Wordle: moodle

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

Αξίζει τον κόπο να μάθουν τα παιδιά μας γαλλικά;

999898_498724036867541_380838897_n

Οι ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και η ολοένα πιο απαιτητική αγορά εργασίας έχουν πλέον ανάγει την πολύ καλή γνώση μιας B΄ ξένης γλώσσας  σε απαραίτητο προσόν.

Η επιλογή διδασκαλίας της Γαλλικής Γλώσσας στην Ε΄ και Στ΄ τάξη του Δημόσιου Δ.Σ. και φυσικά η συνέχιση της εκμάθησής της στη Β/θμια Εκπ/ση αποτελεί για κάθε παιδί “αβαντάζ” πολιτισμικό αλλά και ακαδημαϊκό: δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα μιας από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να φοιτήσουν αργότερα σε γαλλικά πανεπιστήμια των οποίων οι πολυτεχνικές, οικονομικές, νομικές και φιλοσοφικές σχολές διακρίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δυστυχώς, πολλοί θωρούν ακόμα και σήμερα, ότι η γαλλική είναι η «γλώσσα των σαλονιών και της διπλωματίας». Ωστόσο η αντίληψη «πιάνο και γαλλικά», μάλλον αδικεί μία γλώσσα με εξαιρετική δυναμική στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της βιομηχανίας. Η γαλλική, μαζί με την αγγλική, είναι οι δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα κέντρα εργασιών και αποφάσεων της Ε.Ε. βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά σε γαλλόφωνες περιοχές (Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο). Παράλληλα, η γαλλική είναι η μόνη γλώσσα (μετά την αγγλική) που μιλιέται και στις 5 ηπείρους από περισσότερα από 260 εκατ. άτομα, ενώ είναι και επίσημη γλώσσα των Ολυμπιακών Αγώνων, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία είναι μία από τις 8 ισχυρότερες χώρες παγκοσμίως, αφού κατατάσσεται 1η παγκόσμια δύναμη στη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών προϊόντων,  4η οικονομική παγκόσμια δύναμη με πρωτοπορία στις κατασκευές τρένων και στην αεροναυπηγική, 4η  παγκόσμια παραγωγός αυτοκινήτων, ενώ κατέχει το 80% της διεθνούς παραγωγής μικροστοιχείων (πιστωτικές κάρτες).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας συνεργάζεται στενά με τη Γαλλία στον τραπεζικό τομέα (η Εμπορική με την Crédit Agricole και η Γενική με την Societé Générale), στον ιατρικό τομέα (με τις έρευνες μέσω του Ινστιτούτου Pasteur), στη ναυπηγική (κατασκευή του “Κεντέρης Express” από την Alstom), στις κατασκευές μεγάλων έργων (μετρό, γέφυρα Ρίου-Αντιρίου) και στην υλοποίηση δορυφορικών προγραμμάτων (Hellas Star). Εξάλλου από το 2004, η Ελλάδα είναι και επίσημα μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, ενός οργανισμού που περιλαμβάνει 63 κράτη και έχει ως στόχο του, πέρα από την προώθηση της γαλλικής γλώσσας, την προώθηση της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της ειρήνης καθώς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υποστήριξη της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και καθώς η Γαλλία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ελλάδας (2ος βιομηχανικός, 3ος εμπορικός και 3ος επενδυτικός), η καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας ισοδυναμεί με ισχυρό προσόν, αφού στο παρόν μπορεί να φέρει κάθε παιδί σε επαφή με μία χώρα με τεράστιο πνευματικό και ιστορικό πλούτο, ενώ στο μέλλον θα του προσφέρει τη δυνατότητα να γίνει ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αξίζει τον κόπο να μάθουν τα παιδιά μας γαλλικά;

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο