deskyr’s blog

Απλά ένα ακόμα ιστολόγιο Blogs.sch.gr

Ερωτήσεις στο έργο “Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας”

Κάτω από: Νεοελληνική Λογοτεχνία | Despoina Kyriakaki
Τρίτη, 1 Μαΐου 2012 11:33 μμ |

Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας, Γρηγόριος Ξενόπουλος

1. Να παρουσιάσετε την οικογενειακή κατάσταση της Κοντέσας στο έργο (μέλη οικογένειας, σχέσεις κλπ)

2. Σε ποια οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει η οικ0γένεια της Κοντέσας; Nα αναφέρετε τουλάχιστον τρία παραδείγματα που την αποδεικνύουν.

3. Ποιο ξεχωριστό μυστικό διαθέτει η Κοντέσα και πώς το χρησιμοποιεί;

4. Τι επιδιώκει ο Τζώρτζης ο Πάπουζας από τη Βαλέραινα και ποια είναι η δική της αντίδραση προς αυτόν;

5. Πώς αντιμετωπίζουν τα διάφορα μέλη της οικογένειας την πρόταση του Πάπουζα και πώς αντιδρά η Κοντέσα;

6. Τελικά με  ποιο τρόπο ξεπερνάνε το εμπόδιο που υπάρχει σχετικά με το μυστικό;

Πώς σας φαίνεται η τελική απόφαση της Βαλέραινας να τερματίσει τη ζωή της ;Τι φανερώνει κατά τη γνώμη σας για τις αξίες τις δικές της σε σχέση με αυτές των μελών της υπόλοιπης οικογένειας ;



31 Σχόλια »

102

   ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΙΛΤΖΟΒΑΛΗ

7 Μαΐου, 2012 @ 2:34 μμ   

Ερώτηση 2: Ύστερα από το θάνατο του Πέτρου Βαλέρη, η κοντέσα με το γιο της αντιμετώπισε πολλά οικονομικά προβλήματα, διότι ο άνδρας της άφησε μόνο χρέη. Ο γιος της, Μανώλης είχε παντρευτεί μια κοπέλα με μικρή προίκα, η οποία αδυνατούσε να βοηθήσει οικονομικά. Η δύσκολη οικονομική τους κατάσταση τους ανάγκασε να αφήσουν το βενετικό παλάτι στο οποίο ζούσαν και να εγκατασταθούν όλοι μαζί σε ένα μικρό σπίτι μέσα σε καντούνι. Επιπλέον, ο Μανώλης έφτασε στο δυσάρεστο σημείο να δανειστεί χρήματα προκειμένου να να αγοράσει τα ψώνια της ημέρας.Τέλος, η γριά κοντέσσα μπήκε πολλές φορές στο πειρασμό να αποκαλύψει το χρήσιμο μυστικό της το οποίο μπορεί να τους επανέφερε στην παλιά τους οικονομική κατάσταση…
 
 
 
 
 

103

   ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΙΛΤΖΟΒΑΛΗ

7 Μαΐου, 2012 @ 2:47 μμ   

Η πρόταση του ζακυνθινού επειχηρηματία να του παραχωρήσουν το μυστικό γιατρικό με αντάλλαγμα μεγάλο χρηματικό ποσό έφερε σε σοβαρές σκέψεις την οικογένεια της κοντέσσας.Ο Μανώλης παρότι στην αρχή αρνήθηκε να το αναφέρει στην μητέρα του, στο τέλος δέχτηκε να μεταβιβάσει την προσφορά. Ο ίδιος φαινόταν να ήθελε να να δεχτούν την προσφορά, αλλά η μητέρα του μετά από λίγες στιγμές σιωπής αρνήθηκε παρά τις σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό της, αφού αυτή η ανταλλαγή θα τους λύτρωνε από την  άθλια οικονομική τους κατάσταση. Στο τέλος και οι δύο αποφασισμένοι να κρατήσουν το μυστικό τους αρνήθηκαν την προσφορά του επιχειρηματία….

106

   ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΦΕΛΙΣΙΛΝΤΑ

8 Μαΐου, 2012 @ 5:40 μμ   

1) Στο έργο έχουμε την κοντέσσα,το γιο της με τη γυναίκα του και τον εγγονό της.Ο άντρας της έχει πεθάνει,αλλά τον αναφέρει με αγάπη. Επίσης αναφέρει τη δική της πεθερά από την οποία πήρε το μυστικό. Η οικογένεια παραμένει αγαπημένη παρά τα οικονομικά προβλήματα.

2) Τα οικονομικά της οικογένειας δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση.Έχουν μετακομίσει σε ένα σπίτι που ούτε οι υπηρέτες τους δε θα έμεναν παλιά, δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα κάποιες μέρες, τα σουπιοκόκαλα η κοντέσσα τα δανείζεται από γειτόνισσες.
3)Η κοντέσσα ξέρει τη μυστική συνταγή για ένα γιατρικό που γιατρεύει τη θέλα,που είναι αρρώστια των ματιών.Το διαθέτει εντελώς δωρεάν σε κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Η οικογένεια το πρωτοπήρε από ένα μοναχό,άγιο άνθρωπο που χτύπησε κάποτε την πόρτα και ζήτησε βοήθεια.

4)
Ο επιχειρηματίας του νησιού θέλει να πάρει το μυστικό και να το πουλήσει στην αγορά για να βγάλει κέρδος.Πλησιάζει ύπουλα και πονηρά την οικογένεια της Βαλέραινας εκμεταλλεύευται την ανάγκη τους.

5) Ο γιος,η νύφη κι ο εγγονός της κοντέσσας έχοντας στο νου τους τα χρήματα, επιδιώκουν να αποσπάσουν το μυστικό. Δε θέλουν βέβαια να τη στενοχωρήσουν. Η πρόταση του Πάπουζα είναι για αυτούς μια ανάσα σε όλα τα οικονομικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.Τούς πνίγουν τα χρέη και έχουν πουλήσει ό,τι είχαν και δεν είχαν.
Η ίδια η κοντεσσα όμως βλέπει τα πράγματα αλλιώς. Δε θέλει να προδώσει τον όρκο της και την ηθική υποχρέωση που έχει να κρατήσει το μυστικό και να μην το εκμεταλλευτεί για χρήματα ή δώρα.

6) Τελικά αντιμετωπίζουν το θέμα με την κοντέσσα να δίνει το μυστικό στη νύφη της πριν πεθάνει αλλά να μην τη δένει με τον όρκο να μην το πουλήσει.
Το ζήτημα που θίγει ο Ξενόπουλος είναι το ηθικό δίλημμα της ηρωίδας που τελικά επιλέγει έναν αξιοπρεπή θάνατο. Δε θέλει να ζει αφού πρόδωσε τον όρκο,αλλά δεν μπορούσε και να αφήσει την οικογένεια μέσα στη φτώχεια.

107

   ΣΙΜΟΝΑ ΠΕΝΕΒΑ

8 Μαΐου, 2012 @ 6:44 μμ   

Ερώτηση 2. Σε ποια οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει η οικογένεια της Κοντέσας; Nα αναφέρετε τουλάχιστον τρία παραδείγματα που την αποδεικνύουν
Η οικογένεια της Κοντέσας βρίσκεται σε μία καθόλου καλή οικονομική κατάσταση, διότι ο κόντες Πέτρος ο Βαλέρης πέθανε και αντί να αφήσει τα πλούτη που είχε από τον πατέρα του, άφησε στον Μανώλη μόνο τα χρέη του. Όταν πέθανε ο Πέτρος ο Βαλέρης, μονάχα χρέη άφησε στο παιδί του, αντί της μεγάλης περιουσίας που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του. Ο Μανώλης ο Βαλέρης στη σειρά του είχε παντρευτεί ένα κορίτσι από καλή οικογένεια, αλλά με μικρή προίκα. Και έτσι το μόνο που έμεινε στην οικογένεια της Κοντέσας Βαλέραινας ήταν η προίκα αυτή της νύφης, το μικρό κτήμα του Καλιτέρου και η αφοσιωμένη γριά που δούλευε χωρίς να την πληρώνουν. Ο Μανώλης ο Βαλέρης είχε πάρει από αγάπη ένα κορίτσι καλής οικογένειας, αλλά με μικρή προίκα, – αν ήταν προίκα ένα κτηματάκι που της έδωκαν στον Καλιτέρο. Δεν τους έμενε τώρα πια, παρά η αφοσιωμένη γριούλα, που τους εδούλευε χάρισμα και η προίκα της νύφης, το μικρό κτήμα του Καλιτέρου, από το οποίο μόλις εζούσαν. Έφτασαν ως εκεί που ο Mανώλης ήρθε σε ανάγκη να δανειστεί ένα δίδραχμο για το φα’ί’ της ημέρας. … ο Μανώλης ο Βαλέρης, που εξακολουθούσαν να τον χαιρετούν με σεβασμό : προσκυνώ, σιορ – κόντε, ήλθε στην ανάγκη να δανειστεί ένα δίδραχμο για το ψωμί της ημέρας.
Ερώτηση 6.Τελικά με ποιό τρόπο ξεπερνάνε το εμπόδιο που υπάρχει σχετικά με το μυστικό;
Σε όλη της τη ζωή η κοντέσα Βαλέραινα κρατούσε μέσα της το μυστικό. Πέρασε τα δύσκολα εμπόδια και κατάφερε να μην το πει σε κανέναν παρά το ότι ήξερε πως αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την ίδια και την οικογένεια της πολύ.Το αριστοκρατικό αίμα και ο λόγος που είχε δώσει δεν της έδιναν το θάρρος να μιλήσει. Πριν πεθάνει και αυτή έπρεπε να το παραδώσει στην επόμενη Βαλέραινα, για να γιατρεύει και αυτή τα μάτια του κόσμου.Αλλά αυτή έκανε κάτι διαφορετικό από τις άλλες Βαλέραινες και ξέροντας σε τι κατάσταση βρίσκεται η οικογένεια, είπε στη θυγατέρα της ότι αν κάποτε βρεθεί σε σκληρή ανάγκη, μπορεί να φανερώσει το μυστικό και της έδωσε την ευχή της. – Φύλαξε το μυστικό όσο μπορείς.Αν ποτέ όμως βρεθείς σε ανάγκη σκληρή εσύ ή η οικογένεια σου, μη δειλιάσεις να το φανερώσεις σ’ όποιον θα σ’ έβγανεν απ΄την ανάγκη.Εγώ σου δίνω την ευχή μου.

109

   ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

8 Μαΐου, 2012 @ 9:56 μμ   

Απάντηση στην ερώτηση : 3. Ποιο ξεχωριστό μυστικό διαθέτει η Κοντέσα και πώς το χρησιμοποιεί;
Πριν από πολλά χρόνια, ένας γέρος κρητικός έφτασε στο αρχοντικό και αποκάλυψε στην τότε Βαλέραινα το μυστικό για τη δημιουργία μιας σκόνης η οποία γιατρεύει κάθε λογής οπτική ασθένεια.  Έτσι λοιπόν το μυστικό πέρασε από Βαλέραινα σε Βαλέραινα. Λίγο πριν φτάσει η ώρα που η πεθερά της Κοντέσας θα άφηνε την τελευταία της πνοή, με τη σειρά της αποκάλυψε την συνταγή για τη σκόνη στην Κοντέσα, με μερικές προϋποθέσεις όμως, αρχικά να κρατήσει την συνταγή κρυφή, έπειτα να γιατρεύει όποιον της το ζητήσει αφιλοκερδώς και τέλος, να φροντίσει να συνεχιστεί παράδοση αποκαλύπτοντας και αυτή με την σειρά της το μυστικό στην νύφη της. Για να σιγουρευτεί μάλιστα η πεθερά της και να ισχυροποιήσει την αξία του μυστικού, της έδωσε ”ευχή και κατάρα”. Έτσι και έγινε… Για πολλά χρόνια η Κοντέσα, δίχως να αποκαλύψει τη συνταγή της σκόνης, θεράπευε όσους της το ζητούσαν μένοντας πιστή στην παράδοση. Επίσης έχοντας στο νου της τα λόγια της πεθεράς της, όσα χρήματα και αν της έδιναν, καθώς και όσης αξίας δώρα της έστελναν εκείνη, χωρίς δεύτερη σκέψη τα έστελνε πίσω. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και οι καιροί δυσκόλευαν, η Κοντέσα απτόητη συνέχιζε το έργο της με την ίδια όρεξη, όπως ξεκίνησε. Δεν έκανε διακρίσεις, καθώς υπήρχε μια περίπτωση της κόρης ενός άνδρα ο οποίος ήταν ένας από τους πολλούς που την αμφισβητούσαν,  η οποία όταν αρρώστησε ο πατέρας της απελπισμένος ζήτησε τη βοήθεια της Κοντέσας και αυτή του την πρόσφερε δείχνοντας ευσπλαχνία. Ήταν πάντα ευγενική και συμπονετική με όλους. Κάποια στιγμή όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο λόγω κακής χρήσης της κληρονομιάς από τον σύζυγο της Κοντέσας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πειρασμός να ζητήσει αντάλλαγμα για τη σκόνη, ή έστω να κρατήσει τα δώρα τις πέρασαν από το μυαλό.Η Κοντέσα όμως πιστή στον όρκο της μπόρεσε να αποβάλει αυτές τις σκέψεις και να αντισταθεί σε όλους τους πειρασμούς που την βασάνιζαν. Μία από τις δυσκολότερες περιπτώσεις ήταν όταν πληγέντες εξαιτίας της φτώχειας, εμφανίστηκε ένας επιχειρηματίας ο οποίος προσέφερε μεγάλο χρηματικό ποσό σε αντάλλαγμα με το μυστικό για την δημιουργία της ιαματικής σκόνης.Υπήρξε μια αναταραχή στο σπίτι καθώς ο γιος της Κοντέσας της μετέφερε την προσφορά του επιχειρηματία. Εκείνη όμως μένοντας για μια ακόμη φορά πιστή στον όρκο της και δείχνοντας πως είναι γυναίκα η οποία τιμά τις αξίες και δεν ενεργεί για τα μάτια και την γνώμη του περίγυρου, απέρριψε την προσφορά. Τέλος, όπως γνωρίζουμε, προκειμένου να μην ενδώσει στον πειρασμό, αποφάσισε να δώσει τέλος στην ζωή της, ολοκληρώνοντας και την τελευταία προϋπόθεση του όρκου της, αποκαλύπτοντας δηλαδή τη συνταγή της σκόνης στην νύφη της, με την εξής όμως παραλλαγή,σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να μαρτυρήσει αν θέλει το μυστικό. Έτσι τελείωσε δίνοντάς της την ευχή της.  

110

   ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΡΕ

9 Μαΐου, 2012 @ 12:17 πμ   

Ερώτηση 2
Αρχικά, όταν πέθανε η γριά Βαλέραινα παρέδωσε το μυστικό της γιατρειάς των ματιών στη νύφη της, για να συνεχίσει εκείνη αυτή την παράδοση των 150 χρόνωνκαι περισσότερο.Έτσι η νέα Βαλέραινα άκουσε τις συμβουλές και τις οδηγίες της και συνέχισε να προσφέρει αυτή την θεραπεία σε όσους την είχαν ανάγκη. Όλα έρεαν ομαλά, ώσπου ο κόντε Πέτρος ο Βαλέρης πεθαίνει.Οι οικονομικές δυσκολίες δεν άργησαν να φανούν, καθώς άφησε μόνο χρέη στο παιδί του.Επιπροσθέτως, ο Μανώλης ο Βαλέρης είχε παντρευτεί ένα κορίτσι καλής οικογενείας, αλλά με μικρή προίκα. Ακόμα, οι ευχές των ευεργετημένων δεν μπορούσαν να εμποδίσουν το τέλος όλων των παλαιών αριστοκρατικών σπιτιών, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το παλάτι της Πλατειάς Ρούγας και να ζήσουν σε ένα πολύ μικρό οίκημα που δεν θα το κατοικούσε ούτε ο σταυλίτης τους. Επίσης, η κοντέσσα δεν είχε ούτε τα απαραίτητα για να ετοιμάσει το φάρμακο.Όλα τα παραπάνω μας φανερώνουν την σε μεγάλο βαθμό δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωναν.

Ερώτηση 3
Η Κοντέσσα έχει στην κατοχή της το μυστικό που σχετίζεται με την γιατρειά οποιασδήποτε πάθησης των ματιών. Αυτό το μυστικό που προκαλούσε ακόμα και έκπληξη στους γιατρούς και σε όλο το πλήθος. Έτσι, η κοντέσσα γιάτρευε με αυτή τη σκόνη που περιείχε δύο μερτικά ζάχαρη κεφαλίσια και ένα μερτικό σουπιοκόκκαλο τις αρρώστιες των ματιών. Μάτια και μάτια πέρασαν από τα χέρια της. Η Κοντέσσα, άκουσε τη συμβουλή της γριάς Βαλέραινας και χρησιμοποίησε τη σκονη μόνο για να αντιμετωπίσει των παθήσεων και όχι για να λάβει χρήματα και ούτε τα δώρα που της έστελναν τα δεχόταν. Ήταν ψυχικό.Τέλος, ακόμα και όταν η οικογένεια της βίωνε οικονομικές δυσκολίες, δεν αποκάλυψε το μυστικό ούτε ζήτησε χρήματα ούτε κράτησε δώρα.

111

   ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

9 Μαΐου, 2012 @ 12:14 μμ   

3. Η Κοντέσα γνώριζε ένα ξεχωριστό μυστικό το οποίο όμως ήταν γνωστό μόνο στην οικογένεια της για πολλές γενιές. Το μυστικό αυτό ήταν ένα διάσημο γιατρικό της εποχής που θεράπευε τους πόνους στα μάτια. Όπως και οι πρόγονοι της, έτσι και η Κοντέσα Βαλέραινα είχε σώσει τα μάτια πολλών ανθρώπων, αλλά ποτέ δε δεχόταν αμοιβή ή υλικά αγαθά για την εξασφάλιση των δικών της αναγκών και των παιδιών της. Πάντοτε με συμπόνια και ενάρετο τρόπο προσέφερε την ξεχωριστή βοήθειά της.

112

   ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

9 Μαΐου, 2012 @ 12:38 μμ   

6. Η οικογένεια της Κοντέσας Βαλέραινας είχε φτάσει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα ούτε το φαγητό της να αγοράσει, αλλά σχεδόν ούτε το διάσημο γιατρικό να φτιάξει. Έτσι η Κοντέσα λίγο πριν πεθάνει, καθώς εκμυστηρευόταν το μυστικό στη νύφη της, της είπε ότι έπρεπε να συνεχίσει να βοηθάει τους ανθρώπους που είχαν πρόβλημα στα μάτια, αλλά της τόνισε ότι αν κάποια στιγμή βρεθούν σε μεγάλη ανάγκη και χρειαστούν χρήματα για να επιβιώσουν, μπορούν να ζητήσουν αμοιβή για το γιατρικό που τους προσφέρουν.

113

   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

9 Μαΐου, 2012 @ 2:05 μμ   

Ποιο είναι το πρωταγωνιστικό πρόσωπο του διηγήματος και σε ποια κατάσταση βρίσκεται?

Το πρωταγωνιστικό πρόσωπο του διηγήματος είναι η μαυροφορεμένη γριά Λούκαινα, μια χαροκαμένη μάνα που εχει χάσει τα 5 παιδιά της και τον άντρα της, έχει και 2 γιους ξενιτεμένους που σπάνια την θυμούνται. Μένει στο νησί με την μόνη κόρη που της εχει απομείνει και την οικογένεια της.Καθώς ο ήλιος δύει η πρωταγωνίστρια με έναν μπόγο από σεντόνια κατηφορίζει το μονοπάτι και πάει να τα πλύνει στην θάλασσα. H κατάσταση που βρίσκεται η γρια Λούκαινα είναι τραγική,  αφού έχει πεθάνει όλη της η οικογένεια και στην ουσία της έχει μείνει μόνο η κόρη της, κάθε βράδυ θρηνεί τον θάνατο των παιδιών της και του άντρα της. Με το μοιρολόγι της ο Παπαδιαμάντης θέλει να δείξει την δυστυχία και τον πόνο που έχει βιώσει αυτή η γυναίκα.
5. Τι σημαίνει η φράση »μοιρολόγι της φωκιας»
Όταν διαβάσουμε το διήγημα καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτή η φράση.Η
Ακριβούλα, εγγονή της γιαγιάς χάθηκε στη θάλασσα, χωρίς να γίνει αντιληπτή από κανέναν. Μόνο  μια φώκια που είχε βγει στα ρηχά βρήκε το μικρο πνιγμένο κοριτσάκι και άρχισε να περιτριγυρίζει το σώμα της μικρής και να το μοιρολογά.Με αυτό το μοιρολόγι ο Παπαδιαμάντης μας κρατάει στο δραματικό τώρα.Για αυτό έδωσε και στο βιβλίο αυτόν τον τίτλο.

114

   ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

9 Μαΐου, 2012 @ 2:29 μμ   

Απάντηση στην ερώτηση : 2. Σε ποια οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει η οικογένεια της Κοντέσας; Nα αναφέρετε τουλάχιστον τρία παραδείγματα που την αποδεικνύουν.
Όπως γνωρίζουμε η οικογένεια της Κοντέσας προερχόταν από αριστοκράτες με τεράστιες περιουσίες τόσο σε κεφάλαια όσο και σε ακίνητα.Τις περιουσίες αυτές τις κληρονόμησε η οικογένεια της Κοντέσας, όμως δεν τα κατάφερε εξίσου καλά στην διαχείριση. Ζούσαν με ανέσεις και ξόδευαν μεγάλα χρηματικά ποσά τόσο για   την παραγωγή της ιαματικής σκόνης όσο και για άλλα αγαθά.
Ωστόσο, όπως προανέφερα, δεν τα κατάφεραν να διαχειριστούν την περιουσία και σύντομα έχασαν σχεδόν όλα τους τα χρήματα και κυριολεκτικά έγιναν από αριστοκράτες φτωχοί. Αυτό φαίνεται από τις εξής αναφορές στο κείμενο.Αρχικά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το βενετικό παλάτι της Πλατειάς Ρούγας, όπου και διέμεναν όλα αυτά τα χρόνια και να εγκατασταθούν μόνιμα σε ένα άλλο σπίτι που είχαν, μικρό και εγκαταλελειμμένο.Ένα ακόμη παράδειγμα είναι πως από εκεί που έκαναν τρομερά έξοδα, χωρίς να νοιάζονται έχουν φτάσει στο σημείο να δανείζονται ένα δίδραχμο για τα καθημερινά τους ψώνια.Τελευταίο και πιο τρανό παράδειγμα είναι ο πειρασμός ο οποίος τυραννούσε την Κοντέσα,να πάψει δηλαδή να γιατρεύει αφιλοκερδώς, ακόμα και αν με αυτό τον τρόπο έσπαγε τον όρκο τον οποίο τηρούσε αδιάκοπα όλα αυτά το χρόνια.Προκειμένου όμως να μην σπάσει τον όρκο, αποφάσισε να δώσει τέλος στην ζωή της, κάτι το οποίο δείχνει την τρομερή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η οικογένεια. 

115

   ΝΤΙΝΑ ΤΖΑΛΟΥΛ

9 Μαΐου, 2012 @ 3:28 μμ   

 
Απάντηση ερώτησης 2.
Ύστερα από το θάνατο του Πέτρου Βαλέρη τα οικονομικά του αρχοντικού πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο λόγω χρεών. Η «έντιμη» και «μεγαλοπρεπής» φτώχεια τους ανάγκασε να  πουλήσουν το παλάτι τους, να στριμωχτούν όλοι μαζί σε ένα πολύ μικρό σπίτι και να τα βγάλουν εις πέρας από ένα μικρό κτήμα (την προίκα της νύφης της Βαλέραινας). Τρία παραδείγματα που αποδεικνύουν αυτήν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι :
Α) η ανάγκη του Μανώλη του Βαλέρη να δανειστεί χρήματα προκειμένου να αγοράσει το ψωμί τη ημέρας
Β) το γεγονός ότι δεν είχαν ούτε καν τα απαραίτητα υλικά για τους ίδιους αλλά και για το γιατρικό – τη σκόνη.
Γ) ο πειρασμός της γριάς Βαλέραινας να μην τηρήσει τον όρκο και να παίρνει έστω και ελάχιστη αμοιβή από τους ασθενείς της έτσι ώστε η οικονομική τους κατάσταση να γινόταν καλύτερη.
Και τα τρία παραπάνω παραδείγματα φανερώνουν την άθλια οικονομική κατάσταση που περιέλθει η οικογένεια της Κοντέσσας, καθώς βλέπουμε πως ίσα ίσα μπορούσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για να βιώσουν.
 

116

   ΝΤΙΝΑ ΤΖΑΛΟΥΛ

9 Μαΐου, 2012 @ 3:29 μμ   

Απάντηση ερώτησης 6.
Εφόσον αρνήθηκε να πει το μυστικό στον έμπορο, αφήνοντας την τελευταία της πνοή, η Κοντέσα Βαλέραινα  παράδωσε το μυστικό στη νύφη της προσθέτοντας όμως και δικά της λόγια, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο με το μυστικό. Αφού είπε στη νύφη της το μυστικό, έτσι όπως της το είχε πει η πεθερά της, πρόσθεσε πως σε περίπτωση που βρεθεί σε σκληρή ανάγκη είτε η ίδια είτε η οικογένειά της να μη δειλιάσει να φανερώσει το μυστικό σ’ όποιον θα την έβγαζε από την δύσκολη κατάσταση.  Με αυτόν τον τρόπο η κοντέσα Βαλέραινα δε δέσμευσε τη νύφη της να κρατήσει κρυφό το μυστικό για πάντα, προκειμένου να μην ξαναπεράσουν τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε αυτή λόγω φτώχειας.

119

   ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΕΛΙΚΗ

9 Μαΐου, 2012 @ 7:39 μμ   

ΑπαντήσειςΕρώτηση 1ηΗ Κοντέσα Βαλέραινα προερχόταν από αρχοντική οικογένεια και ήταν η χήρα του Παύλου Βαλέρη. Απέκτησε ένα γιο, τον κόντε Μανώλη Βαλέρη. Γυναίκα του κόντε Μανώλη και νύφη της ήταν η Τασία και εγγονός της ο δεκαπεντάχρονος Παυλάκης. Η οικογένεια είχε στην δούλεψή της μια υπηρέτρια την Όρσολα, η οποία με τα χρόνια είχε κερδίσει την εύνοια της κυράς της.Ερώτηση 2ηΗ οικογένεια της Κοντέσας Βαλέραινας βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Έχει χάσει όλη της την περιουσία, τα λεφτά, το αρχοντικό και τα κτήματά της. Το μόνο που της έχει απομείνει είναι το «σπιτόπουλο» που κατοικεί τώρα και αυτό υποθηκευμένο, καθώς επίσης και το κτηματάκι της Τασίας που τους προσφέρει λίγα έσοδα κάθε Αύγουστο. Η οικονομική δυσχέρεια αναγκάζει την οικογένεια να τρέφεται μόνο με καφέ και φρυγανιά για πρωινό, να ντύνεται με παλιά, φθαρμένα ρούχα όπως η φορεσιά του κόντε Μανώλη και να εξασφαλίζει την καθημερινή της τροφή πουλώντας τα βιβλία.Ερώτηση 3ηΤο ξεχωριστό μυστικό το οποίο διαθέτει η Κοντέσα Βαλέραινα είναι η παρασκευή της θαυματουργής σκόνης, κοσμοξάκουστου γιατρικού, για τη θεραπεία των ματιών, το οποίο ανήκει στην οικογένεια πάνω από διακόσια πενήντα χρόνια και πηγαίνει κληρονομιά από Βαλέραινα σε Βαλέραινα. Το 1620 ένας άρρωστος καλόγερος, ο πάτερ Αγάπιος, περιθάλφθηκε από την Βαλέραινα της εποχής και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της παρέδωσε τη συνταγή του γιατρικού. Η Κοντέσα δίνει το γιατρικό της αφιλοκερδώς σε όσους υποφέρουν από τα μάτια τους, ακολουθώντας τον όρκο της πρώτης Βαλέραινας στον πάτερ Αγάπιο, «ψυχικό» όπως αναφέρεται στο βιβλίο.

120

   ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΕΛΙΚΗ

9 Μαΐου, 2012 @ 7:41 μμ   

Ερώτηση 1η
Η Κοντέσα Βαλέραινα προερχόταν από αρχοντική οικογένεια και ήταν η χήρα του Παύλου Βαλέρη. Απέκτησε ένα γιο, τον κόντε Μανώλη Βαλέρη. Γυναίκα του κόντε Μανώλη και νύφη της ήταν η Τασία και εγγονός της ο δεκαπεντάχρονος Παυλάκης. Η οικογένεια είχε στην δούλεψή της μια υπηρέτρια, την Όρσολα, η οποία με τα χρόνια είχε κερδίσει την εύνοια της κυράς της.
Ερώτηση 2η
Η οικογένεια της Κοντέσας Βαλέραινας βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Έχει χάσει όλη της την περιουσία, τα λεφτά, το αρχοντικό και τα κτήματά της. Το μόνο που της έχει απομείνει είναι το «σπιτόπουλο» που κατοικεί τώρα και αυτό υποθηκευμένο, καθώς επίσης και το κτηματάκι της Τασίας που τους προσφέρει λίγα έσοδα κάθε Αύγουστο. Η οικονομική δυσχέρεια αναγκάζει την οικογένεια να τρέφεται μόνο με καφέ και φρυγανιά για πρωινό, να ντύνεται με παλιά, φθαρμένα ρούχα, όπως η φορεσιά του κόντε Μανώλη και να εξασφαλίζει την καθημερινή της τροφή πουλώντας τα βιβλία.
Ερώτηση 3ηΤο ξεχωριστό μυστικό το οποίο διαθέτει η Κοντέσα Βαλέραινα είναι η παρασκευή της θαυματουργής σκόνης, κοσμοξάκουστου γιατρικού, για τη θεραπεία των ματιών, το οποίο ανήκει στην οικογένεια πάνω από διακόσια πενήντα χρόνια και πηγαίνει κληρονομιά από Βαλέραινα σε Βαλέραινα. Το 1620 ένας άρρωστος καλόγερος, ο πάτερ Αγάπιος, έλαβε περίθαλψη από την Βαλέραινα και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της παρέδωσε τη συνταγή του γιατρικού. Η Κοντέσα δίνει το γιατρικό της αφιλοκερδώς σε όσους υποφέρουν από τα μάτια τους, ακολουθώντας τον όρκο της πρώτης Βαλέραινας στον πάτερ Αγάπιο, «ψυχικό» όπως αναφέρεται στο βιβλίο.

121

   ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΦΙΚΑΣ

9 Μαΐου, 2012 @ 8:47 μμ   

ΑΣΚΗΣΗ 4
Αυτό που επιδιώκει ο Τζώρτζης Πάπουζας απο τη Βαλέραινα ειναι να πάρει το πολύτιμο φάρμακο απο την Κοντέσσα με την προσφορά χρημάτων και παρόλο που η Κοντέσσα χρειάζεται αυτά τα λεφτά, τα αρνείται και τον ευχαριστει για την πρότασή του αυτή, επειδή έχει δώσει όρκο να μην φανερώσει ποτέ το μυστικό αυτό και να το παραδώσει στη νύφη της μόνο όταν αυτή είναι έτοιμη να πεθάνει.
ΑΣΚΗΣΗ 5
Όλα τα μέλη της οικογένειας, η Όρσολα, η Τασία,ο Μανώλης μέχρι και ο Παυλάκης, ο εγγονός της Κοντέσσας Βαλέραινας ακούγοντας τη δελεαστική προσφορά του Τζώρτζη Πάπουζα συμφώνησαν αμέσως να πουλήσουν το φάρμακο, επειδή μεγάλη φτώχεια ειχε πλήξει το αρχοντικό τους και λόγω του ότι είδε ένα ονειρο με χρήματα να πέφτουν από τον ουρανό η Τασία,η Όρσολα είπε πως δεν αξίζει μια τέτοια οικογένεια αρχόντων να ζει έτσι και την οικονομική διέξοδο που συνέφερε τον Μανώλη και τον Παυλάκη όλοι συμφώνησαν να δεχτούν τα λεφτά.Όλοι εκτός απο τη Βαλέραινα που ήταν αρνητική σε αυτήν την ιδέα της πώλησης του φαρμάκου και ήταν η μόνη η οποία μπορούσε να το πουλήσει επειδή αυτή ήξερε μόνο το μυστικό και απο ό,τι φαινεται δεν ήταν πρόθυμη να κάνει κάτι τέτοιο.

122

   ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΕΚΑ

9 Μαΐου, 2012 @ 8:54 μμ   

3) H Bαλέραινα διέθετε ένα μυστικό το οποίο το κουβαλούσε από γενιά σε γενιά και το παρέδιδε από νύφη σε νύφη.  Αυτό το μυστικό είχε να κάνει με ένα φάρμακο το οποίο θεράπευε μια αρρώστια των ματιών που ονομαζόταν θέλα. Η Βαλέραινα διέθετε μια συνταγή για να τη φτιάχνει την οποία  όμως  δεν έλεγε σε κανέναν, παρά μόνο στην επόμενη που θα άφηνε στη θέση της πριν πεθάνει. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι αυτό το μυστικό θα μπορούσε να την είχε κάνει πλούσια, να είχε κερδίσει χρήματα και να ζούσε μια ζωή πολύ καλή  με όλα τα αγαθά. Παρ’όλα αυτά όμως προτίμησε να ζει με λίγα και να μην προσφέρει πάρα πολλά στην οικογένειά της,  μόνο και μόνο για να κρατήσει το μυστικό. Όποιοι και να έρχονταν για να την ρωτήσουν για το φάρμακο για να θεραπευτούν, το έδινε χωρις δεύτερη κουβέντα και χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα, ούτε δωροδοκία ουτε και φιλοδώρημα.

123

   ΑΡΝΟΛΤ ΤΣΕΛΑΪ

9 Μαΐου, 2012 @ 9:08 μμ   

Ερώτηση 3
Το μυστικό που διαθέτει η Κοντέσα είναι ένα φάρμακο που θεραπεύει τη θέλα, μια ασθένεια των ματιών και τη συνταγή την ξέρει μόνο αυτή. Με τη συνταγή βοηθάει τους ανθρώπους που είχαν προσβληθεί απο την ασθένεια, χωρίς όμως να πάρει τίποτα για αντάλλαγμα. Το μυστικό περνούσε απο γενιά σε γενιά και κάθε νύφη που έμπαινε στην οικογένεια το λάμβανε απο την πεθερά της πριν πεθάνει.

124

   ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΕΚΑ

9 Μαΐου, 2012 @ 9:18 μμ   

2) H κατάσταση στην οποί είχε περιέλθει η οικογένεια της κοντέσσας Βαλέραινας δεν ήταν αρκετά καλή. Αντιμετώπιζαν πάρα πολλές δυσκολίες…Τρία παραδείγματα που την αποδεικνύουν :
1ο: Τα παμπάλαια έπιπλα και σαρακοφαγωμένα που διέθεταν.
2ο:Μολις που οικονομούσε η ζάχαρη και τα σουπιοκόκαλα για να φτιάξει το φάρμακο.
3ο: Δεν είχαν καθόλου λεφτά και αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες.

125

   ΑΡΝΟΛΤ ΤΣΕΛΑΪ

9 Μαΐου, 2012 @ 9:33 μμ   

Άσκηση 2
H οικοgένεια της Koντέσας ήταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες.Τρία σημεία που φαίνεται αυτό είναι:
1)Μόλις που εξοικονομούσε τη ζάχαρη και τα σουπιοκόκαλα για να φτιάξει το φάρμακο.
2)Τα παμπάλαια έπιπλα και σαρακοφαγωμένα που διέθεταν.
3)Δεν είχαν καθόλου λεφτά και αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες.

126

   ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΡΕΝΤΝΙΚ

9 Μαΐου, 2012 @ 9:37 μμ   

 
2. Σε ποια οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει η οικ0γένεια της Κοντέσας; Nα αναφέρετε τουλάχιστον τρία παραδείγματα που την αποδεικνύουν.
 
 
Η οικογένεια της Κοντέσας είχε περιέλθει σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση.  Όλα άρχισαν όταν πέθανε ο Πέτρος Βαλέρης. Αντί για την τεράστια περιουσία που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα, την οποία έπρεπε να την παραδώσει στο γιο του, άφησε μονάχα χρέη. Αυτό όμως θα μπορούσε να είχε λυθεί, εάν ο Μανώλης παντρευόταν μία πλούσια κοπέλα, δυστυχώς δεν έγινε. Επιπλέον, οι δανειστές τους ανάγκαζαν να φύγουν από  το σπίτι τους. Δεν είχαν χρήματα ούτε να αγοράσουν τα απαραίτητα.
Παραδείγματα:
” Τα οικονομικά όμως του αρχοντικού, τώρα ύστερα, δεν επήγαιναν καθόλου καλά. ”
 
” Δεν τους έμενε τώρα πια, παρά η αφοσιωμένη γριούλα, που τους εδούλευε χάρισμα, και η προίκα της νύφης, το μικρό κτήμα του Καλιτέρου, από το οποίον μόλις εζούσαν. ”
” Μόλις μετά βίας οικονομούσε τη ζάχαρη, φυλάγοντας από λίγους βώλους κάθε μέρα.”
 
 
3. Ποιο ξεχωριστό μυστικό διαθέτει η Κοντέσα και πώς το χρησιμοποιεί;
 
 
Το ξεχωριστό μυστικό που διαθέτει η κοντέσα είναι το γιατρικό των ματιών, η άσπρη σκόνη που γιατρεύει τη θέλα. Για να φτιαχτεί αυτή η σκόνη χρειάζονται σουπιοκόκκαλο παστρικό και ηλιασμένο, ζάχαρη κεφαλίσια, δύο μερτικά ζάχαρη κι ένα μερτικό   σουπιοκόκκαλο, κοπανισμένα μέχρι να γίνουν σκόνη. Η Κοντέσα γιατρεύει ανθρώπους που πάσχουν από θέλα με την βοήθεια του γιατρικού, αλλά χωρίς αντάλλαγμα. Δεν ήθελε να της δίνουν οι ανθρωποι που γιατρεύονται από αυτήν χρήματα ή δώρα, έτσι τα επέστρεφε πίσω, εάν κάποιος της έστελνε. Το μόνο που ήθελε από αυτούς ήταν να δει το χαμόγελο και τη χαρά τους που επιτέλους κατάφεραν να ξαναδούν καλά.
 

127

   ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΡΔΕΤΖΟΓΛΟΥ

9 Μαΐου, 2012 @ 9:56 μμ   

Eρώτηση 3
Η Κοντέσα Βαλέραινα είχε στην κατοχή της το μυστικό για την Παρασκευή του γιατρικού των ματιών που της το έδωσε η προηγούμενη κοντέσα (η πεθερά της). Το μυστικό ήταν κληρονομικό και περνούσε από Κοντέσα σε Κοντέσα.Το χρησιμοποιούσε αφιλοκερδώς για να βοηθήσει άρρωστους ανθρώπους.
Ερώτηση 6η
Η οικογένεια της Κοντέσας ξέπεσε οικονομικά, με αποτέλεσμα να μπει σε σκέψεις για το αν θα έπρεπε να παίρνει χρήματα από τις θεραπείες του γιατρικού. Δεν μπορούσε όμως να το πουλήσει, από τη στιγμή που είχε ορκιστεί στην πεθερά της ότι ποτέ δεν θα έβγαζε κέρδος από το γιατρικό. Όταν όμως ήρθε η στιγμή να παραδώσει το μυστικό στη νύφη της, με χαρακτηριστική ευστροφία την άφησε να πράξει και να διαχειριστεί όπως νομίζει το μυστικό για το γιατρικό, αφήνοντάς της περιθώρια να το πουλήσει σε κάποια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

128

   ΑΛΕΞΙΑ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

9 Μαΐου, 2012 @ 10:31 μμ   

Τετάρη 9 Μαϊου 2012

Ερώτηση 3

Η κοντέσα Βαλέραινα διαθέτει ένα μυστικό που της το κληροδότησε η πεθερά της λίγο πριν πεθάνει. Ένα μυστικό το οποίο έχει κρατήσει εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια. Ένα μυστικό που δεν πρέπει κανείς άλλος να μάθει και το οποίο έφερε ένας καλόγερος κατατρεγμένος και το χάρισε στη Βαλέραινα του καιρού εκείνου, που τον εψυχοπόρεψε. Αυτό το μυστικό είναι ένα γιατρικό για τα μάτια (για τη θέλα). Για να το φτιάξει η κοντέσα Βαλέραινα, έπρεπε να πάρει δύο μερτικά ζάχαρη και ένα μερτικό σουπιοκόκκαλο ηλιασμένο και μετά να τα κοπανίσει μαζί πολύ καλά, ώστε να γίνουν ψιλή σκόνη. Το μυστικό αυτό όμως η κοντέσα έπρεπε να μην το αμελήσει ούτε να το φανερώσει και να το πουλήσει , αλλά ούτε και να ωφεληθεί από αυτό σε περίσταση ανάγκης. Έτσι ακριβώς η κοντέσα κράτησε αυτό το μυστικό όπως έπρεπε και το χρησιμοποίησε με φειδώ, σύνεση και σεβασμό,αφιλοκερδώς εφαρμόζοντας το σε όποιον πραγματικά το είχε ανάγκη.
 

Ερώτηση 4

Ο Τζώρτζης Πάπουζας ήταν ένας ζακυνθινός επιχειρηματίας ο οποίος, αφού απελπίστηκε να κάνει την Εταιρεία και να εκματαλλευτεί την πίσσα και το πετρέλαιο του Κεριού, επιδίωξε να εξαγοράσει το μυστικό γιατρικό της κοντέσας Βαλέραινας για τα μάτια  (βάζοντας ως μέσο το γιο της), με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Η κοντέσα Βαλέραινα, μετά από αρκετές ώρες σκέψης, αποφάσισε να μείνει πιστή στον όρκο και την υπόσχεσή της και να μην αποκαλύψει το μυστικό που τόσο ευλαβικά κρατούσαν οι πρόγονοί της, παρόλο που βρισκόταν αυτή και η οικογένειά της σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια.
 

Ερώτηση 6

Η κοντέσα Βαλέραινα έμεινε πιστή στην υπόσχεσή της και προστάτεψει το μυστικό που κουβαλούσε τόσο καιρό μαζί της, προσφέροντας τη βοήθειά της σε όσους την είχαν ανάγκη. Όταν όμως έφτασε η στιγμή να παραδώσει και η ίδια αυτό το μυστικό στη νύφη της, τη συμβούλεψε να το φυλάξει και να το χρησιμοποιεί με σύνεση και σεβασμό προσθέτοντας όμως ότι άμα έρθει στιγμή που αυτή και η οικογένειά της βρεθούν σε σκληρή ανάγκη, να μη δειλιάσει αλλά ούτε να διστάσει να το φανερώσει σε όποιον τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα προκύψουν. Κι έτσι με αυτόν τον τρόπο ξεπερνάνε το εμπόδιο που υπάρχει σχετικά με το μυστικό:το γιατρικό των ματιών.
Χατζησταματίου Αλεξία

129

   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΛΟΥ

10 Μαΐου, 2012 @ 3:42 μμ   

ΕΡΩΤΗΣΗ 3:Η οικογένεια της Κοντέσας Βαλέραινας και συγκεκριμένα η ίδια η Κοντέσα Βαλέραινα διαθέτει ένα φάρμακο του οποίου μόνο εκείνη ξέρει τη συνταγή .Το συγκεκριμένο φάρμακο καταφέρνει ύστερα από μια εντατική θεραπεία μιας βδομάδας να θεραπεύει τη θέλα, η οποία είναι αρρώστια τη ματιών. Η Κοντέσα χρησιμοποιεί αυτό το φάρμακο αποκλειστικά και μόνο για να γιατρεύει τους άρρωστους ανθρώπους χωρίς κανένα όφελος. Αυτό το φάρμακο περνάει από Βαλέραινα σε Βαλέραινα.Με αυτό τον τρόπο η οικογένεια έχει γίνει ξακουστή για το φιλανθρωπικό της έργο χωρίς κανένα απολύτως όφελος!

130

   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΛΟΥ

10 Μαΐου, 2012 @ 3:55 μμ   

ΕΡΩΤΗΣΗ 2:Η οικονομική κατάσταση της οικογενειας ύστερα από τον θάνατο του Βαλέρη είναι εξαιρετικά τραγική.Ο Βαλέρης ήταν ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος, αλλά το μόνο πράγμα που άφησε στη οικογένειά του ύστερα από τον θάνατο του ήταν χρέη. Μετά από αυτήν την τροπή των πραγμάτων η μόνη λύση για την οικογένεια ήταν ο Μανώλης να παντρευόταν μια πολύ πλούσια κοπέλα. Αυτό το πράγμα όμως δεν έγινε και έτσι οι δανειστές ανάγκασαν την οικογένεια να φύγει από το αρχοντικό της.Ύστερα από όλα αυτά η οικογένεια πήγε να ζήσει σε ένα πολύ μικρό σπιτάκι που ούτε ο δούλος δεν θα καταδεχόταν να ζήσει εκεί. Η οικογένεια σε αυτό το σπίτι ήταν στριμωγμένη και περνούσε πολύ δύσκολες στιγμές.
ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ
:1ο:Η Βαλέραινα πλέον με δυσκολία μπορούσε να βρει τα υλικά που χρειάζονταν για την κατασκευή του φαρμάκου.
2ο:Η οικογένεια αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το αρχοντικό της και να ζήσει σε ένα πολύ μικρό σπίτι
3ο:Η Βαλέρενα μπαίνει σε δίλημμα για το αν θα πουλήσει το φάρμακο για να καταφέρει να ζήσει την οικογένεια της.Όμως τελικά δεν το πουλάει και κρατάει τον όρκο της!

131

   ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ

10 Μαΐου, 2012 @ 4:37 μμ   

1

 
Η Κοντέσα Βαλέραινα καταγόταν από μια αρχοντική οικογένεια. Άντρας της ήταν ο Παύλος “Βαλέρης”, ο οποίος πέθανε και γι’ αυτό ήταν και χήρα. Επίσης, η Κοντέσα είχε ένα γιο, τον Μανωλη Βαλέρη. Η γυναίκα του Μανώλη ήταν η Τασία και μαζί είχαν ένα γιο, τον Παυλάκη, ο οποίος ήταν εγγονός της Βαλέραινας.Τέλος, η οικογένεια είχε και μια υπηρέτρια, την Όρσολ,α με την οποία είχε αναπτύξει καλές σχέσεις
 
 

2

Η κοντέσα είχε ένα ξεχωριστό μυστικό. Αυτό ήταν ότι ήξερε να παρασκευάσει μια θαυματουργή σκόνη από την οποία μπορούσε να θεραπεύσει μια αρρώστια για τα μάτια, τη θέλα. Το μυστικό αυτό είναι στην οικογένεια για πάρα πολλά χρονια και κληρονομείται από την μια Βαλέραινα στην άλλη. Συγκεκριμένα, τη συνταγή την απέκτησαν όταν μια Βαλέραινα είχε περιθάλψει έναν καλόγερο το 1620. Αυτός για να την ευχαριστήσει της έδωσε τη συνταγή. Τέλος, βλέπουμε ότι η κοντέσα θεραπεύει τους ασθενείς της χωρίς αντάλλαγμα, καθώς και απαγορευόταν να πουλήσει ή να έχει κέρδος από αυτήν τη συνταγή.

132

   ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΝΟΥΣΑΣ

10 Μαΐου, 2012 @ 6:47 μμ   

ΕΡΩΤΗΣΗ 4
O Τζώρτζης Πάπουζας ήταν ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας, αφού δεν κατάφερε να δημιουργήσει την εταιρεία που ο ίδιος ήθελε και να εκμεταλλευτεί την πίσσα και το πετρέλαιο του κεριού. Έτσι, αφού βρισκόταν σε απόγνωση, αποφάσισε να εξαγοράσει το μυστικό της κοντέσσας με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ( η οικογένεια της Βαλέραινας ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση). Η κοντέσσα μόλις το έμαθε άρχισε να το σκέφτεται και ίσως να πέρασε από το μυαλό της να του δώσει το μυστικό λόγω της οικονομικής κατάστασης που ήταν η οικογένεια. Όμως έμεινε πιστή στον όρκο της και αποφάσισε να κρατήσει τη συνταγή που τόσα χρόνια κρατούσε η πεθερά της και οι υπόλοιποι πρόγονοι της.
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 3
Το μυστικό που κληρονόμησε η κοντέσσα κρατούσε εδώ και 150 χρόνια. Ήταν μία συνταγή η οποία θεράπευε τη θέλα, μία ασθένεια των ματιών η οποία έκανε τους ανθρώπους να μην βλέπουν καλά. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε για το φάρμακο ήταν τα εξής: δύο μερτικά ζάχαρη και ένα μερτικό σαπιοκόκκαλο ηλιασμένο, τα οποία έπρεπε να τα χτυπήσει πολύ καλά έτσι ώστε να γίνουν ψιλή σκόνη. Η κοντέσσα έπρεπε να κρατήσει το μυστικό και να το παραδώσει στην επόμενη Βαλέραινα όπως έκαναν και οι πρόγονοί της, ενώ δεν έπρεπε να επωφεληθεί υλικά απο αυτό το φάρμακο. Έτσι η κοντέσσα Βαλέραινα αποφάσισε να κρατήσει το μυστικό με σεβασμό και να μη δώσει τη συνταγή του φαρμάκου πουθενά, όπως η ίδια είχε ορκιστεί. Το εφάρμοζε μόνο σε ανθρώπους που είχαν την ασθένεια της θέλας στο μάτι.

133

   ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ

10 Μαΐου, 2012 @ 7:05 μμ   

Ερωτηση 4Ο Τζώρτζης Πάπουζας ήταν  επιχειρηματίας απο τη Ζάκυνθο ο οποίος, αφού κόπιασε, ώστε να κάνει την Εταιρεία και να εκμεταλλευτεί την πίσσα και το πετρέλαιο του Κεριού, επιδίωξε να εξαγοράσει το μυστικό φάρμακο της  Βαλέραινας , με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Η κοντέσα, μετά από πολύωρη σκέψη, κατέληξε στην απόφαση να μην προδώσει την υπόσχεσή της και να μην αποκαλύψει το μυστικό που με τόση ευλάβεια και κόπο  κρατούσαν οι πρόγονοί της,ακόμη κι αν αυτη και η οικογένειά της βρίσκονταν σε δύσκολη οικονομική θεση.
Ερωτηση 3
Το μυστικό που διαθέτει η Κοντέσα είναι ένα φάρμακο που θεραπεύει τη θέλα, μια ασθένεια των ματιών και τη συνταγή την ξέρει μόνο αυτή. Με τη συνταγή βοηθάει τους ανθρώπους που είχαν προσβληθεί απο την ασθένεια, χωρίς όμως να πάρει τίποτα για αντάλλαγμα. Το μυστικό περνούσε απο γενιά σε γενιά και κάθε νύφη που έμπαινε στην οικογένεια, το λάμβανε απο την πεθερά της πριν πεθάνει.

134

   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

10 Μαΐου, 2012 @ 7:36 μμ   

 
2.
Η οικογένεια της Κοντέσας Βαλέραινας βρίσκεται σε πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση. Από εκεί που ζούσαν αρχοντικά και όπως άρμοζε στους πλούσιους εκείνης της εποχής, τα χρέη τους  ανάγκασαν να αλλάξουν τρόπο και συνήθειες ζωής. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πούλησαν το πολυτελές αρχοντικό τους που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και μετακόμισαν σε ένα απλό σπίτι, που η επίπλωσή του δε θύμιζε σε τίποτα την παλιά καλή εποχή. Τα χρήματα που είχαν, δεν έφταναν, όχι μόνο για το καθημερινό τους φαγητό, αλλά ούτε καν για να αγοράζει η Βαλέραινα ζάχαρη  και σουπιοκόκαλα, υλικά που ήταν απαραίτητα για να κατασκευάζει το φάρμακό της. Επιπλέον, για να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα, ο γιος της Βαλέραινας αναγκαζόταν να πουλάει τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού τους.

3.
Η Κοντέσα Βαλέραινα ήξερε να παρασκευάζει ένα γιατρικό, μια άσπρη σκόνη η οποία θεράπευε τον καταρράχτη στα μάτια. Το μυστικό αυτής της συνταγής περνούσε από πεθερά σε νύφη στο Βαλερέικο, πάνω απο 250 χρόνια. Η σκόνη αυτή παρασκευαζόταν από ζάχαρη και κόκαλα σουπιάς. Η φήμη εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και κόσμος από όλη τη Ζάκυνθο, και όχι μόνο, πήγαινε να την προμηθευτεί, χωρίς να πληρώνει τίποτα, γιατί η Κοντέσα την προμήθευε αφιλοκερδώς. Οι γυναίκες της οικογένειας δεσμεύονταν με όρκο να γιατρεύουν τον κόσμο δωρεάν και να μην αφήσουν ποτέ να διαρρεύσει σε ξένους το μυστικό τους, που θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν για να να κερδίσουν χρήματα.

5. Η πρόταση του Πάπουζα για όλα τα μέλη της οικογένειας ήταν πολύ δελεαστική, ήταν “το μάννα εξ’ ουρανού“ που θα τους λύτρωνε από τη φτώχεια και θα τους οδηγούσε στην παλιά καλή και πλούσια ζωή τους. Ωστόσο, η Κοντέσα ήταν η μόνη που διαφωνούσε εντελώς με την πρόταση αυτή, διότι θεωρούσε αδιανόητο να πουλήσει για οποιοδήποτε αντίτιμο το μυστικό της οικογένειάς της.  Προτιμούσε να πεθάνει παρά να ζει με το βάρος ότι χάρη των χρημάτων, πρόδωσε τον όρκο που συνόδευε το Βαλερέικο για τόσα πολλά χρόνια.

 

135

   ΘΑΛΕΙΑ ΤΣΑΤΣΑ

10 Μαΐου, 2012 @ 9:53 μμ   

 
 
3.Ποιο ξεχωριστό μυστικό διαθέτει η Κοντέσα και πώς το χρησιμοποιεί;
Η Κοντέσα διαθέτει ένα ξεχωριστό μυστικό που όλα αυτά τα χρόνια μεταδίδεται από νύφη σε νύφη της οικογένειας. Πρόκειται για ένα γιατροσόφι που γιάτρευε κάποια πάθηση των ματιών και πολλές φορές χάριζε στους ανθρώπους το φως τους. Η συνταγή του ήταν μυστική και την αποκάλυπτε μόνο η κάθε πεθερά στην νύφη της λίγο πριν πεθάνει. Τότε, της τόνιζε ότι για κανένα λόγο δεν έπρεπε να ωφεληθεί πουλώντας το ή να γίνει γνωστή η μυστική του συνταγή στους άλλους ανθρώπους, παρά μόνο στη νέα νύφη της οικογένειας. Η Κοντέσα ποτέ δεν χρησιμοποίησε το μυστικό για να ωφεληθεί, δεν το πούλησε και δε δεχόταν χρήματα ούτε καν δώρα από τους ανθρώπους που ζητούσαν ή πρόσφερε τη βοήθειά της. Αφιλοκερδώς γιάτρευε τα μάτια των ανθρώπων.

2. Σε ποια οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει η οικογένεια της Κοντέσας; Να αναφέρετε τουλάχιστον 3 παραδείγματα που την αποδεικνύουν.
Μετά το θάνατο του Πέτρου Βαλέρη, η οικογένεια περιήλθε σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση, καθώς ο Πέτρος Βαλέρης μόνο χρέη άφησε ως κληρονομιά. Ο γιος του, ο Μανώλης Βαλέρης, είχε παντρευτεί από αγάπη μια καλή κοπέλα, αλλά με ελάχιστη προίκα. Η δυσχερής οικονομική κατάσταση της οικογένειας αποδεικνύεται μέσα από τα παρακάτω παραδείγματα.
Αρχικά οι δανειστές τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το πλούσιο και μεγαλοπρεπές αρχοντικό τους και να εγκατασταθούν σε ένα πολύ μικρότερο σπίτι που, αν και τους ανήκε, είχε παραμείνει ακατοίκητο πάνω από πενήντα χρόνια.
Δεύτερον, δεν τους υπηρετούσαν πλέον δούλοι, καθώς δεν είχαν την οικονομική άνεση να τους πληρώσουν, παρά μόνο μια αφοσιωμένη γριούλα.
Τρίτον, η γριά Βαλέραινα δε διέθετε σε αφθονία τα υλικά που της ήταν απαραίτητα για την κατασκευή του γιατρικού.
Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο φανερώνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόταν πλέον η οικογένεια, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μία Βαλέραινα μπαίνει στον πειρασμό να δεχτεί χρηματικό αντίτιμο από τους ασθενείς ή να πουλήσει το μυστικό του γιατρικού σ’ ένα επιχειρηματία, τον Τζώρτζη Πάπουζα, που το ζητούσε.


6. Τελικά με  ποιο τρόπο ξεπερνάνε το εμπόδιο που υπάρχει σχετικά με το μυστικό;
Η οικογένεια βρισκόταν σε φριχτή οικονομική κατάσταση. Η γριά Βαλέραινα αν και μπήκε στον πειρασμό να πουλήσει το μυστικό του γιατρικού, δεν το έκανε. Δήλωσε ότι εκείνη όσο ζούσε θα το διαφύλαττε και ότι επιθυμούσε να τιμήσει την αξιοπρέπεια της οικογένειας όλων αυτών των χρόνων.Τελικά, όμως, η οικογένεια ξεπέρασε το εμπόδιο που υπήρχε σχετικά με το μυστικό. Η γριά Βαλέραινα όταν ήταν ετοιμοθάνατη, αφού μετέδωσε στη νύφη της τη μυστική συνταγή, της ζήτησε να κρατήσει το μυστικό όσο περισσότερο μπορούσε, αλλά την προέτρεψε -δίνοντας την ευχή της -εάν ποτέ εκείνη και η οικογένειά της βρεθούν σε πολύ μεγάλη ανάγκη να το φανερώσει σε όποιον θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο, η επόμενη γενιά, θα είχε τη δυνατότητα πια να πουλήσει το μυστικό, εάν βρισκόταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.
 
 

137

   Despoina Kyriakaki

13 Μαΐου, 2012 @ 10:36 μμ   

ΚΑΜΕΛΙΑ ΣΙΝΤΑΧΜΕΤ Α5

2) Στην αρχή του διηγήματος έχουμε μια ιδιαίτερα λεπτομερή και ζωντανή περιγραφή του τοπικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, ο Παπαδιαμάντης παρουσιάζει έναν απόκρημνο βράχο σε μια ακρογιαλιά ονομαζόμενη “Κοχύλι”. Ένα μονοπάτι ξεκινά από τον ανεμόμυλο του Μαμογιάννη, όπως αναλυτικά περιγράφει ο συγγραφέας, φτάνοντας στο γιαλό, όπου συχνάζουν και κολυμπούν τα “μαγκόπαιδα” του χωριού, ενώ από το γκρεμό φαίνεται και ένα νεκροταφείο. Επίσης, γίνεται αναφορά σε μια μικρή βρύση, το Γλυφονέρι, που πηγάζει από το βράχο και καταλήγει στη θάλασσα. Τέλος, όπως αναφέρεται αργότερα στο κείμενο, στο λιμάνι εντοπίζεται μια γολέτα, ένα ιστιοφόρο πλοίο. Το τοπικό πλαίσιο είναι σχετικά μικρό, ωστόσο έχει περιγραφεί λεπτομερώς. Είναι εξάλλου σημαντικό, γιατί επηρεάζει την πλοκή του διηγήματος.
4) Η εγγονή της γριά-Λούκαινας εισάγεται στη σκηνή αμέσως μετά την εμφάνιση της φώκιας. Ενώ η γιαγιά πλένει τα ρούχα στη θάλασσα, η Ακριβούλα φεύγει από το σπίτι –ίσως να την έστειλε η μητέρα της ή να έφυγε από μόνη της όταν η μητέρα της δεν πρόσεχε- και κατευθύνεται στην παραλία για να βρει τη γιαγιά της και να παίξει στη θάλασσα. Στη συνέχεια, αφού κάθεται να ακούσει τη μουσική του βοσκού-αυλητή μέχρι το σούρουπο, ακολουθεί ένα μικρό και απότομο μονοπάτι και καταλήγει στην άκρη του βράχου, φωνάζει, προσπαθεί να γυρίσει πίσω, αλλά δεν τα καταφέρνει. Γλιστρά και πέφτει στη θάλασσα, μα ο ήχος του αυλού καλύπτει την κραυγή της και η γιαγιά πιστεύει πως ο πλαταγισμός δεν είναι παρά πέτρες που έριξε ο βοσκός στο νερό και προχωρά. Η φώκια βρίσκει το σώμα της Ακριβούλας και το διήγημα ολοκληρώνεται με το μοιρολόγι της φώκιας για το κορίτσι.
6) Δεν πιστεύω πως η γιαγιά θα πρέπει να κατηγορηθεί για το θάνατο της Ακριβούλας. Αν και θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει ένα μερίδιο ευθύνης, οι συνθήκες που επικρατούσαν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ελαφρυντικά. Αρχικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη την ηλικία της, καθώς επίσης και την ψυχική της κατάσταση, αφού πρόκειται για μια ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη γυναίκα που εμφανίζεται μάλιστα μόλις λίγη ώρα πριν να μοιρολογεί περνώντας από το νεκροταφείο για τα παιδιά που έχει χάσει. Πέρα από αυτό, ο ήχος του αυλού δεν της επέτρεψε να αντιληφθεί την παρουσία της εγγονής της ή να ακούσει τις κραυγές τις. Το μόνο που θα μπορούσε ίσως να έχει κάνει είναι να επιστρέψει όταν άκουσε τον πλαταγισμό, αλλά δεχόμαστε πως δεν ήταν εύκολο να σκεφτεί ότι μπορεί να ήταν κάτι πέρα από πέτρα χωρίς να έχει ακούσει κανέναν άλλο ήχο και πως πιθανώς να έφτανε πολύ αργά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση.

138

   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΛΑΜΑΡΑΣ

15 Μαΐου, 2012 @ 11:34 μμ   

1. Να  παρουσιάσετε  την  οικογενειακή  κατάσταση  της  Κοντέσας  στο  έργο  (μέλη  οικογένειας,  σχέσεις  κλπ).
 
Το  θεατρικό  αυτό  έργο  εκτυλίσσεται  σε  κάποιο  δωμάτιο  στο  σπίτι  της  οικογένειας  των  Βαλέρηδων  στη  Ζάκυνθο  στα  τέλη  του  19ου  αιώνα.  Το  κυρίαρχο  πρόσωπο  είναι  η  κοντέσα  Βαλέραινα,  μεγάλη  σε  ηλικία,  χήρα  και  κυρά  του  σπιτιού.  Εκπροσωπεί  την  παλαιότερη  γενιά,  είναι  δυναμικός  χαρακτήρας,  αξιοπρεπής,  προσηλωμένη  με  συνέπεια  στις  αρχές  της  και  ικανή  να  αγωνιστεί  και  να  παλέψει  με  τις  δυσκολίες  της  ζωής.
Ο  κόντε  Μανώλης  Βαλέρης,  γιος  της  κοντέσας  Βαλέραινας,  εκπροσωπεί  τη  δεύτερη  γενιά  της  ίδιας  οικογένειας,  η  οποία  δεν  είναι  αντάξια  της  πρώτης.  Χωρίς  την  έντονη  προσωπικότητα  της  μητέρας  του,  ανεύθυνος ,  παραμερίζοντας  την  αξιοπρέπεια,  υποκύπτει  χωρίς  αντίσταση  στον  εύκολο  δρόμο  υποταγμένος  στο  υλιστικό  πνεύμα  της  εποχής.
Η  κοντέσα  Τασία,  γυναίκα  του  κόντε  Μανώλη  και  νύφη  της  κοντέσας  Βαλέραινας,  έχει  τις  ίδιες  ιδέες  με  τον  άντρα  της  και  διακατέχεται  και  αυτή  από  συμφεροντολογική  και  υλιστική  διάθεση.  Είναι  αρκετά  σκληρή  γιατί  ούτε  συμμερίζεται  τον  εσωτερικό  αγώνα  της  πεθεράς  της  ούτε  συνειδητοποιεί  το  ηθικό  μέγεθος  της  πίεσης  που  της  ασκεί.  Επίσης  παρουσιάζεται  αρκετά  καχύποπτη  αφού  φοβάται  ότι  η  Κοντέσα  δεν  θα  της  αποκαλύψει  όλη  την  αλήθεια  για  τη  μυστική  συνταγή. 
Τέλος,  ο  κόντε  Παυλάκης,  γιος  του  κόντε  Μανώλη  και  της  κοντέσας  Τασίας  και  εγγονός  της  κοντέσας  Βαλέραινας,  η  οποία  του  έχει  και  μεγάλη  αδυναμία.  Ανήκει  στην  τρίτη  γενιά  της  ίδιας  οικογένειας.  Όμως  έχει  τις  ίδιες  ιδέες  και  απόψεις  με  τους  γονείς  του  και  ακολουθεί  τον  ίδιο  επιπόλαιο  δρόμο  που  έχουν  χαράξει.
 
 
2. Σε  ποια  οικονομική  κατάσταση  έχει  περιέλθει  η  οικογένεια  της  Κοντέσας;  Να  αναφέρετε  τουλάχιστον  τρία  παραδείγματα  που  την  αποδεικνύουν.
 
Η  οικονομική  κατάσταση  στην  οποία  έχει  περιέλθει  η  οικογένεια  της  κοντέσας  Βαλέραινας  είναι  οικτρή.  Δεν  έχουν  χρήματα,  όχι  μόνο  για  να  καλύψουν  τις  τρέχουσες  ανάγκες  της  οικογένειας,  αλλά  και  για  να  προμηθευτούν  τα  αναγκαία τρόφιμα  για  να  φάνε.  Έχουν  λοιπόν  σοβαρό  πρόβλημα  επιβίωσης  και  γι΄αυτό  αναγκάζονται  να  πουλούν  σιγά  σιγά  τα  υπάρχοντα  τους  αλλά  και  να  ζητούν  δανεικά,  ώστε  να  εξασφαλίσουν  τα  προς  το  ζην.
Την  κατάσταση  αυτή,  στην  πρώτη  κιόλας  σκηνή,  μας  την  περιγράφει  η  Κοντέσα  λέγοντας:
α. ‘’Χάλασε  κείνο  το  ρολόι  και  τόσο  καιρό  δεν  αξιωθήκαμε  να  το  φτιάσουμε.’’
β. ‘’Και  σουπιοκόκαλα  μου  στέλνουν  από  άλλα  σπίτια,  γιατί  στο  δικό  μας  τώρα  φρέσκες  σουπιές  δεν  μπαίνουν  συχνά.’’
γ. ‘’Και  τα  καλύτερά  μας  πράματα  πουλημένα  ή  βαλμένα  για  σημάδι  στο  Μόντε.’’
Αλλά  και  ο  γιος  της,  ο  κόντε  Μανώλης  Βαλέρης,  ομολογεί:
α. ‘’Καλά.  Εσύ  τη  ζάχαρη  του  ψυχικού  σου  την  οικονόμησες.  Μα  δε  μου  λες  και  μένα…  πώς  θα  ψωνίσουμε  σήμερα;’’
β. ‘’Εγώ;  Με  τρεις  δεκάρες  που  μου  μείνανε;  Ούτε  κοντσίνα!…  Μα  τι  τα  γυρεύεις  τώρα;  Λεφτά,  σου  λέω,  δεν  έχουμε  και  πρέπει  να  φάμε.’’
γ. ‘’Αμή  τι;  όλο  δανεικά;…  Ντρέπουμαι  κιόλας.’’
 
 
3. Ποιο  ξεχωριστό  μυστικό  διαθέτει  η  Κοντέσα  και  πώς  το  χρησιμοποιεί;
 
Η  κοντέσα  Βαλέραινα  γνωρίζει  μια  μυστική  συνταγή  με  την  οποία  φτιάχνει  μια  σκόνη  η  οποία  θεραπεύει  τον  καταρράκτη  των  ματιών.  Η  συνταγή  αυτή  κρατιόνταν  στο  Βαλερέικο  για  περισσότερο  από  διακόσια  πενήντα  χρόνια  και  πήγαινε  κληρονομιά  από  Βαλέραινα  σε  Βαλέραινα.  Η  Κοντέσα  όμως,  όπως  και  όλες  οι  προηγούμενες,  ήταν  δεσμευμένη  με  όρκο  στην  πεθερά  της  να  μη  δεχθεί  ποτέ  χρήματα  για  το  φάρμακο  και  να  παραδώσει  τη  μυστικό  στη  νύφη  της  μόνο  όταν  θα  αισθανόταν  ότι  το  τέλος  της  πλησιάζει.
Έτσι,  παρά  τις  οικονομικές  δυσκολίες  που  αντιμετώπιζε  αυτή  και  η  οικογένεια  της,  τηρώντας  τον  όρκο  της,  θεράπευε  όλους  τους  ανθρώπους,  πλούσιους  και  φτωχούς,  χωρίς  να  παίρνει  ούτε  χρήματα  ούτε  δώρα,  δείχνοντας  με  την  πράξη  της  αυτή  την  ηθική  της  μεγαλοσύνη.
 
 
4. Τελικά  με  ποιο  τρόπο  ξεπερνάνε  το  εμπόδιο  που  υπάρχει  σχετικά  με  το  μυστικό;  Πως  σας  φαίνεται  η  τελική  απόφαση  της  Βαλέραινας  να  τερματίσει  τη  ζωή  της;  Τι  φανερώνει  κατά  τη  γνώμη  σας  για  τις  αξίες  τις  δικές  της  σε  σχέση  με  αυτές  των  μελών  της  υπόλοιπης  οικογένειας;
 
Η  κοντέσα  Βαλέραινα  ήταν  δεσμευμένη  με  όρκο  στην  πεθερά  της  αφενός  να  μη  δεχθεί  ποτέ  χρήματα  για  το  φάρμακο  και  αφετέρου  να  παραδώσει  το  μυστικό  στη  νύφη  της  μόνο  όταν  θα  αισθανόταν  ότι  το  τέλος  της  πλησιάζει.  Έτσι  σκέφτηκε  και  αποφάσισε  ότι  η  αυτοκτονία,  λίγο  μετά  την  αποκάλυψη  του  μυστικού,  είναι  η  μόνη  συμβιβαστική  λύση  που  υπάρχει  ώστε  να  είναι  συνεπής  τόσο  στον  όρκο  της  όσο  και  στην  οικογένεια  της.
Η  τελική  απόφαση  να  τερματίσει  η  Βαλέραινα  τη  ζωή  της  είναι  μια  πράξη  αυτοθυσίας.  Θυσιάζει  ότι  πολυτιμότερο  έχει,  τη  ζωή  της,  για  να  ξεπεράσει  η  οικογένεια  το  μεγάλο  οικονομικό  πρόβλημα  πού  αντιμετωπίζει  και  να  ζήσει  μια  πιο  άνετη  ζωή.
Η  πράξη  αυτή  φανερώνει  το  χαρακτήρα  της.  Είναι  αποφασιστική,  ηρωική,  ανθρώπινη  και  δέχεται  να  θυσιαστεί  για  τις  ιδέες  και  τις  αξίες  της.  Είναι  ένα  παράδειγμα  προς  μίμηση  για  όλες  τις  επόμενες  γενεές  αλλά  και  για  την  υπόλοιπη  οικογένεια  της  η  οποία  διακατέχεται  από  υλιστικό  πνεύμα  και  επιθυμία  για  εύκολο  πλουτισμό.
 

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση