Άρθρα κατηγορίας "1. Πλανήτης Γη"

Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα

Ετικέτες: , ,

Οι Ωριαίες ζώνες στον κόσμο

Ένα όμορφο πρόγραμμα σε flash από το συνάδελφο Ηλία Σιτσανλή που παρουσιάζει τις ζώνες της ώρας. Παρατηρήστε ότι η ζώνη στην  οποία βρίσκεται μια χώρα δεν καθορίζεται μόνο από το γεωγραφικό της πλάτος αλλά και από πολιτικούς λόγους.


Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , ,

Γιατί οι εποχές αλλάζουν;

Κι όμως η απάντηση της κοπέλας με την κορδέλα είναι λάθος, διαφορετικά θα είχαμε ταυτόχρονα καλοκαίρι, σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε πως εναλλάσονται οι εποχές.

Ετικέτες: , ,

Εκεί που αλλάζει η μέρα

Δύο νησιά στον Ειρηνικό που απέχουν 900 μόνο χιλιόμετρα έχουν την ίδια ώρα αλλά διαφορά ενός έτους.

Είναι 31 Δεκεμβρίου ή 1η Ιανουαρίου, είναι χθες ή σήμερα;

Τα πράγματα είναι σύνθετα σε ό,τι αφορά στον διεθνή καθορισμό της ώρας και της ημερομηνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όταν οι άνθρωποι στο νησί Σαμόα, στo  Νότιo Ειρηνικό, θα ανοίγουν σαμπάνιες για να γιορτάσουν τη νέα χρονιά, στο νησιωτικό κράτος Τόγκα,

Χάρτης του Νότιου Ειρηνικού

μόλις 900 χιλιόμετρα δυτικά, η νέα χρονιά θα είναι ήδη μίας ημέρας.
Τα δύο κράτη έχουν ακριβώς την ίδια ώρα, αλλά διαφορετικές ημερομηνίες. Πρακτικά δηλαδή όταν στην Τόγκα είναι Παρασκευή, στη Σαμόα είναι Πέμπτη. Οι κάτοικοι της Σαμόα από την άλλη πλευρά μπορούν την Παρασκευή να τηλεφωνήσουν στους φίλους τους στην Τόγκα, όπου εκεί είναι ήδη Σάββατο.

Η παγκόσμια ώρα καθορίζεται από τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς, κοντά στο Λονδίνο. Προς τα δυτικά η ώρα είναι πίσω, προς τα ανατολικά είναι μπροστά. Όταν είναι 11 το πρωί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Λονδίνο, αν κάποιος κινηθεί ανατολικά, είναι μεσημέρι στο Βερολίνο, 7 το βράδυ στη Σιγκαπούρη και μεσάνυχτα στην Τόγκα, όπου η μέρα τελειώνει και αρχίζει η νέα χρονιά.

To Βασίλειο των Τόνγκα είναι ένα αρχιπέλαγος 169 νήσων από τους οποίους οι 36 κατοικούνται

Αν πάλι κινηθεί δυτικά, είναι 10 το πρωί στις Αζόρες, 6 το πρωί στη Νέα Υόρκη και 3 το πρωί στη δυτική ακτή ενώ στη Σαμόα είναι μεσάνυχτα και η μέρα, η παραμονή της πρωτοχρονιάς μόλις ξεκινάει. Η διεθνής γραμμή της ημερομηνίας χωρίζει την Τόγκα από τη Σαμόα.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Γεωγραφικές συντεταγμένες

Αν πατήσετε την εικόνα μπορείτε να δείτε μια προσομοίωση για τις γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφικό πλάτος και μήκος).

Με κλικ δείτε τις συντεταγμένες ενός τόπου και με shift- κλικ περιστρέψτε τη γη.

Δραστηριότητα

Βρείτε δύο πόλεις με ίδιο γεωγραφικό πλάτος και δύο με ίδιο γεωγραφικό μήκος. Ποιες από αυτές τις πόλεις έχουν ταυτόχρονα μεσημέρι;

Ετικέτες: , , ,

Μέρες και νύχτες στο Vardø

To Vardø είναι μια μικρή Νορβηγική πόλη που βρέχεται από τη θάλασσα του Μπάρεντς. Ο οικισμός αυτός είναι ένας από του βορειότερους οικισμούς στον κόσμο με γεωγραφικό πλάτος 70° 20′  B.

Δραστηριότητα

Βρείτε
α) ποιες είναι οι ασχολίες των κατοίκων του Vardø;

β) Χρησιμοποιείστε την προσομοίωση της δημοσίευσης “Πόση ώρα μέρα είναι κάθε μέρα” για να βρείτε πόσες μέρες διαρκεί η μεγαλύτερη νύχτα του Vardø

Νύχτα στο παγωμένο Vardø

Ετικέτες:

Ανάμεσα σε δύο ημισφαίρια

Ο πρώτος μεσημβρινός θεωρείται ο μεσημβρινός που περνά από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς. Παρατηρείστε τη φωτογραφία της κοπέλας καθώς πατά πάνω  στον πρώτο μεσημβρινό.


Αν την σπρώξεις προς τα αριστερά της εικόνας θα βρεθεί στο δυτικό ημισφαίριο.

Αν την σπρώξεις προς τα  αριστερά θα βρεθεί στο ανατολικό.

Ετικέτες:

Πόσες ώρες μέρα είναι κάθε μέρα

Πατήστε την εικόνα για να δείτε μια προσομοίωση από το Πανεπιστήμιο της Νεbraska που δείχνει πόσες ώρες διαρκεί η ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου.

Μπορείτε να αλλάξετε το γεωγραφικό πλάτος καθώς και να περιστρέψετε τη γη. Δείτε και τον κίτρινο κύκλο που δείχνει την τροχιά του κάθε τόπου το 24ωρο.

Δραστηριότητα

Βρείτε πόσες ώρες είναι μεγαλύτερη η μέρα στο Λονδίνο από την μέρα στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου (εαρινή ισημερία). Τα γεωγραφικά πλάτη Αθήνας και Λονδίνου είναι 37° 59′ και 51° 30′ αντίστοιχα.

Ετικέτες: , ,

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση