Δημοσιεύθηκε στην Δ1, Δ2

Γυρίζουμε τον κόσμο στα Αγγλικά!

Στο μάθημα των Αγγλικών επισκεφτήκαμε πολλές χώρες και γράψαμε μερικά πράγματα γιαυτές. Επόμενο βήμα; Να κάνουμε μία παρουσίαση όλων των πληροφοριών! Συνέχεια ανάγνωσης “Γυρίζουμε τον κόσμο στα Αγγλικά!”

Δημοσιεύθηκε στην Ε1

Τα πάντα για το σκάκι

Είμαστε το Ε1 και είμαστε οι μάστερ στο σκάκι. Θα ετοιμάσουμε μία παρουσίαση για αυτό το πνευματικό παιχνίδι. Έχουμε χωριστεί σε έξι ομάδες των τριών παιδιών. Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για ένα πιόνι: θα δείξει τι μορφή έχει, θα περιγράψει τον τρόπο που κινείται, θα διηγηθεί κάποια πράγματα γιαυτό. Επίσης κάθε ομάδα θα βρει ένα ρητό σχετική με το σκάκι ή μία ρήση κάποιου μεγάλου σκακιστή. Θα σας πούμε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το σκάκι και δεν το είχατε ρωτήσει ποτέ. Συνέχεια ανάγνωσης “Τα πάντα για το σκάκι”

Δημοσιεύθηκε στην ΣΤ, ΣΤ1, ΣΤ2

Παρουσίαση για τον κόσμο

Θα δουλέψουμε διαδικτυακά. Υπάρχει διαθέσιμη η δημιουργία της παρουσίασης, στο ίντερνετ, με χρήση grafis στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ, sch.gr). Εσύ θα βάλεις το δικό σου περιεχόμενο. Θa σου χρειαστεί ο λογαριασμός ΠΣΔ (ή αλλιώς: λογαριασμλος eclass). Αν δεν θυμάσαι τα στοιχεία, μπορείς να δεις τις οδηγίες ανάκτησης.

Βήμα 2ο: δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε έναν δημόσιο σύνδεσμο για την εργασία σας. Στείλτε τη δική σας εργασία με ένα σχόλιο ή με ένα mail.

Αν δε μπορείς να δουλέψεις διαδικτυακά, υπάρχει διαθέσιμη η δημιουργία της παρουσίασης, στον υπολογιστή σου, με χρήση LibreOffice Impress

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Δ1, Δ1, Δ2, Δ2, Δ3, Ε, ΣΤ, ΣΤ3

Ποιοι είμαστε

Θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας!

  1. Στην πρώτη διαφάνεια θα γράψετε το παρατσούκλι αλλά και το όνομά σου και το τμήμα σου. Προσοχή! ΔΕΝ γράφουμε ολόκληρα ονοματεπώνυμα! Για παράδειγμα, ΔΕΝ γράφουμε Διονύσης Πυριόχος αλλά γράφουμε Διονύσης Π.
  2. Στη δεύτερη διαφάνεια θα γράψεις τρία προτερήματά σου και θα βάλεις και μία εικόνα
  3. Στην τρίτη θα γράψεις 6 πράγματα που σου  αρέσουν.
  4. Στην τέταρτη μπορείς να βάλεις ότι θέλεις

Θα δουλέψουμε διαδικτυακά. Υπάρχει διαθέσιμη η δημιουργία της παρουσίασης, στο ίντερνετ, με χρήση grafis στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ, sch.gr). Εσύ θα βάλεις το δικό σου περιεχόμενο. Θα σου χρειαστεί ο λογαριασμός ΠΣΔ (ή αλλιώς: λογαριασμλος eclass). Αν δεν θυμάσαι τα στοιχεία, μπορείς να δεις τις οδηγίες ανάκτησης.

Βήμα 2ο: δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε έναν δημόσιο σύνδεσμο για την εργασία σας. Στείλτε τη δική σας εργασία με ένα σχόλιο ή με ένα mail.

 

Αν δε μπορείς να δουλέψεις διαδικτυακά, υπάρχει διαθέσιμη η δημιουργία της παρουσίασης, στον υπολογιστή σου, με χρήση LibreOffice Impress.

 

Δημοσιεύθηκε στην 2020-21 – 1 Άνω Λιοσίων

2020-21 ~ Εργασίες Γ – Δ – Ε – ΣΤ

Τα παιδιά της Τρίτης πατάνε εδώ: https://blogs.sch.gr/denispyr/%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80-%cf%83-%ce%b4/ergasia-tritis/

Τα παιδιά της Τετάρτης πατάνε εδώ: https://blogs.sch.gr/denispyr/%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80-%cf%83-%ce%b4/ergasia-tetartis/

Τα παιδιά της Πέμπτης πατάνε εδώ: https://blogs.sch.gr/denispyr/%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80-%cf%83-%ce%b4/ergasia-pemptis/

Τα παιδιά της Έκτης πατάνε εδώ: https://blogs.sch.gr/denispyr/%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80-%cf%83-%ce%b4/ergasia-ektis/

Δημοσιεύθηκε στην Διάφορα

Απαντήσεις σε εργασίες

Πρώτα πρώτα να αναφέρω τη σελίδα του μαθήματος:
https://minedu-primary.webex.com/meet/denispyr

Πρόσεξε ότι κάθε φορά που στέλνεις μία απάντηση πρέπει να γράφεις το ονοματεπώνυμό σου και το τμήμα σου, αλλιώς δεν ξέρω ποιό παιδί έχει απαντήσει!

Απάντηση με σχόλιο

Για να να στείλεις την απάντησή με σχόλιο τότε πάτα εδώ: https://blogs.sch.gr/denispyr/2020/12/05/apantiseis-se-ergasies//#comments-form

  • Θυμήσου να γράψεις στο κουτάκι Όνομα το ονοματεπώνυμο και το τμήμα σου
  • Θυμήσου να γράψεις στο κουτάκι Ηλ..Διεύθυνση ένα κουτό μέιλ όπως αυτό: cc@cc.ccc
  • Θυμήσου να γράψεις στο Σχόλιο το ονοματεπώνυμό και το τμήμα σου (ξανά) και μετά την απάντησή σου
  • Αυτό που λέει Ιστότοπος τα αφήνεις άδειο

Απάντηση με μήνυμα (email)

Αν θες να στείλεις την απάντησή με μέιλ τότε πάτα εδώ: σύνταξη μηνύματος

  • Θυμήσου να γράψεις στο Θέμα το ονοματεπώνυμό και το τμήμα σου
  • Θυμήσου να γράψεις στο Μήνυμά σου το ονοματεπώνυμο και το τμήμα σου (ξανά) και μετά την απάντησή σου

 

Δημοσιεύθηκε στην Επεξεργασία κειμένου

Αναζήτηση περιφερειακών

Πρώτα θα συνδεθούμε όλοι: πάτα στη σελίδα της τάξης (https://minedu-primary.webex.com/meet/denispyr) για να συνδεθείς.

Η αποστολή

Θέλουμε να αγοράσουμε μερικές περιφερειακές συσκευές για τον υπολογιστή, το τάμπλετ και το κινητό. Θα ψάξεις, όπως έχουμε δει στο εργαστήριο, και θα βρεις στοιχεία από διάφορα καταστήματα.

Τι ψάχνοιυμε

1. Θα ήθελα να μου στείλεις 5 συσκευές για υπολογιστή, 5 για τάμπλετ και 5 για κινητό. Προσπάθησε να μην είναι όλες ίδιες – αν είναι όλες διαφορετικές ακόμα καλύτερα.

2 Για κάθε συσκευή προσπάθησε να σκεφτείς:

◦ είναι συσκευή Εισόδου (στέλνει δεδομένα στον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή το τάμπλετ),

◦ είναι συσκευή Εξόδου (παίρνει δεδομένα από τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή το τάμπλετ) ή

◦ είναι και Εισόδου και Εξόδου;

Όλες τις συσκευές εισόδου θα τις κάνεις ίδια γραμματοσειρά, τις Εξόδου θα τις κάνεις άλλη γραμματοσειρά και τις Εισόδου / Εξόδου άλλη γραμματοσειρά. Αν δε θυμάσαι ή δεν ξέρεις πως να βάλεις γραμματοσειρά, γράψε μου δίπλα από την κάθε συσκευή (Εισόδου) ή (Εξόδου) ή (Εισόδου/Εξόδου), ανάλογα με τι είναι η συσκευή.

Απαντήσεις

Όλα αυτά θα μου τα στείλεις με ένα email κλικάροντας εδώ.  Το θέμα του email θα είναι το ονοματεπώνυμο και το τμήμα σου. Το κείμενο θα είναι οι απαντήσεις σου.

Αν δεν μπορείς να στείλεις email άφησε την απάντησή σου παρακάτω, στα σχόλια.

Θα πρέπει να τα στείλεις μέχρι την Κυριακή.

Προσοχή

  • Δεν ξεχνάμε: ονοματεπώνυμο και τμήμα!
  • Θυμόμαστε τόνους και δε γράφουμε τα πάντα κεφαλαία.
  • Δεν ξεχνάμε: ονοματεπώνυμο και τμήμα!
  • Όπως και στο κανονικό μας εργαστήριο, επιτρέπεται να βοηθάμε τον άλλο αλλά δεν του λέμε την απάντηση – μόνο τον βοηθάμε να τη βρει!
  • Δεν ξεχνάμε: ονοματεπώνυμο και τμήμα!

Καλή αναζήτηση!

Δημοσιεύθηκε στην 2019-20 – 1 Άνω Λιοσίων, Διάφορα

Άλλο ένα γράμμα στους μαθητές και τις μαθήτριές μου

Μικρή μου οθονίτσα και καλέ μου εκτυπωτή,

μέσα στο Πάσχα είδα κάποια πράγματα τα οποία πιστεύω οτι θα σου αρέσουν. Περιττό να σου πω οτι χρειάζονται υπολογιστή και οτι είναι στο ίντερνετ .

  • Το παιχνίδιΝίκησε τον ιό!” θα σου δώσει την δυνατότητα να του αλλάξεις τα φώτα του παλιοκορονοϊού. Μπορούν να παίξουν από 2 έως 6 παίχτες. Παίζεται με το ηλεκτρονικό του ζάρι και έχει πιόνι-μάσκα και πιόνι-γάντια και άλλα πιόνια. Έχει και πολλές πληροφορίες σε κάτι κόκκινα κυκλάκια που σε βοηθάνε να νικήσεις τον κορονοϊό. Κι αν μας ρωτήσει κάτι που δεν ξέρουμε, τι κάνουμε; Αναζήτηση στο ίντερνετ, φυσικά.
    (Αν κάποιος γονιός θέλει να δει κάποιες καλές ιδέες για συζήτηση με τα παιδιά, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ένα φυλλάδιο στα ελληνικά)
  • Μία σελίδα στο facebook η οποία ασχολείται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι “Η Φάρμα του Διαδικτύου“. Αν πας Πέμπτη ή Έκτη, είχες δει τη θεατρική παράσταση παλιότερα. Αν είσαι μικρότερο τότε θα τη δεις προσεχώς, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Η σελίδα έχει πολλές ωραίες αφίσες με σωστά μηνύματα κι ένα παιχνίδι για Android ή Apple, με αρκετές δραστηριότητες. Προσοχή! έχει αγορές και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτά, ε;
  • Πολλοί εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν ελεύθερα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book) και ηχητικά βιβλία (audio-book). Έχει πράγματα για να διαβάσεις κι εσύ και οι γονείς σου!

  • Το Ανοικτή Βιβλιοθήκη (openbook.gr) είναι μια ηλε-βιβλιοθήκη με πολλά πολλά βιβλία διαθέσιμα. Έχει και αρκετές ιστορίες – παραμύθια για τον κορονοϊό, αλλά και ηχητικά βιβλία και άλλα.

  • Μπορείς να επισκεφτείς το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής και θα διαπιστώσεις οτι το εργαστήριό μας δεν είναι και τόσο αρχαίο, πια! Πρόσεξε οτι έχει και εικονική περιήγηση.

Ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά.

Ο κύριος Διονύσης των υπολογιστών

 

Δημοσιεύθηκε στην 2019-20 – 1 Άνω Λιοσίων, Διάφορα

Γράμμα στους μαθητές και τις μαθήτριές μου

Μικρό μου ποντίκι και καλό μου πλήκτρο,

σου στέλνω κάποια πράγματα που είδα και πιστεύω οτι θα σου αρέσουν. Μερικά από αυτά τα είχαμε δει και στο εργαστήριο οπότε δεν είναι άγνωστα.

Δεν είναι ανάγκη να τα κάνεις όλα, στα στέλνω για να διαλέγεις ότι θέλεις ανάλογα με το πως νιώθεις. Έχει και ζωγραφική, έχει και πασχαλινές κάρτες, έχει και παιχνίδι να παίξεις μοναχό σου ή με κάποιον στο σπίτι. Αν θες να μοιραστείς τον υπολογιστή με το αδερφάκι σου ή τη μαμά, μπορείς να το κάνεις όπως κάναμε στο εργαστήριο.

Θα περιμένουμε να φύγει ο φοβερός κορονοϊός και να τα πούμε από κοντά, στο εργαστήριό μας. Μέχρι τότε πλένουμε πολύ καλά τα χεράκια κι αγκαλιάζουμε όσους είναι στο σπίτι και στέλνουμε μακρινές αγκαλιές σε όσους δεν είναι στο σπίτι!

Αν βρω κι άλλα παρόμοια πράγματα θα σου ξαναστείλω μήνυμα. Αν βρεις εσύ κάτι, στείλε μου μήνυμα ή γράψτο στα σχόλια ώστε να το δουν κι άλλα παιδάκια.

Ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά.

Ο κύριος Διονύσης των υπολογιστών

Παιχνίδια αν είσαι μικρούλι

  • Τα μικρά που δεν έχουν συνηθίσει καλά το ποντίκι, μπορούν να κάνουν συνταγές μαγειρικής στο ίντερνετ. Μαζί είχαμε κάνει την τούρτα: www.girlsgogames.com/game/saras_cooking_class_red_velvet_cake. Αυτή μπορεί να μην παίζει σε όλους τους υπολογιστές! Δοκιμάστε τα κάπκεικ: https://www.girlsgogames.com/game/chocolate-cupcakes-saras-cooking-class ή όποια άλλη συνταγή θέλετε.
  • Προσοχή! μπορεί να λέει οτι είναι παιχνίδια για κορίτσια αλλά στο Μάστερ Σεφ βλέπετε οτι τα περισσότερα είναι αγόρια! Συμπέρασμα; τα αγόρια μαγειρεύουν κι αυτά πολύ καλά! Βάλτε τους να μαγειρέψουν στο ίντερνετ και να βοηθήσουν στην πραγματική κουζίνα.
  • Μπορείς να κατεβάσεις τα παιχνίδια που έχουν και το Λαβύρινθο και λέγονται GCompris από εδώ: https://gcompris.net/downloads-el.html.

Παιχνίδια αν είσαι μεγάλο

  • Τα ίδια με τα μικρά. Αν σου αρέσουν, μην ντρέπεσαι!

Ζωγραφική

  • Αν θες να κάνεις φοβερές ζωγραφιές, μπορείς να βάλεις στον υπολογιστή την πιγκουινο-ζωγραφική από εδώ: http://www.tuxpaint.org/download/?lang=el_GR. Μην ξεχάσεις τις στάμπες, τις σφραγίδες!
  • Αν δε μπορείς να εγκαταστήσεις την πιγκουινο-ζωγραφική. μπορείς να ζωγραφίσεις εδώ: https://kidmons.com/game/paint-online/ που έχει πινέλα και μολύβια και πολλά άλλα
  • Αν θες να χρωματίσεις πασχαλινές εικόνες μπορείς να πας εδώ: https://www.coloringpaintinggames.com/. Έχει και αλογάκια και μία ζέβρα!
  • Κι άλλες πασχαλινές ζωγραφιές, μαζί με ένα τσουρέκι, μπορείς να βρεις εδώ: https://www.thecolor.com/Category/Coloring/Easter.aspx?holiday

Προγραμματισμός

  • Αν σου άρεσει ο προγραμματισμός, μπορείς να πας στο Scratch: https://scratch.mit.edu/. Αν δε στα βγάζει στα ελληνικά, πήγαινε κάτω κάτω στη σελίδα να το αλλάξεις. Μπορείς να γραφτείς ώστε να αποθηκεύεις τα έργα σου στο ίντερνετ και να τα μοιράζεσαι και με άλλους.
  • Αν προτιμάς να εγκαταστήσεις το Scratch στον υπολογιστή σου πας εδώ: https://scratch.mit.edu/download.
  • Αν θες κάτι παρόμοιο με το Scratch, αλλά με έτοιμες εξασκήσεις, μπορείς να πας στο code: https://studio.code.org/courses. Αν δε στα βγάζει στα ελληνικά, πήγαινε κάτω κάτω στη σελίδα να το αλλάξεις.