Αρχική » 100 χρόνια μετά » Η ημέρα της ποίησης, η ημέρα της άνοιξης και η πλατφόρμα των μαθητών

Ιστορικό

Η ημέρα της ποίησης, η ημέρα της άνοιξης και η πλατφόρμα των μαθητών

Γράφει η Έλενα Κινδύνη, επικοινωνιολόγος

Ημέρα της Εαρινής Ισημερίας και Ημέρα Παγκόσμιας Ποίησης η σημερινή, η οποία καθιερώθηκε εδώ και 12 χρόνια από την UNESCO. Ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση γιορτάζει την άνοιξη και την ποίηση δίνοντας τη σκυτάλη στους μαθητές. Τους καλεί  να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί ανακαλύπτοντας και αντλώντας έμπνευση από το έργο τεσσάρων μεγάλων δημιουργών, όπως οι ποιητές Ν. Γκάτσος και  Οδ. Ελύτης. Μέσα από την πλατφόρμα www.i-create.gr κινητοποιεί, υποστηρίζει και προβάλλει τις δημιουργίες των μαθητών που μπορούν να έχουν τη μορφή μπλογκ, αφίσας ή βίντεο στα πλαίσια του διαγωνισμού:  «100 χρόνια μετά» -Παπαδιαμάντης- Γκάτσος- Τσίρκας-Ελύτης.

Η ανάρτηση των έργων έχει ήδη ξεκινήσει από τις 15 Μαρτίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 4 Μαΐου. Επισκεφθείτε την πλατφόρμα στη διεύθυνση: www.i-create.gr για να δείτε τους όρους του διαγωνισμού, καθώς και για την υποβολή, ανάρτηση & αξιολόγηση των συμμετοχών. Επιπλέον εάν έχετε υλικό σχετικό με τους συγκεκριμένους δημιουργούς, στείλτε το μας, ώστε να μας βοηθήσετε να εμπλουτίσουμε το διαθέσιμο υποστηρικτικό υλικό.

Επίσης πολύ θα θέλαμε τα σχόλια σας στον προβληματισμό που είχαμε σήμερα: Τι ρόλο παίζει η ποίηση στη ζωή μας; Είναι σε θέση να μας δώσει κάποια χαρά και ανάταση;

Τέλος σας προτείνουμε εκδηλώσεις που προγραμματίζονται και από άλλους φορείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΕΚΕΒΙ

Καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα οποία θα «διακοσμηθούν» με στίχους του ποιητή

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις και συζητήσεις σε βιβλιοπωλεία. Σύγχρονοι λογοτέχνες θα διαβάσουν ποίηση του Ελύτη και θα συζητήσουν για το πολυσήμαντο έργο του, απόψε στις 19.00, στα βιβλιοπωλεία Public

Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Στους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη για την τρέχουσα εβδομάδα, θα φιλοξενείται Έκθεση Ζωγραφικής των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, με θέμα «Εικονο – ποίηση».

Μέγαρο Μουσικής – Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας

Ένα ειδικό αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση με τίτλο «Έρως ο λυσιμελής», παρουσιάζει στις 20.00 απόψε η Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης στο Μέγαρο Μουσικής.Η Σαπφώ, ο Αλκμάν, ο Αρχίλοχος, ο Μελέαγρος, ο Κριναγόρας, ο Αλκαίος, ξαναζούν μέσα από σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες ηθοποιούς καθώς η Ρένα Βενιέρη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Βασίλης Οικονόμου και η Ζωή Φυτούση

Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ

Για έκτη συνεχή χρονιά ο IANOS γιορτάζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης με έναν τρόπο διαφορετικό. Συγγραφείς, μουσικοί, επιστήμονες, άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού θα διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα και θα σκορπίσουν ποιητικές μελωδίες απόψε στις 19:00 στο cafe του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, ενώ καθιερωμένοι και νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν νέες συνθέσεις μελοποιημένης ποίησης.

Στη συνέχεια, γυναίκες ποιήτριες παίρνουν τη σκυτάλη, καθώς το περιοδικό poiein.gr αφιερώνει το υπόλοιπο της βραδιάς στη γυναικεία δημιουργικότητα.

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ανοιχτή συζήτηση για τον Όμηρο και την προγραμματική ποίηση διοργανώνει στις 20:00, στο αμφιθέατρό της, η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Με αφορμή το νέο βιβλίο του Νάνου Βαλαωρίτη «Ο Όμηρος και το Αλφάβητο», που εκδόθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ένωση τον Δεκέμβριο του 2010, θα τεθούν ζητήματα για τη σχέση ποιήματος και γλώσσας και για το πώς λειτουργούν η έμπνευση και ο προγραμματισμός στην ποιητική δημιουργί

Cafe Floral – Πλατεία Εξαρχείων

Επίσης, η Κοινωνία των (δε)κάτων γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με δύο εκδηλώσεις στο Cafe Floral.Με τίτλο «30 έως 30» νέοι ποιητές διαμορφώνουν ένα τοπίο της νέας ποίησης με ομιλήτρια την Τιτίκα Δημητρούλια (20.00). Στις 21.30 μέρα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και της Κοινωνίας των (δε)κάτων διαβάζουν ποιήματά τους.

Χώρος τέχνης Sourliboom

Η ομάδα καλλιτεχνών Sourliboom παρουσιάζει στον χώρο της (Κλεισούρας 10, 2ος όροφος), στις 18:30, έξι δράσεις με κεντρικό άξονα την ποίηση.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία performance με τίτλο «Νυχτερινό ονειρικό επεισόδιο» στην οποία θα ακουστούν αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του Τάσου Λειβαδίτη «Βιολέτες για μία εποχή», «Γιάννης Βαρβέρης – Κ.Π. Καβάφης: μια συνάντηση» (παρουσίαση: Ράνια Καταβούτα ), ένα διαδραστικό παιχνίδι με τίτλο «Αν η ποίηση είναι ….. τότε ….»: με δημιουργούς το ίδιο το κοινό, «Οδυσσέας Ελύτης: Η μαγεία του Παπαδιαμάντη» (σε παρουσίαση Σωτήρη Γάκου), «10 λεπτά με τον Γιάννη Νεγρεπόντη: δραματοποίηση ποιημάτων» και προβολή της ταινίας «Il postino» για τον Πάμπλο Νερούντα, στις 22:00.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση