ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΜΕΝΩΝ

Το σχολείο των τεσσάρων εποχών

Teachers4Europe – Ετιά

teachers-4

DSC00123

ΕΤΙΑ

” ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ – ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”

     Η εργασία αυτή έγινε από τους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης στα πλαίσια του προγράμματος Teachers4Europe. Η απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα πάρθηκε μετά από τη διαπίστωση ότι τα παιδιά του 2/θέσιου, ορεινού σχολείου των Αρμένων δεν είχαν γνώσεις για έννοιες σχετικές με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιλογή του θέματος βασίστηκε στη λογική ότι τα παιδιά θα πρέπει να συνδέσουν έννοιες που είναι μακρινές και άγνωστες προς αυτά με θέματα οικεία τα οποία θα τα βοηθήσουν στη διαδικασία της κατανόησης.

     Ξεκινώντας από τα μαθήματα της Γεωγραφίας και της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής κάναμε παράλληλα τις ενότητες που αφορούν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φτιάξαμε φύλλα εργασίας και, αφού φροντίσαμε να αποκτήσουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, επισκεφθήκαμε ιστοσελίδες και εφαρμογές με σκοπό να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να κάνουμε την όλη διαδικασία πιο ελκυστική.

     Συζητώντας με τα παιδιά και κάνοντας μια έρευνα διαπιστώσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια έννοια σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους κατοίκους του οροπεδίου. Με αφορμή μια ταμπέλα με το λογότυπο της Ε.Ε που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ετιάς, ενός Βυζαντινού μνημείου κοντινού στο σχολείο μας και πολύ αγαπητού σε όλους τους κατοίκους, προβληματιστήκαμε για το ποιος ήταν ο λόγος ύπαρξής του.

    Ανακαλύψαμε λοιπόν ότι η σημερινή μορφή της Ετιάς οφείλεται στην αναστήλωση και ανάπλασή της η οποία έγινε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αποφασίσαμε τότε να μαζέψουμε πληροφορίες για την ιστορία του χώρου, την πορεία του μέσα στα χρόνια και για το πώς κατέληξε να πάρει τη σημερινή του μορφή.

    Ψάξαμε στο διαδίκτυο και σε λαογραφικά βιβλία, μοιράσαμε φυλλάδια και καραγράψαμε θρύλους και παραδόσεις, πήραμε συνέντευξη από τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τη λήψη ευρωπαϊκών προγραμμάτων που σχετίζονται με την ανάπλαση μνημείων, γράψαμε το δικό μας σενάριο και φτιάξαμε μια μικρή παρουσίαση για να δείξουμε σε όλους πώς η πολιτική της Ευρωπαίκής Ένωσης βοήθησε στο να γίνει το μνημείο του χωριού μας – μνημείο της Ευρώπης.

Τεσσερις Ιστορίες για την Ετιά.  

H ETIA

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων