Αρχική » Video on demand » Europeana: η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό

Ιστορικό

Σαν σήμερα

18/4/1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ʼνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Europeana: η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό

Γράφει η Σοφία Παπαδημητρίου, Υπ. Ψηφιακών και Κοινωνικών Μέσων Δ/νσης

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana για τον πολιτισμό της Ευρώπης συγκεντρώνει σε μια πολύγλωσση δικτυακή πύλη http://www.europeana.com/, ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Η Europeana φέρνει πολιτιστικά πιο κοντά τους λαούς, αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα τους και κάνει πολύτιμο και σπάνιο υλικό, ελεύθερα προσβάσιμο. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσοτέρα από 14 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα τεκμήρια που προέρχονται από εθνικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη. Η συνεχώς αυξανόμενη συλλογή ψηφιακών τεκμηρίων αποτελείται από:

  • Εικόνες: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και εικόνες μουσειακών αντικειμένων
  • Κείμενα: βιβλία, εφημερίδες, επιστολές, ημερολόγια και χειρόγραφα
  • Ηχητικές εγγραφές: μουσικά έργα, ραδιοφωνικές εκπομπές και προφορικό λόγο ψηφιοποιημένα από κυλίνδρους, ταινίες, δίσκους
  • Βίντεο:  αποσπάσματα από ταινίες, επίκαιρα και τηλεοπτικές εκπομπές.

Η παρουσίαση των μεγαλύτερων και πολυτιμότερων συλλογών της Ευρώπης είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Ορισμένα τεκμήρια είναι παγκοσμίου φήμης, κρυμμένοι θησαυροί της Ευρώπης από μουσεία και πινακοθήκες, αρχεία, βιβλιοθήκες, συλλογές οπτικο-ακουστικού υλικού. Πάνω από 1500 πολιτιστικοί οργανισμοί διέθεσαν το υλικό τους στην Europeana όπως το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το My Europeana για προσωποποίηση των υπηρεσιών της όπως επιλογή τεκμηρίων ως σελιδοδείκτες, αποθήκευση ερευνών ή άλλων επιλογών σε προσωπικούς φακέλους, συμμετοχή στον χώρο των κοινοτήτων της Europeana. Ο χρήστης μέσα από τις κοινότητες συνδέεται με δικτυακούς τόπους δημόσιας συζήτησης, ομάδες κοινωνικής δικτύωσης και καινοτόμα ψηφιακά έργα, τα οποία οργανώνονται γύρω από θέματα και κατηγορίες σχετικές με το περιεχόμενο της Europeana.

Το ελληνικό περιεχόμενο σήμερα στη Europeana αντιστοιχεί στο 1,4% του συνολικού περιεχομένου. Μέχρι σήμερα οι ελληνικοί φορείς που παρέχουν ψηφιακό περιεχόμενο είναι 12 και μεταξύ αυτών η Δ/νση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΜΠ, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, κ.ά. Η Δ/νση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης παρέχει το οπτικοακουστικό υλικό της στην Europeana από τον Νοέμβριο του 2010 με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, η οποία αποτελεί τον τοπικό/περιφερειακό θεματικό συσσωρευτή και του διευθυντή της, κ. Γιάννη Τροχόπουλου (www.europeanalocal.eu, EDlocal).

Μια αναζήτηση στην ελληνική γλώσσα για το λήμμα «Χαλκός» έδωσε αποτελέσματα 2113 εικόνες, 4 κείμενα, 2 βίντεο, 0 ήχους.

Μπορούμε να φιλτράρουμε την αναζήτηση κατά είδος πχ. βίντεο.

«Με την Europeana οι πολιτιστικοί φορείς αποκτούν νόημα για τη “γενιά του Web 2.0″ – μια γενιά με προσδοκίες για τη δυνατότητα να διαβάζει κείμενα, να παρακολουθεί βίντεο, να ακούει ήχους και να κοιτάζει εικόνες στον ίδιο χώρο και χρόνο. Προσφέροντας στους νέους μια πλήρη πολυμεσική εμπειρία, θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό της Ευρώπης.»

«Η Europeana θα προσφέρει ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και πέρα από σύνορα, και θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέας αντίληψης ως προς το τι είναι ο πολιτισμός μας. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη σύνδεση των ατόμων με την ιστορία τους και, μέσω διαλογικών σελίδων και εργαλείων, μεταξύ τους» …

«Οφείλουμε να μετατρέψουμε την Europeana σε έναν χώρο διαλογικής και δημιουργικής συμμετοχής για τα άτομα που επιθυμούν να διαπλάσουν τη δική τους συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και να τη μοιραστούν με άλλους. Στόχος μας είναι το 2010 να περιέχει η Europeana τουλάχιστον 10 εκατομμύρια αντικείμενα.»

Viviane Reding, Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα ΜΜΕ

Βιβλιογραφία

http://www.europeana.com/portal/

Περιοδικό Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Καινοτομία Έρευνα & Τεχνολογία – τεύχος 80

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση