Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Ρεθύμνης

Ιστότοπος Δ.Σ.Αρμένων Ρεθύμνης
Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Ρεθύμνης

Αρχεία για Νοέμβριος 2013

Εμποδίζοντας την ενδοσχολική βία να γίνει εκφοβισμός

Κατηγορία Όλες οι Τάξεις, Προγράμματα, ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ, Το ασφαλές Σχολείο, Το Σχολείο μας , στις 20 Νοεμβρίου 2013 από

Στα πλαίσια του προγράμματος “Σχολικός εκφοβισμός ” που εκπονείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο σχολείο μας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου η πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς των μαθητών/τριών.  Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Μαργαρίτα Γερούκη, η Δ/ντρια του σχολείου, κ. Μιχελουδάκη Ελένη και ο Κ.Φ.Αγωγής κ. Καραμπίνας Δημήτρης, ενημέρωσαν τους γονείς για το φαινόμενο του εκφοβισμού και την πορεία και εξέλιξη του προγράμματος. Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς.

παρουσιαση 14 Νοεμβρη 2013 (ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΕΛΟΥΔΑΚΗ’s conflicted copy 2013-11-13)

Τη Δευτέρα  18 Νοεμβρίου στάλθηκε στους γονείς η παρακάτω επιστολή

Επιστολή προς  γονείς                                                   Θέμα: Σχολικός εκφοβισμός

Αγαπητοί γονείς, στην συνάντηση της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Σχολικός εκφοβισμός» που θα συνεχιστεί για τρίτη σχολική χρονιά. Οι γονείς που ήρθαν ενημερώθηκαν για  την πορεία, την εξέλιξη, τα αποτελέσματα και τις αλλαγές που θα γίνουν φέτος. Υπενθυμίζουμε ότι σχολικός εκφοβισμός είναι η επιθετική ή επίμονα άσχημη συμπεριφορά η οποία επαναλαμβάνεται, μεταξύ των παιδιών. Πιστεύουμε ότι κανένα παιδί στο σχολείο δε θα πρέπει να αισθάνεται φόβο, αγωνία, ανασφάλεια και ταυτόχρονα κανένα παιδί του Σχολείου μας δε θα πρέπει να προκαλεί τέτοιου είδους συναισθήματα στους άλλους.

Θέλοντας να προλάβουμε την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών, εκπονούμε αυτό το πρόγραμμα με όλα τα παιδιά του Σχολείου  και από εσάς θα θέλαμε τη βοήθεια και συνεργασία σας.

Συζητήστε με τα παιδιά σας τα παρακάτω θέματα:

Τα παρακάτω είναι σχολική βία και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

·         Χτυπήματα, μπουνιές, κλωτσιές, σπρωξίματα, πρόκληση πόνου και τραυματισμού σε κάποιο παιδί στο διάλειμμα, καθώς πηγαίνει στο σχολείο ή έξω από το σχολείο.

·         ΔΕΝ λέμε στους άλλους να μην κάνουν ένα συμμαθητή / συμμαθήτρια παρέα. ΔΕΝ ακολουθούμε ένα συμμαθητή / συμμαθήτρια και ΔΕΝ τον κοιτάζουμε επίμονα και απειλητικά. ΔΕΝ λέμε άσχημα πράγματα για ένα συμμαθητή / συμμαθήτρια πίσω από την πλάτη του.

  • ΔΕΝ κρύβουμε, ΔΕΝ λερώνουμε, ΔΕΝ κλέβουμε και ΔΕΝ καταστρέφουμε τα πράγματα κάποιου συμμαθητή / συμμαθήτριας. ΔΕΝ απειλούμε ένα συμμαθητή / συμμαθήτρια να μας φέρει χρήματα ή πράγματα.
  • ΔΕΝ κοροϊδεύουμε κάποιον για το χρώμα, την καταγωγή, την οικογένειά του, την οικονομική του κατάσταση, το ντύσιμο, το διάβασμα, την εμφάνισή του.
  • ΔΕΝ βρίζουμε, ΔΕΝ ειρωνευόμαστε, ΔΕΝ κάνουμε χειρονομίες, ΔΕΝ γράφουμε άσχημα πράγματα για ένα συμμαθητή / συμμαθήτρια, ΔΕΝ απειλούμε ότι θα του κάνουμε κακό αν μας αποκαλύψει.
  • ΔΕΝ αγγίζουμε ένα παιδί με τρόπο που του είναι δυσάρεστος. ΔΕΝ του στέλνουμε αισχρά μηνύματα ούτε γράφουμε προσβλητικά πράγματα για το παιδί.
  • ΔΕΝ στέλνουμε απειλές και βρισιές με μηνύματα στο κινητό ή με email.
  • ΔΕΝ λέμε ψέματα, αλλά παραδεχόμαστε ό,τι κάναμε. Είμαστε φιλικοί με όλα τα παιδιά, ειδικά τους καινούριους μαθητές / μαθήτριες.
  • Αν δεις να φέρονται έτσι σε ένα άλλο παιδί, μη γελάσεις και μην υποστηρίξεις αυτό που κάνει κακό! Μη μείνεις αδιάφορος. Πάρε το μέρος του παιδιού που του κάνουν κακό. Δεν υπάρχουν αθώοι παρατηρητές.
  • Αν κάποιος κάνει τα παραπάνω σε σένα ή σε κάποιο άλλο παιδί ΜΙΛΗΣΕ γι’ αυτό σε κάποιον μεγάλο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΦΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι:

·         Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλα τα παιδιά του Σχολείου και όλοι οι εκπαιδευτικοί.

·         Στις τάξεις πραγματοποιούνται κι άλλα  προγράμματα με θέματα σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις (π.χ. Διαχείριση Θυμού-ΣΤ΄, Φοράω τα παπούτσια σου Α΄, Τα δικαιώματα του παιδιού-Δ΄, Διαφορετικοί αλλά φίλοι- Β2, κ.ά).  

·         Επιβραβεύουμε τα παιδιά που φέρονται σωστά με ένα «μεγάλο διάλειμμα» μιας διδακτικής ώρας στο τέλος κάθε μήνα.

·         Στο Σχολείο τηρείται  τετράδιο περιστατικών όπου  εγγράφονται μόνο τα περιστατικά βίας που γίνονται στο διάλλειμα, στις εκδρομές και στις διάφορες εκδηλώσεις. Θεωρούμε ότι η καταγραφή στο τετράδιο  αποτρέπει τις βίαιες συμπεριφορές λόγω της αρνητικής συνέπειας, δηλ. της μη συμμετοχής στο μεγάλο διάλειμμα, όπου συμμετέχουν όλα τα παιδιά του Σχολείου. Επίσης δίνει το στίγμα στη σχολική κοινότητα ότι καταγράφεται  η ανεπιθύμητη συμπεριφορά και λαμβάνονται μέτρα.(Το 60/% των μαθητών/τριών ζήτησαν την καταγραφή στο τετράδιο, σύμφωνα με ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν πέρυσι).

·         Στο τέλος κάθε μήνα όταν γίνεται το μεγάλο διάλειμμα του προγράμματος, τα παιδιά που είναι γραμμένα στο τετράδιο δεν συμμετέχουν,  αλλά συγκεντρώνονται σε μια αίθουσα και παρακολουθούν διάφορες δράσεις ενσυναίσθησης ή άλλες δράσεις έκφρασης συναισθημάτων . Ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά.

·         Τα παιδιά της Α΄ Τάξης εξαιρούνται από την εγγραφή στο τετράδιο, εκτός και αν η συμπεριφορά τους είναι επαναλαμβανόμενη και πολύ βίαιη.

·         Θα οργανώσουμε διαλέξεις και συζητήσεις από ειδικούς στο χώρο του Σχολείου και ήδη έχουμε καλέσει τον κ. Προκοπίου σε εκδήλωση στις 16 Δεκεμβρίου και παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας.

Πιστεύουμε η συνεργασία ανάμεσά μας, θα βοηθήσει να γίνει το Σχολείο μας όπως το ονειρευόμαστε, «ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ».

 Σας στέλνουμε και 2 σελίδες από το φυλλάδιο για γονείς,  της ΕΨΥΠΕ (http://www.epsype.gr) για ενημέρωσή σας.

 

Αρμένοι 18-11-2013

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Δ.Σ.Αρμένων

 


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων