ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΜΕΝΩΝ

Το σχολείο των τεσσάρων εποχών

Δελτίο τύπου – Απολογισμός δράσεων 1ης χρονιάς του προγράμματος Erasmus+

Ιούλ 201618

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΜΕΝΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1ης ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

                                                                         EU_flag-Erasmus_vect_POS

            Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 το 2/θέσιο δημοτικό σχολείο των Αρμένων έγινε εταίρος στο πρόγραμμα “Learn and share!” στα πλαίσια της δράσης ΚΑ2 (σύμπραξη σχολείων) του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο σχεδιαζόταν για δύο χρόνια πριν την τελική του έγκριση από τους εκπαιδευτικούς της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Ελλάδας, έχει ως βάση τη χρήση των tablets και πολλών εκπαιδευτικών εφαρμογών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έχει 4 διαφορετικές θεματικές, οι οποίες προσεγγίζονται σε βάθος τριετίας, και, εκτός από τις κινητικότητες των εκπαιδευτικών, περιλαμβάνει και 3 διεθνικές κατασκηνώσεις.

Την σχολική χρονιά που μας πέρασε ξεκινήσαμε με το training session (εκπαίδευση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών) που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο στη συντονίστρια χώρα Εσθονία.  Εκεί γνωρίσαμε και χρησιμοποιήσαμε πολλές εφαρμογές, τις οποίες αξιοποιήσαμε αργότερα τόσο σε δράσεις του προγράμματος, όσο και στην καθημερινή μας διδασκαλία. Ορίσαμε τις δραστηριότητες της 1ης θεματικής και παράλληλα σχεδιάσαμε την ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.learnandshare.eu/default.asp  τη σελίδα στο  facebook https://www.facebook.com/learnandshare3/?fref=ts  και τις σελίδες του twinspace στο etwinning.

 31

 

 

 

 

 

 

Επιστρέφοντας ξεκίνησε η 1η θεματική “Me, my school, my country”. Στα πλαίσιά της έγιναν τα εξής:

 • 1ο project δημιουργία ενός e-book με τα πορτρέτα του εαυτού μας και των οικογενειών μας. Επίσης, σε κάθε ζωγραφιά υπάρχουν κάποιες πληροφορίες στα αγγλικά για την ηλικία και τα ενδιαφέροντά μας.
 • 2ο project “Presentation of my country”, μέσω power point με αφήγηση και υπότιτλους στα αγγλικά.
 • Αγοράσαμε τα tablets του σχολείου.
 • 3ο project «presentation of our school». Βιντεάκι από τους μαθητές της Γ΄ τάξης με την εφαρμογή imovie.
 • 1η τηλεδιάσκεψη στα αγγλικά και με τα 4 σχολεία. Μιλήσαμε για τα ενδιαφέροντά μας, το σχολείο μας, τη χώρα μας.
 • Ηλεκτρονικό test kahoot. Αφού μελετήσαμε με τα παιδιά όλες τις παρουσιάσεις των χωρών, οι δάσκαλοι φτιάξαμε ένα test με 50 ερωτήσεις. Μπήκαμε όλοι ταυτόχρονα ως παίχτες και σε ζωντανή σύνδεση (με τη βοήθεια του προτζέκτορα) παίξαμε.

5

Με τη νέα χρονιά ξεκίνησε η 2η θεματική ενότητα “Healthy me” στα πλαίσια της οποίας έγιναν τα εξής:

 • 1ο project. Με τη βοήθεια του googleforms φτιάξαμε ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο για τις διατροφικές μας συνήθειες. Όλοι οι μαθητές του σχολείου το συμπλήρωσαν μέσω των tablets (οι μικροί με τη βοήθεια των μεγάλων). Καλέσαμε στο σχολείο τους γονείς και τα μέλη της τοπικής κοινότητας για να συμπληρώσουν και αυτοί, πάντα με τη βοήθεια των παιδιών, τα ερωτηματολόγιά τους.
 • Μελετήσαμε τα ερωτηματολόγια και βγάλαμε συμπεράσματα για τις διατροφικές μας συνήθειες.
 • 2o project. Συζητήσαμε και δημιουργήσαμε όλοι μαζί την πυραμίδα της διατροφής.
 • 3ο project. Με το googledocs φτιάξαμε έναν πίνακα καταγραφής των γευμάτων μας για μια εβδομάδα.
 • 2η διακρατική συνάντηση στην Τουρκία (project meeting). Οριστικοποιήθηκαν οι δραστηριότητες της 2ης θεματικής και προγραμματίστηκε η κατασκήνωση στο τέλος του Μαΐου.
 • 4ο project υγιεινό πρωινό στο σχολείο.
 • 5ο project καθημερινή πρωινή δραστηριότητα.
 • 6ο project εφαρμογή muuvit. Για κάθε 10 λεπτά δραστηριότητας κερδίζουμε έναν πόντο και ταξιδεύουμε εικονικά σε όλα τα σχολεία των εταίρων μας
 • 7ο project εφαρμογή corkulous, φτιάξαμε πίνακα με τα αγαπημένα μας φαγητά στα αγγλικά.
 • 8ο project εφαρμογή padlet. Τα παιδιά πήραν τα tablets και φωτογράφισαν τα γεύματά τους. Ανέβασαν τις φωτογραφίες τους σε padlets και σύγκριναν τα γεύματα στις διάφορες χώρες.
 • 9ο project βιβλιαράκι με ελληνικές συνταγές στα αγγλικά.
 • 10ο project δημιουργία βίντεο (imovie) με τις δραστηριότητες και τις εμπειρίες μας από την 1η χρονιά. Το βίντεο είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=BRu9R-8vaWI
 • Γιορτή λήξης με παρουσίαση του προγράμματος και των δράσεών μας.
 • Παρουσίαση του προγράμματός μας στην εκδήλωση “Μέρες έκφρασης και δημιουργίας» των Teachers4Εurope στο Ηράκλειο από την Προωθήτρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Κρήτης κ. Τζένη Ψαλτάκη.

6 7  9

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

Από τις 22 μέχρι και τις 27 Μαΐου 4 μαθητές από τη ΣΤ΄ και την Ε΄ τάξη ταξίδεψαν στην Εσθονία με σκοπό να λάβουν μέρος στην 1η διεθνική μαθητική κατασκήνωση. Συνολικά 35 μαθητές κι από τις πέντε χώρες – εταίρους πέρασαν μια εβδομάδα μαζί φτιάχνοντας μια υπέροχη «τάξη».

Η μέρα μας ξεκινούσε με πρωινή γυμναστική και παιχνίδια (κάθε μέρα εναλλάσσονταν οι δάσκαλοι) και μετά το πρωινό ξεκινούσαν τα μαθήματα – δραστηριότητες που είχαμε σχεδιάσει για τα παιδιά. Έτσι, όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν:

 • Τεχνικές ζωγραφικής του Πικάσο από την Ισπανία.
 • Hemsball και παραδοσιακά παιχνίδια από την Τουρκία
 • QR coding μέσω tablets από την Εσθονία.
 • Κατασκευές γραμμάτων και σχημάτων με υλικά από τη φύση ή με τα σώματα, από τη Φινλανδία.
 • Παιχνίδια γνωριμίας, κατασκευή χαρταετών και tangrams από την Ελλάδα.

10 11 12 13 14 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα απογεύματα, παίρναμε το λεωφορείο και εξερευνούσαμε διάφορες περιοχές της Εσθονίας, κάνοντας δραστηριότητες όπως ο προσανατολισμός στο δάσος, οι συλλογή φωτογραφιών ή το «κυνήγι θησαυρού», μέσω tablets.

Όταν  επιστρέφαμε, τα παιδιά έπαιζαν όλα μαζί, μάθαιναν χορούς, τραγουδούσαν, έκαναν παρέα και έβρισκαν τρόπο να συνεννοηθούν ( όχι μόνο στα αγγλικά, αλλά μαθαίνοντας λέξεις από και τις πέντε γλώσσες) και να περάσουν υπέροχα!

16

17

18

 

19

Αυτή η σχολική χρονιά ήταν γεμάτη πρωτόγνωρες εμπειρίες, γνώσεις, αξίες και δεξιότητες για τους μαθητές του σχολείου μας. Είναι απερίγραπτο το πόσο μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα ενός σχολείου μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όταν αυτό είναι σχεδιασμένο με σκοπό να προσφέρει ό,τι καλύτερο στα παιδιά. Ανεκτίμητα τα οφέλη και όλα όσα αποκομίσαμε όλοι μας.  Την επόμενη χρονιά σειρά έχει η θεματική “Maths and Science” η οποία θα σχεδιαστεί στην 1η συνάντηση της χρονιάς στην Φινλανδία. Άλλη μια συναρπαστική χρονιά θα ξεκινήσει στο σχολείο μας, στηριζόμενη στη συνεργασία με τους συμμαθητές μας από το εξωτερικό. Άλλη μια κατασκήνωση μας περιμένει στο τέλος της χρονιάς, για να φτιάξουμε πάλι την υπέροχη τάξη μας και ένας δρόμος γεμάτος νέες εμπειρίες και περιπέτειες ανοίγεται μπροστά μας. Ανυπομονούμε για το φετινό μας «ταξίδι» με το Erasmus+.

20

 

Η Προϊσταμένη του σχολείου

 

Μαρία Μαντζίλα

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Πρόσφατα σχόλιαTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων