Αρχική » Συνεργασίες » ERT world » Πρόσκληση σε Διαγωνισμό βίντεο με θέμα το γκράφιτι

Ιστορικό

Σαν σήμερα

29/3/1896: Ο Σπύρος Λούης ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στο μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Λούης έτρεξε τον μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Πρόσκληση σε Διαγωνισμό βίντεο με θέμα το γκράφιτι

Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και η ΕΡΤ World προκηρύσσουν από κοινού διεθνή νεανικό διαγωνισμό βίντεο με θέμα “Graffiti City Tales/ Ιστορίες της πόλης”.

Διάβασε την πόλη σου: Oι τοίχοι λένε τη δική τους ιστορία

Περπάτησε στους δρόμους. Κοίταξε γύρω σου. Πρόσεξε όσα συνήθως προσπερνάς. Ακούμπησε στους τοίχους της πόλης σου. Κοίταξε τις επιφάνειες των τρένων, τις πινακίδες, τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα… Διάβασε τις ιστορίες τους. Δες τις ζωγραφιές τους, τα χρώματά τους. Πρόσεξε τα συνθήματα, τα γράμματά τους. Παρατήρησε ακόμη και τις μουτζούρες τους. Ανακάλυψε τα μηνύματά τους. Μίλησε για όσα σου μιλούν. Φαντάσου ακόμη και μια πόλη διαφορετική. Με τη δική σου φωνή, με τη δική σου ματιά αφηγήσου μ’ ένα βίντεο ιστορίες της πόλης σου, του εαυτού σου.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Γιατί γκράφιτι;

Σήμερα το γκράφιτι αναγνωρίζεται πια ως μια παγκόσμια μορφή δημόσιας τέχνης και έκφρασης, που αναζητά τη θέση του στο δημόσιο χώρο. Το γκράφιτι με τολμηρές εικόνες, ευφάνταστα συνθήματα και σύμβολα, κυρίαρχο σε όλες τις πόλεις, γίνεται ένα ανοιχτό και ελεύθερο φόρουμ κοινωνικού σχολιασμού και επικοινωνίας. Οι εικόνες του διαβάζονται από το παγκόσμιο κοινό και ο κάθε πολίτης μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία και να τη συνδέσει με τις προσωπικές του εμπειρίες.
Μέσα από το διαγωνισμό βίντεο επιθυμούμε να δώσουμε μια ανοιχτή πλατφόρμα έκφρασης και δημιουργίας στους νέους ανθρώπους για να αφηγηθούν πώς αντιλαμβάνονται, πώς βιώνουν τη ζωή τους στις πόλεις μέσα από το γκράφιτι. Τι μπορεί να σημαίνει για τη μεταξύ τους επικοινωνία, για τη δική τους έκφραση, δημιουργικότητα και επινοητικότητα, για το ενδιαφέρον τους σχετικά με τα κοινωνικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά ζητήματα.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

  • Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε δύο ηλικιακές κατηγορίες: 13 -18 και 19 -25 ετών.
  • Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος ατομικά ή ομαδικά (μέχρι 3 άτομα)και μόνο με ένα βίντεο. Άλλοι εμπλεκόμενοι, π.χ. γονείς ή καθηγητές μπορούν να ασκούν μόνο βοηθητικό ρόλο (συντονισμός ομάδας, τεχνική υποστήριξη, ενοικίαση εξοπλισμού, κλπ.).
  • Τα βίντεο δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 3’ (τρία λεπτά).
  • Οι μη αγγλόφωνες ταινίες (εφόσον θα υπάρχει λόγος) θα πρέπει να έχουν αγγλικούς υπότιτλους. Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να στείλουν στους διοργανωτές το αγγλικό κείμενο προκειμένου εκείνοι να δημιουργήσουν τους υποτίτλους.
  • Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα http://icreate.minedu.gov.gr, όπου θα υποβάλλεται και η αίτηση συμμετοχής.
  • Ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2011. Οι συμμετοχές θα πρέπει να αναρτηθούν στην παραπάνω πλατφόρμα μέχρι την 31η Μαρτίου 2011.
  • Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή κάμερα, κινητό τηλέφωνο ή οποιοδήποτε μέσο καταγραφής κινούμενης εικόνας και να κάνουν χρήση, εφόσον το επιθυμούν, μουσικής και εικόνων ελεύθερες δικαιωμάτων.
  • Η συμμετοχή των ανηλίκων θα πρέπει να συνοδεύεται από έγκριση των γονέων ή κηδεμόνων τους.
  • Θα πρέπει επίσης να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των προσώπων που τυχόν εμφανίζονται στο βίντεο.
  • Οι συμμετέχοντες παραχωρούν την άδεια χρήσης μέρους του βίντεο στους διοργανωτές για την παραγωγή προωθητικού υλικού.

Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση των βίντεο θα γίνει από τους χρήστες της διαδικτυακής κοινότητας σε κλίμακα 1 έως 5. Ο καθένας θα μπορεί να ψηφίσει μόνο μία (1) φορά και μέχρι πέντε (5) βίντεο συνολικά. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την 30ή Απριλίου 2011.

Βραβεία
Το βραβείο (ένα ανά ηλικιακή κατηγορία) θα είναι ένας φορητός υπολογιστής εξοπλισμένος με λογισμικό επεξεργασίας πολυμέσων. Θα δοθούν και 2 έπαινοι ανά κατηγορία. Επίσης θα υπάρξει προβολή από την ΕΡΤ, συμμετοχή στο φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας στο διαγωνιστικό τμήμα της Κάμερα Ζιζάνιο και στα φεστιβάλ με τα οποία αυτή συνδέεται. Θα διοργανωθεί βραδιά απονομής.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση