Δημοτικό Σχολείο Αρκάσας Καρπάθου

Η 72η επέτειος της Επανάστασης της Καρπάθου στο Φοινίκι

Στιγμιότυπο 2017-04-30, 10.39.59 μμ

Φοινίκι μου ιστορικό

το έγραψε κι η πλάκα

γιατί από εδώ ξεκίνησε

η βάρκα Ιμμακολάτα.

Με μεγάλο σεβασμό και κατάνυξη τιμήθηκε σήμερα, Σάββατο 8 Οκτωβριου 2016, στο Φοινίκι το γεγονός της επανάστασης της Καρπάθου ενάντια στην ιταλική κυριαρχία. Σαν σήμερα, πριν από 72 χρόνια, το νησί ενωμένο από τη μία άκρη του ως την άλλη, αποφάσισε ολομόναχο να ντυθεί γαλανόλευκο και να φέρει τα πάνω-κάτω στο Νότιο Αιγαίο!

Στιγμιότυπο 2017-05-01, 3.49.04 πμ

Ιστορική φωτογραφία από εορτασμό τις 5ης Οκτωβρίου 1944,τον πανηγυρικό λόγο εκφωνεί ο Σακελλάρης Σακελλαρίδης (Μενετές, 1969)

 

Έπειτα από 650 χρόνια τουρκικού και ιταλικού ζυγού, η Κάρπαθος έγραψε τη δική της ιστορία στην κοινωνική και πολιτική εξέλιξη όλων των Δωδεκανήσων.

Δείτε βίντεο με σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο, στην βδομαδιάτικη ραδιοφωνική εκπομπή του κρατικού ραδιοφώνου «Από τον Όθωνα στον Παύλο», φθινόπωρο του 1957, όταν ακούστηκε ένα μοναδικό αφιέρωμα για την Κάρπαθο και το επαναστατικό της κίνημα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ημέρα του ξεσηκωμού.

Στιγμιότυπο 2017-02-28, 3.06.56 μμΟι μαθητές/τριες των Β΄, Ε΄και ΣΤ΄τάξεων του σχολείου μας, θέλοντας να τιμήσουν την Επανάσταση της Καρπάθου, έκαναν μία ιστορική αναδρομή των γεγονότων εκείνων των ημερών, απήγγειλαν ποιήματα και κατέθεσαν λουλούδια ως φόρο τιμής στους καπεταναίους-ψαράδες της IMMACOLATA που με κινδυνο της ζωης τους μετέφεραν το χαρμόσυνο “ΜΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ” στις συμμαχικές τότε δυνάμεις της Αλεξάνδρειας.

Η προσπάθεια αυτή των παιδιών καταχειροκροτήθηκε από το Δήμαρχο Καρπάθου, κ. Ηλία Λάμπρου, τους εκπαιδευτικούς και γονείς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 Δημοτικό Σχολείο Αρκάσας Καρπάθου   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση