Αρχική » i-create » ΒιντεοΜουσεία: Η Δική μας Γνώμη & Διαγωνισμός Γραπτής Κριτικής

Ιστορικό

ΒιντεοΜουσεία: Η Δική μας Γνώμη & Διαγωνισμός Γραπτής Κριτικής


Το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων & Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνδιοργανώνουν την πανελλαδική μαθητική δράση «ΒιντεοΜουσεία: Η Δική μας Γνώμη & Διαγωνισμός Γραπτής Κριτικής», η οποία απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών σχολείων (Ε΄- Στ΄ Δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών.

Με την ολοκλήρωση της προβολής των ταινιών θα ακολουθεί ηλεκτρονική  ψηφοφορία μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη νεανική διαδικτυακή πλατφόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.karposontheweb.org.

Οι μαθητές – θεατές καλούνται να απαντήσουν ηλεκτρονικά και σε ομάδες τριών ατόμων τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Ποια ταινία θα διάλεγα για να δείξω σ’ ένα φίλο μου;
  • Ποια ταινία θα άρεσε περισσότερο στους γονείς μου;
  • Ποια ήταν η πιο ασυνήθιστη ταινία που “σηκώνει συζήτηση”;

Σκοπός της δράσης είναι οι μαθητές να πάρουν μέρος σε μια δημιουργική συζήτηση για θέματα που τους αφορούν, αναπτύσσοντας επιχειρήματα και απόψεις, και να αναπτύξουν δεξιότητες οπτικοακουστικής παιδείας. Επιπλέον, η δράση “η Δική μας Γνώμη” καλλιεργεί μια σειρά από προϋποθέσεις που θα αποκαλούσαμε “χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης κουλτούρας ενός θεατή κινηματογραφικών ταινιών”, όπως:

  • την έννοια της κινηματογραφικής προβολής (παρακολούθηση ταινιών ανά ομάδες σε κανονική προβολή, σε σκοτεινή αίθουσα με οθόνη)
  • την έννοια της ευρείας διανομής των ταινιών και της κοινής εμπειρίας που συνδέει πολύ διαφορετικά άτομα (σειρά προβολών των ίδιων ακριβώς ταινιών σε διαφορετικούς τόπους και σε κοινό θεατών με διαφορετικά τοπικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά)
  • την εμπειρία συμμετοχής σε “φεστιβαλική προβολή”, καθώς οι ταινίες που προβάλλονται δεν είναι ταινίες τρέχουσας εμπορικής κυκλοφορίας
  • την κριτική στάση του κάθε θεατή, που εκφράζεται μέσα από την απονομή συμβολικών διακρίσεων κοινού.
  • την ανάπτυξη κριτικού λόγου και τη διατύπωση επιχειρημάτων που προκύπτουν από την προσπάθεια αιτιολόγησης των επιλογών κάθε ομάδας θεατών και από τη δημοσιοποίηση των επιλογών τους μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η δράση «ΒιντεοΜουσεία: η Δική μας Γνώμη» (προβολές – ψηφοφορίες);

Η δράση ξεκινάει στις 2 Nοεμβρίου 2015 και λήγει στις 11 Δεκεμβρίου του 2015. 

Πότε θα πραγματοποιηθεί η δράση «ΒιντεοΜουσεία: Διαγωνισμός Γραπτής Κριτικής»;

Η δράση ξεκινάει στις 2 Νοεμβρίου 2015 και λήγει στις 20 Δεκεμβρίου του 2015.

Ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας των μαθητικών ταινιών;

Στη δράση μπορούν να λάβουν μέρος ομάδες μαθητών της πρωτοβάθμιας (Ε΄- ΣΤ΄ τάξης) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλων των τάξεων) με την καθοδήγηση ενός τουλάχιστον εκπαιδευτικού της σχολικής μονάδας.

Συγκεκριμένα, στη διαδικασία ψηφοφορίας μπορούν να λάβουν μέρος:

– μια τάξη ενός σχολείου με ένα η περισσότερα τμήματα

– ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου

– μια ομάδα μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου

Πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή όσα σχολεία ενδιαφέρονται;

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συντονίσουν μια προβολή, πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή για τη δράση και την ψηφοφορία, συμπληρώνοντας την online φόρμα στην ιστοσελίδα www.karposontheweb.org μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 6949404003, 210-6850445.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του κειμένου κριτικής;

Η κριτική μπορεί να είναι ένα κείμενο 300-900  λέξεων.  Κάθε μαθητής μπορεί να υποβάλει κείμενο κριτικής για μία μόνο ταινία. Σε κάθε κείμενο κριτικής πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του μαθητή που την έγραψε, η τάξη του και τα στοιχεία του σχολείου του. Τα κείμενα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο  info@karposonthweb.org

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον «Διαγωνισμό Γραπτής Κριτικής» των ΒιντεοΜουσείων ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του «ΚΑΡΠΟΣ»: www.karposontheweb.org.

Ποιοι θα αξιολογήσουν τις γραπτές κριτικές;

Οι γραπτές κριτικές θα αξιολογηθούν από επιτροπή που θα οριστεί από τους φορείς που συνδιοργανώνουν το διαγωνισμό, η οποία θα δημοσιοποιηθεί πριν τη λήξη του διαγωνισμού.

Αποτελέσματα διαγωνισμού γραπτής κριτικής:

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού γραπτής κριτικής θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2015 και οι καλύτερες κριτικές θα βραβευθούν σε ειδικές εκδηλώσεις και θα αναρτηθούν στο www.karposontheweb.org  και στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.i-create.gr

Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού:

  • Μένης Θεοδωρίδης, Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων ΚΑΡΠΟΣ, 2106850443, th@gmail.com
  • Μαρία Λεωνίδα, Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων ΚΑΡΠΟΣ, 2106850443, maria@karposontheweb.org
  • Αικατερίνη Χαριοπολίτου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, 2103443820, achariopolitou@minedu.gov.gr
  • Άννα Κασιμάτη, Γραφείο Μελετών & Προγραμμάτων Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γραφείο Creative Europe Media, 210 3678512, anna.kasimati@gfc.gr

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση