Χρήστος Ε. Κεφαλίδης, PhD

Φυσικές Επιστήμες

ΚΥΤΤΑΡΟ (εργασία στην τάξη)

Μαρ 20242

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 15 125542 1

από κάτω από: Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΥΤΤΑΡΟ (εργασία στην τάξη)    

Η εφεύρεση της κονσέρβας

Φεβ 202426

Οι νέες εφευρέσεις και τεχνολογίες στον τομέα ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ των τροφίμων (!) έκαναν μια πιο θρεπτική διατροφή προσβάσιμη σε πολύ περισσότερο κόσμο, με την κονσέρβα να πηγαίνει τα πράγματα σε άλλο επίπεδο! Δε θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μου στο ότι μια τόσο “ταπεινή” εφεύρεση θα μας άλλαζε κυριολεκτικά!!

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΙΡΩΝΙΑ ΠΩΣ Η ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ, ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΟΣ ΗΤΑΝ!!

Γενικά είχα την εντύπωση ότι οι άνθρωποι ήταν στην αρχή κοντοί και ότι μέσα στην ιστορία σιγά σιγά σιγά ψήλωναν, αλλά τελικά για το μεγαλύτερο κομμάτι της είχαν ΤΟ ΙΔΙΟ πάνω κάτω ύψος – μέχρι που τα τελευταία χρόνια ψήλωσαν απότομα!!!

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς και γιατί συνέβησαν όλα αυτά!

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν το 1795 όταν ο στρατηγός και αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης έκανε διαγωνισμό και προσέφερε το βραβείο των 12.000 φράγκων (ασύλληπτο ποσό για την εποχή) σε όποιον μπορούσε να εφεύρει μια μέθοδο συντήρησης τροφίμων για το στρατό και το ναυτικό του!

Εδώ να πούμε πως είναι μύθος πως ο Ναπολέων ήταν κοντός! Ναι, οκ ήταν γύρω στο 1.70 αλλά για την εποχή αυτό το ύψος ήταν φουλ συνηθισμένο για έναν άντρα!

Τα τελευταία 150 χρόνια το μέσο ανθρώπινο ύψος στις βιομηχανοποιημένες χώρες έχει αυξηθεί κατά 10 εκατοστά!

Από άποψη θεωρίας της εξέλιξης, το να είμαστε πιο ψηλοί ως είδος δε μας εξυπηρετεί σε κάτι, όπως πχ τις καμηλοπαρδάλεις που εξελίχθηκαν σε είδος με ψηλότερους λαιμούς γιατί επιβίωναν μόνο όσες έβρισκαν τροφή στα πιο ψηλά φύλλα των δέντρων! Εμείς ξεκινήσαμε να ψηλώνουμε κι άλλο, απλά επειδή πλέον τρεφόμαστε πιο θρεπτικά!

Γενικά το μέσο ανθρώπινο ύψος είχε παραμείνει ίδιο από τους ανθρώπους των σπηλαίων μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα!

Άρα μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο πως από την εφεύρεση της κονσέρβας και μετά, και όλης της φάσης με τις νέες μεθόδους συντήρησης των τροφίμων που ανακαλύφθηκαν εκείνο τον αιώνα (μαζί με καλύτερες συνθήκες ζωής και προϋποθέσεις για καλύτερη υγεία φυσικά), ξεκινήσαμε να ψηλώνουμε περισσότερο!

ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΦΑΝ ΦΑΚΤ

Οι πρώτες μεταλλικές κονσέρβες σφραγίζονταν με μόλυβδο, κάτι που δηλητηρίασε εκατοντάδες ανθρώπους και τους οδήγησε στο νοσοκομείο!

Από όλες τις συσκευασίες, το ατσάλι από τις κονσέρβες είναι το πιο ανακυκλωμένο υλικό στον κόσμο!

Στην Αμερική μόνο, το 65% των κονσερβών ανακυκλώνεται ενώ γενικά πολλοί άνθρωποι επαναχρησιμοποιούν τις κονσέρβες τους για πολλούς λόγους! (μπορείς να φυτέψεις και φακές μέσα!)

Οι πρώτες κονσέρβες που βγήκαν στην αγορά ήταν πανάκριβες, δύσχρηστες και πιο βαριές και από το περιεχόμενό τους! Κόστιζαν όσο ο εβδομαδιαίος μισθός ενός εργάτη και έπρεπε να τις ανοίξεις με σφυρί!

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΦΑΚΤ

Το ανοιχτήρι (αυτό το μαραφέτι που ανοίγουμε τις κονσέρβες) εφευρέθηκε ΣΧΕΔΟΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΝΣΕΡΒΑ!

Μα φανταστείτε το καλαμάκι να είχε εφευρεθεί 40 χρόνια μετά τον φραπέ!

Αν και πατέντες για ανοιχτήρια είχαν ξεκινήσει να γίνονται από τη δεκαετία του 1850, αυτά έμοιαζαν πιο πολύ με παραλλαγές μαχαιριών!

Το πρώτο ανοιχτήρι με τον γνωστό αιχμηρό περιστρεφόμενο τροχό κοπής που τρέχει γύρω από το χείλος του κουτιού για να ανοίξει το καπάκι εφευρέθηκε το 1870!

Κατασκευάστηκε από τον Αμερικανό εφευρέτη Γουίλιαμ Γούρστερ Λάιμαν, που πέρα από το ανοιχτήρι πρέπει να του δώσουμε εύσημα και για το τρομερό του γενάκι!

Το ανοιχτήρι αυτό βέβαια δεν ήταν πολύ πρακτικό γιατί απλά τρυπούσε το καπάκι χωρίς να μπορεί παράλληλα να σταθεροποιεί την κονσέρβα οπότε δεν επιβίωσε!

Το πρώτο φουλ λειτουργικό ανοιχτήρι κατασκευάζεται το 1925 στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α από την εταιρεία Star Can Opener το οποίο είχε και έναν δεύτερο οδοντωτό τροχό για να συγκρατεί τον τροχό κοπής στο χείλος της κονσέρβας.

 

ΠΗΓΗ: σκρούτζ

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η εφεύρεση της κονσέρβας    

ΕΛΑΤΗΡΙΑ – ΒΑΡΙΔΙΑ

Ιαν 202425

https://phet.colorado.edu/sims/html/masses-and-springs-basics/latest/masses-and-springs-basics_all.html?locale=el

 

από κάτω από: Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΛΑΤΗΡΙΑ – ΒΑΡΙΔΙΑ    

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος

Δεκ 202313

εικόνα 2023 12 13 174645752

από κάτω από: Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος    

Ζυγός ισορροπίας

Δεκ 202313

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 12 13 174341

από κάτω από: Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ζυγός ισορροπίας    

Περιεκτικότητα διαλυμάτων στα εκατό βάρος προς βάρος (% w/w)

Δεκ 202313

εικόνα 2023 12 13 174124510

από κάτω από: Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περιεκτικότητα διαλυμάτων στα εκατό βάρος προς βάρος (% w/w)    

Όταν η Βαλτική “συναντά” τη Βόρεια Θάλασσα – Ένα μαγευτικό θέαμα!

Δεκ 202310

baltic sea 1068x601 1

ΠΗΓΗ: travelstyle.gr

από κάτω από: Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όταν η Βαλτική “συναντά” τη Βόρεια Θάλασσα – Ένα μαγευτικό θέαμα!    

πειραμα

Δεκ 20237

http://users.sch.gr/lefgeo/ion2021/ion03052021.html

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο πειραμα    

Πολυχάρτης της Ελλάδας: Γεωμορφολογικός, αναγλύφου, κλιματικός, βλάστησης

Νοέ 202329
από κάτω από: Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πολυχάρτης της Ελλάδας: Γεωμορφολογικός, αναγλύφου, κλιματικός, βλάστησης    

Βronsted και Lowry…

Νοέ 202320

Αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια (1923-2023) από την ταυτόχρονη εμφάνιση δυο δημοσιεύσεων, από δυο ερευνητές που άφησαν το στίγμα τους στην επιστήμη, τους Bronsted και Lowry ή αλλιώς, όπως τους λέμε στα γρήγορα στις μαθητικές αίθουσες, “Μπι-Ελ”! Οι δυο αυτές ανεξάρτητες ανακοινώσεις είχαν ως κεντρικό σημείο τη γενίκευση (και σαφώς τον εξορθολογισμό) του τι αποκαλούμε οξύ και τι βάση στη Χημεία. Καθώς η θεώρηση του Arrhenius, που προηγήθηκε χρονικά, είχε σαφή μειονεκτήματα, ήταν επιτακτική η ανάγκη να εισαχθεί μια πιο σωστή διατύπωση. Έτσι, από το απλοϊκό και συνάμα ελλιπές: ”Οξύ είναι η ουσία που όταν διαλύεται στο νερό δίνει κατιόντα υδρογόνου, ενώ βάση αυτή που δίνει ανιόντα υδροξειδίου” (Arrhenius), οι “Βronsted και Lowry” προχωρήσανε στην διατύπωση: “Οξύ είναι η ουσία που δίνει κατιόν υδρογόνου (πρωτόνιο) και βάση αυτή που δέχεται το κατιόν αυτό” μιλώντας έτσι για πρωτολυτικές αντιδράσεις. Hands up στις δυο αυτές μορφές λοιπόν, που έκαναν ακόμη πιο εύκολη την εκμάθηση της Χημείας!

330772812 1557954028011992 1428945557538394409 n

από κάτω από: ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βronsted και Lowry…    
« Παλιότερα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

    European Radio Logo


    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων