Αρχική » Συνεργασίες » Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα » Πρόγραμμα “Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”

Ιστορικό

Σαν σήμερα

18/4/1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ʼνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόγραμμα “Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”

epstrasbourg

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων διοργανώνουν το πρόγραμμα “Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” (European Parliament School Ambassadors Program) για τα σχολικά έτη 2016-17, 2017-18 μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής κατά το σχολικό έτος 2015-16.

Κύριος στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών και ιδιαίτερα της πολιτικής – κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσω της καλύτερης γνώσης και κατανόησης από τους μαθητές-μελλοντικούς νέους πολίτες, της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων, μέσω της εκπαίδευσης, όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών και τις δυνατότητες για ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου και επιδιώκει τη δημιουργία ενός δικτύου καθηγητών-«πρέσβεων του ΕΚ» (Senior Ambassadors) και αντιστοίχως ενός δικτύου μαθητών – «πρέσβεων του ΕΚ» (Junior Ambassadors). Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν ένας εκπαιδευτικός και ένας μαθητής ή δύο εκπαιδευτικοί και δύο μαθητές ανά τάξη και ανά Λύκειο. (Συνολικά τρεις εκπαιδευτικοί και τρεις μαθητές ή έξι εκπαιδευτικοί και έξι μαθητές ανά Λύκειο κατ’ ανώτατο όριο.) Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή και από τις τρεις τάξεις κάθε Λυκείου.

Παρακαλούμε τα ενδιαφερόμενα σχολεία για το σχολικό έτος 2016-17 να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση EPathinai@europarl.europa.eu με κοινοποίηση: edutv@minedu.gov.gr έως 15 Μαρτίου 2017.

Η δήλωση θα περιέχει το συγκεντρωτικό κατάλογο ονομάτων των 6 ή 12 εκπαιδευτικών και μαθητών ανά τάξη και σύντομη περιγραφή των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου.

προκήρυξη ambassadors

Δείτε τo Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)» στη σελίδα: http://www.livemedia.gr/epas17

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση