Άρθρα κατηγορίας "3. Λιθόσφαιρα"

Βουνό ή πεδιάδα

Σε ποια περιοχή θα προτιμούσατε εσείς να μένετε στα ορεινά ή στα πεδινά;

Στην εποχή μας οι πεδινές περιοχές είναι πιο πυκνοκατοιμένες. Οι ευκολίες που προσφέρουν οι πεδιάδες είναι περισσότερες από εκείνες των ορεινών περιοχών. Οι μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις στις οποίες μπορούν ευκολότερα να βοηθήσουν την παραγωγή τα γεωργικά μηχανήματα, το συγκοινωνιακό δίκτυο που είναι πυκνό και τα προϊόντα και οι άνθρωποι μεταφέρονται γρήγορα και εύκολα, κάνουν τις πεδινές περιοχές να πλεονεκτούν σε σχέση με τις ορεινές.

Δεν ήταν όμως πάντα τα πράγματα έτσι… Οι πεδιάδες που διασχίζονται από ποταμούς σε πολλές περιοχές του κόσμου, σημαίνουν στάσιμα νερά, έλη, κουνούπια, ελονοσία. Η κατάκτηση των πεδινών περιοχών χρειάζονταν προηγμένες κοινωνίες ώστε να εφαρμόσουν αποστραγγιστικά έργα που να αδειάζουν τις πεδιάδες από τα ελώδη νερά.

Στη χώρα μας τα μεγάλα αποστραγγιστικά έργα έγιναν στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα στην Κωπαϊδα, την πεδιάδα των Γιαννιτσών κ.α

Βουνά

Πετώντας πάνω απο τα βουνά. Απόσπασμα από την εξαιρετική σειρά Planet Earth του Discovery Channel επενδυμένο με υποβλητική μουσική (Lost των Orbital)

Ετικέτες:

Πως καταγράφονται οι σεισμοί ;

Οι σεισμοί καταγράφονται στους σεισμογράφους. Ένα σεισμογράφος αποτελείται από ένα πολύ βαρύ αντικείμενο το οποίο είναι κρεμασμένο από ένα πλαίσιο και στην άλλη άκρη του έχει μια γραφίδα.

Όταν συμβεί σεισμός όλο το πλαίσιο με το τύμπανο ταλαντώνεται αλλά το σώμα με τη γραφίδα είναι πολύ βαρύ για να κινηθεί (την ιδιότητα αυτή των βαριών σωμάτων τη λέμε αδράνεια αλλά θα τη δούμε του χρόνου στη Φυσική).

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε πως δουλεύει ένας σεισμογράφος.

Ετικέτες: , ,

Δημιουργία των Ιμαλαΐων

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από τη σειρά τα μυστήρια της γης και εξηγεί πως δημιουργήθηκε η οροσειρά των Ιμαλαΐων κατά τη σύγκρουση της Ινδίας με την Ασία.

Ετικέτες: ,

Δυναμικός πλανήτης

Ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο εικονίζονται οι τεκτονικές πλάκες, ηφαίστεια και σεισμοί που συνέβησαν και συμβαίνουν στον πλανήτη βρίσκεται αν πατήσετε την εικόνα:

Ετικέτες: , ,

650 εκατομμύρια χρόνια στο πι και φι

Δείτε το παρελθόν και το μέλλον της επιφάνειας της γης μέσα σε δύο λεπτά.

Ετικέτες: ,

Μια βιντεοσκοπημένη έκρηξη ηφαιστείου

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης (Mount St. Helens) το 1980 είναι η καλύτερα μελετημένη ηφαιστειακή έκρηξη στον εικοστό αιώνα. Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μία τέτοια βίαιη εκδήλωση ηφαιστειότητας θα συνέβαινε στις ΗΠΑ. Εντούτοις οι ηφαιστειολόγοι ήταν ενήμεροι και περίμεναν τον επερχόμενο κίνδυνο. Μήνες πριν την έκρηξη, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (U.S. Geological Survey, USGS) εγκατέστησε στο Vancouver του Washington το επιχειρησιακό κέντρο παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Το πρωί της 18ης Μαΐου 1980 ο ηφαιστειολόγος David Johnston κατασκήνωνε στο Coldwater Ridge σε μικρή απόσταση από το όρος της Αγίας Ελένης, όταν συνέβη η έκρηξη. Στις 8.32 πμ. ο Johnston αναφώνησε στον ασύρματο προς τη βάση της USGSVancouver, Vancouverαυτό είναι!”. Αυτά ήταν και τα τελευταία του λόγια. Η επακόλουθη έκρηξη ισοπέδωσε τη βόρεια πλαγιά του ηφαιστείου, σκοτώνοντας τονJohnston και άλλους 56 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα οι γεωλόγοι Keith και Dorothy Stoffel πετούσαν με ένα μικρό αεροπλάνο μόλις 400 m από την κορυφή του βουνού της Αγίας Ελένης. Από εκείνο το σημείο έγιναν μάρτυρες μίας από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στην ιστορία. Δευτερόλεπτα αργότερα, μία τεράστια έκρηξη ανατίναξε τη βόρεια πλευρά του ηφαιστείου προς την κατεύθυνση του Coldwater Ridge και Spirit Lake. Η έκρηξη δημιούργησε ένα στροβιλώδες νέφος συνοδευόμενο από πολλούς κεραυνούς που ανέβηκε σε ύψος χιλιάδων μέτρων. Το νέφος εξαπλώθηκε γρήγορα προς την πλευρά του αεροπλάνου, το οποίο μόλις και κατάφερε να σωθεί κάνοντας στροφή προς το νότο……

(απο σελίδα του γεωλογικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο και να δείτε πολλες φωτογραφίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.geo.auth.gr/765/5_historical/55_helen.htm

Δείτε και το βίντεο που ακολουθεί και δείχνει τη κατάρρευση της βόρειας πλευράς του βουνού:

Ετικέτες: , ,

Ορογένεση

Δείτε το βίντεο για τον τρόπο που δημιουργούνται οι οροσειρές με την σύγκλιση των τεκτονικών πλακών.

Ετικέτες:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση