Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Ρεθύμνης

Ιστότοπος Δ.Σ.Αρμένων Ρεθύμνης
Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Ρεθύμνης

Αρχεία για Ιανουάριος 2012

Ενημέρωση γονέων για το Πρόγραμμα του Σχολικού Εκφοβισμού

Κατηγορία Όλες οι Τάξεις, Το ασφαλές Σχολείο με ετικέτες , στις 31 Ιανουαρίου 2012 από

Το παρακάτω κείμενο δόθηκε στους γονείς των παιδιών για ενημέρωση, με σκοπό την συνεργασία Σχολείου-οικογένειας για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

17-11-11
Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς Θέμα: Σχολικός εκφοβισμός
Αγαπητοί γονείς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρωτοβουλία του σχολείου μας να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Σχολικός εκφοβισμός είναι η επιθετική ή επίμονα άσχημη συμπεριφορά η οποία επαναλαμβάνεται σε μία διαπροσωπική σχέση. Πιστεύουμε ότι κανένα παιδί στο σχολείο δε θα πρέπει να αισθάνεται φόβο, αγωνία, ανασφάλεια και ταυτόχρονα κανένα παιδί του Σχολείου μας δε θα πρέπει να προκαλεί τέτοιου είδους συναισθήματα στους άλλους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Σχολείο θα πάρει τις παρακάτω πρωτοβουλίες:
• Κάθε τάξη θα συζητήσει το θέμα του σχολικού εκφοβισμού με παρουσίαση κατάλληλων βίντεο, τραγουδιών και άλλου υλικού.
• Στη συνέχεια κάθε τάξη θα φτιάξει τον κατάλογο των συμπεριφορών που επιτρέπονται στο σχολείο από και προς τους συμμαθητές και συμμαθήτριες.
• Τα παιδιά επίσης θα ενημερωθούν για τις αμοιβές και τις ποινές που το Σχολείο θα επιβάλλει σε ανάλογες περιπτώσεις .
Από εσάς θα θέλαμε βοήθεια και συνεργασία. Συζητήστε με τα παιδιά σας τα παρακάτω θέματα:
Τα παρακάτω είναι σχολική βία και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
• Χτυπήματα, μπουνιές, κλωτσιές, σπρωξίματα, πρόκληση πόνου και τραυματισμού.
• ΔΕΝ λέμε στους άλλους να μην κάνουν ένα συμμαθητή / συμμαθήτρια παρέα. ΔΕΝ ακολουθούμε ένα συμμαθητή / συμμαθήτρια και ΔΕΝ τον κοιτάζουμε επίμονα και απειλητικά. ΔΕΝ λέμε άσχημα πράγματα για ένα συμμαθητή / συμμαθήτρια πίσω από την πλάτη του.
• ΔΕΝ κρύβουμε, ΔΕΝ λερώνουμε, ΔΕΝ κλέβουμε και ΔΕΝ καταστρέφουμε τα πράγματα κάποιου συμμαθητή / συμμαθήτριας. ΔΕΝ απειλούμε ένα συμμαθητή / συμμαθήτρια να μας φέρει χρήματα ή πράγματα.
• ΔΕΝ κοροϊδεύουμε κάποιον για το χρώμα, την καταγωγή, την οικογένειά του, την οικονομική του κατάσταση, το ντύσιμο, το διάβασμα, την εμφάνισή του.
• ΔΕΝ βρίζουμε, ΔΕΝ ειρωνευόμαστε, ΔΕΝ κάνουμε χειρονομίες, ΔΕΝ γράφουμε άσχημα πράγματα για ένα συμμαθητή / συμμαθήτρια, ΔΕΝ απειλούμε ότι θα του κάνουμε κακό αν μας αποκαλύψει.
• ΔΕΝ κοροϊδεύουμε, ΔΕ χτυπάμε και ΔΕΝ κάνουμε κακό σε ένα παιδί στο διάλειμμα, καθώς πηγαίνει στο σχολείο ή έξω από το σχολείο.
• ΔΕΝ αγγίζουμε ένα παιδί με τρόπο που του είναι δυσάρεστος. ΔΕΝ του στέλνουμε αισχρά μηνύματα ούτε γράφουμε προσβλητικά πράγματα για το παιδί.
• ΔΕΝ στέλνουμε απειλές και βρισιές με μηνύματα στο κινητό ή με email.
• ΔΕΝ λέμε ψέματα, αλλά παραδεχόμαστε ό,τι κάναμε. Είμαστε φιλικοί με όλα τα παιδιά, ειδικά τους καινούργιους μαθητές / μαθήτριες.
• Αν δεις να φέρονται έτσι σε ένα άλλο παιδί, μη γελάσεις και μην υποστηρίξεις αυτό που κάνει κακό! Μη μείνεις αδιάφορος. Δεν υπάρχουν αθώοι παρατηρητές.
• Πάρε το μέρος του παιδιού που του κάνουν κακό, έτσι ώστε να απομονωθεί ο εκφοβιστής.
• Αν κάποιος κάνει τα παραπάνω σε σένα ή σε κάποιο άλλο παιδί ΜΙΛΗΣΕ γι’ αυτό σε κάποιον μεγάλο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΦΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ.
Πιστεύουμε η συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο και το σπίτι θα βοηθήσει να γίνει το σχολείο μας όπως το ονειρευόμαστε.
Σας ευχαριστούμε
Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων

Κατηγορία Χριστουγεννιάτικο παζαρι , στις 24 Ιανουαρίου 2012 από

Θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων
ΔΑΦΝΗ


Χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την ενδυνάμωση των μαλλιών αλλά και το αφέψημα το χρησιμοποιούσαν για την επάλειψη των μελών και σε μέρη του σώματος , που έπασχαν από ρευματισμούς ή θλάσεις μυών .Είναι πολύ χρήσιμο για την δυσπεψία και για την καλή λειτουργία του στομάχου .

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ (Origanum majorana)

Έχει αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, αλλά και χωνευτικές ιδιότητες Το ρόφημα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, ιλίγγους, βοηθάει στις νευρικές παθήσεις, καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθάει σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς.Βοηθάει στην αντισηψία των τραυμάτων

ΔΙΚΤΑΜΟ

Χρησιμοποιείται για αρωμάτισμα ποτών (κυρίως κρασιού και λικέρ) Σαν φαρμακευτικό γιατρικό βοτάνι θεωρείται ένα απο τα πιό σημαντικά μιας και έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί το επούλωμα σε πληγές με αποτέλεσμα ο ασθενής να αναρρώσει γρήγορα. Ιδανικό για στομαχόπονο και πονόλαιμο .
ΘΥΜΑΡΙ


Εξαιρετικό φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας
Το όνομά του συσχετίζεται με το θυσιάζω και το αρωματίζω. Ένα από τα βασικά αντιβιοτικά είτε σε μορφή βοτάνου είτε ως αιθέριο έλαιο. Πολύ καλό για το αναπνευστικό, αλλά και για παρασιτώσεις του εντέρου, ανθελμινθικό, κατά των οξύουρων και κατά των κολικών, που οφείλονται σε λοίμωξη. Έτσι όπως και η ρίγανη βοηθά στη διάρροια, στη δυσεντερία, δρα ως αντιπυρετικό σε τυφοειδή πυρετό. Το έγχυμα μπορεί να θεραπεύσει την ψώρα και άλλες δερματοπάθειες. Στο αναπνευστικό βοηθά στη θεραπεία του κρυολογήματος (και πονοκεφάλου που προκαλείται από αυτό) άσθματος, του κοκκύτη, της φυματίωσης, της χρόνιας βρογχίτιδας, και χρόνιου κατάρρου, της λευκόρροιας, αλλά και της αμηνόρροιας. Επίσης καθαρίζει τον αέρα και δρα προληπτικά για να αποφεύγονται κρυολογήματα.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

Ένα βάλσαμο για το μυαλό, είναι μέλος της οικογενείας του δυόσμου. Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι ανακάλυψαν τη θαυματουργή δράση του σε προβλήματα άγχους, μειωμένης μνήμης, αϋπνίας ,δυσπεψίας. «Είναι αποτελεσματικό κατά των δαγκωμάτων από ζώα, βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και διώχνει μακριά κάθε μελαγχολία και στεναχώρια. Ηρεμιστικό, αϋπνίες, διαλύει ουρικό οξύ, ταχυκαρδίες, υπέρταση.

ΛΟΥΙΖΑ


Χρησιμοποιείται ευρύτερα για νοσήματα του στομάχου, σταματά την διάρροια και την αιμορραγία, είναι βοηθητικό του αδυνατίσματος καθώς λιώνει τα λίπη του οργανισμού, είναι αποτελεσματικό τονωτικό αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό, είναι αντιπυρετικό, διουρητικό και συνίσταται σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεων. Βοηθάει αποτελεσματικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην κυτταρίτιδα όπως, και στην αποβολή των περιττών υγρών, το αφέψημα της είναι άκρως ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα καθώς βοηθάει τα άτομα που υποφέρουν από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Ανακουφίζει όσα άτομα πάσχουν από ημικρανίες, από κακοσμία του στόματος.
χρησιμοποιείστε το έγχυμα του βοτάνου για να πλύνετε και να καθαρίσετε το πρόσωπό σας, πιείτε το ζεστό το βράδυ με λίγο μέλι για έναν ήρεμο και ευχάριστο ύπνο και αν σας βρίσκετε αιθέριο έλαιο λουίζας και τύχει και χτυπήσετε, για να βοηθήσετε την πληγή να κλείσει, σταλάξτε πάνω της μερικές σταγόνες του.

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Ένα από τα πιο ευλογημένα βότανα με σημαντική παρουσία ως φυτό ή αιθέριο έλαιο, στην τελετουργική ή μαγική χρήση των βοτάνων. Θεωρείται ότι καθαρίζει το αίμα, αλλά και προκαλεί διαύγεια πνεύματος. Βοηθά τη μνήμη και τη συγκέντρωση, την εγρήγορση, δρα ως τονωτικό και κρατά ξύπνιο το νου χωρίς να τον κουράζει με υπερένταση όπως κάνει ο καφές. Είναι πολύ ευεργετικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Είναι εμμηναγωγό. Δρα κατά νευρικών παθήσεων, τοποθέτηση του φυτού στο κεφάλι θεωρείται ότι ξεκουράζει τους πνευματικά κουρασμένους. Τα βλαστάρια του σε κρασί φτιάχνουν ένα καλό τονωτικό της καρδιάς, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Δρα κατά του ικτέρου, της χρόνιας χολοκυστίτιδας και ηπατίτιδας. Βοηθά σε επούλωση πληγών, σε ρευματικούς πόνους και οιδήματα, αλλά και το αφέψημά του μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε γαγγραινώδεις πληγές.

ΛΕΒΑΝΤΑ

Η λεβάντα από παλιά θεωρούνταν ότι βοηθά στην αυπνία, φέρνει ωραία όνειρα και γλυκό ύπνο. Αντίστοιχα ως αφέψημα, τονώνει το νευρικό σύστημα. Επίσης είναι αντισπασμωδικό, αντιβηχικό, κατά του άσθματος, του κοκκύτη, της γρίππης και της λαρυγγίτιδας, ένα ακόμα από τα φυσικά αντιβιοτικά, για το φαρμακείο του σπιτιού. Διουρητικό, μειώνει τον πονόδοντο, θεραπεύει την ουλίτιδα. Δρα ως ηρεμιστικό και βοηθά στον πόνο του στομάχου που οφείλεται σε νευρικότητα και. Λίγες σταγόνες στο μαξιλάρι μπορούν να μειώσουν την αυπνία, ενώ στο δέρμα μαζί με κάποιο λάδι μπορούν να αλλάξουν την όψη ενός άρρωστου ή απλά κουρασμένου δέρματος σε υγιές και φωτεινό.
Το αιθέριο έλαιο είναι παρασιτοκτόνο, εκτός από τη θεραπεία και προσωπική υγιεινή είναι κατάλληλο και για την υγιεινή του σπιτιού.

ΡΙΓΑΝΗ

Καλό τονωτικό, αποχρεμπτικό, κατά της δυσμηνόρροιας, αντισπασμωδικό,εφιδρωτικό, μειώνει τον πονόδοντο. Ακόμα έχει σημαντικές επουλωτικές ιδιότητες. Βοηθά σε ρευματισμούς, στη θεραπεία του άσθματος, σε καταρροϊκές παθήσεις. Στεγνό κατάπλασμα με ζεσταμένα και κοπανισμένα φρέσκα φύλλα βοηθά σε ψύξεις
διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Καλό δυναμωτικό και φίλος για τους πνεύμονες βοηθά στις χρόνιες βρογχίτιδες. Εχει διεργετικές ιδιότητες και βοηθά άτομα που υποφέρουν από κόπωση. Εξαιρετικό μυρωδικό χρησιμοποιείται σε πολλές σάλτσες και σαλάτες – ιδίως στη χωριάτικη-. Αρωματίζει ευχάριστα κρέατα, ψάρια, τηγανητές πατάτες, φέτα.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Πνευματικό και θεραπευτικό. Το κάψιμο των φύλλων του ή του αιθερίου ελαίου, καθαρίζει το χώρο σε όλα τα επίπεδα. Δρα κατά του κρυολογήματος, του ρευματικού πυρετού, κατά της ατονίας του πεπτικού. Ακόμα χρησιμοποιούνταν για να μειώνει το νυκτερινό ιδρώτα των φυματικών. Δρα κατά της νευρασθένειας. Είναι επίσης ένα ακόμα φυσικό αντιβιοτικό, απολυμαντικό, αποχρεμπτικό, βοηθά την πέψη. Είναι καλό για στοματικές πλύσεις και γαργάρες. Τονώνει τη μνήμη και νικά την τεμπελιά και νωθρότητα. Είναι το κατεξοχήν φυσικό οιστρογόνο, άρα ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, δρα κατά της αμμηνόρροιας, δυσμηνόρροιας, λευκόρροιας, βοηθά ακόμα τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, εναρμονίζοντας τις ορμόνες. Κάνει καλό στο δέρμα με ατμόλουτρα. Το αφέψημά του θεραπεύει, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, σταφυλίτιδα κλπ. Είναι επίσης καλό τονωτικό για τα μαλλιά.Θεωρείται αντιιδρωτικό, εναντίον του πονόλαιμου και του πονοκεφάλου, κατά των πνευμονικών νόσων αλλά θεωρείται εκτός των άλλων και ως διουρητικό και αιμοστατικό φάρμακο . Συνήθως πίνεται ως αφέψημα με άλλα σημαντικά βότανα όπως το χαμόμηλο

ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Το χαμομήλι φημίζεται για τις καταπραϋντικές, κατευναστικές του ιδιότητες είτε στο πεπτικό, είτε στο δέρμα, είτε στη νοητική και ψυχική ηρεμία. Είναι ένα φυσικό ήπιο αλλά δραστικό αντιφλεγμονώδες. Είναι καλό αντισπασμωδικό, βοηθά στη θεραπεία των ρευματισμών, του κρυολογήματος, του πυρετού,μειώνει τους κολικούς του εντέρου. Αναφέρεται ότι βοηθά σε παράλυση της γλώσσας. Ενδείκνυται ακόμα σε ανορεξία, είναι τονωτικό, διουρητικό, ήπιο ηρεμιστικό, κατάλληλο σε δυσμηνόρροια και υστερία. Από παλιά και ως σήμερα δίνουν στα νευρικά, ανήσυχα μωρά χαμομήλι (ή τίλιο), αραιωμένο στο νερό τους για να σταματούν το κλάμα. Μάλιστα το προτιμούσαν όταν το μωρό είχε και κωλικούς. Στην ομοιοπαθητική υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο, που είναι κατάλληλο για ένα συγκεκριμένο τύπο ανήσυχου μωρού, που του ταιριάζει το χαμομήλι. Θεωρείται ακόμα ότι βοηθά την εύκολη γέννα. Το κατάπλασμά του είναι αντιρευματικό. Ενδείκνυται ακόμα για εξωτερικούς στο δέρμα ή εσωτερικούς ερεθισμούς στους βλεννογόνους, και άρα αντίστοιχες λοσιόν, καταπλάσματα, και στοματικές ή κολπικές πλύσεις. Οι κομπρέσες χαμομηλιού εμποτισμένου σε γάζα, ξεκουράζουν και θεραπεύουν τα ερεθισμένα κόκκινα μάτια. Χαρίζει στα μαλλιά λαμπερό ξανθό χρώμα και φωτίζει τις φυσικές ανταύγειες, όταν μετά το λούσιμο τα ξεπλένουμε με χαμομήλι.
ΑΜΠΑΡΟΡΙΖΑ

Σε ορισμένες περιοχές χρησιμοποιείται ως τροποποιητικό γεύσης σε μαρμελάδεςΗ αρμπαρόριζα μετά από πολλαπλές επιστημονικές έρευνες απεδείχθη ως ένα από τα πλέον χρήσιμα φυσικά προϊόντα με σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται από τα πλέον αποτελεσματικά κατά της ναυτίας, ως παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και μειώνει την χοληστερόλη
1/4 του κουταλιού του γλυκού αρμπαρόριζας, ψιλοκομμένη ή σε σκόνη, αν ληφθεί 20 λεπτά πριν το ταξίδι (πλοίου, αεροπλάνου, αυτοκινήτου, κ.λ.π.) προλαμβάνει την ναυτία, και η πρόληψη αυτή διαρκεί μέχρι και 6 ώρες.

Κατηγορία Χριστουγεννιάτικο παζαρι , στις 23 Ιανουαρίου 2012 από

Βίντεο από τις κατασκευές για το χριστουγεννιάτικο παζάρι

eXPQ771V5JE

Κατηγορία Χριστουγεννιάτικο παζαρι, Χωρίς κατηγορία με ετικέτες , στις 23 Ιανουαρίου 2012 από

Κατηγορία Χριστουγεννιάτικο παζαρι, Χωρίς κατηγορία με ετικέτες , στις 23 Ιανουαρίου 2012 από

Κατασκευή κεριών

Φωτογραφίες από το Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Κατηγορία Χριστουγεννιάτικο παζαρι με ετικέτες , στις 23 Ιανουαρίου 2012 από

Διαγνωστικό Ερωτηματολόγιο

Κατηγορία Όλες οι Τάξεις, Το ασφαλές Σχολείο με ετικέτες , στις 20 Ιανουαρίου 2012 από

Το διαγνωστικό ερωτηματολόγιο δόθηκε στις Γ,Δ,Ε,ΣΤ, τάξεις του Σχολείου και συμπληρώθηκε από τους μαθητές/τριες. Στόχος ήταν να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι στάσεις, πεποιθήσεις και γνώσεις των μαθητών/τριών για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

Αρμένοι       30/11/11       ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ  (Σημείωσε με ένα Χ την απάντηση σου)

ΦΥΛΟ                                Αγόρι                 Κορίτσι

  1. ΤΑΞΗ

Α

Β

Γ

Δ

Ε

ΣΤ

  1. Τι νομίζεις ότι είναι ο σχολικός εκφοβισμός;

     Σωματική βία(σπρώξιμο, κλωτσιά, χαστούκι, κλπ.)

    Συναισθηματική βία(απειλές, εκβιασμός,απομόνωση,κλπ.)

   Λεκτική βία(βρίσιμο, σαρκασμός, χυδαία γράμματα και εικόνεςκλπ.)

 Ανεπιθύμητο άγγιγμα, απειλές, προσβλητικά μηνύματα, κλπ

    Όλα τα παραπάνω

  1. Σου έχει συμβεί κάτι από τα προηγούμενα;

Ναι                               Όχι

Δεν θυμάμαι                  Δεν θέλω να απαντήσω

  1. Τι κάνεις όταν συμβαίνει;(Μπορείς να σημειώσεις περισσότερες από μία απαντήσεις)

Το λες στους γονείς σου

Το λες στον/στην δάσκαλο/α σου

Το λες στους/στις φίλες/ους σου

Ανταποδίδεις με τον ίδιο τρόπο σ’ αυτόν που σου φέρθηκε άσχημα

  1. Τι κάνεις όταν βλέπεις να συμβαίνει σε άλλους;

Δεν παίρνω μέρος

Βοηθάω αυτόν που βρίσκεται σε δύσκολη θέση

Το αναφέρω στην/στον δασκάλα/λο μου

Το αναφέρω στους γονείς μου.

  1. Τι αισθάνεσαι όταν σου συμβαίνει; (Μπορείς να σημειώσεις περισσότερες από μία απαντήσεις)

ΦόβοΤέλος                                 Αδυναμία

Ταπείνωση                                  Άγχος

Μοναξιά                                       Εκδίκηση

Κάτι άλλο.Τέλος φόρμας

  1. Τι αισθάνεσαι όταν βλέπεις να συμβαίνει στους άλλους; (Μπορείς να σημειώσεις περισσότερες από μία απαντήσεις)

Φόβο                                                                                                          

 Αγανάκτηση

Απορία                    

 Στεναχώρια

  1. Τι περιμένεις να κάνουν οι γονείς ή οι δάσκαλοι/ες σου; (Μπορείς να σημειώσεις περισσότερες από μία απαντήσεις)         

  Να τιμωρήσουν τον ένοχο.

Να δείξουν αδιαφορία.

Να σου συμπαρασταθούν.                                 

 Να σου δείξουν εμπιστοσύνη

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Η τέχνη ως όχημα για ταξίδι στο χρόνο

Κατηγορία Τέχνη με ετικέτες , στις 18 Ιανουαρίου 2012 από
Προϊστορικά γκράφιτι ή τελετουργίες;Προϊστορικά γκράφιτι ή τελετουργίες;

Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας κατά την Παλαιολιθική Εποχή, πιθανότατα φοιτούσαν σε παιδικούς σταθμούς όπου μάθαιναν την τέχνη της ζωγραφικής των σπηλαίων, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους! Και όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα, έτσι και την Εποχή του Λίθου οι πρώτες αυτές ζωγραφιές των νηπίων στόλιζαν τον τοίχο των “σπιτιών” τους!

Οπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο συνέδριο του Πανεπιστημίου του Cambridge με θέμα την αρχαιολογία της παιδικής ηλικίας, ανακαλύφθηκαν στοιχεία για τη ζωή των μικρών παιδιών κατά την Παλαιολιθική περίοδο, δηλαδή πριν από 13.000 χρόνια!

Η παιδική ζωγραφική των σπηλαίων.

Μελετώντας ένα από τα πιο γνωστά προϊστορικά σπήλαια με βραχογραφίες στη Γαλλία, εκείνο του Ρουφινιάκ στην περιοχή Ντορντόν, το οποίο είναι γνωστό ως Σπήλαιο των Εκατό Μαμούθ, ανακάλυψαν ότι τα παιδιά αφού περνούσαν τα δάκτυλά τους πάνω από μαλακό, κόκκινο πηλό στη συνέχεια ζωγράφιζαν στους βράχους σχηματίζοντας απλές αλλά και πιο σύνθετες γραμμές.

Στα σχέδια που ανακαλύφθηκαν περιλαμβάνονται αναπαραστάσεις από 158 μαμούθ, 28 βίσωνες, 15 άλογα, 12 αίγες, 10 τριχωτούς ρινόκερους, 4 ανθρώπινες μορφές και 1 αρκούδα.

Ένας από τους θαλάμους έχει τόσο πολλές βραχογραφίες, ώστε οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο χώρος προοριζόταν αποκλειστικά για αυτά και ενδεχομένως να αποτελούσε την “αίθουσα του νηπιαγωγείου”!

«Πρόκειται για υποθέσεις ακόμη, αλλά πιστεύω ότι στον συγκεκριμένο θάλαμο τα παιδιά ενθαρρύνονταν να παραγάγουν περισσότερη τέχνη απ’ ό,τι οι μεγάλοι. ΄Ισως να ήταν ένα είδος παιδότοπου ή ένας χώρος εξάσκησης ώστε να εξελιχθούν σε καλλιτέχνες αργότερα και να φιλοτεχνήσουν τα σχέδια και τις βραχογραφίες που βρίσκουμε σε όλη την έκταση του σπηλαίου. Δεν αποκλείεται να ήταν έν��ς χώρος που χρησιμοποιούσαν για κάποιο τελετουργικό μιας ιδιαίτερης ομάδας παιδιών, ίσως για ένα είδος μύησης», εξηγεί η Jess Cooney, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου.
του Cambridge.

«Κάποια από τα σχέδια των παιδιών βρίσκονται ψηλά στα τοιχώματα και στις οροφές, που σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιος να τα σήκωνε ή να κάθονταν στους ώμους κάποιου. Οι γραμμές είναι πολύ προσεγμένες, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο για παιδιά τέτοιας ηλικίας, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος το μάθαινε πώς να ζωγραφίζει», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα »

Καλώς ήρθατε στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων

Κατηγορία Ανακοινώσεις , στις 17 Ιανουαρίου 2012 από

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων