Σήμερα, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πόσιμο νερό από πηγή που έχει μολυνθεί με κόπρανα. Αυτό έχει ως συνέπεια να εκτίθενται σε κίνδυνο προσβολής από χολέρα, δυσεντερία, τύφο και της πολιομυελίτιδας.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στα ΛΥΜΑΤΑ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των λυμάτων από τα σπίτια, τις πόλεις, τη γεωργία και τη βιομηχανία επιστρέφουν πίσω στη φύση ακατέργαστα ή χωρίς να επαναχρησιμοποιηθούν – αφενός ρυπαίνοντας το περιβάλλον και αφετέρου σπαταλώντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και άλλα ανακτήσιμα υλικά που περιέχονται σε αυτά-.

Αντί να σπαταλούμε τα λύματα, θα πρέπει καταρχάς να μειώσουμε την παραγωγή τους και δευτερευόντως να τα επαναχρησιμοποιήσουμε. Πώς;

-Στα σπίτια μας, μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε πολλά από τα απόνερα για το πότισμα των κήπων.

-Στις πόλεις μας, μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιούμε για το πότισμα χώρων πρασίνου.

-Στη βιομηχανία και τη γεωργία, μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα λύματα μέσω της χρησιμοποίησής τους σε διαδικασίες ψύξης συστημάτων και άρδευσης.

Με την αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου πόρου, θα κάνουμε τον κύκλο του νερού να λειτουργεί καλύτερα για κάθε ζωντανό πλάσμα και αειφορικά.

 

http://worldwaterday.org/

21 Μαρτίου Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού

Η 21η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση.

H Ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να επικαιροποιηθούν και ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα.

Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Συντάγματος. Ο προσανατολισμός αυτός επιβάλλει την απαγόρευση των διακρίσεων κάθε είδους, όπως επιβεβαιώνεται στο άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος, όπου ρητά ορίζεται ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

 

Συνήγορος του Παιδιού

http://www.0-18.gr/

Εκπαιδευτικό υλικό του Ιδρύματος της Βουλής:

α) Τι είναι ρατσισμός; Ποια τα είδη του;

http://foundation.parliament.gr/VoulhFoundation/VoulhFoundationPortal/images/site_content/voulhFoundation/file/Ekpaideytika%20New/racism/1_5racism.pdf

β) Εργαστήρι 2: «Είμαι ρατσιστής; Ένα καθημερινό τεστ»

http://foundation.parliament.gr/VoulhFoundation/VoulhFoundationPortal/images/site_content/voulhFoundation/file/Ekpaideytika%20New/racism/0_3racism.pdf

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Τα ποιήματα είναι τραγούδια και ζωγραφιές, κι ας είναι φτιαγμένα με λέξεις.

Όταν διαβάζουμε ένα ποίημα κάνουμε ένα ταξίδι με τη φαντασία μας, χαιρόμαστε τη μουσική του, ονειρευόμαστε με ανοιχτά μάτια.

Ένα ποίημα μας λέει ό,τι και ένα πεζό, αλλά μας το λέει πιο σύντομα. Με πιο λίγα λόγια, με γρήγορες εικόνες και ρυθμικές λέξεις. Για να μπορούμε να το μάθουμε απέξω και να το θυμόμαστε όταν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα προβλήματα και να βρεθούμε στον κόσμο των ποιητών που είναι γεμάτος με ιδανικά και αλήθειες. Επίσης, όταν θέλουμε να το πούμε σαν μια παροιμία γιατί ταιριάζει σε αυτό που ζούμε και κρύβει ένα δίδαγμα που μας στηρίζει και μας βοηθά.

Πολλά ποιήματα στην εποχή μας δεν μοιάζουν με τραγούδια όπως τα παλιά ποιήματα. Είναι γραμμένα πιο πολύ σαν πεζά. Περιέχουν πιο πολύ σκέψη, πιο πολύ εικόνες της πόλης και της καθημερινής ζωής. Γιατί μας μιλούν για τον σημερινό άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αλλά κι αυτά έχουν μέσα τους κρυμμένη τη μουσική και το παραμύθι.

Η ποίηση είναι η συντροφιά και η παρηγοριά του ανθρώπου.

Γλυκαίνει την ψυχή μας και μας ταξιδεύει με έναν τρόπο που δεν είχαμε φανταστεί.

Στρατής Πασχάλης, ποιητής

 

Αυτός ο αγέρας που χαζεύει μες στις κυδωνιές
Το ζουζούνι αυτό που πιπιλάει τα κλήματα
Η πέτρα που ο σκορπιός φοράει κατάσαρκα
Κι αυτές οι θημωνιές μέσα στ΄αλώνια
Που καμώνουνται τον γίγα σε μωρά παιδιά ξυπόλυτα.

Οι ζωγραφιές του ανάστα ο Θεός
Στον τοίχο που έξυσαν τα πεύκα με τα δάχτυλά τους
Ο ασβέστης που βαστάει στη ράχη του τα μεσημέρια
Και τα τζιτζίκια τα τζιτζίκια μες στ’ αυτιά των δέντρων.

Μεγάλο καλοκαίρι από κιμωλία
Μεγάλο καλοκαίρι από φελλό
Τα κόκκινα πανιά λοξά στα σαγανάκια
Στον πάτο ζώα κατάξανθα σφουγγάρια
Των βράχων φυσαρμόνικες
Πέρκες από τις δαχτυλιές ακόμη του κακού ψαρά
Ξέρες περήφανες στις πετονιές του ήλιου.

Ένα και δυό: τη μοίρα μας δεν θα την πει κανένας
Ένα και δυό: τη μοίρα του ήλιου θα την πουμ’ εμείς.

Οδυσσέας Ελύτης, Ήλιος ο πρώτος, ΧΙΙΙ

 

Ενδιαφέρουσα ιστορία από τα παιδικά χρόνια

του Οδυσσέα Ελύτη

Ο Οδυσσέας Ελύτης όταν ήταν πολύ μικρός περνούσε τις διακοπές του καλοκαιριού με την οικογένειά του στις Σπέτσες, σ’ ένα σπίτι που ανήκε στα χρόνια της Επανάστασης του ’21 στην ηρωίδα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Ζώντας σε αυτό το νησί, παίζοντας, κολυμπώντας, με τα αδέλφια του και με άλλα παιδιά, ήρθε σε βαθιά επαφή με τις αισθήσεις και το φως των νησιών του ελληνικού καλοκαιριού, όπου βασίστηκε αργότερα όλο το ποιητικό του έργο.

 

Ακούστε το ποίημα “Τα Δυο Κορίτσια” του Στρατή Πασχάλη, από τη συλλογή

Στίχοι ενός άλλου: Ποιήματα 1977-2002, εκδόσεις Μεταίχμιο 2003

http://www.mikrosanagnostis.gr/player.asp

 

«Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις»

στους γερανούς του Μετρό Θεσσαλονίκης

Οι στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη θα τοποθετηθούν σε δύο πανό μήκους 8 μέτρων και πλάτους 1.30, στον γερανό, για να θυμίσουν στους παλιότερους και να μυήσουν τους νεότερους στο έργο ενός σπουδαίου ποιητή της Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης τιμούν τον μεγάλο ποιητή της πόλης, Μανόλη Αναγνωστάκη.

Για το λόγο αυτό, θα αναρτήσουν τον εμβληματικό στίχο του «σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις να μην τις παίρνει ο άνεμος…», στο γερανό του εργοταξίου «Αγία Σοφία».