Η τέχνη μας ενώνει και μας απελευθερώνει. Εκδήλωση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Ένα ελεύθερο καλλιτεχνικό βήμα έκφρασης μέσα από την τέχνη, σε διάφορες μορφές της, δόθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το απόγευμα της Τετάρτης, 18ης Απριλίου 2018, και για μια ολόκληρη ώρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας με τίτλο “η τέχνη μας ενώνει και μας απελευθερώνει”.

Εμπνεύστρια και κύρια οργανώτρια της εκδήλωσης ήταν η Νατάσα Παύλου, μουσικός, η οποία άνοιξε την εκδήλωση, αποδεικνύοντας τη μουσική της αγάπη και εμπειρία μέσα από τις τρεις σύντομες συνθέσεις πιάνου Prelude for the left hand (Op 9, No 1, Skriabin Alexander), Το πέταγμα της μέλισσας (Nicolay Rimsky-Korsakov) και 18η Παραλλαγή από τη Ραψωδία πάνω σ’ ένα θέμα του Paganini (Op. 43).

Η μουσική ενότητα της εκδήλωσης συμπληρώθηκε από τρεις ακόμη μουσικούς, με την παρουσίαση Εισαγωγών και παραλλαγών πάνω σ’ ένα θέμα του Mozart, που ερμηνεύτηκε μαεστρικά από τον Δημήτρη Βαλαβάνη, και των τριών κομματιών Πέφτεις σε λάθη, Αραμπάς περνά και Γιατί με ξύπνησε πρωί, στα οποία ο διδάσκαλος και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης Βασίλης Βαλαβάνης συνοδεύτηκε από τον νεαρό μαθητή του Τηλεφάνη Τριανταφυλλίδη, αναπαράγοντας τις νότες του Βασίλη Τσιτσάνη.

Έκτακτη υπήρξε η συμμετοχή του εκπαιδευτικού γερμανικής φιλολογίας Δημήτρη Σολάκογλου, ο οποίος ερμήνευσε ακυκλοφόρητες μουσικές πνευματικές συνθέσεις του Βασίλη Βαλαβάνη, υπό τη συνοδεία της κιθάρας του δημιουργού.

Η βιβλιοθήκη φιλοξένησε επίσης μια δεύτερη, παράλληλη ενότητα τέχνης, αποτελούμενη από έκθεση έργων ζωγραφικής, έκθεση έργων γλυπτικής και προβολή ταινίας μικρού μήκους με τη συμμετοχή μικρών μαθητών. Συγκεκριμένα, εκτέθηκαν τα ζωγραφικά έργα των Βαλαβανίδου-Λέτσιου Εύα, Κασαμπαλή Βασιλική, Κοκοζίδου Άννα, Κωνσταντίνου Αναστασία, Τουτουντζίδου Ιωάννα και Τσόλη Κωνσταντίνα, ενώ προβλήθηκαν τα έργα γλυπτικής του Λέτσιου Θανάση και η μαθητική κινηματογραφική αφήγηση της Δημητριάδου Χριστίνας με τίτλο “Σπάσε τη σιωπή“.

Ένα καλλιτεχνικό ραντεβού λοιπόν, όπου “η τέχνη“, όπως είπε κάποτε ο Goethe – γερμανός ποιητής και μυθιστοριογράφος – ανέλαβε το ρόλο του “μεσολαβητή εκείνου που δεν μπορούμε να εκφράσουμε“.

 

Η ίδια Νατάσα Παύλου προλογίζοντας την εκδήλωση, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “σ’ αυτό το ελεύθερο καλλιτεχνικό βήμα δεν μας ενώνουν οι τίτλοι σπουδών, η εμπειρία, η καριέρα που μπορεί να έχει ή να μην έχει κάποιος, ούτε η ηλικία. Άλλωστε τα παιδιά έχουν πάντοτε προτεραιότητα. Μας ενώνει μόνον η ανάγκη για έκφραση, επικοινωνία μέσα από τον ήχο, το χρώμα, τον όγκο, την εικόνα”.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ faretra: