irwismos

Κυκλαδες

18/12/2013

Ψαροτούφεκο στις Κυκλάδες

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θάλασσα

25/11/2013

Τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας

Ξέρατε, ότι στον Κορινθιακό κόλπο παρατηρείται το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο συμβίωσης μεταξύ τριών διαφορετικών ειδών δελφινιών; Ότι η Ελληνική Τάφρος είναι η σημαντικότερη περιοχή για τους φυσητήρες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο; Ότι η μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι ένα από τα σπανιότερα είδη του πλανήτη;

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τις ελληνικές θάλασσες ως ένα πολύτιμο τόπο για την επιβίωση αυτών των σπάνιων ειδών, των οποίων η παρουσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου. Παράλληλα όμως και σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2010, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος “Θάλασσα”, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης αγνοεί όχι μόνο τη σπουδαιότητα αλλά ακόμη και την ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών στη χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης γνώσης και της γενικότερης μη φιλικής προς το περιβάλλον στάσης και συμπεριφοράς, είναι ότι τα θαλάσσια θηλαστικά σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς ο ρυθμός μείωσης των πληθυσμών τους είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικός!

Το πρόγραμμα “Θάλασσα” αποτελεί μία νέα και σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την αντιστροφή της παρούσας κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα θαλάσσια θηλαστικά. Στα πλαίσια του “Θάλασσα” θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από ενέργειες με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να δραστηριοποιηθούμε όλοι στην προσπάθεια για τη διατήρηση του φυσικού θαλάσσιου πλούτου που φιλοξενείται στις ελληνικές θάλασσες.

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που δούμε μεσογειακή φώκια εν πλω ή στις παραλίες; Με ποιόν τρόπο μπορούν οι φωτογραφίες μας να βοηθήσουν την επιστημονική έρευνα; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν βρισκόμαστε εν πλω για να προστατέψουμε αλλά και να θαυμάσουμε, με ασφάλεια, δελφίνια ή άλλα θηλαστικά που ενδεχομένως συναντήσουμε; Ποιον πρέπει να ειδοποιήσουμε αν δούμε ζωντανό ή νεκρό θαλάσσιο θηλαστικό;

Η ενημερωτική και συμμετοχική εκστρατεία «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» δημιούργησε ένα πολύ απλό και εύχρηστο εργαλείο για πολιτεία και πολίτες με οδηγίες συμπεριφοράς, σε περίπτωση συνάντησης με θαλάσσια θηλαστικά. Τα θαλάσσια θηλαστικά δεν είναι επιθετικά από τη φύση τους, οφείλουμε όμως να θυμόμαστε ότι πρόκειται για άγρια ζώα, τα οποία ενδέχεται να τρομάξουν ή και να στρεσαριστούν από ενδεχόμενη συνάντησή τους με τον άνθρωπο. Για αυτό επιβάλλεται, τόσο για τη δική μας όσο και τη δική τους ασφάλεια, να έχουμε το αντίστοιχο… savoir vivre. Το σημαντικό είναι να μην πανικοβληθούμε, να κρατήσουμε αποστάσεις από τα ζώα και να μην επιχειρήσουμε να κολυμπήσουμε μαζί τους. Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να συλλέξει στοιχεία για το θηλαστικό, μπορεί να βρει στον επισυναπτόμενο οδηγό τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας, αναλόγως αν πρόκειται για φώκια ή κητώδες. 

Το «εγχειρίδιο» της εκστρατείας «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» που υλοποιούν το WWF Ελλάς και η MΟm, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute, θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος, όντας στη διάθεση των στελεχών του ανά την Ελλάδα. Το Λιμενικό Σώμα άλλωστε, είναι το κατεξοχήν αρμόδιο σώμα που έρχεται σε άμεση επαφή με τα θαλάσσια θηλαστικά.

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων