Ο σχολικό μας κήπος

Ιούλ 201615

Εικόνα17Η Α1 τάξη ασχολήθηκε με τον σχολικό κήπο φυτεύοντας αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά. Η ενασχόληση των μαθητών με το σχολικό κήπο, τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικά είδη  φυτών, τα στάδια φύτευσης και ανάπτυξης και τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ανάπτυξή τους.

Στα παρτέρια φυτεύτηκαν δύο είδη αρωματικών φυτών λεβάντες και  δεντρολίβανα. Τα παιδιά έμαθαν  για τις ευεργετικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και την χρήση  τους, τόσο για φαρμακευτικούς σκοπούς όσο και την καθημερινή τους χρήση  στο μαγείρεμα.

Επίσης σε διάφορα σημεία της αυλής τοποθετήθηκαν παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, στα οποία φυτεύτηκαν καλλωπιστικά φυτά για να ομορφύνει ο χώρος μας.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, κουβάλησαν μόνα τους το  χώμα, φύτεψαν τα λουλούδια και ανέλαβαν την περιποίηση και το καθημερινό τους πότισμα.

Εικόνα10Εικόνα21Εικόνα3 Εικόνα4Εικόνα15  Εικόνα22

Let’s do it Greece 2016

Απρ 201618

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου οι μαθητές των τάξεων Δ΄-Ε΄-Στ’  οργάνωσαν και πραγματοποίησαν καθαρισμό στο δάσος Κουρί.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εθελοντικής Δράσης «Let’s Do It Greece 2016», στην οποία χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, καθαρίζουν τις χώρες τους, περνώντας μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Τη δράση μας στήριξε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτης.

SCN2151SCN2139SCN2163 SCN2147SCN2169SCN216

ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΚΑΠΑΚΙΑ

Φεβ 201615

DSC02Οι μαθητές του Σχολείου μας αποφάσισαν να συλλέξουν καπάκια τα οποία θα δοθούν για ανακύκλωση και με τα χρήματα θα αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια.

Την πρωτοβουλία πήραν οι μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης και την πρότειναν στο Μαθητικό Συμβούλιο του Σχολείου, όπου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Έτσι προχώρησαν στη δημιουργία κάδων και άλλων δοχείων συλλογής καπακιών καθώς και αφισών που θα προτρέπουν όλους τους μαθητές να πάρουν μέρος στη δράση. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Έκθεση δραστηριοτήτων για το Αειφόρο Σχολείο

Σεπ 20141

DSC01925To 1o Δημοτικό Σχολείο συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε.

Το πρόγραμμα που έχει διάρκεια 2 χρόνια, συντονίζεται από το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και επιδιώκει τη δημιουργία ενός σχολείου που λειτουργεί ως Κοινότητα και δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοίκηση, γονείς, τοπική κοινότητα) με τα κοινά και τη διαχείρισή του, μέσα σε πνεύμα ομαδικό και συνεργασίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος το Σχολείο μας ανέπτυξε κατά το σχολικό έτος ποικίλες δράσεις που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στην Έκθεση Αειφόρο Σχολείο 2014.

Γιορτή μεταξοσκώληκα

Ιούν 201417

ethnikodiktyometaxiΓια τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 1ο Δημοτικό Σχολείο συμμετείχε στο Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το μετάξι» που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές από κοντά τον μεταξοσκώληκα και το μετάξι και να κατανοήσουν την αξία του και τη θέση του ως πρότυπο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Έτσι το Μάιο προμηθευτήκαμε από το Σουφλί μεταξοσκώληκες και οι μαθητές ανέλαβαν την εκτροφή τους. Παρόλο που ο μεταξοσκώληκας είναι ευαίσθητος κι απαιτητικός  κι απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, καταφέραμε να μεγαλώσουν αρκετοί, τους οποίους πήραν οι μαθητές σπίτι τους όταν έκλεισαν τα σχολεία.

Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν οι εκπαιδευτικοί Σαλονικίδου Ραχήλ και Βουδρισλής Νίκος.

DSC01969DSC02010 DSC02001DSC01975DSC02002 DSC02006

Η συμμετοχή της Στ΄1 τάξης στο Διαγωνισμό U4energy

Ιούν 201220

Οι μαθητές/τριες της Στ1 τάξης συμμμετείχαν στον ευρωπαϊκό διαγωνιαμό U4energy στην κατηγορία της «Καλύτερης εκστρατείας ενημέρωσης και αφύπνισης για την ενεργειακή αποδοτικότητα«.

Στα πλαίσια του προγράμματος ανέλαβαν μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και έξω από αυτό. Μπορείτε να δείτε μερικές απότις δραστηριότητές μας παρακάτω:

Το σχέδιο εργασίας με τους στόχους, τις δράσεις και τα αποτελέσματα (doc): Σχέδιο εργασίας

Την παρουσίαση της εργασίας μας με φωτογραφικό υλικό (pdf): Παρουσίαση

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Καθαρισμός του δάσους Κουρί

Ιούν 20128

Περιβαλλοντική εξόρμηση στο δάσος Κουρί πραγματοποιήσαν σήμερα 8 Ιουνίου οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης για το καθαρίσουν από τα σκουπίδια. Οι μαθητές, εξοπλισμένοι με γάντια και σακούλες απορριμμάτων που τους προμήθευσε ο Δήμος,  ξεχύθηκαν στο δάσος μαζεύοντας μικρά και μεγάλα σκουπίδια που πέταξαν ασυνείδητοι συμπολίτες μας. Η εξόρμηση, που  εντάσεται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού οι μαθητές εργάστηκαν με πολύ κέφι και συγκέντρωσαν πολλές σακούλες απορριμμάτων.

Ευχαριστούμε το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη που ανέλαβε τη μεταφορά των μαθητών και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που βοήθησε στην οργάνωση της εξόρμησης.

Δίκτυο Π.E. «Το μετάξι»

Μαΐ 20129

Το σχολείο μας συμετέχει από το σχολικό έτος 2011-12 στο εθνικό δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το μετάξι».

Το δίκτυο, που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου, στοχεύει μεταξύ των άλλων:

  1. Να γνωρίσουν οι μαθητές από κοντά τον μεταξοσκώληκα και το μετάξι.
  2. Να κατανοήσουν την αξία του και τη θέση του ως πρότυπο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
  3. Να αποκτήσουν θετικές συμπεριφορές και στάσεις σε κάθε προσπάθεια διατήρησης παραδοσιακών τεχνικών ανάπτυξης που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
  4. Να ακολουθήσουν την πορεία του μεταξιού μέσα στο χρόνο. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Μαρ 201221

Η 22α Μαρτίου έχει οριστεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Χελιδονίσματα 2012

Μαρ 201211

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος καλεί όλους τους φίλους των πουλιών να συμμετέχουν στην  Ανοιξιάτική εκδήλωση  «Χελιδονίσματα 2012» για να υποδεχτούμε όλοι μαζί την Άνοιξη και τους προάγγελους της τα χελιδόνια, με τον πιο δημιουργικό τρόπο:

φτιάχνοντας μια πήλινη χελιδονοφωλιά! Διαβάστε όλο το άρθρο »

« Παλιότερα άρθρα

Translate

Αρχείο

Πρόγραμμα Erasmus+

Πρόγραμμα Erasmus+

Global Citizenship steps in Europe

Πρόγραμμα Comenius

Πρόγραμμα Comenius

Landmarks and Monuments 2012-14

Ιστοσελίδα

ΙστοσελίδαTop
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων