Δεν ξέρω τι τίτλο να δώσω…

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Η σημασία της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης

Δεκ 201611

Από τις βασικότερες  ανάγκες του ανθρώπου, σύμφωνα με την πυραμίδα των αναγκών του Maslow, είναι η ανάγκη της αυτοεκτίμησης. Όλοι έχουμε ανάγκη από το να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και να δώσουμε έμφαση στα θετικά του χαρακτήρα μας προκειμένου να μπορέσουμε με σθένος να προσπαθήσουμε για την περαιτέρω αυτο-βελτίωσή μας. Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να αναπτύξουμε τις “αρετές” της αυτοεκτίμησης και της αυτογνωσίας και προς την κατεύθυνση αυτή βαρύνουσα σημασία έχει η οικογένεια, αλλά και οι εκπαιδευτικοί που πλαισιώνουν ένα παιδί.

Παρακάτω, παρουσιάζονται δύο πηγές με ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη (κυρίως σε παιδιά Δημοτικού) και να αποτελέσουν αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση.

 

 

Δείτε το στο slideshare.net
από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η σημασία της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης    

City break στο Βελιγράδι

Δεκ 201611

Μυστηριώδες, κοντινό και ανερχόμενο

Γοητευτικό μες στις αντιθέσεις του, γεμάτο πάρκα, με πολύ ζωντανή coffee & bar culture, το Βελιγράδι δεν πλασάρεται τυχαία ως το Βερολίνο των Βαλκανίων από τα διεθνή media. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκλειδώσετε τις ομορφιές του.

«Τι πας να κάνεις στο Βελιγράδι» με ρωτούσαν φίλοι και γνωστοί όταν τους ανακοίνωνα πως το επόμενο μου ταξίδι θα ήταν στη σερβική πρωτεύουσα. Ξέρω πως αρκετοί από εσάς το ίδιο αναρωτιέστε. Μεταξύ μας, κι εγώ την ίδια απορία είχα. Είναι βλέπετε αυτό το πέπλο μυστηρίου που τυλίγει τις χώρες που έχουν βιώσει σοσιαλιστικά καθεστώτα και μια συχνά ταραχώδη ιστορία, το οποίο μας κάνει να ξεχνάμε ότι δίπλα μας υπάρχουν ακόμα ανεξερεύνητα διαμαντάκια, τα οποία συγκαταλέγονται μάλιστα στους ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς. Το Βελιγράδι είναι σίγουρα ένα από αυτά. Όχι όμορφο, αλλά γοητευτικό μέσα στις αντιθέσεις του. Με πλήθος μνηστήρων-κατακτητών να εποφθαλμιούν τη στρατηγική του τοποθεσία στη συμβολή του Σάβα και του Δούναβη. Με αυτά τα δύο ποτάμια αέναους μάρτυρες μιας ιστορίας 7.000 χρόνων, αλλά και σύμβολα ροής και εξέλιξης, καταπράσινο, γεμάτο πάρκα, με καφετέριες και μπαράκια φίσκα όλες τις ώρες, κατοίκους φιλικούς και μια ατμόσφαιρα ξεχωριστή και ταυτόχρονα οικεία. Όσα ακολουθούν πιστεύω πως είναι μια καλή βάση για να ανακαλύψετε κι εσείς το δικό σας Βελιγράδι.

Γνωριμία με την πόλη

 Ειδυλλιακές οι βόλτες στο Kalemegdan

Ειδυλλιακές οι βόλτες στο Kalemegdan

Όταν οι ντόπιοι λένε «ραντεβού στο άλογο» εννοούν το άγαλμα του Mihailo Obrenovic που κυριαρχεί έφιππος στην Πλατεία Δημοκρατίας ( Trg Republike ) μπροστά από το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου. Εδώ βρίσκεστε στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και σε ιδανικό σημείο για να ξεκινήσετε τις βόλτες σας στην πόλη.
Η Knez Mihailova είναι ο πρώτος δρόμος της πόλης που ονοματοδοτήθηκε και ταυτόχρονα ο αγαπημένος πεζόδρομος ντόπιων και επισκεπτών για σουλατσάρισμα όλες τις ώρες της ημέρας. Τα εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα στεγάζουν όλες τις γνωστές αλυσίδες ( από Gap και Monsoon μέχρι Zara και Sephora ) αλλά και όμορφα μέρη για καφέ, φαγητό και ποτό.
Το φρούριο Kalemegdan, σκαρφαλωμένο σε βράχο πάνω ακριβώς στη συμβολή του Σάβα και του Δούναβη, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Από την κομβική του τοποθεσία πέρασαν Κέλτες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άβαροι, Ούνοι, Σλάβοι, Ούγγροι, Τούρκοι και Αυστριακοί, σήμερα ωστόσο είναι ο δημοφιλέστερος τόπος αναψυχής της πόλης. Διαδοχικές πύλες, γεμάτες σημάδια από σφαίρες, σας φέρνουν στο εσωτερικό του και στο Άγαλμα του Νικητή για εκείνη την πανοραμική φωτογραφία πάνω από τα δύο ποτάμια.

 Γεμάτη όλες τις ώρες η Knez Mihailova

Γεμάτη όλες τις ώρες η Knez Mihailova

Η Kneza Milos είναι η λεωφόρος που διανοίχτηκε το 1830 για να ενώσει την καινούργια κατοικία του πρίγκιπα Milos με το κέντρο της πόλης. Τα υπέροχα μπαρόκ παλάτια στις άκρες της στεγάζουν πλέον υπουργεία και πρεσβείες και ανάμεσά τους το κατεστραμμένο υπουργείο Άμυνας να θυμίζει για πάντα τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999 – θέαμα που αποσβολώνει.
Η πλατιά λεωφόρος Κralja Aleksandra, ή και σκέτη Boulevard για τους ντόπιους, ξεκινά από την πολύ κεντρική πλατεία Terazije. Περιδιαβείτε για λίγο το πιο όμορφο αρχικό της κομμάτι με τα επιβλητικά κτίρια του Δημαρχείου και της Βουλής και κάντε χάζι στα καταστήματα τοπικής μόδας.
Αφιερωμένος στον ιδρυτή της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα αποτελεί ίσως την πιο τρανή απόδειξη του ισχυρού θρησκευτικού πνεύματος που χαρακτηρίζει τους Σέρβους, αφού η ανοικοδόμησή του, στα  πρότυπα της Αγια-Σοφιάς, στηρίχτηκε στη χρηματική συνεισφορά των πιστών. Οι εργασίες στο ανοιχτό προς το κοινό εσωτερικό συνεχίζονται, ωστόσο στην ολοκληρωμένη μορφή του θα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς των Βαλκανίων χωρώντας 2.000 ψάλτες και 15.000 πιστούς, ενώ ο ήχος από τις 39 καμπάνες θα ακούγεται από απόσταση 30 χιλιομέτρων!

 Πανικός γίνεται κάθε χρόνο στο Exit Festival

Πανικός γίνεται κάθε χρόνο στο Exit Festival

Το «Belgrade Underground Tour» είναι από εκείνες τις εμπειρίες που θυμάσαι για καιρό. Μαζί με οδηγό, παίρνεις βαθιά ανάσα (πολύ βαθιά αν είσαι κλειστοφοβικός όπως εγώ ) και βυθίζεσαι 5 φορές στα έγκατα του Βελιγραδίου εξερευνώντας το λαβυρινθώδες και εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο διαφυγής μιας πόλης που βομβαρδίστηκε 115 φορές. Σε κάποια στιγμή ένα λαγούμι σε βάζει από την πίσω πόρτα σε ένα καφέ-μπαρ μόνο για γνώστες αφού βγαίνοντας συνειδητοποιείς ότι δεν έχει ταμπέλα, ενώ η σουρεαλιστική βόλτα ολοκληρώνεται με ένα μπουκάλι κρασί σε ένα παμπάλαιο κελάρι που έχει μετατραπεί σε μπαρ (διάρκεια ξενάγησης 2 ώρες, κόστος ανά άτομο € 12, www.go2serbia.net ).
Άμεσα συνδεδεμένο με τη σοσιαλιστική περίοδο της χώρας, το Νέο Βελιγράδι ξεκίνησε να χτίζεται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια μέχρι τότε no man’s land στην απέναντι όχθη του Σάβα. Ασφαλώς οι πελώριες πολυκατοικίες σε αυστηρή διάταξη αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, συνειδητοποιείς εύκολα ωστόσο ότι η περιοχή αναζητά νέα ταυτότητα. Καθόλου τυχαία εδώ βρίσκεται το πεντάστερο «Hyatt Regency Belgrade», πολύ κοντά του το mall «Usce», αλλά και η τεράστια Belgrade Arena, ενώ λέγεται πως πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η ανακαίνιση του εμβληματικού «Hotel Jugoslavia», το οποίο έχει περιέλθει στην Kempinski. Από το Νέο Βελιγράδι θα περάσετε ούτως ή άλλως κατευθυνόμενοι προς το Zemun, ένα πανέμορφο προάστιο της πόλης με υπέροχη περαντζάδα πάνω στο ποτάμι και πολλές επιλογές για φαγητό.

 Επιβλητικός ο Καθεδρικός του Αγίου Σάββα

Επιβλητικός ο Καθεδρικός του Αγίου Σάββα

Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα περίχωρα του Βελιγραδίου, το κουκλίστικο Novi Sad προσφέρεται για χαλαρές βόλτες στην πεζοδρομημένη καρδιά του. Μια γέφυρα οδηγεί ακριβώς απέναντι στο καλοδιατηρημένο φρούριο του Petrovaradin, εκεί όπου κάθε καλοκαίρι δίνουν ραντεβού δεκάδες χιλιάδες μουσικόφιλοι για το Exit Festival, ένα από τα σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (φέτος 10-14/7, www.exitfest.org ). Συνεχίζοντας την εξερεύνηση στο γειτονικό όρος Fruska Gora, το αποκαλούμενο και Άγιο Όρος της Σερβίας εξαιτίας του πλήθους μοναστηριών που φιλοξενεί (όπως το γαλήνιο Krushedol ), στάση θα κάνετε στο μεσαιωνικό χωριουδάκι Sremski Karlovci με το παραμυθένιο κέντρο. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία συνοδεύει το τοπικό και δυσεύρετο γλυκό, αρωματικό κρασί Bermet. Η δημιουργία του αποδίδεται στην επιθυμία της Μαρίας Θηρεσίας για ένα κρασί που θα βάραινε τα πόδια αλλά όχι το κεφάλι των συνομιλητών της, γι’ αυτό είναι γνωστό και ως κρασί των διαπραγματεύσεων. Η συνταγή του κρατείται επτασφράγιστο μυστικό από τρεις οικογένειες που το παράγουν κατ’ αποκλειστικότητα. Και τα τρία οινοποιεία είναι επισκέψιμα, με πιο γνωστό αυτό της οικογένειας Kis.

Eating and drinking

 Ξεχωριστό spot το Leila (photo: Nikol Novka Miljanic)

Ξεχωριστό spot το Leila (photo: Nikol Novka Miljanic)

Πολύ κοντινή στη δική μας coffee culture, η  πόλη είναι γεμάτη υπέροχα all-day spots που θα στέκονταν πολύ άνετα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Αναζητήστε λόγου χάρη το βιομηχανικού ύφους και ευάερο «Love Café» στo 98 της Kralja Aleksandra. Ή το απίθανο «Leila» σε κάθετο της Knez Mihailova, με έναν τοίχο καλυμμένο από βινύλια που πωλούνται, πικάπ με ακουστικά για ακρόαση και φοβερά mouse pad-45άρια για να τα κάνετε δώρο στους φίλους σας (Kralja Petra 41, www.leila.rs ).

Υψώστε το ποτήρι σας και ευχηθείτε «ziveli», δηλαδή μακροζωία. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μια δυνατή rakijah (από διάφορα φρούτα, πολύ κοντά στη δική μας ρακή ), την ξανθιά ντόπια μπύρα Jeven και τα κρασιά της περιοχής, όπως το ξηρό κόκκινο της ποικιλίας Vranac.

 Επιβάλλεται ένα πέρασμα από τη Skadarska

Επιβάλλεται ένα πέρασμα από τη Skadarska

Γευστικός θεσμός της πόλης είναι οι ντόπιες ταβέρνες kafanas, που συνδυάζουν άρτο και θέαμα από περιφερόμενους πλανόδιους μουσικούς. Πολλές επιλογές προσφέρει η Skadarska, ένας μάλλον τουριστικός δρόμος με ατμόσφαιρα που θα σας θυμίσει Πλάκα. Ένα πέρασμα επιβάλλεται ωστόσο, οπότε προτιμήστε το φημισμένο «Tri Sesira» (Skadarska 29, www.trisesira.rs ). Δοκιμάσαμε vesalica (μοσχάρι ρολό ), teletina ispod saca (διάφορα είδη κρέατος ψημένα στη χόβολη ), gibanica (θα σας θυμίσει τη σκοπελίτικη τυρόπιτα, με πιο στεγνό φύλο ) και στο τέλος orasnica (γλυκό ψωμί με καρύδια ), όλα σε τεράστιες μερίδες και πεντανόστιμα.

 Δημοφιλές bar restaurant το

Δημοφιλές bar restaurant το “Cantina de Frida”

Από τις hot πιάτσες για ποτό είναι τα μπαράκια που απλώνονται κατά μήκος της πολύ κεντρικής Strahinjica Bana. Κοιτάξτε δεξιά κι αριστερά, αλλά μην προσπεράσετε το πανέμορφο «Pastis», σε στιλ vintage μπιστρό με ωραίες μουσικές και χαλαρή ατμόσφαιρα παρά την κοσμοσυρροή. Trendy άνεμος φυσάει στην πρώην υποβαθμισμένη γειτονιά του Savamala, στους πρόποδες του Kalemegdan πάνω στον Σάβα. Εξαιρετικά δημοφιλή, το λευκό και μίνιμαλ «Iguana» (www.iguana.rs ) και το πολύχρωμο «Cantina de Frida» (www.cantinadefrida.com ), αμφότερα bar restaurants με συχνά live, πλάι πλάι σε κτίρια παλιών αποθηκών στο 2-4 της Karadordeva με θέα στην υπέροχα φωτισμένη γέφυρα Brankov. Έτερο δίδυμο για τις πιο προχωρημένες ώρες τα μπαρ «Ludost» και «Mladost», επίσης το ένα δίπλα στο άλλο, στην Karadordeva 44.

Διαμονή

 Το εντυπωσιακό lobby του

Το εντυπωσιακό lobby του “Metropol Palace”

Hotel Prag (www.hotelprag.rs ) Σε ατμοσφαιρικό κτίριο του 1929, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και σε απόσταση αναπνοής από τα αξιοθέατα του κέντρου.
Hyatt Regency Belgrade (www.belgrade.regency.hyatt.com ) Διαμονή 5 αστέρων, στο γνώριμο ύφος της πολύ καλής ξενοδοχειακής αλυσίδας.
Metropol Palace (www.metropolpalace.com ) Ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης, σε κτίριο-στολίδι πάνω στην Kralja Aleksandra. Άνοιξε ξανά τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη και είναι μέλος της Luxury Collection της Starwood. Το πολύ ενδιαφέρον μενού του εστιατορίου υπογράφει ο Χριστόφορος Πέσκιας.

Περισσότερες προτάσεις διαμονής για όλα τα γούστα, καθώς και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, τα αξιοθέατα και όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη βρίσκετε στην επίσημη ιστοσελίδα www.travel-belgrade.com.
Private tours και στα ελληνικά διοργανώνει η πιστοποιημένη ξεναγός Sladana Prijic (+381641552454 ).

από κάτω από: Η πόλη | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο City break στο Βελιγράδι    

Μμμμμμ…Μαμ…

Δεκ 201611

Γνωρίστε τα «μυστικά» της σέρβικης κουζίνας

Αναμειγνύοντας γευστικές επιρροές από την Τουρκία, την Ουγγαρία και τη Μεσόγειο, η σέρβικη κουζίνα δίνει μια ώθηση παραπάνω στο βαλκανικό, γαστρονομικό στυλ και προσφέρει πιάτα πλούσια σε νοστιμιά –και θερμίδες! Πάμε να την ανακαλύψουμε και… Prijatno (καλή όρεξη!)

Ο πλανήτης… πάπρικα
Αν βρεθείτε ποτέ στη Σερβία και νιώσετε σαν να σας έχουν ρίξει σπρέι δακρυγόνο, μην φοβάστε. Το πιθανότερο είναι οι γείτονές σας να ψήνουν λίγη πάπρικα. Στη Σερβία η πάπρικα παίρνει την έννοια της ίδιας της πιπεριάς και όχι του μπαχαρικού-σκόνης που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ουγγρική κουζίνα, ενώ για τους Σέρβους είναι ό,τι για εμάς το μήλο: σύμβολο υγείας. Η πάπρικα εμφανίζεται στα περισσότερα μενού με διάφορες μορφές: ωμή (šopska salata, μια δημοφιλής σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι και τυρί), στο γκριλ (pečena paprika), τουρσί (kisela paprika), γεμιστή (punjena paprika), σε πουρέ (urnebes, ένα κρεμώδες, πικάντικο spread που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «πανδαιμόνιο») ή σαν καρύκευμα (ajvar, γνωστό και ως το σέρβικο χαβιάρι για χορτοφάγους). Αξίζει να πούμε ότι το πιάτο paprikaš (δηλαδή το σέρβικο γκουλάς) είναι ένα από τα πιο σπάνια πιάτα και παρά την ονομασία του, συναντάται συχνά χωρίς την προσθήκη του αγαπημένου τους συστατικού.

Γαλακτοκομικές απολαύσεις
Οι Σέρβοι τα πάνε αρκετά καλά στα κρεμώδη και λιπαρά πιάτα και οι περισσότερες συνταγές τους δεν θεωρούνται ολοκληρωμένες χωρίς γαλακτοκομικά. Το kajmak, για παράδειγμα, το οποίο παρασκευάζεται από ελαφρώς ζυμωμένη, αποβουτυρωμένη κρέμα, έχει μια πλούσια γεύση που αν δοκιμάσετε και κατακτήσετε, στη συνέχεια θα την αναζητάτε. Φυλάσσεται συχνά σε δέρμα ζώων και ταιριάζει ιδανικά με ψητά κρεατικά, αλλά και αλειμμένη πάνω σε ψωμί.

τυρί Pule

Άλλο ένα γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιούν πολύ είναι το jogurt, που είναι πιο ρευστό γιαούρτι που πίνεται (σκέτο, χωρίς γεύσεις φρούτων) και χρησιμοποιείται πολύ και στη παρασκευή γλυκών. Το κλασικό γιαούρτι τους είναι το kiselo mleko, το οποίο απολαμβάνουν με… λουκάνικα, ενώ η pavlaka είναι μια παχιά ξινόκρεμα που όσο πιο λιπαρή, τόσο το καλύτερο.

Κι αν σας περισσεύουν μερικές… χιλιάδες ευρώ, μην φύγετε από τη χώρα χωρίς να δοκιμάσετε pule. To pule είναι τυρί που φτιάχνεται από γάλα τοπικής γαϊδούρας και είναι μέχρι σήμερα το πιο ακριβό τυρί του κόσμου.

Νοστιμιές για κρεατοφάγους
Όπως οι μισές χώρες του πλανήτη, έτσι και οι Σέρβοι είναι πεπεισμένοι ότι σε αυτούς οφείλεται η ανακάλυψη του barbecue. Παρ’ όλο που τα εύσημα πάνε μάλλον στους Taino, ιθαγενείς της Καραϊβικής, οι Σέρβοι έχουν το δικό τους ψητό κρέας, το roštil, το οποίο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική τους κουζίνα. Σπάνια θα βρείτε τραπέζι που δεν περιλαμβάνει ψητά κρέατα, με κάποια από αυτά να είναι το πικάντικο pljeskavica (μπιφτέκι με χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά) και το ćevapi (λουκάνικα στο μέγεθος του δακτύλου) με επιρροές από Τουρκία, τα οποία τα βρίσκει κάποιος τόσο σε εστιατόρια, όσο και σε ντελιβεράδικα. Διάσημο είναι επίσης και το Karadjordjeva šnicla, χοιρινή ή μοσχαρίσια μπριζόλα με μπόλικο kajmak, με τόπινγκ σος tartare.

pljeskavica

Οι λάτρεις του barbecue στη Σερβία έχουν και την επιλογή του Leskovački voz (τρένο Leskovac), το οποίο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της μητρόπολης του κρέατος της χώρας, της Leskovac, και ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά από πιάτα με κρέας που έρχονται το ένα μετά το άλλο, μέχρι να παρακαλάτε να σταματήσουν.

Παρ’ όλο που το μοσχάρι, το αρνί και το κοτόπουλο είναι πιάτα που καταναλώνονται συχνά, το χοιρινό (svinjetina) είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στα μενού στις περισσότερες περιοχές. Οι κορυφαίες επιλογές είναι η slanina (καπνιστό χοιρινό), το kulen (πικάντικο, καπνιστό, χοιρινό λουκάνικο με πάπρικα) και το Sendvič (χοιρομέρι, τυρί και μανιτάρια), ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν το pihtije, ένα κρύο «κέικ» από… κεφάλια χοίρων και άλλα μέρη του ζώου.

Άλλες διαδεδομένες νοστιμιές
Δεν γίνεται να δοκιμάσετε να έχετε ολοκληρωμένη άποψη για τη σέρβικη κουζίνα και να μην δοκιμάσετε kupus (λάχανο) και φασόλια (pasulj). To vojnički pasulj, μάλιστα, που είναι φασόλια με καπνιστό χοιρινό, αποτελεί χαρακτηριστικό πιάτο της σέρβικης στρατιωτικής διατροφής, ενώ το Prebranac είναι η σέρβικη εκδοχή των ψητών φασολιών. Το Kiseli kupus (pickled cabbage) είναι κάτι ανάλογο του ξινολάχανου, ενώ το Svadbarski kupus είναι ένας συνδυασμός λάχανου και καπνιστού χοιρινού, με το χοιρινό και πάλι να συνδυάζεται με τα πάντα. Τα φασόλια με το λάχανο, πάντως, σπάνια θα τα βρείτε μαζί σε πιάτο.

knedle sa šljivama

Ώρα για επιδόρπιο
Τα σέρβικα επιδόρπια είναι ο τομέας που οι διάφοροι πολιτισμοί πραγματικά μπλέκονται ο ένας με τον άλλον. Βόρεια στη Vojvodina, οι επιρροές από Aυστροουγγαρία είναι εμφανείς με το knedle sa šljivama (ντάμπλινγκς με δαμάσκηνο), το rezanci sa makom (γλυκά νουντλς με σπόρους παπαρούνας), το štrudla (στρούντελ με μήλο κεράσι ή καρύδι) και το šnenokle (μαρέγκα με γαλατόπιτα). Νότια, εκεί που οι Τούρκοι κυρίευσαν για 500 χρόνια, τα γλυκά κινούνται πιο πολύ προς baklava (μπακλαβά), tulumbe (τουλούμπα) και urmašice (χρυσά μπισκότα με σιρόπι). Κι όπου κι αν πάτε στη Σερβία, θα βρείτε παντού palačinke (λεπτές τηγανίτες που συχνά καταναλώνονται με nutella ή τριμμένο μπισκότο) και slatko, δηλαδή φρούτα μαγειρεμένα. Ευτυχώς, στη Σερβία οι οδοντίατροι είναι φθηνοί.

Τι να πιούμε;
Το εθνικό ποτό της Σερβίας είναι το Rakija, το οποίο φτιάχνεται κυρίως από δαμάσκηνο ή σταφύλι, αλλά γενικότερα μπορεί να παρασκευαστεί από οτιδήποτε, με αγαπημένες γεύσεις να είναι το βερίκοκο, το κυδώνι και το αχλάδι. Πρόκειται για ένα είδος brandy, αλλά αρκετά βαρύ, κάτι που φαίνεται και από την ονομασία του, η οποία προέρχεται από μια αραβική λέξη που σημαίνει «ιδρώτας». Όπως καταλαβαίνετε, με ένα σφηνάκι Rakija, αυτοί που δεν είναι και τα πρώτα ποτήρια, θα θεωρηθεί ότι το έχουν ήδη παρακάνει.

 

από κάτω από: Φαγητό | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μμμμμμ…Μαμ…    

Ταξιδεύοντας στο Βελιγράδι και τις γεύσεις του…

Δεκ 201611

Το δεύτερο μέρος…

http://1000miliagefseis.gr/index.php/episodes-season-1/%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%BF-9-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B9-2%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82.html

από κάτω από: Videos, Γαστρονομία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ταξιδεύοντας στο Βελιγράδι και τις γεύσεις του…    

“Ενσωματωμένο” Βελιγράδι…

Δεκ 20166

Εδώ θα βρείτε ένα βίντεο και μια παρουσίαση σχετικά με το Βελιγράδι…

Το βίντεο…

 

και η παρουσίαση…

Δείτε το στο slideshare.net
από κάτω από: Videos, Βελιγράδι | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Ενσωματωμένο” Βελιγράδι…    

Φθινόπωρο στο Βελιγράδι and more…

Δεκ 20166
FB_IMG_1464724159720
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι ζωντανές -μέσω media- εικόνες του Βελιγραδίου ήταν αυτές μιας πόλης που βιώνει τη λαίλαπα ενός σκληρού πολέμου. Αν ωστόσο σήμερα έχεις διατηρήσει στο μυαλό σου μόνο αυτές τις εικόνες βρίσκεσαι πολύ πίσω καθώς η «καρδιά» της Σερβίας θεωρείται η ταχύτερα ανερχόμενη στη λίστα της ευζωίας πόλη της Ευρώπης και όποιος τη γνωρίσει από κοντά εύκολα διαπιστώνει ότι είναι μια πανέμορφη πρωτεύουσα με πολλές αντιφάσεις που αποπνέει ζωντάνια και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, με έντονα τα σημάδια της ιστορίας.
Το Βελιγράδι συνδυάζει τον σκοτεινό χαρακτήρα μιας πόλης που εκπέμπει γοητεία με τον εξωτισμό μιας πρωτεύουσας που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Δεν έχει μουσεία, είναι προορισμός για ευ ζην, προσφέρεται για να κάνεις ωραίες βόλτες στα πάρκα, στην παλιά πόλη, στον πεζόδρομο Πρίγκιπα Μιχαήλ που είναι το εμπορικό κέντρο και σφύζει από ζωή με νέους που απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους. Στην περιοχή Savamala (Μικρή Γειτονιά) μια μποέμικη συνοικία που θα συντονιστείς με τους ρυθμούς ζωής των ντόπιων απολαμβάνοντας φιλοξενία, ωραίο φαγητό και κρασί σε τιμές προσιτές. Θα αισθανθείς σαν βασιλιάς σε μια χώρα που διατηρεί τις τιμές χαμηλά. Οι Σέρβοι είναι άλλωστε φιλόξενος λαός και αγαπούν τους Έλληνες.
Πηγή: www.lifo.gr
από κάτω από: Φαγητό | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φθινόπωρο στο Βελιγράδι and more…    

Καλημέρα κόσμε!

Νοέ 201623

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδέα τι να γράψω..Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που αντικρίζω καθημερινά γύρω μου..

Στις καταπράσινες όχθες του ποταμού Σάβα που διασχίζει νωχελικά την πόλη και συναντιέται με τα νερά του  Δούναβη υπάρχουν πλωτά εστιατόρια, γοητευτικά  κλαμπ αλλά και έντονη διασκέδαση σε όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου.<br /><br /><br /><br />

Το ..Την πόλη,η οποία με φιλοξενεί τα τελευταία δύο χρόνια,οπότε και αποσπάστηκα εδώ από την Κάρπαθο, όπου και έχω την οργανική μου..Δε θα σας κουράσω με δημογραφικές και γεωγραφικές λεπτομέρειες,αλλά θα σταθώ σε κάποια πράγματα που αγαπώ πολύ σ’αυτήν την πόλη..

Το Βελιγράδι λοιπόν,μοιάζει πολύ στη Θεσσαλονίκη..Όχι βέβαια γιατί διαθέτει θάλασσα,αφού το μόνο υγρό στοιχείο είναι τα δυο ποτάμια της, ο Σάβα και ο Δούναβης..Αλλά το μέγεθός του και η ατμόσφαιρα που επικρατεί..

Image result for usce save u dunav slike

Κι εδώ τα πράγματα είναι χαλαρά..Οι κάτοικοί του αγαπούν την πόλη τους και φροντίζουν να την απολαμβάνουν σε όλους τους δεκάδες ελεύθερους χώρους που αυτή διαθέτει

  • είτε τα δεκάδες πάρκα της
  • είτε ελεύθερους χώρους δίπλα από τα ποτάμια
  • είτε τις δεκάδες πλατείες
  • είτε η πολυαγαπημένη τους τεχνική λίμνη Ada.

Image result for ada ciganlija beograd

Το Βελιγράδι,αφήνοντας πίσω του σκιές και πληγές των πρόσφατων ιστορικών γεγονότων,βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Θυμίζει κάτι από την Αθήνα μετά τον εμφύλιο. Παλιά σπίτια γκρεμίζονται,δίνοντας τη θέση τους σε πολυκατοικίες. Επενδυτές από διάφορα μέρη του πλανήτη,επενδύουν στο Βελιγράδι. Μάλιστα η Ελλάδα αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο επενδυτή στη Σερβία.

Το πιο γοητευτικό ωστόσο στοιχείο του Βελιγραδίου,είναι οι άνθρωποί του. Πολύ κοντά σε εμάς στη νοοτροπία,πολύ πιο ήρεμοι (εκτός κι αν πρόκειται για οδήγηση) ωστόσο, πιο ανθρώπινοι και έτοιμοι να βοηθήσουν ουσιαστικά ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Σιγά σιγά λοιπόν, θα σας γνωρίσω αυτόν τον άγνωστο για πολλούς,παρεξηγημένο για τους περισσότερους,τόπο της Βαλκανικής γειτονιάς μας…

Τι μέρα είναι σήμερα,οεο;;;

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ετικετοσύννεφο

Translate

Τι ώρα είναι παρακαλώ;;;



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων