Μαριάμ Μαρζαχανί

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Μιχαήλ Τζούμας
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 12:35 πμ |
DEyn21GXgAALbuC

Η Μαριάμ Μαρζαχανί (3 Μαΐου 1977 – 15 Ιουλίου 2017) είναι η μόνη γυναίκα που έχει τιμηθεί με το Fields Metal, ένα βραβείο που δίδεται από το 1936 σε μαθηματικούς ηλικίας έως 40 ετών, το 2014 για την έρευνά της στα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα. Στην εφηβεία της διακρίθηκε κερδίζοντας τις Ολυμπιάδες των Μαθηματικών επί δύο συνεχή χρόνια, το 1994 και το 1995, με εξαιρετικές επιδόσεις.

Αναφέρεται ως η γυναίκα που έσπασε τη «γυάλινη οροφή» των μαθηματικών, Ο όρος «γυάλινη οροφή» (glass ceiling) υιοθετήθηκε το 1986 από δημοσιογράφους της εφημερίδας Wall Street Journal και περιγράφει τα τεχνητά ή αόρατα εμπόδια (βασισμένα σε απόψεις και προκαταλήψεις) που επιβραδύνουν ή σταματούν την ανέλιξη των γυναικών σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις.

Όταν ήταν παιδί, η Μαριάμ ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας. «Η πιο συναρπαστική ώρα μου ήταν όταν διάβαζα διηγήματα, στην πραγματικότητα διάβαζα οτιδήποτε έβρισκα. Δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό να ακολουθήσω τα μαθηματικά, πριν από την τελευταία χρονιά στο λύκειο», έλεγε σε συνέντευξή της στο Clay Mathematics Institute (CMI) το 2008.

Σχετική εικόνα



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *