Αρχική » Εκπαιδευτικά θέματα » Μαθητική δράση «Η δική μας Γνώμη!»

Ιστορικό

Μαθητική δράση «Η δική μας Γνώμη!»

2ο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας_01
Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα ψήφισαν βραβευμένες μαθητικές ταινίες μικρού μήκους και τώρα παίρνουν μέρος στον Διαγωνισμό Γραπτής Κριτικής!

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2015 – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προβολή βραβευμένων μαθητικών ταινιών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας στο πλαίσιο της πανελλαδικής μαθητικής δράσης «ΒιντεοΜουσεία: Η Δική μας Γνώμη!» που διοργανώνει το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων & Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η δράση συνεχίζεται με τον διαγωνισμό «Γραπτής Κριτικής» που καλεί τους μαθητές να προσεγγίσουν κριτικά μία από τις έντεκα (11) ταινίες που θα έχουν επιλέξει οι ίδιοι και θα ολοκληρωθεί στις 20/12/2015.

Η «η δική μας γνώμη» αποτελεί συνέχεια του πανελλαδικού διαγωνισμού μαθητικών ταινιών μικρού μήκους «ΒιντεοΜουσεία  2014» στον οποίο συμμετείχαν 117 ολοκληρωμένες μαθητικές παραγωγές από σχολεία όλης της Ελλάδας, από τις οποίες ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν οι έντεκα (11).

Μέχρι στιγμής περισσότερα από 70 σχολεία, έχουν πραγματοποιήσει προβολές των ταινιών  με την ένθερμη υποστήριξη και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους και έχουν ψηφίσει μέσα από τη νεανική διαδικτυακή πλατφόρμα www.myopinion.karposontheweb.org. Ενδεικτικά αναφέρουμε, το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, το 6ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, το Μουσικό Σχολείο της ‘Αρτας, το Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης,  το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, το παράρτημα 6ου Γυμνασίου Βόλου (Γυμνάσιο Φυλακών Βόλου), το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Χαλκίδας, το 1ο Γυμνάσιο Υμηττού, το 2ο Δημοτικό Αρτέμιδας, το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών “Γεννάδειο”, το Δημοτικό Αιγιάλης-Θολαρίων Αμοργού, το ΓΕΛ Νέας Περάμου Καβάλας, το 13ο Δημοτικό Ρόδου, το 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, το Κολλέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης, η Σχολή Χατζήβεη.

Οι απαντήσεις τους σε ερωτήματα όπως, Ποια ταινία θα διάλεγα για να δείξω σ’ένα φίλο μου;  Ποια ταινία θα άρεσε περισσότερο στους γονείς μου;  Ποια θα ήταν η πιο ασυνήθιστη που «σηκώνει συζήτηση;» απεικονίζονται σε γραφήματα μέσα στην διαδικτυακή πλατφόρμα. 

Σκοπός της δράσης είναι οι μαθητές όλων των βαθμίδων από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος σε μια δημιουργική συζήτηση για θέματα που τους αφορούν, αναπτύσσοντας επιχειρήματα και απόψεις, και να αναπτύξουν δεξιότητες οπτικοακουστικής παιδείας όπως η «ανάγνωση» της εικόνας!  Πολλοί μαθητές έχουν καταγράψει οι ίδιοι την εμπειρία και τις εντυπώσεις τους μέσα από νεανικές πλατφόρμες, μικρά βίντεο που έχουν ετοιμάσει.

‘Οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι μαθήτριες (Κλέα, Άννα, Δέσποινα) από το 70ο ΔΣ Αθηνών «Μας άρεσαν πολύ όλες οι ταινίες και το μήνυμα που πήραμε είναι να μην ξεπερνάμε τα όρια!  Η Ανίτα, η Θεοδώρα και η Καίτη μας είπαν «Οι ταινίες μας έδωσαν ένα μήνυμα για το bullying  (σχολικό εκφοβισμό) άλλα είδαμε ακόμα την καθημερινή ζωή μας σε βίντεο!».

DSC04489

Ο καθηγητής κος. Ηλίας Κουρκουλάκος,  Διευθυντής στο 6ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας δήλωσε : «’Ηταν μια καταπληκτική εμπειρία, τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον.  Εμείς οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να δώσουμε εμπειρίες και ερεθίσματα στα παιδιά με δραστηριότητες και εμπλοκή σε παρόμοια καινοτόμα προγράμματα».

Οι γραπτές κριτικές θα αξιολογηθούν από επιτροπή που θα οριστεί από τους διοργανωτές. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού «Γραπτής Κριτικής» θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2016 και οι καλύτερες κριτικές θα βραβευθούν σε ειδικές εκδηλώσεις και θα αναρτηθούν στο www.karposontheweb.org και στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.i-create.gr.

Πολλά σχολεία που πήραν μέρος στην προβολή ταινιών και την ψηφοφορία καθώς και οι μαθητές που θα βραβευτούν στον διαγωνισμό γραπτής κριτικής  θα κερδίσουν δώρα.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση