Αρχική » Εκπαιδευτική ΡαδιοΤηλεόραση » EduTubePlus » Το EduTubePlus στην έκθεση BETT

Ιστορικό

Σαν σήμερα

29/3/1896: Ο Σπύρος Λούης ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στο μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Λούης έτρεξε τον μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Το EduTubePlus στην έκθεση BETT

Γράφει η Σοφία Παπαδημητρίου,

Υπ. Ψηφιακών – Κοινωνικών Μέσων Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

Τι είναι η ΒΕΤΤ; Η σημασία της

Η έκθεση BETT αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση εκπαιδευτικής τεχνολογίας  στον κόσμο και προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να δει, αγγίξει και δοκιμάσει ότι νεότερο στην τεχνολογία. Προσανατολίζεται σε όλα τα επίπεδα των επαγγελματιών της εκπαίδευσης από τους σχεδιαστές και συντονιστές ΤΠΕ δράσεων έως διευθυντές σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικούς όλων των γνωστικών αντικειμένων. Περικλείοντας πάνω από 600 εκθέτες και 100 σεμινάρια υπάρχει πάντα κάτι να εμπνεύσει και να εμπλέξει τον επισκέπτη της.

Φέτος χιλιάδες επισκέπτες επισκέφθηκαν ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προϊόντων και υπηρεσιών που παρουσίαζαν εκατοντάδες εκθέτες. Ιδιαίτεροι χώροι ήταν αφιερωμένοι σε περίπτερα ειδικής αγωγής (special educational needs), οπτικοακουστικής παιδείας (visual learning), καθώς και περίπτερα καινοτομίας στην innovation avenue με χαρακτηριστικά συνθήματα “Get together. Get created. Get Connected.”, “Bring collaboration to their table”.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Tim Loughton, Υφυπουργός Οικογένειας και Παιδικής ηλικίας δεν τόνισε μόνο τη σημασία της BETT και την αποτελεσματικότητά της, αλλά εστίασε στην αναγκαιότητα της ενημέρωσης των γονέων σε θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Ακόμη στην ομιλία του επεσήμανε τη σπουδαιότητα που δίνει το Ηνωμένο Βασίλειο να εφοδιάσει τους μαθητές με ουσιαστικές τεχνολογικές δεξιότητες.

Περίπτερο EduTubePlus – A79

Στη φετινή έκθεση ΒΕΤΤ συμμετείχε με το περίπτερο Α79 το έργο EduTubePlus, σχετικά με τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πολύγλωσσης, διαδικτυακής υπηρεσίας για την παιδαγωγική αξιοποίηση εκπαιδευτικών βίντεο στα  Ευρωπαϊκά σχολεία.  Το περίπτερο υποστήριζαν το ΕΑ.ΙΤΥ (GR,  Γενικός Συντονιστής έργου), το ΥΠΔΒΜΘ / Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (GR), η France5 / Lesite.tv (FR), The University of HULL / Institute For Learning (UK). Το περίπτερο μας περιείχε έναν διαδραστικό πίνακα επίδειξης του συνόλου των δυνατοτήτων της υπηρεσίας EduTubePlus, δυο φορητούς υπολογιστές, αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια.

Το έργο EduTubePlus (www.edutubeplus.info) συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eContentPlus, στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της πρόσβασης, της χρηστικότητας και της αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη. Το έργο έχει διάρκεια 2.5 χρόνια, ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2008  και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2011.

Επίσκεψη της υφυπουργού κ. Χριστιφιλοπούλου

Την πρώτη ημέρα της έκθεσης επισκέφθηκαν το περίπτερο η υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου με τον σύμβουλο Υπουργού κ. Γιάννη Νάστο, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το έργο και την υπηρεσία από την συντονίστρια του έργου κ. Ελίνα Μεγάλου και τη συντονίστρια του έργου απ΄το ΥΠΔΒΜΘ, κ. Σοφία Παπαδημητρίου. Έγινε λήψη ερασιτεχνικού βίντεο με τις δηλώσεις της υφυπουργού.

Τόσο στην υφυπουργό όσο και στους επισκέπτες του περιπτέρου γινόταν αρχικά μια σύντομη ενημέρωση για τον σκοπό του έργου EduTubePlus και μια συνοπτική περιγραφή της διαδικτυακής υπηρεσίας EduTubePlus, διαθέσιμης στα σχολεία μέσα από το δικτυακό τόπο http://www.edutubeplus.eu. Η υπηρεσία παρέχει 5500 βίντεο μικρής διάρκειας, προσανατολισμένων στα σχολικά προγράμματα σπουδών χωρών της Ευρώπης, από καταξιωμένους παραγωγούς εκπαιδευτικών βίντεο, μαζί με εργαλεία για την παιδαγωγική αξιοποίησή τους στη σχολική τάξη.

Η συνοπτική περιγραφή συνοδευότανε από πλοήγηση στο υλικό εκπαίδευσης και στις προτάσεις αξιοποίησης του βίντεο στη σχολική τάξη ως εργαλείο ενεργητικής μάθησης μέσα από τις επιμέρους ψηφίδες της υπηρεσίας: βίντεο, σενάρια, μαθήματα με όλους τους τύπους μαθησιακών αντικειμένων π.χ. εικόνες, κείμενα, προσομοιώσεις του Συστήματος Διαχείρισης Μαθησιακού Περιεχομένου AeL-LCMS. Οι εκπαιδευτικοί που επισκέφθηκαν το περίπτερο είχαν τη δυνατότητα να αναζητούν υλικό με έννοιες των προγραμμάτων σπουδών στη γλώσσα τους, με λέξεις-κλειδιά ή με κριτήριο την επιλογή της γλώσσας, ή της τάξης, να βλέπουν τα μεταδεδομένα των βίντεο καθώς και να τα μεταφράζουν στις 12 διαθέσιμες γλώσσες. Παρουσιάστηκε ακόμα η δυνατότητα των εκπαιδευτικών να εμπλουτίζουν τη βιντεοθήκη με δικά τους βίντεο-κλιπ, να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να μοιράζονται εκπαιδευτικά σενάρια και διαδραστικά μαθήματα που αξιοποιούν βίντεο, να μεταφράζουν και να προσαρμόζουν υλικό άλλων (user generated content). Αυτή η δυνατότητα δίνει τη διάσταση της υβριδικότητας στην πλατφόρμα μεταξύ επαγγελματικά παραχθέντος υλικού, υλικού από εμπειρογνώμονες με το υλικό που δημιουργούν εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους.


1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση