Blog του Χρήστου Τριανταφύλλου

Καθηγητής Πληροφορικής, Δντής Γυμνασίου Λιβαδιάς Σερρών

 • RSS Chris Sch Rss

  • moodle B1 Επιπέδου 29 Μάιος, 2017
   εδωωωωώ
   ChrisTriantafyllou
  • Συζήτηση για την επιμόρφωση Β1 επιπέδουν (Μάϊος-Ιούνιος 2017) 29 Μάιος, 2017
   Ποιά προβλήματα συναντήσατε στην επιμόρφωση…?
   ChrisTriantafyllou
  • Εκπαιδευτικό Σενάριο MsKodu 1 Οκτώβριος, 2014
   Ένα ακόμη Εκπαιδευτικό Σενάριο Πληροφορικής (Προγραμματισμού) ChrisTriantafyllou_Erg4_MsKodu
   ChrisTriantafyllou
  • wordpress free emulate responsive 9 Μάιος, 2014
   ChrisTriantafyllou
  • Σαν σήμερα, 9 Μαΐου 1977 9 Μάιος, 2014
     1799   Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του τούρκου ομολόγου του Καδήρ μπέη. Με αυτή ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα συμμετέχουν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί).  1913 Η Βουλή […]
   ChrisTriantafyllou
  • ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ http://blogs.sch.gr/ 14 Ιανουάριος, 2014
     [There is a video that cannot be displayed in this feed. Visit the blog entry to see the video.] https://blogs.sch.gr/ είναι σε wordpress Rss προσθήκη σε blog: https://blogs.sch.gr/termsofuse https://blogs.sch.gr/gymlivds άρθρα εργασιών του σχολείου dokimos2 [There is a video that cannot be displayed in this feed. Visit the blog entry to see the video.] κατηγορίες=κεφάλαια ετικέτες=σελιδοδείκτες
   ChrisTriantafyllou
  • ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β-ΕΠΙΠΕΔΟΥ 20 Φεβρουάριος, 2013
   ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ Εντός του Νοεμβρίου 2012, θα ξεκινήσει η νέα – τέταρτη – περίοδος επιμόρφωσης Β’ επιπέδου, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση […]
   ChrisTriantafyllou
  • Θεωρίες Μάθησης 20 Αύγουστος, 2011
   http://www.netschoolbook.gr/epimorfosi/theories.html Προσδοκίες από το Σεμινάριο Β-Επιπέδου: 
   ChrisTriantafyllou
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 20 Αύγουστος, 2011
   Διαγώνισμα Πληροφορικής 1ου Τριμήνου Γ΄ Γυμνασίου
   ChrisTriantafyllou
  • Επιστροφή στις καρέκλες του ΠΑΚΕ Καβάλας 20 Αύγουστος, 2011
   Επιστρέψαμε, νομίζω όλοι, από τις διακοπές μας και με βαριά καρδιά έκατσα να ανεβάσω τα άρθρα σχετικά με τα μαθήματα στο ΠΑΚΕ Καβάλας που ζήτησε ο αγαπητός Ηλίας. Αν θυμάμαι καλά ζήτησε, από τους Πληροφορικούς, στα πλαίσια των εργασιών που πρέπει να ολοκληρώσουμε: “Δημιουργία προσωπικού ιστοτόπου” (πράγμα που το έχουμε εδώ και χρόνια) “Δημιουργία Blog” […]
   ChrisTriantafyllou

Θεωρίες Μάθησης

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 20 Αύγουστος, 2011

http://www.netschoolbook.gr/epimorfosi/theories.html

Wordle: Β-Επίπεδο, έννοιες Προσδοκίες από το Σεμινάριο Β-Επιπέδου:  Wordle: Σεμινάριο_ΒΕπίπ

Κατηγορία lessons, Γενικά, ΠΑΚΕ Β'Επίπεδο Επιμόφωσης | 1 σχόλιο »

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 20 Αύγουστος, 2011

Διαγώνισμα Πληροφορικής 1ου Τριμήνου Γ΄ Γυμνασίου

Κατηγορία lessons, ΠΑΚΕ Β'Επίπεδο Επιμόφωσης, ΠΣΔ | 1 σχόλιο »

Διδακτική της Πληροφορικής (Χρήστος Τριανταφύλλου, ΠΑΚΕ Καβάλας)

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 20 Αύγουστος, 2011

Με αυτόν τον όρο «Διδακτική της Πληροφορικής» εννοούμε τη μελέτη, τον προβληματισμό και την εξάσκηση πάνω στο πώς να διδάξουμε διάφορα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης της Πληροφορικής.

Το περιεχόμενο των γνωστικών αντικειμένων της Πληροφορικής διαμορφώνεται μέσα από τις απαιτήσεις και εξελίξεις της ίδιας της επιστήμης και των τεχνολογιών που προκύπτουν από αυτή. Επίσης μέσα από τις ευρύτερες επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές ανάγκες και ενδιαφέροντα.

Η βαθιά γνώση αυτού του περιεχομένου είναι το σημαντικότερο εφόδιο ενός ανθρώπου που συμμετέχει ή επιθυμεί να συμμετάσχει στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και εφαρμογή διδακτικών δραστηριοτήτων με αντικείμενο την επιστήμη της Πληροφορικής. Η γνώση ωστόσο του περιεχομένου δεν είναι από μόνη της αρκετή για να κάνει κάποιον ικανό εκπαιδευτικό. Γι’ αυτό απαιτείται η προσέγγιση μια σειράς πρόσθετων γνώσεων και δεξιοτήτων στις οποίες πρόκειται να εστιαστούμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Η Διδακτική σαν κλάδος της Παιδαγωγικής Επιστήμης ασχολείται με μια σειρά από ζητήματα:

 • το ευρύτερο διδακτικό-μαθησιακό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται μια διδακτική δραστηριότητα,
 • τις μεθόδους διδασκαλίας και τις παιδαγωγικές αρχές στις οποίες αυτές στηρίζονται,
 • τους συμμετέχοντες σε μια διδακτική δραστηριότητα
 • τα διδακτικά μέσα τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Στα θέματα που προτείνονται στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια να εξεταστούν όλα τα παραπάνω ζητήματα σε σχέση με τη διδακτική της Πληροφορικής.

Γνωστικό Πλαίσιο του Μαθήματος

Στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία είχαμε μια σταδιακή εισαγωγή των υπολογιστών πέρα από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην Δευτεροβάθμια, ενώ σήμερα υπάρχουν και αρκετά Δημοτικά Σχολεία τα οποία διαθέτουν υπολογιστές.

Συγκεκριμένα, τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν 350 νέα εργαστήρια υπολογιστών (κάθε εργαστήριο είχε 10 Η/Υ και έναν εξυπηρετητή δικτύου, καθώς και πρόσβαση στο Διαδίκτυο). Επίσης στη βάση πιλοτικών προγραμμάτων αρκετά Δημοτικά σχολεία εξοπλίζονται με τα δικά τους εργαστήρια υπολογιστών, ενώ πάνω από 150 Δημοτικά σχολεία έχουν αναπτύξει τις δικές τους σελίδες στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, τα αναλυτικά προγράμματα, όπως και τα βιβλία σε σχέση με τη διδασκαλία της Πληροφορικής έχουν τα τελευταία χρόνια αναβαθμιστεί σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν με τις σύγχρονες ανάγκες αλφαβητισμού γύρω από τους υπολογιστές.

Σταδιακά επίσης στην Ελλάδα, από το «τεχνοκρατικό» μοντέλο εισαγωγής των υπολογιστών στην εκπαίδευση που έδινε έμφαση αποκλειστικά στη διδασκαλία μαθημάτων Πληροφορικής περνάμε στο «μεικτό» μοντέλο, όπου πέρα από την ύπαρξη αυτόνομου μαθήματος Πληροφορικής, η διδασκαλία πάνω στους υπολογιστές ενσωματώνεται μέσα στη διδασκαλία και μάθηση όλων των γνωστικών αντικειμένων του αναλυτικού προγράμματος.

Στα πλαίσια αυτά θα συζητήσουμε τόσο τις πολιτικές εισαγωγής της Πληροφορικής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όσο και το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων σε σχέση με την Πληροφορική. Επίσης θα επιχειρήσουμε μια εισαγωγή στις εκπαιδευτικές πολιτικές που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία κτλ. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η βαθύτερη ενημέρωση και ο προβληματισμός πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της πολιτικής της εκπαίδευσης σε σχέση με την εισαγωγή και διδασκαλία της Πληροφορικής στα σχολεία. Ένας συνακόλουθος στόχος είναι η ενημέρωση γύρω από τις απαιτήσεις των αναλυτικών προγραμμάτων για μαθήματα που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική για κάθε τάξη και βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σκοποί, στόχοι, περιεχόμενο και προτεινόμενες διδακτικές προσεγγίσεις).

Η βαθύτερη κατανόηση και προβληματισμός πάνω στο πώς να διδάξουμε γνωστικές περιοχές της επιστήμης της Πληροφορικής οριοθετεί μια δεύτερη σειρά στόχων αυτού του μαθήματος. Η προσπάθεια αυτή θα βασιστεί σε δύο παραμέτρους:

α) τη γνωριμία με βασικές παιδαγωγικές θεωρήσεις όπως η γνωστική θεωρία της μάθησης και οι επιμέρους παραλλαγές της (π.χ., Piaget, Bruner, Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.), η πολιτιστική θεωρία (Vygotsky, Cole, Roggoff), η θεωρία της δραστηριότητας (Leontief), η θεωρία της συμπεριφοράς (Skinner) κ.ά., και

β) την γνωριμία με διδακτικές εφαρμογές των παραπάνω παιδαγωγικών προσεγγίσεων σε θέματα που σχετίζονται με τη διδασκαλία της Πληροφορικής.

Οι δύο παραπάνω παράμετροι ενσωματώνουν αναπόσπαστα και το ζήτημα του πώς αξιολογούμε μια διδακτική δραστηριότητα, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και τα αποτελέσματά της. Το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί όχι μόνο σε αναφορά με τις ευρύτερες παιδαγωγικές θεωρήσεις, αλλά και σε αναφορά με το τι συγκεκριμένα προβλέπεται από τα αναλυτικά προγράμματα. Ειδικότερα σε σχέση με τις διδακτικές εφαρμογές πάνω στη διδασκαλία της Πληροφορικής, θα ασχοληθούμε με την αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού πάνω στη Πληροφορική (παιδαγωγικές αρχές, σχεδιασμός, υλοποίηση), αλλά και μορφές παιδαγωγικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διαδίκτυο τόσο στους μαθητές όσο και στους διδάσκοντες.

Η αποτελεσματικότητα μαθημάτων Πληροφορικής δεν εξαρτάται μόνο από την προσπάθεια του διδάσκοντα, αλλά και από τις ίδιες τις αντιλήψεις των μαθητών γύρω από το αντικείμενο της διδασκαλίας. Γι’ αυτό το λόγο θα επιχειρήσουμε επίσης να παρουσιάσουμε και συζητήσουμε μελέτες που αφορούν τις αναπαραστάσεις των μαθητών γύρω από τις νέες τεχνολογίες και τους υπολογιστές ειδικότερα. Επίσης θα συζητήσουμε τυχόν παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τέτοιες αναπαραστάσεις, όπως η ηλικία, το φύλο, οι προηγούμενες εμπειρίες, ευρύτερες κοινωνικές πεποιθήσεις κτλ.

Επίσης θα μας απασχολήσει το ζήτημα της εκπαίδευσης από απόσταση. Ειδικά θα μας απασχολήσουν θέματα που αφορούν τη σχεδίαση και οργάνωση μαθημάτων Πληροφορικής από απόσταση με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ένα ακόμα θέμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ένα πιθανό «κοινό» μαθημάτων Πληροφορικής, είτε από απόσταση είτε σε μια αίθουσα διδασκαλίας, είναι οι ενήλικες. Με βάση αυτό θα εξετάσουμε τυχόν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις μαθησιακές ικανότητες, κίνητρα και ανάγκες των ενηλίκων σε σχέση με μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως αναφέραμε προηγούμενα, η διδασκαλία γύρω από την Πληροφορική σταδιακά ενσωματώνεται και μέσα σε διδακτικές δραστηριότητες που αφορούν άλλα γνωστικά αντικείμενα. Αυτό πρακτικά απαιτεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας μεταξύ διδασκόντων για το σχεδιασμό όσο και υλοποίηση μαθημάτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα την ανάπτυξη και αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Στα πλαίσια αυτά επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε θέματα όπως οι βασικές αρχές σχεδίασης και αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού, κατηγοριοποιήσεις εκπαιδευτικού λογισμικού, μορφές αλληλεπίδρασης, οργάνωση περιεχομένου κ.ά. Η γνωριμία με αυτά τα θέματα θα αποτελέσει και μια ουσιαστική εισαγωγή στο μάθημα ΗΥ402 «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού».

Με βάση τα θέματα που αναπτύχθηκαν στις προηγούμενες ενότητες θα επιχειρήσουμε να επεκτείνουμε την προβληματική μας στους τρόπους με τους οποίους οι εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης της Πληροφορικής επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν το τι διδάσκεται και πώς διδάσκεται η Πληροφορική στα σχολεία. Για παράδειγμα ενώ η Βasic για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν σαν ένα βασικό εργαλείο για την εισαγωγή των μαθητών στην Πληροφορική, σήμερα αποτελεί μια αρκετά ξεπερασμένη πρακτική. Νέες αντικειμενοστραφείς γλώσσες, γραφικά περιβάλλοντα και φιλικότερες μορφές διασύνδεσης με το χρήστη έχουν τροποποιήσει δραματικά τις απαιτήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο μαθημάτων εισαγωγής στη Πληροφορική στο σχολείο. Επίσης οι ανάγκες του «κοινού» για μάθηση γύρω από την Πληροφορική τροποποιούνται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Όλα αυτά έχουν, ή ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο τι νοείται ως «διδακτική της Πληροφορικής», όσο και στις ανάγκες του εκπαιδευτικού της Πληροφορικής για διαρκή επιμόρφωση…

Κατηγορία Γενικά, ΠΑΚΕ Β'Επίπεδο Επιμόφωσης | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Σενάρια SCRATCH

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 2 Αύγουστος, 2011

Σενάρια και διδακτική Πληροφορικής

Η ζωηρή κοινότητα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το περιβάλλον Scratch στο Διαδίκτυο (http://scratch.mit.edu/)

Σενάριο μαθήματος σε Scratch

Κατηγορία lessons, ΠΑΚΕ Β'Επίπεδο Επιμόφωσης, ΠΣΔ | Δε βρέθηκαν σχόλια »

ΣΥ.ΚΑ.Π.Σ.

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 4 Νοέμβριος, 2008

Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Σερρών (ΣΥ.ΚΑ.Π.Σ.)

www.sykaps.gr

Κατηγορία Γενικά, ΠΣΔ | Με ετικέτα: , , , , , , , , , | 1 σχόλιο »

moodle B1 Επιπέδου

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 29 Μάιος, 2017

Πατήστε εδώ για Β1 επίπεδο

Κατηγορία Γενικά, ΠΑΚΕ Β'Επίπεδο Επιμόφωσης, ΠΣΔ | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Συζήτηση για την επιμόρφωση Β1 επιπέδουν (Μάϊος-Ιούνιος 2017)

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 29 Μάιος, 2017

Ποιά προβλήματα συναντήσατε στην επιμόρφωση…?

Κατηγορία Γενικά, ΠΑΚΕ Β'Επίπεδο Επιμόφωσης | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Εκπαιδευτικό Σενάριο MsKodu

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 1 Οκτώβριος, 2014

Ένα ακόμη Εκπαιδευτικό Σενάριο Πληροφορικής (Προγραμματισμού)

ChrisTriantafyllou_Erg4_MsKodu

Κατηγορία lessons, ΠΑΚΕ Β'Επίπεδο Επιμόφωσης | Δε βρέθηκαν σχόλια »

wordpress free emulate responsive

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 9 Μάιος, 2014

Κατηγορία Γενικά | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Σαν σήμερα, 9 Μαΐου 1977

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 9 Μάιος, 2014

 

1799

 

Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του τούρκου ομολόγου του Καδήρ μπέη. Με αυτή ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα συμμετέχουν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί). 

1913

Η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτει το αίτημα για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις Βρετανίδες. (ψήφοι: 266 κατά – 219 υπέρ)

1965

 

Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους στο Κλιαργουότερ της Φλώριδας, ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς επεξεργάζονται το εισαγωγικό ριφ του τραγουδιού (I Can’t Get No) Satisfaction

1980

 

Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας, στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71-79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά. 

1994

 

Μία υπάλληλος κατηγορεί τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση, όταν ήταν κυβερνήτης του Άρκανσο, ζητώντας υψηλή χρηματική αποζημίωση. 

2007

 

Ο Παναθηναϊκός κατακτά το 4ο του Final Four, νικώντας στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91 στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κατακτά το 4ο Κύπελλο Πρωταθλητριών με τον ΠΑΟ και φτάνει τους 19 τίτλους (μαζί με τα 8 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 6 Κύπελλα και 1 Διηπειρωτικό). 

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0605#ixzz31Dqi5igi

Κατηγορία Γενικά | Με ετικέτα: , | Δε βρέθηκαν σχόλια »

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ http://blogs.sch.gr/

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 14 Ιανουάριος, 2014

 

https://blogs.sch.gr/ είναι σε wordpress

Rss προσθήκη σε blog:

https://blogs.sch.gr/termsofuse

https://blogs.sch.gr/gymlivds άρθρα εργασιών του σχολείου dokimos2

κατηγορίες=κεφάλαια

ετικέτες=σελιδοδείκτες

Κατηγορία Γενικά | Με ετικέτα: | Δε βρέθηκαν σχόλια »

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β-ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 20 Φεβρουάριος, 2013

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Εντός του Νοεμβρίου 2012, θα ξεκινήσει η νέα – τέταρτη – περίοδος επιμόρφωσης Β’ επιπέδου, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν 96 διδακτικές ώρες και διεξάγονται σε Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης, σε όλους τους νομούς της χώρας.

Μέχρι τώρα, σε προηγούμενες επιμορφωτικές περιόδους, έχουν συμμετάσχει περίπου 15.000 εκπαιδευτικοί.

Στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί καθώς και αναπληρωτές των κλάδων ΠΕ02 (Φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04 (Φυσικές Επιστήμες), ΠΕ70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ60 (Νηπιαγωγοί), με την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί στις βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Α’ επίπεδο). Σε αυτή την επιμορφωτική περίοδο μπορούν επίσης να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19-20 (Πληροφορικής). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και εκπαιδευτικοί «συναφών» κλάδων, δηλαδή εκπαιδευτικοί που κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά διδάσκουν μαθήματα των παραπάνω κλάδων, ως πρώτη ή δεύτερη ανάθεση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ενεργειών της Πράξης για την 4η περίοδο επιμόρφωσης,  προβλέπονται τα παρακάτω έως την έναρξη των μαθημάτων στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ):

 • Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕΒ’ επιπέδου για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ επιπέδου στο πλαίσιο της επικείμενης τέταρτης περιόδου και υποβολή αιτήσεων ΚΣΕ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2012.
 • Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου 2012, επιλογή (μέσα από διαδικασία κλήρωσης), ικανού αριθμού ΚΣΕ που θα υλοποιήσουν τον προβλεπόμενο αριθμό προγραμμάτων επιμόρφωσης ανά κλάδο και διεύθυνση εκπαίδευσης και υποβολή προγραμμάτων από τα ΚΣΕ που κληρώθηκαν να υλοποιήσουν προγράμματα κατά τη 4η περίοδο επιμόρφωσης.
 • Εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου, έναρξη υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου.
 • Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου 2012, ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και κατανομής των εκπαιδευτικών στα προγράμματα επιμόρφωσης, ανακοίνωση αποτελεσμάτων (ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης) και εγγραφές.
 • Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου 2012.

Για άμεση ενημέρωση σχετικά με τα παραπάνω και τις ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, οι οποίες γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης,  κλπ., καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή των προγραμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, επιμορφωτές Β’ επιπέδου, ΚΣΕ κ.α.) παρακαλούνται να επισκέπτονται τον υποστηρικτικό κόμβο του έργου «Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας Β’ Επιπέδου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://b-epipedo2.cti.gr

ώστε να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται εκεί και να υποβάλουν τυχόν ερωτήματα στο ηλεκτρονικό help desk της Πράξης.

Κατηγορία Γενικά | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Επιστροφή στις καρέκλες του ΠΑΚΕ Καβάλας

Συγγραφέας: ChrisTriantafyllou στις 20 Αύγουστος, 2011

Επιστρέψαμε, νομίζω όλοι, από τις διακοπές μας και με βαριά καρδιά έκατσα να ανεβάσω τα άρθρα σχετικά με τα μαθήματα στο ΠΑΚΕ Καβάλας που ζήτησε ο αγαπητός Ηλίας.

Αν θυμάμαι καλά ζήτησε, από τους Πληροφορικούς, στα πλαίσια των εργασιών που πρέπει να ολοκληρώσουμε:

 1. “Δημιουργία προσωπικού ιστοτόπου” (πράγμα που το έχουμε εδώ και χρόνια)
 2. “Δημιουργία Blog” (κι αυτό το έχουμε, αλλά θέλει και 2 αναρτήσεις σχετικές με τα μαθήματα στο ΠΑΚΕ)

ΟΚ λοιπόν και αυτά, το είχα ένα άγχος, και τώρα να κάνουμε τα σενάρια μαθημάτων που υποσχεθήκαμε μεταξύ μας. Θυμίζω ότι κάνω για Γλώσσα Προγ/σμού Scratch !

Μεθαύριο Τετάρτη 24-08-2011 θα συνεχίσουμε τα μαθήματα του ειδικού μέρους και σίγουρα την εποικοδομητική κουβέντα μας στα διαλείμματα.

Τα λέμε … Τώρα είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα!!!

Κατηγορία Γενικά, ΠΑΚΕ Β'Επίπεδο Επιμόφωσης | 1 σχόλιο »