Μηνιαίο αρχείο: Οκτώβριος 2014

Οκτ 20 2014

Η ομορφιά των σχεδίων της γης

tumblr_n8tawjf1VG1sernmvo1_1280

Ένα εξαιρετικό site με τίτλο Earth Patterns, αφιερωμένο στα όμορφα πράγματα που βρίσκονται πάνω στον πλανήτη, έχει δημιουργήσει η νεοϋορκέζα designer Lauren Manning. Στη συλλογή των όμορφων πραγμάτων της περιλαμβάνει τις δορυφορικές εικόνες από διαφορετικές περιοχές της γης, όπως αποτυπώνονται διαδικτυακά στους χάρτες της Google και της Apple.

tumblr_n70v2r4Qzk1sernmvo1_1280

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, αφού οι εικόνες που έχει επιλέξει, φυσικά μοτίβα από την επιφάνεια της γης, μοιάζουν με υπέροχα έργα τέχνης, με υβριδικές συνθέσεις που συνδυάζουν στοιχεία από τη φωτογραφία, τη γεωλογία, την τοπολογία και τη γεωμετρία.

tumblr_n92oshHT4q1sernmvo1_1280

«Πιστεύω ότι κάθε τι έχει μια ιστορία – οι άνθρωποι, τα δεδομένα, ένα εμπορικό σήμα, ένα μέρος – και ότι ο ρόλος του designer είναι να βρει αυτή την ιστορία και να την αφηγηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» λέει η ίδια.

Δείτε περισσότερες από τις εικόνες που έχει επιλέξει εδώ.

Πηγή – περισσότερα: http://thalesandfriends.org/el/2014/08/06/i-omorfia-ton-sxedion-tis-gis/

Οκτ 20 2014

Μια νέα αίθουσα αφιερωμένη στη μαθηματική επιστήμη

02-View-from-East-gallery-entrance-Science-Museum-Mathematics-Gallery-c.Zaha-Hadid-Architects-small-520x324

Μια εντυπωσιακή αίθουσα αφιερωμένη στη μαθηματική επιστήμη σχεδίασε η κορυφαία Βρετανοιρακινή αρχιτέκτονας Zaha Hadid για λογαριασμό του διάσημου Science Museum του Λονδίνου. Η αίθουσα θα εγκαινιαστεί το 2016. Η δημιουργία της στο Μουσείο Επιστημών, κόστους 5 εκ. βρετανικών λιρών, αποτελεί δωρεά του ζεύγους David και Claudia Harding.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου τονίζουν ότι, με αυτήν την πρωτοβουλία, επιθυμούν να ζωηρέψουν το ενδιαφέρον του κόσμου για τα μαθηματικά. Και να δημιουργήσουν την αρτιότερη, σχεδιαστικά αλλά και από άποψη περιεχομένου- γκαλερί του είδους στον κόσμο.

Τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής της νέας αίθουσας θα αφηγούνται ιστορίες που θα τοποθετούν τα μαθηματικά στο επίκεντρο της ζωής, διερευνώντας πώς οι μαθηματικοί, τα μέσα και οι ιδέες τους έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του κόσμου μας, από τα τέλη του 17ου αιώνα έως σήμερα.

O πρωτοποριακός σχεδιασμός της Zaha Hadid επιχειρεί να ενσωματώσει μαθηματικές ιδέες, τόσο στον χώρο όσο και στην αλληλεπίδρασή του με τους επισκέπτες. «Το σχέδιο μου», εξηγεί η ίδια, «διερευνά τις επιρροές που έχει δεχτεί η καθημερινότητά μας από τα μαθηματικά και επιτρέπει τη μετατροπή των φαινομενικά αφηρημένων μαθηματικών εννοιών σε μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία για τους επισκέπτες όλων των ηλικιών».

Ένα από τα κορυφαία εκθέματα, το οποίο θα κρέμεται από την οροφή της αίθουσας, είναι το περίφημο πειραματικό αεροσκάφος, με άνοιγμα φτερών 12 μέτρων, που κατασκεύασε το 1929 η εταιρία Handley Page. Η αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών είχε οδηγήσει τους κατασκευαστές της εποχής να μελετήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τα μαθηματικά που σχετίζονταν με την αεροδυναμική. Το πειραματικό αεροσκάφος, που θα κυριαρχεί στο χώρο, είχε σχεδιαστεί για να απογειώνεται και να προσγειώνεται αργά και άμεσα σε μια εποχή που τα περισσότερα αεροδρόμια ήταν τυλιγμένα σε σύννεφα ομίχλης.

01_Plan-Diagram-of-the-Science-Museum-Mathematics-Gallery_Its-arrangement-follows-the-Handley-Page-aeroplane-exhibits-turbulence-field-c.Zaha-Hadid-Architects-520x368

Τη δημιουργία της νέας αίθουσας στο Science Museum χαιρέτησε και ο Sir Paul Nurse, πρόεδρος της Royal Society, λέγοντας ότι πρόκειται για σπουδαία πρωτοβουλία ενός μουσείου που επισκέπτονται, κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι άνθρωποι.

Πηγή – περισσότερα: http://thalesandfriends.org/el/2014/09/15/mia-nea-aithousa-afieromeni-sti-mathimatiki-epitsimi/

Οκτ 20 2014

Οι έξυπνοι μαθητές δεν είναι εξυπνότεροι από τους άλλους

18lpqmx0cue2wjpg

Ο Γαλιλαίος πίστευε ότι κανείς δεν μπορεί να διδάξει οτιδήποτε σε κανέναν. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον βοηθήσει να το ανακαλύψει μέσα του. Την πεποίθηση του Γαλιλαίου μοιράζεται ο Βρετανός συγγραφέας Adam Robinson στο βιβλίο του, What Smart Students Know (Three Rivers Press)

Με αφετηρία την παραδοχή ότι οι καλοί μαθητές δεν είναι αναγκαστικά πιο έξυπνοι από τους λιγότερο ικανούς συμμαθητές τους, ο συγγραφέας προσεγγίζει την τέχνη της αποτελεσματικής μάθησης και βοηθά όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τη χαρά και την απόλαυση της αληθινής μάθησης.

Πώς τα καταφέρνουν, όμως, οι καλοί μαθητές; «Το κίνητρο είναι ένας παράγοντας, αλλά οι έξυπνοι μαθητές δεν έχουν κίνητρα για να δουλέψουν σκληρά, ούτε προσπαθούν να μάθουν κάτι για να ικανοποιήσουν προσδοκίες ή για να ευχαριστήσουν κάποιον», γράφει ο Adam Robinson. Και προσθέτει: «Οι έξυπνοι μαθητές προσπαθούν, κυρίως, να ικανοποιήσουν τους εαυτούς τους».

o-SMART-STUDENT-facebook

Ο συγγραφέας πιστεύει ότι οι επιμελείς μαθητές αναζητούν, διαρκώς, καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ολοκληρώσουν το διάβασμά τους. Από πολλές απόψεις είναι περισσότερο τεμπέληδες από τους συμμαθητές τους. Και o παράγοντας της εξυπνάδας; Ο Adam Robinson όταν μιλά για εξυπνάδα δεν αναφέρεται στο υψηλό IQ. «To είδος της εξυπνάδας που χρειάζεται κάποιος στο σχολείο και σε αρκετές πτυχές της ζωής έξω από το σχολείο, δεν έχει σχέση με κάποια μυστηριώδη έμφυτη ικανότητα. Αντιθέτως, είναι μια συνήθεια», τονίζει. «Οι έξυπνοι μαθητές ξέρουν πώς να διαβάζουν αποτελεσματικά, να παρακολουθούν, να κατανοούν, να απομνημονεύουν τα μαθήματά τους, να προετοιμάζονται και να γράφουν καλά στα διαγωνίσματα. Αλλά όλα αυτά δεν είναι έμφυτες ικανότητες. Είναι δεξιότητες που μπορούν να κατακτηθούν».

Πηγή – περισσότερα: http://thalesandfriends.org/el/2014/09/16/oi-exipnoi-mathites-den-einai-exipnoteroi-apo-tous-allous/

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων