M.X.Π.Σ. "ΑΜΥΝΤΑΣ" ΚΑΛΥΒΙΩΝ

"Επειδή υπάρχει οικονομική κρίση, δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε τον πολιτισμό να πεθάνει"

Κουβέντα για το έθιμο της Σούρβας

Δεκ 201130

Σούρβα λέγονται  τα κάλαντα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα περιμένοντας ως φιλοδώρημα καρπούς (μεταξύ των οποίων και σούρβα, τους καρπούς της σουρβιάς)  και κρατούσαν στο χέρι τους τη σουρβάκα, ένα ξύλο από σούρβα, για να χτυπούν τις πόρτες, να τους ανοίξουν.

Σε άλλες περιοχές  παρακαλούσαν και παρακινούσαν τις νοικοκυρές να τους δώσουν για φιλοδώρημα ψαχνό κομματάκι χοιρινό και όχι κρέας που θα ήταν σαν γαϊδουρινό πετσί: “Σούρβα μπάμπου τσι,τσι,τσι, κι όχι τσγκατζιόλας του πιτσί”. Η σουρβίνα ήταν μια ξύλινη σούβλα συνήθως από ξύλο κρανιάς ή κυδωνιάς, ξεφλουδισμένη και πελεκημένη με σουβλερή μύτη στην επάνω μεριά για να τρυπούν και να περνούν σ΄ αυτή τα κομματάκια του χοιρινού και τα λουκάνικα που τους έδιναν για αντίδωρο στα κάλαντα τους. Κάτω, στο χοντρότερο μέρος, σχεδίαζαν τη χειρολαβή με σκαλιστές ζωγραφιές, σχέδια και γράμματα.

Στη Φλώρινα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς,  έφηβοι ή παιδιά σηκώνουν με σκαμνί τη γριά του σπιτιού τρεις φορές στον αέρα, φωνάζοντας δυνατά: «σούρβα μπάμπω – και του χρόνου». Το έθιμο αποτελεί κατάλοιπο της γυναικοκρατίας.

Σε αρκετά χωριά της  Αριδαίας αναβιώνει το έθιμο της “σούρβας”,  κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς. Μικροί και μεγάλοι ανάβουν φωτιές και γλεντούν  με αρκετό κρασί και μεζέδες, στήνουν το χορό γύρω από τη φωτιά, φωνάζοντας “Σούρβα, Μπάμπο”

Η λέξη “Σούρβα Μπάμπο”  θεωρείται ότι προέρχεται από το λατινικό “Σουρ”  που επιβεβαιώνει ότι είμαστε ασφαλείς και υπάρχουμε. Η φωτιά δίνει το σύνθημα του εξαγνισμού αλλά και τη βεβαιότητα ότι η βαρυχειμωνιά δεν μας έκαμψε.

Αφήστε μια απάντηση

European Radio Logo

Ο Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος “ΑΜΥΝΤΑΣ’ Καλυβίων, ιδρύθηκε το 1981 από νέους του χωριού μας. Από τότε έχει μια δυναμική παρουσία στις σελίδες πολιτισμού. Συμμετείχε σε πανελλαδικά και διεθνή Φεστιβάλ χορού και  οργάνωσε ο ίδιος ανάλογα φεστιβάλ με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το Πανηγύρι του Χωριού μας (Αγ. Πνεύματος), δίνει την ευκαιρία για την οργάνωση 4ήμερων εκδηλώσεων.

Σήμερα ο Σύλλογος έχει:

  • Τρία Τμήματα Χορού ( παιδικό, εφήβων, ενηλίκων) που χορεύουν χορούς από όλη την Ελλάδα.

  • Τμήμα Μουσικής

  • Τμήμα Ζωγραφικής

  • Δανειστική Βιβλιοθήκη με 5.000 τίτλους βιβλίων. Στο χώρο της υλοποιούνται Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου. Υπεύθυνες των προγραμμάτων είναι οι: Αντωνιάδου Δέσποινα και  Αβραάμ Μαρία.

Βασικοί άξονες δράσεων εκτός από το Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας αποτελούν:

  • Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών

  • Η Παγκόσμια Ημέρα του παιδικού Βιβλίου

  • Η Καθαρή Δευτέρα

  • Το πανηγύρι του Αγίου Μηνά (11 Νοεμβρίου)

  • Η προπαραμονή των Χριστουγέννων (αναβίωση του εθίμου Κόλντε Μπάμπω)

  • Ο Ετήσιος χορός



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων