Η αντιμετώπιση μαθητών που πενθούν

Το παιδί που χάνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο και ιδίως το μικρότερης ηλικίας αν και δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του θανάτου καταλαβαίνει την απώλεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να εξηγούμε στο παιδί όσο μπορούμε καλύτερα και ειλικρινά. Δυστυχώς ο θάνατος αποτελεί μέρος της ζωής και θα πρέπει να τον αποδεχτούμε και να αναφέρουμε στα παιδιά την ύπαρξή του.

Στην προσπάθεια να μιλήσει ένα μεγάλος σε ένα μικρό παιδί για το πένθος και την απώλεια, όσο πιο απλά γίνεται, υπάρχει κίνδυνος για λάθη και εκφράσεις που δεν θα το βοηθήσουν. Πρέπει να προσπαθούμε να εξηγήσουμε στο παιδί τι συμβαίνει με πραγματικούς όρους όπως για παράδειγμα είχε πρόβλημα στην καρδιά και σταμάτησε να δουλεύει, το σώμα δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στη φαρμακευτική θεραπεία κτλ. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε όρους όπως «θάνατος» και όχι «έφυγε», «πέταξε», «κοιμάται» κτλ, για να μη δημιουργούμε λάθος συσχετισμούς μεταξύ του θανάτου και άλλων εννοιών…

Απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση το σχολείο δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο καθώς η ευθύνη του σχολείου δεν περιορίζεται μόνο στη διδασκαλία αλλά επεκτείνεται στη συνολική εξέλιξη των μαθητών και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Οι μαθητές που βιώνουν κάποιο πένθος έχουν ιδιαίτερη ανάγκη στήριξης και φροντίδας από το σχολείο, όταν μάλιστα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επηρεασθεί τόσο η συμπεριφορά όσο και η σχολική τους επίδοση.

Για την καλύτερη προσαρμογή του παιδιού-μαθητή  στη νέα σχολική πραγματικότητα, καλέσαμε παιδοψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό οι οποίοι θα βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας 8 Μαΐου στο σχολείο μας για να βοηθήσουν τα παιδιά μας να ξεπεράσουν τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν μετά το δυσάρεστο γεγονός της ξαφνικής απώλειας της δασκάλας του σχολείου μας, αλλά και εμάς τους μεγάλους δασκάλους και γονείς, για να μάθουμε πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση στο σχολείο και στο σπίτι.

Αγαπητοί γονείς,

  1. είναι απαραίτητο να στείλετε όλοι τα παιδιά σας στο σχολείο κανονικά από το πρωί και
  2. σας καλώ να έρθετε και εσείς οι ίδιοι στο σχολείο μας στις 11 π.μ για ενημέρωση.

Ο Διευθυντής του Σχολείου