Ελλάδα και κρίση στο Κατάρ!

Ιούν 201720

 

QATAR ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

Τι σημαίνει η συγκεκριμένη ένταση για εμάς: Μία ακόμη εστία πολιτικής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή μας. Αρνητικό πλήγμα στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται εκεί. Θετικές επιπτώσεις λόγω επαναναπροσανατολισμού τουριστικών ροών και διαμεσολαβητικού ρόλου. Σε περίπτωση σύρραξης, αυξητική πίεση στις τιμές του πετρελαίου, ενώ σε περίπτωση απλής παράτασης της έντασης μη σημαντική μεταβολή και ενδεχομένως ακόμη και καθοδική μεταβολή της τιμής του πετρελαίου, λόγω πολιτικής απομόνωσης του Qatar. Τα 650.000 βαρέλια πετρελαίου, που παράγει, δεν επηρεάζουν εύκολα το διεθνές ισοζύγιο.

Το Qatar είναι ένα πλούσιο κράτος με $32 δισ. σε FX αποθέματα και $200 δισ. κρατικά κεφάλαια για επενδύσεις. Η κύρια αιτία της έντασης με το Qatar είναι η αυξανόμενη συνεργασία του με το Ιράν. Το Qatar, που φαίνεται ότι δεν κέρδισε στην Συρία στηρίζοντας τους αντί Άσαντ αντάρτες, έχει επιτρέψει στις κακές γλώσσες να μιλάνε και για ανάμειξή του στην υποστήριξη του ISIS με διάφορες μορφές (λύτρα κ.τ.λ.). Έτσι, τώρα, φαίνεται ότι επιδιώκει να αναπτύξει καλές σχέσεις με έναν από τους «νικητές» του συριακού εμφύλιου που είναι το Ιράν. Ενδεχομένως επιδιώκει παρουσία στο κέντρο του συριακού εδάφους, όπου θα συναντηθούν στο μέλλον οι αγωγοί φυσικού αερίου, που θα προέλθουν από το Ιράν και τον Κόλπο, για να μεταφέρουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η ένταση που δημιουργείται στην περιοχή ήρθε λίγο μετά την επίσκεψη του Trump στη Σαουδική Αραβία, χωρίς να ακολουθεί η Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί έχουν στο Qatar μία τεράστια στρατιωτική βάση μέσω της οποίας ελέγχουν την Ευρασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο τα πράγματα να ξεφύγουν εκτός ελέγχου. Αλλά η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή είναι πάρα πολύ περίπλοκη. Πράξεις όπως της διακοπής διπλωματικών και μεταφορικών σχέσεων δεν παραπέμπουν σε ομαλές εξελίξεις.

 

Το 2016, το QE του Ντράγκι αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Βοήθησαν οι ανεβασμένες τιμές του πετρελαίου. Τώρα, και υπό την πίεση των Γερμανών, περιμένουμε τον Σεπτέμβριο μία μηνιαία μείωσή του, αλλά πάντως όχι και κλείσιμό του. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Αθήνα διατηρεί κάποιες ελπίδες για ένταξη, παρόλο που το θέμα του χρέους είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Εάν, όμως, η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί και διατηρηθεί υψηλά και συνακόλουθα ο πληθωρισμός της Ευρώπης, τότε θα δούμε γρηγορότερη συρρίκνωση του QE.

Το πιο πιθανό σενάριο, πάντως, είναι της μη σημαντικής μεταβολής της τιμής του πετρελαίου. Φαίνεται ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης θα περιοριστούν στο ίδιο το Qatar.

Πηγή: indeepanalysis.gr

από κάτω από: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ελλάδα και κρίση στο Κατάρ!    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

_20170508_143753

_20170508_143753

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Όνομα: Χρήστος Επώνυμο: Καλογεράς Πατρώνυμο: Νικόλαος Ημερ. γέννησης: 9 Φεβρουαρίου 1968 Οικογ. Κατάστ.: Έγγαμος με δύο παιδιά Β. ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ Τίτλοι Σπουδών: 1. Μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) στο πρόγραμμα «Σπουδές στην Εκπαίδευση» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (9/2015) 2. Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης Εκπ. Ίδρυμα: Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Ημερ. Λήψης: 03/07/2006 3. Δεύτερο Πτυχίο Πανεπιστημίου Τίτλος: Πτυχίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Εκπ. Ίδρυμα: Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ημερ. Λήψης: 17/07/2004 4.. Εξειδίκευση στις Νέες Τεχνολογίες (Η/Υ), Επιπέδου 1 Πρόγραμμα «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χρήση και αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία». «Β΄ Επιπέδου» Αθήνα, Ημερ. Λήψης: 16/11/ 2008 Εκπ. Ίδρυμα: Υπ.Ε.Π.Θ. 5. Πρώτη Ξένη Γλώσσα Επιπέδου Β2 Αγγλικά, Τίτλος: Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας (επιπέδου Β2). Εκπ. Ίδρυμα: Υπ.Ε.Π.Θ. Ημερ. Λήψης: 14/02/2006 6.. Τίτλος: Παιδαγωγική Ακαδημία Εκπ. Ίδρυμα: Ράλλειος Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά Ημερ. Λήψης: 01/12/1987. 7. Τίτλος: Εξομοίωση (Π.Δ. 130/90) Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εκπ. Ίδρυμα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ημερ. Λήψης: 20/07/2004. 8.. Πιστοποίηση Δεξιοτήτων και Γνώσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Επιπέδου 2). 9. Κάτοχος της εκπαιδευτικής ειδικότητας Π.Ε.13 Νομικών και Πολιτικών Επιστημών. 10..Εκπαιδευτής Ενηλίκων σε Δημόσια Ι.Ε.Κ.

Πρόσφατα σχόλια

    RSS esos



    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων