Αρχική » MEDEA » And the Oscar goes to… 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης

Ιστορικό

And the Oscar goes to… 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης


Τα βραβεία MEDEA αναγνωρίζουν και προωθούν την καινοτομία και τις καλές πρακτικές στη χρήση των ψηφιακών κινούμενων εικόνων και ήχου στην εκπαίδευση, όπως και την αριστεία στην παραγωγή και στον παιδαγωγικό σχεδιασμό των πολυμεσικά εμπλουτισμένων εκπαιδευτικών πηγών. Φέτος ο διαγωνισμός προσέλκυσε 213 συμμετοχές από 32 χώρες. Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν από επιτροπή που αποτελείται από 90 εμπειρογνώμονες των Ψηφιακών Μέσων για την υποστήριξη της διδασκαλίας και μάθησης από 32 χώρες, οι οποίοι αξιολόγησαν τις συμμετοχές MEDEA στα τέλη Σεπτεμβρίου ως τις αρχές Οκτωβρίου. Οι 9 φιναλίστ για το 2012 των Βραβείων MEDEA ανακοινώθηκαν στις 22 Οκτωβρίου και είναι (με αλφαβητική σειρά):

  • All That Jazz από Foundation Universidad Carlos III (Ισπανία),
  • Και το Όσκαρ πάει … από το 5ο Δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης (Ελλάδα),
  • Flying Start από το Πανεπιστήμιο του Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο),
  • Historiana – Η Πύλη σας για το Παρελθόν από EUROCLIO – Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών Ιστορίας (Ολλανδία),
  • Il Tempo del Girotondo από Hyperfilm srl (Ιταλία),
  • Τεχνικές Κινούμενης Εικόνας από τη Σχολή Χιλλ (Ελλάδα),
  • Quand la colere fait tomber les masques από το Πανεπιστήμιο του Paris 1 (Γαλλία),
  • Schoolovision από Δημοτικό Σχολείο του Yester (Ηνωμένο Βασίλειο) και
  • SignMedia από το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο τελικός νικητής ανακοινώθηκε στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της τελετής Βραβείων MEDEA, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς  Συνεδρίου Media & Learning Conference 2012 στο Φλαμανδικό Υπουργείο Παιδείας στις Βρυξέλλες. Οι φιναλίστ παρουσίασαν τα έργα τους κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο προσέλκυσε πάνω από 270 συμμετέχοντες από 40 χώρες .

H γαλλική υποψηφιότητα “Quand la colère fait tomber les masques” είναι ο νικητής του βραβείου για την καλύτερη οπτικακουστική επαγγελματική παραγωγή (κατηγορία Επαγγελματικά Εκπαιδευτικά Ψηφιακά Μέσα) και η ελληνική συμμετοχή And the Oscar goes to…” πήρε το βραβείο της καλύτερης ερασιτεχνικής παραγωγής (κατηγορία Εκπαιδευτικά Ψηφιακά Μέσα που δημιουργούν οι Χρήστες  – User Generated Video).

Το Πανεπιστήμιο του Παρισιού στη Γαλλία δημιούργησε την ταινία “Quand la colère fait tomber les masques”, η οποία παρουσιάστηκε στα βραβεία από την Catherine Loire. Πρόκειται για μία ταινία 35 λεπτών με θέμα τα κοινωνικά προβλήματα ανάμεσα σε έναν εργαζόμενο και στη διοίκηση μίας οικογενειακής εταιρίας στην προσπάθειά της να μεταμορφωθεί σε μεγάλη πολυεθνική. Η ταινία προβάλλει τα γεγονότα από διαφορετικές οπτικές όπως διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, δικαιώματα εργαζομένων, αντίθεση με τη διοίκηση, επιχειρηματική ηθική και εταιρικό δίκαιο. Έτσι παρουσιάζεται μία ενδιαφέρουσα περίπτωση πολλών θεματικών για μεταπτυχιακούς φοιτητές, μία μελέτη περίπτωσης πολύ πιο αποτελεσματική με άμεση συναισθηματική εμπλοκή των θεατών σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη έντυπη περιγραφή αντίστοιχης ιστορίας.

Η ελληνική συμμετοχή είναι παραγωγή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης και παρουσιάστηκε από τον βραβευθέντα εκπαιδευτικό, Πέτρο Μιχαηλίδη. Το βίντεο “And the Oscar goes to …” ενσωματώνει τον τρόπο αφήγησης που χρησιμοποιείται στις ταινίες στην καθημερινή διδακτική πρακτική στη Γλώσσα, Μαθηματικά, Τέχνη, ΤΠΕ, Αγγλικά καθώς και στην ανάπτυξη  στάσεων όπως τους τρόπους χειρισμού του εκφοβισμού. Η συμμετοχή στο έργο προσφέρει στους μαθητές τις δεξιότητες να δημιουργήσουν τα δικά τους βίντεο σε συνεργασία με σχολεία άλλων χωρών. Δίνει ακόμα στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν να εκφράζονται και με άλλους τρόπους εκτός από την παραδοσιακή γραπτή και προφορική επικοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Βραβεία MEDEA: www.medea-awards.com

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο Media & Learning:

http://www.media-and-learning.eu

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση